Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu, jestli někdo má podobné zkušenosti. V říjnu jsem kupovala koně, který byl v pořádku, nebyl kovany. Dva měsíce po přivezení jsem koníkovi nechala dát podkovy na přední nohy. A od té doby vše začalo, začal kulhat na pravou přední nohu. Bylo období kdy nekulhal vůbec, pak měl dny kdy Jo, pak zas dny kdy ne. Upřímně si nevybavuju kdy přesně to úplně začalo. Kulhá pouze když je pravá noha jako vnitřní. Kulhani v kroku viditelné není, pouze v klusu. Nejdřív se to léčilo klidem a equipalazonem, po té se udělal rentgen. Kde jdou vidět zkostnatělé chrupavky, ale žádné náznaky artrózy nebo podotrochlózy. Koně kontrolovala i fyzio , která taktéž směřuje vše k tomu kopytu. Veterinářka mi řekla , že se to dá řešit pouze správním kováním. Je to 3 měsíce od rtg a pořád se to drží tak na stejné úrovni, a to už od té doby u nás byl kovář dvakrát. Nemáte někdo typy jak to zlepšit? Aby se mu ulevilo? Jako v poslední řáde, bych mu sundala podkovy, ale z důvodu že máme zde vyjizdky do hor , a je tu dost tvrdý a kamenitý povrch. Nějaké speciální kování nebo tak?
Předem děkuji.. v příloze posilam rtg snímky
Kamoška má kobylu s týmto problémom a nastaviť jej správne kovanie chvíľu trvalo, myslím, že skúšali asi 3 druhy podkov. Samozrejme to závisí od toho ako veľmi je chrupavka skostnatená, nie som veterinár tak z tých snímkov to zhodnotiť neviem, ale je to vážny a trvalý problém. U nás som bola pri tom ako sa jej robili RTG aj nastavovala celá liečba. Keď je už ten kôň v stave, že kríva (kulhá) znamená to, že je tam zápal, takže okrem kutia musela mať kľudový režim a dostala aj lieky proti zápalu. Potom sa s ňou pomaly začalo robiť a sledovali sme či sa zase nerozkríva. Akonáhle začala chodiť trocha nečisto tak zas kľudový režim. Okutá je s podložkami a nakoniec si ju majiteľka musela odviezť inde pretože u nás nemáme piesok a kobyla už môže pracovať iba na mäkkom povrchu. Je to už vyše roka a na pieskovej jazdiarni a občasných vychádzkach nemá žiadny problém. Na tvrdom už ale nikdy jazdiť nebude môcť.
Nechcem vás nejako strašiť, ale ak ste ju kupovali do športu tak na to radšej hneď zabudnite, pri tejto diagnóze sa môže stať, že z nej bude aj trvalo nejazditeľný kôň. A tento problém už zaručene mala aj pri kúpe, akurát sa to dovtedy nemuselo prejaviť. Presne pre toto sa pred kúpou robia RTG :(
m_nev
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu, jestli někdo má podobné zkušenosti. V říjnu jsem kupovala koně, který byl v pořádku, nebyl kovany. Dva měsíce po přivezení jsem koníkovi nechala dát podkovy na přední nohy. A od té doby vše začalo, začal kulhat na pravou přední nohu. Bylo období kdy nekulhal vůbec, pak měl dny kdy Jo, pak zas dny kdy ne. Upřímně si nevybavuju kdy přesně to úplně začalo. Kulhá pouze když je pravá noha jako vnitřní. Kulhani v kroku viditelné není, pouze v klusu. Nejdřív se to léčilo klidem a equipalazonem, po té se udělal rentgen. Kde jdou vidět zkostnatělé chrupavky, ale žádné náznaky artrózy nebo podotrochlózy. Koně kontrolovala i fyzio , která taktéž směřuje vše k tomu kopytu. Veterinářka mi řekla , že se to dá řešit pouze správním kováním. Je to 3 měsíce od rtg a pořád se to drží tak na stejné úrovni, a to už od té doby u nás byl kovář dvakrát. Nemáte někdo typy jak to zlepšit? Aby se mu ulevilo? Jako v poslední řáde, bych mu sundala podkovy, ale z důvodu že máme zde vyjizdky do hor , a je tu dost tvrdý a kamenitý povrch. Nějaké speciální kování nebo tak?
Předem děkuji.. v příloze posilam rtg snímky
Tak pokud musí být koník okován, tak si myslím, že by to chtělo asi vyzkoušet dát podložky. Vetka vám neřekla jak přesně má koni upravit okování? A když se dívám na ty snímky, tak se mi zdá, že noha je dost křivá... Nemůže problém ovlivňovat tedy zatížení nohy více na jedné straně?
Veterinářka radila pouze to, aby koně kovář ,,stavil” více na špičky , jinak nic víc nerikala, a o podložkách nic neříkala. Takže proto se ptám jestli nemá někdo podobné zkušenosti. Určitě vyzkouším.
Tak to vůbec netuším, bohužel nikdy nezjistíte jakou měl minulost, asi jsem byla až moc důvěřivá bohužel
m_nev
napsal(a):
Veterinářka radila pouze to, aby koně kovář ,,stavil” více na špičky , jinak nic víc nerikala, a o podložkách nic neříkala. Takže proto se ptám jestli nemá někdo podobné zkušenosti. Určitě vyzkouším.
Tak to vůbec netuším, bohužel nikdy nezjistíte jakou měl minulost, asi jsem byla až moc důvěřivá bohužel
Já třeba neumím v rtg tak dobře číst, tak že ohledně těch chrupavek vidím celkem prdky... Klouby vypadají právě dobře bez artrotických změn. Ale na tom snímku vpravo, když se podíváte tak ten spěnkový kloub vypadá lehce vybočený (ale koník mohl třeba jen nějak blbě stát a na snímku to vypadá zkreslené). Plus si teda všímám ještě jedné věci a to jsou dost krátká ramena podkovy, ty by měly být rozhodně delší.
Trochu jsem se na tuto diskusi koukal. Pro podotrochlózu i zkostnatělé chrupavky by se mělo rentgenovat bez podkov. I přes to je zkostnatění dostatečně viditelné. Píšete, že i po dvojí návštěvě kováře se stav nezměnil? Ani se nedivím. Podkova opravdu krátká a ty zvednuté patky, které tlačí do kopyta pro koníka musí být slast. K posouzení je třeba aby koně viděl opravdový podkovář a neškodí i foto i když to hodně zkresluje a není vidět zda je kopyto i těsné. Podkožky jakékoliv jsou holý nesmysl. Vetka dobře i když jinak řekla, že se musí odlehčit zadní část kopyta!!!! Dlouhé podkovy - rozšířená ramena a pokud to jde, tak včasné odvalení. Podkováři by se mělo podařit dostat chrupavky na rohové pouzdro, aby se nestlačovaly a nezpůsobovaly kulhání.
Dobrý den, připojím se k diskuzi, ať nezakládám nové téma. Setkal jste se někdo s kostnatění chrupavek v koleni? Nedávno jsme přivezli koně, který měl kdysi nejspíš úraz - PP koleno (ráno v pohodě, odpoledne po cestě z výběhu kulhal) údajně se RTG dělaly, ale prý se ztratily. Kůň si toho do teď prožil celkem dost, pomaličku ho dáváme dokupy a zjišťujeme jak na tom je. O víkendu jsem měli návštěvu fyzio a ten konstatoval, že to vidí na zkostnatělé chrupavky. Při pohybu problém nemá, ale občas blbě došlapuje a zakopává. RTG budeme teprve dělat. Máte někdo koně s tímto problémem? Jak se případně projevuje nebo jak léčíte? Děkuji
Takže, artróza? To sa, bohužiaľ liečiť nedá, ale viete aspoň zmierniť následky, v niektorých prípadoch, ak sa včaš podchytí, tak je možné spomaliť kostnatenie.
Bez vyšetrení je zbytočné sa nejako dohadovať, čo pomôže, čo nie, najlepšie je počkať na výsledok RTG, podľa toho postupovať ďalej. Dobrý ortopéd bude mať pripravených niekoľko možností, ako koňovi pomôcť a uľaviť od bolestí.
PS, koleno má kôň na zadnej nohe.
Arbora
napsal(a):
Takže, artróza? To sa, bohužiaľ liečiť nedá, ale viete aspoň zmierniť následky, v niektorých prípadoch, ak sa včaš podchytí, tak je možné spomaliť kostnatenie.
Bez vyšetrení je zbytočné sa nejako dohadovať, čo pomôže, čo nie, najlepšie je počkať na výsledok RTG, podľa toho postupovať ďalej. Dobrý ortopéd bude mať pripravených niekoľko možností, ako koňovi pomôcť a uľaviť od bolestí.
PS, koleno má kôň na zadnej nohe.
Omlouvám se, že jsem nepoužila odborné názvy, ale názvy denní mluvy. :-) Opravuji tedy dotaz na pravý karp :-)
S artrózou asi počítáme, uvidíme co řekne vet. Jen mě zajímalo jestli někdo má takového koně doma a jaké s tím má zkušenosti.