Zdravím všechny,
dostala jsem nabídku na krásné vojtěškové seno za dobrou cenu...
Moji kluci a poník mají při absenci pastvy ve výběhu balík lučního sena v síti /moje iniciativa, kterou financuji a zajišťuji samostatně/. Balík 350kg jim vydrží 6 týdnů.
V zimě tráví ve výběhu cca 7 hodin.
Je reálné, aby měli ve výběhu vojtěšku a v boxech luční seno, které poskytne ustajovatel?
Prolustrovala jsem net a nejeví se to příliš reálně, ale nedá mi to se nezeptat zde a se stejným dotazem oslovím v týdnu i naši MVDr. :)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Také se u "nás" ve stáji přikrmuje vojtěškové seno......škoda, že se tak hodně odroluje, ale i tak to moje kobyla žere plnou hubou, jiní zase se toho ani netknou.....
Jako příkrm pro dědka používám v zimě vojtěškové granule.
Dostává je odvážené do extra žlabu v boxe a je na něm jestli je sežere nebo ne.
Pokud nechá, porce se sníží...
Teď mi jde o to, jestli dát balík vojtěškového sena v síti do výběhu nebo ne.
Samozřejmě že by se příkrm granulemi zrušil....
Moc nerozumím otázce - ptáte se, jestli je to reálné...reálné to určitě je, ale vás asi víc zajímá, jestli je to vhodné.
To bych řekla, že není, pro ponyho obzvlášť. Vojtěškové seno nelze používat jako seno travní, tj. zkrmovat ad libitum. Většině koní moc chutná, mají sklon se jím přežírat, což vede v lepším případě jenom k obezitě. Vojtěška vzhledem k výživovým parametrům určitě není vhodná k adlibitnímu zkrmování, byť jenom přes den. Obsahuje příliš mnoho bílkovin, vápníku, víc energie než travní seno.
Jako zpestření krmné dávky je určitě super, zvlášť pro špatně krmitelné a hubené koně.