Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Rozali

30.6.2019 10:04
Rozali

XXX.XXX.181.19

Dobrý den, chci se zeptat kolik kilogramů unese osel? Na Wikipedii jsem četla že okolo 130 kg...to se mi zdá ale přehnané. Osel bude mít v kohoutku cca 110 cm min.
Ještě mám jeden dotaz. Kolik tak stojí kastrace?
Předem děkuji za odpověďi:)

1.8.2019 17:04
KoněXXL

XXX.XXX.61.65

Asi kolem 80kg

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.8.2019 17:39

Rozali napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat kolik kilogramů unese osel? Na Wikipedii jsem četla že okolo 130 kg...to se mi zdá ale přehnané. Osel bude mít v kohoutku cca 110 cm min.
Ještě mám jeden dotaz. Kolik tak stojí kastrace?
Předem děkuji za odpověďi:)

tak na tohle je expert bodlinka

1.8.2019 21:12
Krutak1FlE

XXX.XXX.72.209

Mame taky osliky.
Co jsem cetla, tak unese opravdu hodne, snad az dvojnasobek sve vahy.
Nas jezdecky ma taky cca 110cm a nosi 22kg tezkou dceru a ja se svymi 55kg na neho sednu jen kdyz chci neco dceri ukazat. A uz tak je to jen na chvilicku a je mi ho lito.
A vypadam na nem i blbe.
Mame ho pomerne kratce, nejsem odbornik, ale to, ze unese opravdu tezky naklad pro me neznamena, ze mu ho nalozim.
Kdyz jsem v Recku videla ty tlusty nemecky prasata, jak se na oslikach nechavaji vyvezt do prudkych kopcu, nohy bych jim zprerazela.
No ale to je muj subjektivni pohled. Jsem na vsechny nase zvirata dost precitlivela☺
Jinak existuje na facebooku osli skupinka "chov oslu v cr", tam by nekteri vedeli lepe.

1.8.2019 22:55
canka

XXX.XXX.40.110

Krutak1FlE napsal(a):
Mame taky osliky.
Co jsem cetla, tak unese opravdu hodne, snad az dvojnasobek sve vahy.
Nas jezdecky ma taky cca 110cm a nosi 22kg tezkou dceru a ja se svymi 55kg na neho sednu jen kdyz chci neco dceri ukazat. A uz tak je to jen na chvilicku a je mi ho lito.
A vypadam na nem i blbe.
Mame ho pomerne kratce, nejsem odbornik, ale to, ze unese opravdu tezky naklad pro me neznamena, ze mu ho nalozim.
Kdyz jsem v Recku videla ty tlusty nemecky prasata, jak se na oslikach nechavaji vyvezt do prudkych kopcu, nohy bych jim zprerazela.
No ale to je muj subjektivni pohled. Jsem na vsechny nase zvirata dost precitlivela☺
Jinak existuje na facebooku osli skupinka "chov oslu v cr", tam by nekteri vedeli lepe.

Tak s tím souhlasím - to co jsem v Řecku viděla,na to nikdy nezapomenu....byl to hnus,chudáci oslíci vozili neuvěřitelnou zátěž tlustých Němců a Rusáků po dlážděných klouzavých kostkách do kopce na vyhlídku...úplně se prohýbali,když se na ně snažili tlusťoši vyškrábat..já vím,že je ti osli živí,ale to v Řecku není nějaká organizace,která by tenhle prasácký oslí turismus regulovala?Člověk by řekl,že si toho oslíka,který je živí,budou aspoň vážit..ale kdepak..žádný stín,voda,odřený kohoutky a na nose vydřený pruh od ohlávky...hnus

2.8.2019 00:14
lenacia

XXX.XXX.211.203

Ano, on osel unese opravdu hodně.... ALE jako náklad! To znamená že má na sobě normální takový ten nosný postroj na který se náklad dává a přivazuje, a váha se rovnoměrně rozkládá. Ne těžkého člověka co mu hrcne do zad na jednom místě

2.8.2019 06:54

Krutak1FlE Souhlasím,taky jsem na naše konýšky byla háklá a vůbec si také myslím, že ne všechno, co je teoreticky možné, je taky vhodné.

Nedávmno jsme někde na netu na ty oslíky koukala, tedy jen neověřené články i v pro mě neznámých periodikách, myslím, že tam nějaké organizace angažované byly.
https://tn.nova.cz/clanek/osli-trpeli-pod-obeznimi-turisty-recko-zakazalo-vozit-tloustiky.html
https://cz.sputniknews.com/svet/201807307812072-turiste-recko-osli-vaha/

2.8.2019 10:32
etnies86

XXX.XXX.245.26

chudáci oslici.
někde vozí na oslících v čr a myslím že tam byla že vozit se mohou jen do 65? (nebo 50?)
já dycky myslela, že bez následků uvezou fakt hodně. když vemu ty fotky naložených oslíků nákladem a ještě na něm sedí :(

2.8.2019 11:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

etnies86 napsal(a):
chudáci oslici.
někde vozí na oslících v čr a myslím že tam byla že vozit se mohou jen do 65? (nebo 50?)
já dycky myslela, že bez následků uvezou fakt hodně. když vemu ty fotky naložených oslíků nákladem a ještě na něm sedí :(

Znáte to přísloví? "100 krát nic, umořilo osla." To přísloví určitě vymysleli lidé, kteří věděli o co jde.

2.8.2019 23:34
etnies86

XXX.XXX.245.26

no a ještě jsem si tedy myslela, že když osel nechce tak s ním nic nehne, že nestávkujou :/

5.8.2019 11:08
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Na Oslí stezce platí, že na velkého osla (poitou, odhadem 140 cm v kohoutku) může člověk s maximální hmotností 60 kg. Na standardní osly domácí mohou jen děti, hmotnost nezmiňovali nebo jsem to přeslechla, ale tak bych to tipla do 35 kg.

Vzduch

30.8.2019 19:09
Vzduch

XXX.XXX.35.143

Dobry den mám otázku.kolik kg uveze osel? Vážím cca 90kg není to na oslika moc?oslika nemam ale uvažuji o koupi. Uvezl by mě na nějaké vyjížďky?

30.8.2019 19:13
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Vzduch napsal(a):
Dobry den mám otázku.kolik kg uveze osel? Vážím cca 90kg není to na oslika moc?oslika nemam ale uvažuji o koupi. Uvezl by mě na nějaké vyjížďky?

A ptáte se tu podruhé na totéž proč? Navíc v tématu, kde máte výše rovnou i odpověď.

31.8.2019 07:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Vzduch napsal(a):

NE. A chraň vás Kristus Pán, s takovou váhou sedat na osla.
Že někdo říká, že osel unese hodně, je blbost.Možná unese hodně vzhledem k svému tělíčku, ale 90 kg je hodně i na koně!

31.10.2019 10:29
rolf

XXX.XXX.23.145

Tak stačí mrknout na Wikipedii:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Osel

10.4.2022 20:05
milada_fr

XXX.XXX.245.225

Osel unese 300 kg

10.4.2022 23:26
sisi58

XXX.XXX.191.1

milada_fr napsal(a):
Osel unese 300 kg

Nesmysl. Oslíci, co jsou u nás, uvezou dítě, či drobného dospělého. Na 300 kilo zapomeňte.
https://www.ireceptar.cz/zvirata/osel-usaty-partak-na-vandr.html

https://zajimavaevropa.cz/recko/nejdrive-na-vahu-az-pak-na-osla-nova-pravidla-na-santorini-maji-ochranit-uboha-zvirata/

11.4.2022 07:52
Varaxi

XXX.XXX.150.244

milada_fr napsal(a):
Osel unese 300 kg

Osel skutečně unese (může unést) 300 kg, ale je to stejné, jako kdybyste Vy nesla 150 kg. Přežijete to nejspíš, ale to je tak všechno pozitivní, co se o tom dá říci. Bude Vás to ničit a dřív nebo později Vás to zničí. Už první nálož Vám může způsobit nevratné a závažné poškození pohybového aparátu.
50-60 kg je maximální hranice pro velkého, silného a zdravého osla. Většina oslů nosí děti do 30-35 kg.

11.4.2022 08:54
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Mě to tak přijde, jako že stojí diskuze... A tak někdo vytáhne staré téma s nesmyslným závěrem.
Oni vzpěrači na olympiádě taky " nosí úžasné hmotnosti ". Ale jsou na to na trénování, je to chvilka a stejně to na nich zanechává negativní stopy... A opsat od někud, že oslík unese 300 kg, je jen o tom, že nemáte o běžném využití oslů v Česku ani potuchy....

11.4.2022 09:04
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Je to stejné jako s poníky. Furt dokola nějaké dotazy kolik tak unese, utáhne ve voze atd.

Proč nepřiměřeně zatěžovat malé zvíře, když je k dispozici tolik velkých?

11.4.2022 09:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

Varaxi napsal(a):
Osel skutečně unese (může unést) 300 kg, ale je to stejné, jako kdybyste Vy nesla 150 kg. Přežijete to nejspíš, ale to je tak všechno pozitivní, co se o tom dá říci. Bude Vás to ničit a dřív nebo později Vás to zničí. Už první nálož Vám může způsobit nevratné a závažné poškození pohybového aparátu.
50-60 kg je maximální hranice pro velkého, silného a zdravého osla. Většina oslů nosí děti do 30-35 kg.

Bohužel je tento údaj i na Wikipedii. Někdo tam zapomněl napsat, že 100 x nic, umoří i oslíka.

Jediný osel, který toto unese je Osel poitouský.

11.4.2022 10:05
Varaxi

XXX.XXX.150.244

sisi58 napsal(a):
Bohužel je tento údaj i na Wikipedii. Někdo tam zapomněl napsat, že 100 x nic, umoří i oslíka.

Jediný osel, který toto unese je Osel poitouský.

Neunese - ne tak, aby zůstal zdravý.
Je pravda, že to na ně dřív nakládali, ale jednak to je dávná historie, kdy se dělo všelicos, jednak tenkrát ti osli byli jiní než dnešní zušlechtěné plemeno, které se v moderní době dlouhodobě potýká s úzkou chovnou základnou a špatným chovatelským záměrem (co nejchlupatější a co největší osel - s extrémním rámcem jde ruku v ruce jistá křehkost; porovnejte třeba německou dogu s nějakým „normálně“ velkým psem, žejo).
Takže ne, 300 kg na osla nepatří. Na žádného. Výjimky neexistují. Neunese to největší osel světa americký mamut, neunese to poitou, neunese to ani jiný osel, prostě ne.
(Edit: Resp. unese, co mu taky zbývá jiného, ale šeredně to odskáče na zdraví.)
Veliký, opravdu veliký osel váží 300 kg, a to si myslím, že takových oslů bude v republice jen pár; není možné, aby osel unesl svou vlastní váhu - stále platí poučka o 20 %, stejně jako u koní. U zvířat s výjimečnou figurou to je procentuálně méně.
Hodně unesou afričtí oslové, ale to se pohybujeme pořád maximálně kolem 60 kg. Pokud někdo potřebuje, aby zvíře uneslo víc a přitom to nebyl kůň, tak mula a mezek můžou mít (v ideálních podmínkách, taky to není samozřejmost!) o těch 20 kg větší nosnost, nebo lze k nošení břemen a lidí vycvičit třeba krávu. A pak slona, no.

11.4.2022 10:46
evcusik

XXX.XXX.145.236

Nebo mohlo být 300kg myšleno ve voze - tam je to na i na oslíka reálné (myšleno lehká zápřež)

11.4.2022 10:51
Varaxi

XXX.XXX.150.244

evcusik napsal(a):
Nebo mohlo být 300kg myšleno ve voze - tam je to na i na oslíka reálné (myšleno lehká zápřež)

Jo, to jo. Ale to není UNESE, ale UVEZE.
A v té wiki je napsáno:
(...) a svém hřbetě dokáže unést neuvěřitelně těžký náklad – až 300 kg.
To je prostě blbost. Teda jo, on to nejspíš přežije, ale rozhodně není v pořádku, že by to osel měl nosit.

11.4.2022 10:53
evcusik

XXX.XXX.145.236

Varaxi napsal(a):
Jo, to jo. Ale to není UNESE, ale UVEZE.
A v té wiki je napsáno:
(...) a svém hřbetě dokáže unést neuvěřitelně těžký náklad – až 300 kg.
To je prostě blbost. Teda jo, on to nejspíš přežije, ale rozhodně není v pořádku, že by to osel měl nosit.

sorrec - přehlídla jsem tu wikipedii. Myslela jsem že je to k miladě_fr a že trošku třeba popletla češtinu :D

Samozřejmě 300kg na hřbetu je ultimátní blbost (týrání).

11.4.2022 10:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Varaxi napsal(a):
Neunese - ne tak, aby zůstal zdravý.
Je pravda, že to na ně dřív nakládali, ale jednak to je dávná historie, kdy se dělo všelicos, jednak tenkrát ti osli byli jiní než dnešní zušlechtěné plemeno, které se v moderní době dlouhodobě potýká s úzkou chovnou základnou a špatným chovatelským záměrem (co nejchlupatější a co největší osel - s extrémním rámcem jde ruku v ruce jistá křehkost; porovnejte třeba německou dogu s nějakým „normálně“ velkým psem, žejo).
Takže ne, 300 kg na osla nepatří. Na žádného. Výjimky neexistují. Neunese to největší osel světa americký mamut, neunese to poitou, neunese to ani jiný osel, prostě ne.
(Edit: Resp. unese, co mu taky zbývá jiného, ale šeredně to odskáče na zdraví.)
Veliký, opravdu veliký osel váží 300 kg, a to si myslím, že takových oslů bude v republice jen pár; není možné, aby osel unesl svou vlastní váhu - stále platí poučka o 20 %, stejně jako u koní. U zvířat s výjimečnou figurou to je procentuálně méně.
Hodně unesou afričtí oslové, ale to se pohybujeme pořád maximálně kolem 60 kg. Pokud někdo potřebuje, aby zvíře uneslo víc a přitom to nebyl kůň, tak mula a mezek můžou mít (v ideálních podmínkách, taky to není samozřejmost!) o těch 20 kg větší nosnost, nebo lze k nošení břemen a lidí vycvičit třeba krávu. A pak slona, no.

Netvrdím, že to má nosit jako běžný náklad. A ani nemám potuchy, které zvíře by mohlo tolik unést, bez újmy.
Pokud říkáte, že není osel, který by měl tohle nosit, tak není.

11.4.2022 18:27
lenacia

XXX.XXX.168.148

mám pocit, že dromedár je zvíře co dokáže unést fakt těžký náklad... ale jde o náklad, ne o jezdce. A musí mít speciální postroj a musí se ta váha správně rozložit...

Neregistrovaný uživatel

11.4.2022 20:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.161

lenacia napsal(a):
mám pocit, že dromedár je zvíře co dokáže unést fakt těžký náklad... ale jde o náklad, ne o jezdce. A musí mít speciální postroj a musí se ta váha správně rozložit...

Nenosi jakove nekde v tibetu či co to je taky docela dardy? A rekla bych ze bektery druhy buvolu a podobny kravovoty haveti vzhledem ke svy velikosti a vaze s temi 300kg nebudou mit extremni problémy pri vhodnem postoji na náklad.

12.4.2022 02:02
lenacia

XXX.XXX.168.148

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nenosi jakove nekde v tibetu či co to je taky docela dardy? A rekla bych ze bektery druhy buvolu a podobny kravovoty haveti vzhledem ke svy velikosti a vaze s temi 300kg nebudou mit extremni problémy pri vhodnem postoji na náklad.

to bezesporu... jen mám fakt pocit, že dromedár je snad anatomicky fakt nejlépe stavěný k nošení větší váhy.
Yak nosí cca okolo 70kg. Buvola sem bohužel nenašla, jen že může nějaký náklad nést.

Nicméně.... tady řešíme koně, buvoly a osly...
ale že slon může unést okolo 25% své vlastní váhy a jediný co je potřeba je vyhnout se jeho páteři, která má ostnové výrůstky....
Což u samce slona indického co může vážit až 4 tuny znamená tunu.

Nicméně v poměru ku váze... velbloud běžně nosí okolo 150kg, ale dokáže unést až 450kg

12.4.2022 06:45
Pipilota

XXX.XXX.1.210

Hurá máme tu řešeni pro obézní jezdce - kupte si velblouda!

12.4.2022 06:52
lenacia

XXX.XXX.173.255

když sem poslouchala cirkusáky, tak měli raději velbloudy z mnoha ohledů, sou prej i chytřejší než koně

12.4.2022 08:05

lenacia napsal(a):
když sem poslouchala cirkusáky, tak měli raději velbloudy z mnoha ohledů, sou prej i chytřejší než koně

Ale plivou.

12.4.2022 17:34
lenacia

XXX.XXX.149.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale plivou.

.... Jako.... I to vidím jako plus

5.8.2022 11:37

etnies86 napsal(a):
Foto z chorvatska :(

Snad se tím nebude u nás nikdo inspirovat.

Neregistrovaný uživatel

5.8.2022 12:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.135

Tak je osel a osel že. Ty pidalky chovany u nas nic moc ale ti mamutici odjinud to je jina

5.8.2022 14:25

Tak je osel a osel že. Ty pidalky chovany u nas nic moc ale ti mamutici odjinud to je jina

Já na fotce mamutíka nevidím. Teda ano, ale jezdce.

5.8.2022 14:42

A jaká je souvislost mezi tímto výkřikem a fotkou od etnies?

Neregistrovaný uživatel

5.8.2022 20:33
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.135

Jezis zadna. Prosevek do diskuze jako jakykoli jiny. Dost lidi kamenuje uz za myslenku sedbout na osla tak jsem jen napsala ze osel vhodne konstituce pohoda pro normalniho dospeleho. Nic vic nic min nevim co v tom hledate za skryte významy.

zofina

20.3.2023 22:37
zofina

XXX.XXX.134.68

Voda

Rekla bych, ze zakoupeni oslika je velice dobry napad. Myslim si, ze osel unese tak 120kg, takze se nemate ceho bat. Pokud pak chcete na oslikovi jezdit, treba do prace nebo na delsi vyjizdky, zvazila bych, jestli si spis nekoupit auto.

21.3.2023 10:10

zofina napsal(a):
Voda

Rekla bych, ze zakoupeni oslika je velice dobry napad. Myslim si, ze osel unese tak 120kg, takze se nemate ceho bat. Pokud pak chcete na oslikovi jezdit, treba do prace nebo na delsi vyjizdky, zvazila bych, jestli si spis nekoupit auto.

Jako fakt? Viděl(a) jste někdy v životě osla? 120 kg bych nedala ani na teplokrevníka 600 kg.

Přidejte reakci

Přidat smajlík