Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.7.2019 18:28
Adyynka

XXX.XXX.225.153

Zdravím, setkali už jste se někdo s problémem na pronájmu? Můj případ je: Slečna si pronajala koně do polovičního pronájmu s tím že platí měsíčně částku a hradí veškeré poloviční náklady na kování a veta. v Květnu měla zaplatit příspěvek na kováře a veta protože kůň začal kulhat. Taky dluží na nájemném za červen. Ve smlouvě stojí že vše má být uhrazeno nejpozději 10. den v měsíce a to na měsíc předem. Doteď nezaplatila a přestala i komunikovat. Poslala výpověď k nájmu koně ještě špatně napsanou, to bych ještě nějak vzala v potaz, ale má dvou měsíční výpovědní lhůtu, ve které má platit stále vše co výše. Jak byste postupovali v řešení?

Neregistrovaný uživatel

7.7.2019 19:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.148

Nechala to byt neb realna sance z ni neco dostat je na dlouhe lokte.

7.7.2019 19:27
Adyynka

XXX.XXX.225.153

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Nechala to byt neb realna sance z ni neco dostat je na dlouhe lokte.

Nechat to být určitě nechci. Jestli to bude na delší cestu s tím počítám.

7.7.2019 19:54
lenacia

XXX.XXX.168.82

Adyynka napsal(a):
Nechat to být určitě nechci. Jestli to bude na delší cestu s tím počítám.

Na delší a hlavně drahou. Protože dlužné částky se řeší za pomoci právníka který dá jasné informace co dělat. Ne nějakej hejty z internetu s nulovou znalostí... Vyplatí se vám platit si právní konzultaci?

7.7.2019 19:56
Adyynka

XXX.XXX.225.153

Mám právníky v rodině, když už bych to musela hnát k soudu, ale takovým zákeřným způsobem se mi to zase řešit nechce navíc každým dnem mám rodit.

7.7.2019 20:02
lenacia

XXX.XXX.168.82

Jako nic jinyho vás nečeká. Můžete ji poslat sepsany dopis jako reakci na výpověď že pořád ještě dluží... A jinak je to soudní cesta nic jinyho mezi tím není

7.7.2019 20:35
Slon Indický

XXX.XXX.254.54

No, pokud neplatí, ukončila bych ten pronájem rovnou. Co taky z toho? Pokud nezaplatíte mobil, elektřinu a vodu, tak vám taky ukončí smlouvu, a to bez ohledu na to, že jinak máte výpovědní dobu x měsíců - prostě tím neplacením je jiná situace a vy jako pronajímatel taky můžete pro neplacení ihned smlouvu vypovědět. Ano, je to právo, ne povinnost, ale co taky s tím? Prostě koně nabídnete někomu jinému, proč trvat na dalším trvání pronájmu, když ty peníze z toho nemáte a protistrana evidentně nemá zájem?
Pokud budete chtít vymáhat, bude třeba písemně (doporučeně s dodejkou) vyzvat k úhradě dluhu a dát nějakou lhůtu k plnění. Pokud to bude neúspěšné, nejlevnější a nejrychlejší je u bagatelních částek (tj. do 10 tisíc Kč) podat platební rozkaz, nebo pokud máte datovou schránku a elektronický podpis, tak elektronický platební rozkaz. Za to dáte tuším 1.000 Kč (nechce se mi to ověřovat, ale cca před 5 lety to tak bylo) jako soudní poplatek. Dále si počkáte půl roku až 2 roky na to, až vám vydají pravomocné rozhodnutí, počkáte na to, zda bude plnit nebo ne, a můžete k exekutorovi. Ten vydá exekuční příkaz a sepíše majetek. Většina dlužníků žádný majetek nemá, a vy platíte zálohu na náklady exekuce, ta bývá okolo 5 tisíc minimálně, bez ohledu na to, jak malou částku vymáháte... Jo, a pak se můžete dočkat toho, že bude splátkový kalendář na 50 Kč měsíčně, přičemž jako první se platí náklady exekuce (dohromady okolo 20 tisíc) a až následně vaše jistina, po kompletním uhrazení teprve dostanete svou zálohu na náklady exekuce zpět.
Takže, pronájem bych brala jako ukončený, s holkou se zkusila po dobrém domluvit, že já netrvám na tom, abychom dodržely ty 2 měsíce výpovědní dobu a ona zaplatí za červen, a hotovo. Pokud to nepůjde, tak by mi to za tohle martirium fakt nestálo, a odpískala bych těch pár tisíc jako ztracené, než abych investovala dalších x tisíc a ničeho se nedomohla.

8.7.2019 12:43
jesie

XXX.XXX.216.239

Adyynka napsal(a):
Mám právníky v rodině, když už bych to musela hnát k soudu, ale takovým zákeřným způsobem se mi to zase řešit nechce navíc každým dnem mám rodit.

Tak pokud máte právníky v rodině,tak Vám poradí lépe než my tady

Přidejte reakci

Přidat smajlík