Senné břicho (trénink)

Anglický plnokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.7.2019 08:08

Dobrý den,
senné břicho se tu řeší poměrně často. Vím, co to je, jak vzniká i jak se ho dá zbavit. Mě by ale zajímalo, jak intenzivní má být trénink, aby to mělo efekt.

Mám pětiletého plnokrevného valacha z dostihů, rok mi trvalo ho dát trošku do kupy (i v jeho hlavě) a teď už jsou konečně pomalu vidět nějaké výsledky. Učí se pracovat hřbetem (bez jakýchkoli vyvazováků) a musím říct, že je moc šikovný.

Pracujeme na lonži (krok, převážně klus), kdy chodí přes kavalety/zvýšenky. Venku jsme do teď převážně klusali, aby získal výdrž. Na jízdárně zatím pouze ohýbám a dostávám ho na kolmici (+ práce hřbetem), na skoky ho zatím nechci tlačit. Ňoumík ještě pořádně neví co s nohama a trochu před nimi panikaří, ale časem je samozřejmě do tréninku chci zařadit taky.

Zajímá mě asi nejvice, jak často zařadit do tréninku terén s kopečky a hlavně jak dlouho. Představu mám tak 2x týdně (po zbytek týdne lonž a jízdárenská práce), ale jak dlouho cválat, jestli mu udělat více kratších 'sérií' to zkrátka nemám moc představu. On je hodně pracovitý, tak bych ho nerada přetáhla, ale ani ho nechci nechat flákat, aby to mělo nějaký efekt.

Omlouvám se za román, chtěla jsem přesně vystihnout naší momentální situaci :D Jinak začít trénovat postupně a s ohledem na počasí je samozřejmostí.

3.7.2019 08:45
Arbora

XXX.XXX.0.1

Tréningové plány ako koňa dostať do kondície nájdete aj na nete, napríklad. http://www.equichannel.cz/treninkovy-plan-v-praxi

Ľahko a pravidelne (tak aspoň 3x do týždňa) pracujúci kôň nebude mať senné brucho, a to ani pri adlibitnom príjme sena.

3.7.2019 09:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

Zase to nepřežeňte, s tím trénováním. Nebo si uděláte kyselého koně. Oni jsou sice plnokrevníci velice vstřícní, ale i plňase můžete otrávit.
Kamarádka koupila kobylku z rovin. Při prvních vyjížďkách si packala o vlastní nohy, z kopce jela sliding stopem, přes kmeny v lese lezla stylem buď já nebo ten strom. Děs běs.
Za 4 měsíce vyjížděk v kalamitních lesích,kde se i těží, získala jistotu a přehled. Naučila se. Nenásilně, za zkušenou kobylou. Brzo z ní bude profesionálka na překážkový běh po zaneřáděném,neuklizeném lese.
Ale chtělo to čas a trpělivost. Vážně, nespěchejte, není kam.

3.7.2019 10:55

Arbora: Moc děkuji :)

3.7.2019 11:05

sisi58 napsal(a):
Zase to nepřežeňte, s tím trénováním. Nebo si uděláte kyselého koně. Oni jsou sice plnokrevníci velice vstřícní, ale i plňase můžete otrávit.
Kamarádka koupila kobylku z rovin. Při prvních vyjížďkách si packala o vlastní nohy, z kopce jela sliding stopem, přes kmeny v lese lezla stylem buď já nebo ten strom. Děs běs.
Za 4 měsíce vyjížděk v kalamitních lesích,kde se i těží, získala jistotu a přehled. Naučila se. Nenásilně, za zkušenou kobylou. Brzo z ní bude profesionálka na překážkový běh po zaneřáděném,neuklizeném lese.
Ale chtělo to čas a trpělivost. Vážně, nespěchejte, není kam.

Rozhodně nechci na něj nijak tlačit a spěchat, naopak tu práci přizpůsobuju jemu, aby měl chuť se mnou spolupracovat. Naopak, když mi při práci na jízdárně nebo na lonži vyhoví, tak ho moc pochválím a jdeme domů, takže v závěru na jízdárně jsme třeba 20min, max 30 a na lonži jen 10. Chci ho tímto namotivovat a práci postupně pomalu prodlužovat.

Jinak mě moc potěšilo, že jste o plňáscích prohlásila, že jsou vstřícní, mnoho lidí je má jen za rozlítané magory

3.7.2019 11:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Rozhodně nechci na něj nijak tlačit a spěchat, naopak tu práci přizpůsobuju jemu, aby měl chuť se mnou spolupracovat. Naopak, když mi při práci na jízdárně nebo na lonži vyhoví, tak ho moc pochválím a jdeme domů, takže v závěru na jízdárně jsme třeba 20min, max 30 a na lonži jen 10. Chci ho tímto namotivovat a práci postupně pomalu prodlužovat.

Jinak mě moc potěšilo, že jste o plňáscích prohlásila, že jsou vstřícní, mnoho lidí je má jen za rozlítané magory

Nepokažený plňas je prostě na ošetřování zlatíčko. Za tím si stojím. A taky jsem zjistila, že při dobré péči může být v režimu 24/7 a to i v zimě. Navíc koukám, že,alespoň toho "našeho" tolik neotravují mouchy, jako ČTka či poníka. Takže hafo výhod. Bohužel na plnokrevníka už nemám jezdecky. Tak si toho svého užívejte.

3.7.2019 17:02

sisi58 napsal(a):
Nepokažený plňas je prostě na ošetřování zlatíčko. Za tím si stojím. A taky jsem zjistila, že při dobré péči může být v režimu 24/7 a to i v zimě. Navíc koukám, že,alespoň toho "našeho" tolik neotravují mouchy, jako ČTka či poníka. Takže hafo výhod. Bohužel na plnokrevníka už nemám jezdecky. Tak si toho svého užívejte.

To já tedy možnost 24/7 nemám, ale asi bych do toho nešla. Bála bych se, aby mu někdo něco neudělal během noci. Když vidím občas některé případy, tak z toho mám husí kůži...
Moc děkuji a Vám i všem vašim koníkům přeju jen to nejlepší :)

5.7.2019 14:06
Antisgarcia

XXX.XXX.100.103

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To já tedy možnost 24/7 nemám, ale asi bych do toho nešla. Bála bych se, aby mu někdo něco neudělal během noci. Když vidím občas některé případy, tak z toho mám husí kůži...
Moc děkuji a Vám i všem vašim koníkům přeju jen to nejlepší :)

Mám plňase 24/7, loni ještě běhal a v 24/7 je klidnější a spokojenější než 12/12. Kůň si může přihodit cokoliv i ve výběhu během dne. Aby jste tomu zabránila musela by jste ho zavřít do vypolatrované místnosti a odmotat ho bublinkovou folií 😂

5.7.2019 18:36

Antisgarcia napsal(a):
Mám plňase 24/7, loni ještě běhal a v 24/7 je klidnější a spokojenější než 12/12. Kůň si může přihodit cokoliv i ve výběhu během dne. Aby jste tomu zabránila musela by jste ho zavřít do vypolatrované místnosti a odmotat ho bublinkovou folií 😂

Samozřejmě, že si i během dne může něco udělat, spíš bych se děsila, aby právě přes noc mu někdo něco neudělal. Ale jak už jsem psala, tuto možnost stejně nemám :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík