Pronajmu si louku,pro pastevní ustájení, kdo zakládá hospodářství?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.7.2019 16:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

Bohužel jsme dostali výpověď ze současného ustájení. V našich končinách nejsou skoro žádné komerční stáje a ty tři mají, co jsou, mají stop stav. Soukromníci neberou.
Snad pronajmout louku? Pán by pronajal,ale s nějakým "hospodářstvím" nechce mít nic společného. Co s tím?

8.7.2019 16:36
canka

XXX.XXX.35.234

Když jsme ještě měli pronajatý pozemek,na kterém zvěrstvo máme,tak i když ještě nebyl náš,tak jsme normálně registrovali hospodářství tam.Respektive adresa je uvedena na mé trvalé bydliště,dále že hospodářství se nachází v tom a tom katastrálním území,číslo pozemku z katastru a bylo zaregistrováno.Na SZIF jsme akorát zasílali na katastrální mapě zakreslené přístřešky pro zvířata a tím to haslo.
PS:To je mi moc líto,že jste se dostali do takové situace Mohu se zeptat,teda jestli o tom chcete mluvit,proč jste tu výpověď dostali?

8.7.2019 16:36
Slon Indický

XXX.XXX.181.248

Jednoduché, hospodářství máte vy, nikoli majitel louky. Myslím, že ani nezjišťují, komu pozemek patří, pro klid duše dodáte nájemní smlouvu.

Neregistrovaný uživatel

8.7.2019 16:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

sisi58 napsal(a):
Bohužel jsme dostali výpověď ze současného ustájení. V našich končinách nejsou skoro žádné komerční stáje a ty tři mají, co jsou, mají stop stav. Soukromníci neberou.
Snad pronajmout louku? Pán by pronajal,ale s nějakým "hospodářstvím" nechce mít nic společného. Co s tím?

Hospodářství máte na sebe, s majitelem louky to nemá nic společného. Na SZIFu ve vašem regionu (Olomouc?) se z poptejte, tam pořadí úplně nejlip, co je vše potřeba. Pronajímatel se nemusí bát, jeho se to nijak nedotkne.

8.7.2019 22:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

canka napsal(a):
Když jsme ještě měli pronajatý pozemek,na kterém zvěrstvo máme,tak i když ještě nebyl náš,tak jsme normálně registrovali hospodářství tam.Respektive adresa je uvedena na mé trvalé bydliště,dále že hospodářství se nachází v tom a tom katastrálním území,číslo pozemku z katastru a bylo zaregistrováno.Na SZIF jsme akorát zasílali na katastrální mapě zakreslené přístřešky pro zvířata a tím to haslo.
PS:To je mi moc líto,že jste se dostali do takové situace Mohu se zeptat,teda jestli o tom chcete mluvit,proč jste tu výpověď dostali?

Pan majitel si koupil jalovice. Nás tedy potřebuje jen do konce pastevní sezony. Takže koncem října pá,pá.
A to jsem si myslela, že to pro kobylu bude už poslední štace.

8.7.2019 22:07
Slon Indický

XXX.XXX.243.114

To je mi líto, sisi, tak snad to zvládnete, rozjíždět pastevko koncem října bude asi dost náročné, ale věřím, že to půjde.

8.7.2019 22:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

Slon Indický napsal(a):
To je mi líto, sisi, tak snad to zvládnete, rozjíždět pastevko koncem října bude asi dost náročné, ale věřím, že to půjde.

Děkuji za podporu.

8.7.2019 22:15
canka

XXX.XXX.35.234

Taky moc držím pěsti,nebude to asi vůbec jednoduché Takže celá stáj dostala výpověď?

8.7.2019 22:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

canka napsal(a):
Taky moc držím pěsti,nebude to asi vůbec jednoduché Takže celá stáj dostala výpověď?

Ano. 3 majitelé, 5 koní.

9.7.2019 08:00
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Hlavu vzhůru Sisi, ve svém Vám bude líp.
Hospodářství zeregistrujete jednoduše:
http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/zivotni-situace/zaevidovani-noveho-chovatele-a-jeho.html
Ztáhněte si formulář (strana A a B), pošlete poštou na ČMSCH, Benešovská 123, 25209 Hradištko. Jako adresu hospodářství uveďte své trvalé bydliště.
Přijde Vám dopis s reg. číslem a denník hospodářství (ten jen vyplníte dle vzoru a nikam neposíláte).
Poté vytiskněte mapu a pozemek, kde budou koně obtáhněte fixou, místo kde bude voda, krmiště zaznačte křížkem. Přidejte dopis, kde bude č. parcely dle katastru, přidělené č. hospodářství, název hospodářství (musíte si vymyslet), druh hospodářství (pastevné ustájení) a Vaše adresa bydliště, mail a telefon. Pošlete na adresu SZIF dle kraje. Když bude něco chybět, zavolají Vám.
Majitel pozemku nemusí nic nikam hlásit.
Přeji hodně zdaru, málo zklamání při shánění pozemků a šikovné chlapy na zatloukání kůlů:)

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.7.2019 09:23

Soucítím.
Najít ustájení natož slušné je v některých oblastech opravdu velký problém.
Vlastní na pronajaté půdě jsme provozovali 15 let, nejprve s druhým majitelem, poté sami , většinu toho času 4 koně. Administrativní papírování považuji za nejmenší problém.Začínali jsme na holé návětrné pláni.Mnohem lepší by bylo pronajmout louku se stodolou, třeba padající.V zimě je na vídrholci opravdu krušno,fjordkoulím méně než lidem.Taky je hodně podstatná vzdálenost, jak roky jdou, tak stále víc, od domu.

Hodně práce, kterou člověk musí denně udělat, usnadní různé vychytávky-velmi jsme oceňovali vyhřívanou napáječku, dobře udělaný přístřešek/ na patkách včetně skladu na část slámy a sena, alespoň nějaké koule pod střechou při ruce/, tosiplasty v exponovaných místech, sítě s malými oky, systém nechávání části plochy na stařinu na kritické jaro pro IRky a tak. Měli jsme elektřinu, což bylo fajn na tu napáječku a i veta včetně RTG, zas ale i přes samozřejmou odbornou instalaci a zprávu boudy vyhořely. A něco už bych dělala určitě jinak. Určitě péči o pastvinu,té jsme tedy dali dost zabrat, přerostl jílek, jetel bílý, plevele, srha.
Hnoje jsme vozili na přistavený valník a ten vytahovali dle potřeby na domluvené hnojiště ZD.

9.7.2019 10:23
sisi58

XXX.XXX.188.8

Porad doufam,ze zakotvime nekde,kde uz kone nebo dobytek maji. Hola louka je moje nocni mura. Snad s "fjordem", ten vydrzi skoro vse,ale Lindu vyhnat na nejaky výdrholec v jejim veku? To by byla rana z milosti nejspis lepsi

9.7.2019 10:55
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Zkuste najít zapomenutý a nehezky vypadající pozemek. Na ikatastru najdete majitele, na katastru nemovitostí jeho adresu. Na mapě na e-agri, jestli na to někdo bere dotace-kdo má co propachtované. Hledejte kousky bez dotací, neobdělávané, se spoustou keřů a stromů. Na vybrané se zajeďte kouknout a představte si, že mesíc prší (jen pro případ, že ještě někdy bude pršet).
My takhle ulovili bývalou skládku, mega bordel, šípky, trnky a akáty. Manžel když to poprvé viděl, ani nevystoupil z auta. Akáty jsme do výšky možného okusu oholili na slunečníky a teď to tam vypadá jak na ostrovu s palmami. Seno máme v plachtové garáži na seno, přístřešek bude mobilní Kamír. Vodu máme v 600l kostce a v druhé jí vozíme (pro 2koně jednou za 1,5týdne). Valach vypadá, že takhle si představoval důchod😀

9.7.2019 17:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):
Zkuste najít zapomenutý a nehezky vypadající pozemek. Na ikatastru najdete majitele, na katastru nemovitostí jeho adresu. Na mapě na e-agri, jestli na to někdo bere dotace-kdo má co propachtované. Hledejte kousky bez dotací, neobdělávané, se spoustou keřů a stromů. Na vybrané se zajeďte kouknout a představte si, že mesíc prší (jen pro případ, že ještě někdy bude pršet).
My takhle ulovili bývalou skládku, mega bordel, šípky, trnky a akáty. Manžel když to poprvé viděl, ani nevystoupil z auta. Akáty jsme do výšky možného okusu oholili na slunečníky a teď to tam vypadá jak na ostrovu s palmami. Seno máme v plachtové garáži na seno, přístřešek bude mobilní Kamír. Vodu máme v 600l kostce a v druhé jí vozíme (pro 2koně jednou za 1,5týdne). Valach vypadá, že takhle si představoval důchod😀

Jsem ráda,že se vám to povedlo.

Trochu suchého humoru: Syn mi navrhl, ať si koupím smrkový les. Do dvou let ho sežere kůrovec a budu mít vlastní pozemky za levno.

9.7.2019 17:40
canka

XXX.XXX.35.234

Sisi a co se poptat po obecním pozemku v obcich kolem Vás?Do dlouhodobého pronájmu?Většinou opravdu nabízí pronájmy za pakatel a jsou ve finále rádi,že se o to někdo stará??Jde Vám jen o Vaše koně,nebo se do toho chcete zapojit všichni majitelé,aby se rozložili náklady?

9.7.2019 18:12
anobbona

XXX.XXX.3.167

Trochu suchého humoru: Syn mi navrhl, ať si koupím smrkový les. Do dvou let ho sežere kůrovec a budu mít vlastní pozemky za levno.

Ale kulovy, jeste dostanete mastnou pokutu za ziveni broučka a nevykaceni porostu.....

9.7.2019 18:35
sisi58

XXX.XXX.191.1

canka napsal(a):
Sisi a co se poptat po obecním pozemku v obcich kolem Vás?Do dlouhodobého pronájmu?Většinou opravdu nabízí pronájmy za pakatel a jsou ve finále rádi,že se o to někdo stará??Jde Vám jen o Vaše koně,nebo se do toho chcete zapojit všichni majitelé,aby se rozložili náklady?

My tu v okolí nejspíš žádné použitelné pozemky nemáme. Je tu cca 5-6 lidí, co skupují vše. Nevím, jak zjišťují, co je k prodeji, ale prostě to ví.
Už se mi začínají lidé vyhýbat, neboť se ptám každého a pořád.
Nové ustájko hledají všichni postižení,ale vypadá to, že se do financování moc nepoženou. Tak kdybych sehnala ustájko do 15 km, kam by jezdil vlak či bus, platilo by se 2000,- a ustajovatel by se popř. postaral, když majitel nemůže. Nejlépe tak 4x do týdne.
Vím, jsem hnusná, ale docházejí mi nápady a možnosti.
Kdybych alespoň pro Lokiho sehnala nového majitele. Jenže kdo si vezme koně po schvácení? To je obrovská starost navíc. Takových koní, jako on, jsou tucty a zdravých. A aby šel z ruky do ruky a skončil v salámu, to si na svědomí nevezmu.

Neregistrovaný uživatel

9.7.2019 19:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Hlavně až si pozemek pronajmete, pronajměte si i dobre sousedy, ať nemusíte řešit historické babky, které tam koně prostě nechtějí, prostě a proto. Jako musím řešit já.

9.7.2019 20:26
anobbona

XXX.XXX.3.167

No pronájem mozny je určitě, záleží jen na dohodě s pronajímatelem, ale taky zalezi za kolik.....pokud budes nekde měsíčně dávat napr. 3000,- a k tomu vse budovat a obstaravat, tak je rozhodne levnější jit do ustajeni. Ale jestli hledas ustajeni za 2tis, tak se nedivim ze nic nemůžete sehnat, ceny jsou podstatně výš.
Divej se i po zarostlych zahradach, zkusit se poptat na misto u starych lidi co uz nezvladaj starat se o dvur a zahradu....
No nezavidim, v dnesni dobe se dostat k pozemku je skoro nemožné

9.7.2019 21:41
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Hlavně až si pozemek pronajmete, pronajměte si i dobre sousedy, ať nemusíte řešit historické babky, které tam koně prostě nechtějí, prostě a proto. Jako musím řešit já.

Blbí lidé jsou všude.Bohužel.

9.7.2019 21:55
Slon Indický

XXX.XXX.254.136

Možná bych spíše zvážila to, že připlatím, ono i ten soukromnik si dá říct, když z toho bude mít nějaký zisk - podle mě se s komplet náklady (ohrady, zdroj, nějaké napajedlo, síť na balík, přístřešek, případně i nějaké zpevnění, seno na zimu, pravidelný odvoz hnoje a dovoz vody) stejně na 2 tis měsíčně nedostanete a ještě tam máte práci, a to každý den. Jasně, po pár letech se vám náklady vrátí, ale pokud se budete chtít dostat na 2000 měsíčně, tak možná za 20 let a ani to moc růžově nevidím.

9.7.2019 22:04
sisi58

XXX.XXX.191.1

Slon Indický napsal(a):
Možná bych spíše zvážila to, že připlatím, ono i ten soukromnik si dá říct, když z toho bude mít nějaký zisk - podle mě se s komplet náklady (ohrady, zdroj, nějaké napajedlo, síť na balík, přístřešek, případně i nějaké zpevnění, seno na zimu, pravidelný odvoz hnoje a dovoz vody) stejně na 2 tis měsíčně nedostanete a ještě tam máte práci, a to každý den. Jasně, po pár letech se vám náklady vrátí, ale pokud se budete chtít dostat na 2000 měsíčně, tak možná za 20 let a ani to moc růžově nevidím.

Asi jsem to blbě napsala. S těmi penězi. To je to,co bychom chtěli. Realita je úplně někde jinde.
To byl příklad vysněného ustájení.

9.7.2019 22:10
Slon Indický

XXX.XXX.254.136

Jo tak, v tom případě by se mi to líbilo taky.
No, držím palce ať něco najdete, snad nějaký soukromnik svolí - na to bych se upnula.
Pokud nemáte auto, moc si zimu na pastevku neumím představit - voda zamrza, brzo tma a bez elektřiny se toho moc dělat nedá, sama dávat bez techniky balíky taky asi nepůjde.

9.7.2019 22:43
canka

XXX.XXX.35.234

sisi58 napsal(a):
My tu v okolí nejspíš žádné použitelné pozemky nemáme. Je tu cca 5-6 lidí, co skupují vše. Nevím, jak zjišťují, co je k prodeji, ale prostě to ví.
Už se mi začínají lidé vyhýbat, neboť se ptám každého a pořád.
Nové ustájko hledají všichni postižení,ale vypadá to, že se do financování moc nepoženou. Tak kdybych sehnala ustájko do 15 km, kam by jezdil vlak či bus, platilo by se 2000,- a ustajovatel by se popř. postaral, když majitel nemůže. Nejlépe tak 4x do týdne.
Vím, jsem hnusná, ale docházejí mi nápady a možnosti.
Kdybych alespoň pro Lokiho sehnala nového majitele. Jenže kdo si vezme koně po schvácení? To je obrovská starost navíc. Takových koní, jako on, jsou tucty a zdravých. A aby šel z ruky do ruky a skončil v salámu, to si na svědomí nevezmu.

Loki je opravdu krasavec,hrozně se mi líbí..a strašně Vám chválím,že ho nechcete dát jen tak někomu..ale nyní bych možná v této situaci,pokud opravdu nechcete jít na pronajaté(vybudovat vše není lehké a levné,něco o tom vím..) a půjdete do ustájení,tak o najití nového domova pro Lokiho bych zase začala uvažovat..ono snáz se Vám někde bude hledat někde jedno volné místečko,než místo pro dva..ano,samozřejmě bude těžké najít mu dobrý domov se správným managmentem - ale zase já bych řekla,že v dnešní době už dost lidí - nebo tedy koňáků, o tom schvácení už dost ví,už to není takový tabu a všude je plno dohledatelných informací a člověk si sám poté zváží,zda to jde splnit koni ty správné podmínky k životu nebo ne...takže inzerát dát můžete a pokud je Loki jezditelný(jakože pokud si pamatuji,tak ano),tak jako rekreační koník by se určitě někde měl dobře..a pokud se domluvíte s novými majitelích třeba na návštěvách,tak by jste i věděla,jak se má....(původní majitel té mojí miniponice ode ně bydlí asi 15 km a i když se dušoval,že se na malou bude jezdit koukat,za celých 7 měsíců tu nebyl ani jednou,ani nenapsal...jen já jako blbec mu furt píšu,jak se má,ale už na to prdím,když není odezva).

10.7.2019 07:32
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Sisi, jestli do října můžete být u souseda, tak tam zaparkujte a hledejte pozemek. Stejně bude důchodkyně stárnout a budete jí chtít mít na svém, sehnat ustájení pro stárnoucího koně, co není jen odkladištěm, je mnohem těžší, než ustájení pro mladého po schvácení (vypasených vyschlých výběhů je dost).
Na obec se zeptat jděte, ale už s připraveným návrhem konkrétních pozemků. Když na někoho vybafnete, že potřebujete pozemek pro koně, A) odpálkuje Vás rovnou, že nemají, B) i kdyby měl vůli, většina lidí si představí stáj, ranč, nebo rovnou holou louku a výsledek bude stejný - nemají. Pozemky očividně vhodné jako výběh jsou dávno obsazené, aspoň u nás.
Sedněte ke katastrální mapě, zapněte ortofoto, vytiskněte si druhou jen hranice pozemků a čísla. Pozemky si barevně vybarvěte podle kategorií: někdo tam bydlí-nebrat, majitel církev, majitel místní zem. družstvo, soukromý majitel (většinu má v propachtu ZD), majitel obec. Pak mrkněte na mapu dotací, kde najdete ty soukromníky, co si obdělávají své sami, ty osobně objeďte a zeptejte se (neposílejte dopisy, z 20 mi neodpověděl ani jeden). Na obci se zeptejte. Církev zkuste (mě nabídli pronájem 7000m za 70tis kč ročně, ještěže komunikace probíhala mailem, po telefonu bych tu hubu neudržela). Z pozemků ZD vybírejte malé, kde se jim nevyplatí šíbovat s traktorem, ale pro dva koně stačí. Ovocné sady asi rovnou vyškrtněte, když měl schvácené kopyta. Nemáte v okolí starou pískovnu?
Pak ještě zkontrolujte realitu-co je na pozemku teď, na fotomapě z loňska může být tráva a teď tam bude lucerka po kolena...
A vůbec se nestyďte a neřešte, jestli někoho otravujete a jestli se to sluší. Do půl hodiny si dotyčný nevzpomene, že jste se ptala. Já se na družstvě ptala na 3x. A to mám problém si v lahůdkách říct o 20dkg sýra. Dotáhla jsem to až do fáze, kdy jsem schopna člověku, kterého jsem v životě neviděla zaklepat na okno (když není zvonek) a zeptat se, jestli mi nepronajme stodolu na seno. A kolem chodily nafintěné pipiny s kabelkami od vutóna:)
Nenechte se odbýt, znechutit. Je to hrozně deprimující, když na mapě vidíte, jak krachuje jedna možnost za druhou, ale něco se najde. A pak budete svou paní.

10.7.2019 08:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

To Rif Du Madon
Právě včera jsem na drzo vlezla k jedněm lidem.
Nevypisuji zde,co vše dělám, koho to zajímá. Ale postupně ztrácím zábrany, asi na mě brzo někdo poštve psa.
Když už máte ten přehled,jak hledat. Co když je v katastru napsaná, jako majitel, Česká republika? Kam se obrátit o informace? Louka je pasená kravami místního kulaka, ale není jeho.

10.7.2019 08:17
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Hm, tak to nevím, asi na obec. ČR má u nás lesní pozemky a pak pozemky, které obhospodařují ochránci. Ti nám nabízeli vypásání a ještě by nám i za to platili. Ale za podmínky 3týdny a šup na další pozemek.

10.7.2019 08:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rif Du Madon napsal(a):
Hm, tak to nevím, asi na obec. ČR má u nás lesní pozemky a pak pozemky, které obhospodařují ochránci. Ti nám nabízeli vypásání a ještě by nám i za to platili. Ale za podmínky 3týdny a šup na další pozemek.

Na obec? Chtěla bych se vyhnout místním mafiánům. Jeden z nich po mě na koni hodil prkno.
Myslel si,že mě zastraší a taky byl přesvědčený, že kůň na člověka nestoupne. Chi, můj stoupl.

10.7.2019 08:33
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Nebo zavolejte na katast. úřad a zeptejte se. Tam by to vědět měli.

10.7.2019 08:57
bassrock

XXX.XXX.251.2

Sisi, pokud je majitel Česká republika, obraťte se na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Jinak moc držím palce, ať něco splašíte

10.7.2019 10:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

bassrock napsal(a):
Sisi, pokud je majitel Česká republika, obraťte se na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Jinak moc držím palce, ať něco splašíte

Děkuji. Kdybych nebyla zarputilý optimista, tak po těch dvou měsících, co volám a sháním, si nejspíš hodím mašli.

10.7.2019 11:52
anobbona

XXX.XXX.3.167

Se statem nepochodite, ti ani nedaj smlouvu na pronajem pouze inkasuji bezesmluvni poplatky.
Pro odkup pozemku je nutne je neustale urgovat a i tak to trva roky.
Ale zkuste se poptat, za optani nic a furt lepsi nez to rovnou vzdat

10.7.2019 12:00
lenacia

XXX.XXX.211.203

Když já se před lety trápila s ustájením zdejší ifaunovská rada byla dát si ji klidně daleko odemě, jezdit za ní jen sporadicky jednou do měsíce, ale že se o ní tam postarají tak častěji vlastně ani jezdit nemusím.

10.7.2019 12:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

lenacia napsal(a):
Když já se před lety trápila s ustájením zdejší ifaunovská rada byla dát si ji klidně daleko odemě, jezdit za ní jen sporadicky jednou do měsíce, ale že se o ní tam postarají tak častěji vlastně ani jezdit nemusím.

Jenže jste měla zdravou mladou kobylu. Linda má 23 roků a je dušná a navíc muchařka. NIKDO se nebude zabývat tím, že bude kobylu denně mazat, kontrovat, zda si drbáním nezpůsobila nějakou ránu, znovu a znovu dávat deku, popř. měnít za druhou a ostatní "drobnosti",které znají pouze majitelé silných muchařů.
A v zimě denně kontrolovat, zda je krmení v pořádku,aby náhodou nebylo seno plesnivé, protože se z toho kobyla okamžitě dusí a musí se jí pomáhat.
Mít zdravého koně, jezdím za ním klidně 3x v týdnu i dál, tak,jak to dělá polovina majitelů koní.

10.7.2019 21:19

KOně se mohou s kravama pást, proč váš majitel to tak zaříz- potřebuje stáj? Poptejte se místních "kulaků" nebo přímo v ZD , krmení tam je hned u nosu a nemusíte mít skladové prostory, a někde nějaký přístřech s výběhem by se našel.(nebo si ho vyrobit a přilepit k budově )....můžete pak obsekávat areál, zbytečné trávy je všude dost. třeba se najde i něčí místní dcerka, která se ráda o koníky postará a na fjordovi sveze.

10.7.2019 21:35
akscha

XXX.XXX.26.89

Souhlasim s Verun. Pokud mate jen 2 kone a z toho jednoho starsiho, muzete se na vlastnim pozemku dostat do problemu. Kobyla vecne nebude a pokud kamaradka odejde, budete ke svemu jednomu konikovi shanet spolecnika... Navic v tomto cernem scenari take muzete zustat na cele hospodarstvi sama - a jezdeni na koni bez dalsich konaku (spolujezdcu ma vyjizdky) je dost trudna vec

10.7.2019 22:05
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
KOně se mohou s kravama pást, proč váš majitel to tak zaříz- potřebuje stáj? Poptejte se místních "kulaků" nebo přímo v ZD , krmení tam je hned u nosu a nemusíte mít skladové prostory, a někde nějaký přístřech s výběhem by se našel.(nebo si ho vyrobit a přilepit k budově )....můžete pak obsekávat areál, zbytečné trávy je všude dost. třeba se najde i něčí místní dcerka, která se ráda o koníky postará a na fjordovi sveze.

No do hlavy mu nevidím. Jeví se mi to tak, že si myslel, že tam šupnem koně do ohrady a už o nás neuslyší. Jako to dělala před námi jedna místní chovatelka koní.
Jenže tak si já držení koní nepředstavuji. Jsou určité práce, co se dělat musí (úprava pastvin,odstraňování náletových dřevin, údržba přístřešku atd.) a určité věci,které být nesmí (plesnivé seno).
A s tím pan domácí asi nepočítal.
Takže se rozhodl, že si nenechá radit, co má dělat a s kravkami bude svým pánem a bude si vše dělat po svém.
My jsme tudíž po ukončení pastevní sezony nadbyteční. A do nové pastevní sezony už půjdou kravky jako 2 leté a tudíž jako VDJ. A navíc je chce připustit, takže bude potřebovat každé stéblo sena. Pro koně už by nezbylo.
S těmi JZD to neklapne. V jednom už koně jsou, další nechtějí, v druhém je pán, se kterým jsem ve při už cca 15 let a třetí je daleko.Nemám auto..
Vožení dívenek na koni? Kde žijete? Za 2,5 roku se na ježdění byli ptát jen lufťáci. Z místních ani ťuk.
BTW jedna z jaloviček se včera vydala na výlet. Je někde v lese v okolí. Naštěstí pro ni, tu nemáme vlky. Takže jí nic nehrozí.

11.7.2019 07:58
kapička

XXX.XXX.34.152

Sisi a řídíte? Kamarádka si kvůli dojíždění ke koním koupí vždycky nějakou plechovku za pár šupů, dojezdí do technický kontroly a pak buď jezdí dál nebo nechá zlikvidovat a pořídí další na dojetí. Cenově to je většinou do 15 000 i se servisem po koupi a jsou to auta do 20 let stáří.

11.7.2019 08:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

kapička napsal(a):
Sisi a řídíte? Kamarádka si kvůli dojíždění ke koním koupí vždycky nějakou plechovku za pár šupů, dojezdí do technický kontroly a pak buď jezdí dál nebo nechá zlikvidovat a pořídí další na dojetí. Cenově to je většinou do 15 000 i se servisem po koupi a jsou to auta do 20 let stáří.

Řidičák mám, i jsem jezdila.Ale vlak a bus jsou jistější.

11.7.2019 08:52
sisi58

XXX.XXX.191.1

Takže už vím, jak s registrací hospodářství.
Teď voda. Copak v létě, to jistí ta 1000 litrová nádrž,ale co zima? Hledala jsem v diskuzích, ale nejsem asi dobrý hledač. Já bych snad nenašla ani zlato ve zlatonosném potoce.

11.7.2019 09:03
Arbora

XXX.XXX.192.218

Skúste FB Koně venku. Tieto praktické témy a vychytávky sa tam riešia pravidelne.

U nás sa voda v zime vozí 2x denne v 25l bandaskách, podľa počtu koní, aspoň jedna na hlavu.

11.7.2019 09:09
Terven

XXX.XXX.110.147

sisi58 napsal(a):
Teď voda. Copak v létě, to jistí ta 1000 litrová nádrž,ale co zima? Hledala jsem v diskuzích, ale nejsem asi dobrý hledač. Já bych snad nenašla ani zlato ve zlatonosném potoce.

Na tohle bych doporučovala fb skupinu Koně venku. Zimní napájecí vychytávky se tam řeší každoročně a i jiné vychytávky.

Neregistrovaný uživatel

11.7.2019 09:58
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

sisi58 napsal(a):

Barely s vodou, ráno večer. Když jsem měla koně za mlada, taky jsem jezdila jen ráno a večer, dostal vodu do 15 litrovyho kýble, a přežil. Záleží, odkud vodu nosíte, kamarádka ma "jezírko", v zimě nezamrzlo, když od sousedů, kolečko s barelem, kdyz by bylo potřeba vozit z domova, autu se bohužel nevyhnete....

11.7.2019 10:06
kapička

XXX.XXX.34.152

Zkuste na EQCH pohledat cyklus článků o ustájení koní doma, teď nevím jak přesně se to jmenuje. Putování po venkovních chovech?
Někde vím, že jsem četla, jak mají vodu v zimě pořešenou, ale vzhledem k tomu, že se mě to týkat nebude, jsem to vypustila z hlavy.

Nad tím řízením pouvažujte, buď vám to zvětší okruh vhodných ustájení nebo vám to hodně usnadní práci, když byste měla koně na svém. Tam si teda neumím moc představit fungovat bez auta...
Ale chápu, moje mamka řidičák sice má, ale auto bych jí nepůjčila, rozhodně ne doma v Praze, tady u nás v horách na popojíždění po silnicích 3. třídy asi i jo, když by to byla nutnost.

11.7.2019 15:11

http://www.equichannel.cz/toulky-po-venkovnich-chovech-jana-novotna

Řešíte jen sama za sebe a své dva? Pokud jo-upřímnou soustrast.Dělala jsem takto 4, několik let,teoreticky s chlapem a dcerou.Stačilo, že dcera postupně odešla studovat, do velkoměsta, pak do ciziny, chlap stárne jako já a nedělá od-do. Takový víkend s hnusným počasím, anginou v krku a v jedné...no.
Není to věru o tom jak vás baví jezdit sama:-).

Serál máte viz výše, voda je opruz.Loki tahá? Může kanystry nebo barel, kamarádka tahá kanystry psem:-), po sněhu. Kobyly jsem učila na smyk, tah..valach tahal spolehlivě cokoli, ale i nosil velké plachty sena , přidělané přes hřbet, dvě kobyly takhle nosily velké kýble/ efektivizace-sbírám bobky a kobyla pracuje/.
Hodně pomohou sítě, moc sítí, na seno, s malými oky,na zpevněná místa házet na zem.Když je čas a ruce, naplní se mnoho sítí, paks e jen hází při letmé kontrole/. Musíte mít přístřech, ideálně změnitelný na venkovní box/zdravotka marodka nebo i jen na strouhání nebo cokoli, bez střechy nad hlavou těžko/.Zvíře může omarodit,měli jsme domluvený box ve statku, který byl jinak prázdný, pro takový příad, a velký přístřech na zahradě přimo u domu- v domě je teplo, světlo, horká voda, postel, oknem je vidět a ke zvířeti pár metrů, minipadok s e zatáhl páskou, před přemístěním koně s etráva sesekala na anglii a prolila vodou/potřebovali jsme "bez pastvy, měkké podloží". Ustájení-pronajatý pozemek-jsme měli 300-400m od domu.

Těžká situace.
Loki by měl asi šanci jako "bezplatný pronájem",ideálně známému k IRce jako druhý, poučenému majiteli, zadáčo, za péči a provozní náklady-jistě, rizika, nutné kontroly atd. Pokud je miloušek a povozí i mrtvolu na ohlávce spolehlivě. Ale může se vám náhle vrátit a horší.
Kobyla jít jinam nemůže-leda ustájit a dojíždět si za ní.,nebo bezplatný pronájem známému, který chce jezdit ve dvou a má jednoho a ocení "ze země šklebna, pod sedlem svezení ,klasickým stylem".I tak asi najdou zápůjčku se snadnějším provozem než muchař.

11.7.2019 15:25
sisi58

XXX.XXX.191.1

http://www.equichannel.cz/toulky-po-venkovnich-chovech-jana-novotna

Řešíte jen sama za sebe a své dva? Pokud jo-upřímnou soustrast.Dělala jsem takto 4, několik let,teoreticky s chlapem a dcerou.Stačilo, že dcera postupně odešla studovat, do velkoměsta, pak do ciziny, chlap stárne jako já a nedělá od-do. Takový víkend s hnusným počasím, anginou v krku a v jedné...no.
Není to věru o tom jak vás baví jezdit sama:-).

Serál máte viz výše, voda je opruz.Loki tahá? Může kanystry nebo barel, kamarádka tahá kanystry psem:-), po sněhu. Kobyly jsem učila na smyk, tah..valach tahal spolehlivě cokoli, ale i nosil velké plachty sena , přidělané přes hřbet, dvě kobyly takhle nosily velké kýble/ efektivizace-sbírám bobky a kobyla pracuje/.
Hodně pomohou sítě, moc sítí, na seno, s malými oky,na zpevněná místa házet na zem.Když je čas a ruce, naplní se mnoho sítí, paks e jen hází při letmé kontrole/. Musíte mít přístřech, ideálně změnitelný na venkovní box/zdravotka marodka nebo i jen na strouhání nebo cokoli, bez střechy nad hlavou těžko/.Zvíře může omarodit,měli jsme domluvený box ve statku, který byl jinak prázdný, pro takový příad, a velký přístřech na zahradě přimo u domu- v domě je teplo, světlo, horká voda, postel, oknem je vidět a ke zvířeti pár metrů, minipadok s e zatáhl páskou, před přemístěním koně s etráva sesekala na anglii a prolila vodou/potřebovali jsme "bez pastvy, měkké podloží". Ustájení-pronajatý pozemek-jsme měli 300-400m od domu.

Těžká situace.
Loki by měl asi šanci jako "bezplatný pronájem",ideálně známému k IRce jako druhý, poučenému majiteli, zadáčo, za péči a provozní náklady-jistě, rizika, nutné kontroly atd. Pokud je miloušek a povozí i mrtvolu na ohlávce spolehlivě. Ale může se vám náhle vrátit a horší.
Kobyla jít jinam nemůže-leda ustájit a dojíždět si za ní.,nebo bezplatný pronájem známému, který chce jezdit ve dvou a má jednoho a ocení "ze země šklebna, pod sedlem svezení ,klasickým stylem".I tak asi najdou zápůjčku se snadnějším provozem než muchař.

Díky za odkaz.
Zatím doufám v zázrak a připravuji se na realitu.

11.7.2019 15:40

Njn.Já jsem extrachcípák, znám lidi, kde to dávají / i 1:5koní + dítě malé + 2psi velcí a s koňmi závodí a vše prospívá /celkem v poho, v jednom jedou na předem promyšený a připravený/bazál ve všem, větší věci průběžně dodělávají/ohrady, seno, spasky,cajky,boudy,voda, podklad, barák, výlety, hloubkově bobky atd./, když se rukou sejde víc.

Pomohlo, že na pozemky viděli sousedé, dobří. Pokud kůň ležel nebo spadl strom na ohradník, věděla jsme to hned. V případě nouze bylo komu říct- o nakrmení, pomoc s hnojem, čímkoli.Jen to člověk nechce dělat krom výjimečně, jako trvalý způsob života a provozování svého hoby, že.

Koně jsme pak dávali pryč/ 2 promyšlený prodej mimo inzerci za režijku i s cajky a doživotním chovatelským servisem a 2 do ustájení 300km daleko do péče k člověku, kterého znám 14? let,/, aby se všichni měli líp., protože tady by se v dalším čase měli hůř a hůř..

12.7.2019 16:43
dsj

XXX.XXX.181.86

Sisi, já vám moc držím palce ať vám to vyjde. Sehnat dnes volný pozemek pro koně je skoro zázrak, já ho hledala víc než 2 roky. Já šla na vlastní vloni, a moje zkušenosti z rozjezdu: 1/nedokážu si představit že bych to zvládla bez auta (třeba vyvézt hnůj na polní hnojiště nebo projet polní cestou když napadne 10cm sněhu a dovézt koním balík na krmiště na to musíte mít buď teréňák nebo traktor). 2/poslední kapka pro moje přestěhování byla když jsem 3 týdny vozila koním vodu v barelech v kufru auta - ustajovateli zamrzly a roztrhaly se hadice k nádržím na pastvinách a nebylo v jeho silách je opravit ani zajistit cisternu. Ty 3 neděle byly hrozné, auto zadělané v kufru kusy ledu, já strhaná, několikrát mě tahali traktorem z polňačky, auto skoro na odpis, takže bez studny bych na vlastní nešla, přivézt každý den v zimě a tmě blbých 50l vody bez zpevněné cesty je peklo 3/ pokud se chcete stěhovat říjnu tak už začněte shánět partu chlapů, materiál a začněte stavět ohrady - času moc nemáte, já si naivně myslela, že ohrady vyfikneme za 2-3 víkendy ale zjistili jsme že máme kamenité podloží a trvalo nám to několik měsíců, hlavně protože jsme pracovali jen ve volných chvílích po práci a o víkendech. Práci a čas a peníze kterou si teď myslíte že kolem toho bude vynásobte tak 100x a doufejte že to nebude ještě horší 4/ být na svém je báječné a baví mě vidět že koně jsou spokojený a že za mnou něco zůstává , o financích nemluvě

12.7.2019 17:17
sisi58

XXX.XXX.191.1

dsj napsal(a):
Sisi, já vám moc držím palce ať vám to vyjde. Sehnat dnes volný pozemek pro koně je skoro zázrak, já ho hledala víc než 2 roky. Já šla na vlastní vloni, a moje zkušenosti z rozjezdu: 1/nedokážu si představit že bych to zvládla bez auta (třeba vyvézt hnůj na polní hnojiště nebo projet polní cestou když napadne 10cm sněhu a dovézt koním balík na krmiště na to musíte mít buď teréňák nebo traktor). 2/poslední kapka pro moje přestěhování byla když jsem 3 týdny vozila koním vodu v barelech v kufru auta - ustajovateli zamrzly a roztrhaly se hadice k nádržím na pastvinách a nebylo v jeho silách je opravit ani zajistit cisternu. Ty 3 neděle byly hrozné, auto zadělané v kufru kusy ledu, já strhaná, několikrát mě tahali traktorem z polňačky, auto skoro na odpis, takže bez studny bych na vlastní nešla, přivézt každý den v zimě a tmě blbých 50l vody bez zpevněné cesty je peklo 3/ pokud se chcete stěhovat říjnu tak už začněte shánět partu chlapů, materiál a začněte stavět ohrady - času moc nemáte, já si naivně myslela, že ohrady vyfikneme za 2-3 víkendy ale zjistili jsme že máme kamenité podloží a trvalo nám to několik měsíců, hlavně protože jsme pracovali jen ve volných chvílích po práci a o víkendech. Práci a čas a peníze kterou si teď myslíte že kolem toho bude vynásobte tak 100x a doufejte že to nebude ještě horší 4/ být na svém je báječné a baví mě vidět že koně jsou spokojený a že za mnou něco zůstává , o financích nemluvě

Já nechci pozemky! Já chci normální ustájko. Ale kde ho tu, v těch opičích horách, vzít?

12.7.2019 17:36
Terven

XXX.XXX.110.147

sisi58 napsal(a):
Já nechci pozemky! Já chci normální ustájko. Ale kde ho tu, v těch opičích horách, vzít?

A nemůžete současnému ustajovateli nabídnout víc peněz? Prostě učinit se finančně atraktivnější? Chápu, že za dva koně už se to prodraží, ale v porovnání s výdaji za budování vlastního to pořád bude jenom zlomek...
A spousta malých rodinných ustájení dokáže ujít pozornosti. Nemají webovky, neinzerujou, ale koně by vzali. Já si třeba myslím, že o všech koních v okolí mám přehled, a přesto každou chvíli zjišťuju, že o některých ještě nevím. Koně doma přibývají jako houby po dešti.
Zkusila bych se zeptat veterinářů z vaší oblasti, ti by měli mít nejlepší přehled.

12.7.2019 18:05
Viktora

XXX.XXX.16.164

A ja bych klidne pastevko prenechala, ale jsme na opacnem konci republiky

12.7.2019 18:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):
A nemůžete současnému ustajovateli nabídnout víc peněz? Prostě učinit se finančně atraktivnější? Chápu, že za dva koně už se to prodraží, ale v porovnání s výdaji za budování vlastního to pořád bude jenom zlomek...
A spousta malých rodinných ustájení dokáže ujít pozornosti. Nemají webovky, neinzerujou, ale koně by vzali. Já si třeba myslím, že o všech koních v okolí mám přehled, a přesto každou chvíli zjišťuju, že o některých ještě nevím. Koně doma přibývají jako houby po dešti.
Zkusila bych se zeptat veterinářů z vaší oblasti, ti by měli mít nejlepší přehled.

On nejspíš nepotřebuje o nějakou korunu víc, když bude mít svůj dobytek na maso a na VDJ, tak nepotřebuje ještě koně.
Mám obvolané nejspíš všechny v okolí, a to nejen koňáky. Místní koňáky znám, jsme tu docela malá oblast.
Jedna veterinářka je z Krnova, to je 50 km odsud a s tou místní si tykám, ta byla jedna z prvních, co jsem jí volala.
Ale musím se podělit o zážitek. Kdyby se mě to osobně netýkalo, docela bych se zasmála.
Je tu paní, co chová welsh coby. Má jich hodně a velké pastviny. Volala jsem jí a poprvé jsem uslyšela: "Ano, bereme na ustájení!" Tak já tedy hurá, problém je vyřešen. Znám ten její chov i podmínky.
Ale nedalo mi to a ptám se, kolik by paní chtěla za to pastevko?! A ona s bohorovným klidem. 6000 Kč/kůň/měsíc. Mě málem křísili.
No ještě mám na hledání 3,5 měsíce. Jen nevím ,kde ještě hledat.

12.7.2019 19:56
anobbona

XXX.XXX.26.188

No nechci bejt rejpava, ale doba kdy misto bylo za 1000,- je uz davno pryc. Jeste obcas nekdo ustajuje za 3000,- (ackoliv nechápu, protoze to pokryje tak naklady), ale ceny víš uz jsou zcela běžné, takze nad tou cenou bych se tak nepodivovala a k smichu to není

12.7.2019 20:55
Slon Indický

XXX.XXX.58.210

6000 Kč měsíčně za holé pastevko je pořád moc, ale upřímně, být soukromnik a mít své koně a primárně nechtit dělat přímo komerční ustájení, tak za míň do toho taky nejdu - za to zařizování a nutnost vycházet s dalšími majiteli koní mi to nestojí.
Komerčně mi přijde cena pastevko ok nějak okolo 4.500 Kč měsíčně, za dobrou péči, příkrmy, udržované pastviny a ohrady a seno v zimě. Pokud je navíc i nějaká aspoň většinu roku udržovaná a sjízdná jezdecká plocha, 6.000 Kč měsíčně je za mě ok - všechno se zdrazilo a nemůžu chtít po ustajovateli, aby pracoval za míň jak minimální mzdu za hodinu.

12.7.2019 21:16

Myslím, a už se to tu probíralo, že cena ustájení, ať je to pastevko nebo ustájení v areálu se odráží ve finančním zabezpečení majitele- jaký on má příjem,zkrátka pokud ho to živí nebo neživí....
K tématu- pastevko bez vody je holý nesmysl pokud nemáte lejtu a traktor, máme pozemek, ale bez studny, jen rybník a to opravdu koně pít nemůžou- teď v létě je to "hrachovka"- rybám to vyhovuje, tekže jsem v ustájení- sisi cena by vás položila, ješte by jste musela litr přidat, manžel má přesně spočítáno jak dlouho chodím do práce abych zaplatila koni bydlení na rok. ....měla jsem koně na pastevku v odchovu, kde protékal pramen, co ani v zimě nezamrzal, prostě paráda, ...sisi zkuste je ještě jednou v tom družstvu obměkčit, alespoň na zimu, pak uvidíte...

12.7.2019 21:22
Terven

XXX.XXX.110.147

Slon Indický napsal(a):
6000 Kč měsíčně za holé pastevko je pořád moc, ale upřímně, být soukromnik a mít své koně a primárně nechtit dělat přímo komerční ustájení, tak za míň do toho taky nejdu - za to zařizování a nutnost vycházet s dalšími majiteli koní mi to nestojí.
Komerčně mi přijde cena pastevko ok nějak okolo 4.500 Kč měsíčně, za dobrou péči, příkrmy, udržované pastviny a ohrady a seno v zimě. Pokud je navíc i nějaká aspoň většinu roku udržovaná a sjízdná jezdecká plocha, 6.000 Kč měsíčně je za mě ok - všechno se zdrazilo a nemůžu chtít po ustajovateli, aby pracoval za míň jak minimální mzdu za hodinu.

Asi tak, no...pokud je to pastevko dobře vedené, nikoli jenom plac obehnaný páskou, tak v podstatě nevidím důvod, proč by mělo být levnější než boxové. A jsou-li tam navíc podmínky k ježdění, zázemí pro majitele, možnost příkrmu, dekování, tak je to asi adekvátní.
Ale taky chápu, že nejde z důchodu platit 12 tis. za ustájení dvou koní. Pro kobylu bych to zvážila, mohla by mít luxusní stáří a navíc, pokud se kůň má jako prase v žitě, člověk ve finále možná ušetří za dopravu, protože nemá potřebu jezdit denně kontrolovat.

12.7.2019 21:30
sisi58

XXX.XXX.191.1

Myslím, a už se to tu probíralo, že cena ustájení, ať je to pastevko nebo ustájení v areálu se odráží ve finančním zabezpečení majitele- jaký on má příjem,zkrátka pokud ho to živí nebo neživí....
K tématu- pastevko bez vody je holý nesmysl pokud nemáte lejtu a traktor, máme pozemek, ale bez studny, jen rybník a to opravdu koně pít nemůžou- teď v létě je to "hrachovka"- rybám to vyhovuje, tekže jsem v ustájení- sisi cena by vás položila, ješte by jste musela litr přidat, manžel má přesně spočítáno jak dlouho chodím do práce abych zaplatila koni bydlení na rok. ....měla jsem koně na pastevku v odchovu, kde protékal pramen, co ani v zimě nezamrzal, prostě paráda, ...sisi zkuste je ještě jednou v tom družstvu obměkčit, alespoň na zimu, pak uvidíte...

Majitelka není žádný potřebný chudák. Koně ji neživí, má je jako koníčka.
A na Jesenicku se ustajuje za ceny mezi 2000 a 3000 s tím, že ke zdravému koni nemusíte jet třeba měsíc, postarají se vám o něj. I veta zavolají.
Box je za 4500. ALE jsou tu právě jen ty 4 komerční stáje a ty mají všechny stop stav.
Určitě nenechám hledání, ale raději se dopředu informuji, co by mě čekalo, když najmu holou louku.

12.7.2019 21:36
etnies86

XXX.XXX.245.26

mě teda přijde za pastevko i v dnešní době za tolik peněz přehnané, neřeknu box

12.7.2019 21:54
Terven

XXX.XXX.110.147

etnies86 napsal(a):
mě teda přijde za pastevko i v dnešní době za tolik peněz přehnané, neřeknu box

Pokud pastevko má udržované pastviny, dostatek sena, osvětlené přístřešky, zpevněné prostory pro koně, které se kydají, zázemí pro majitele, jízdárnu s kvalitním povrchem a třeba i osvětlením, kruhovku, je možnost příkrmu a individuální péče - dekování, oblékání masek atd., proč myslíte, že by to mělo být levnější než box?

12.7.2019 22:25
Slon Indický

XXX.XXX.254.52

Provozování pastevka je podnikání jako každé jiné, tak není důvod toho říkat, že to někdo má jako koníček a chtít služby za 2-3.000 Kč.
Upřímně jsem vlastně ráda, že si lidi konečně za svoji práci dokáží říct o přiměřenou odměnu, teď je práce v podstatě všude dost a místo péče o cizí herky můžu dělat přesčasy a vydělat si za hodinu 3x tolik.
Pokud budou v ustajovacim byznysu peníze, bude víc lidí ochotných to dělat a třeba i nabídnout lepší podmínky a opravdu dobré služby.

12.7.2019 22:56

Ono když se řekne pastevko, představíte si levnější variantu ustájení. Já ho měla za 2 tisíce před 4 roky, poskytnut byl prostor- pastvina, společnost koní, stlaný přístřešek, seno- i v létě. Pokud jsem si chtěla přikrmovat, bylo to na mě, ráno po pátej, před prací a večer po sedmé- s čelovkou , občas kulení balíku a sběr pastviny od trusu- já to chtěla, tak to bylo na mě....no zkrátka koník se měl fajn, mě to stálo minimum, ale toho času, co to spolklo....

12.7.2019 23:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Slon Indický napsal(a):
Provozování pastevka je podnikání jako každé jiné, tak není důvod toho říkat, že to někdo má jako koníček a chtít služby za 2-3.000 Kč.
Upřímně jsem vlastně ráda, že si lidi konečně za svoji práci dokáží říct o přiměřenou odměnu, teď je práce v podstatě všude dost a místo péče o cizí herky můžu dělat přesčasy a vydělat si za hodinu 3x tolik.
Pokud budou v ustajovacim byznysu peníze, bude víc lidí ochotných to dělat a třeba i nabídnout lepší podmínky a opravdu dobré služby.

Paní nepracuje. Živí ji manžel, spolumajitel velké stavební firmy.
Pokud budou v pohraničí, kde ani lišky už nejsou, požadovat ustajovatelé 6000 za pastvinu, budou koně nastrkaní na dvorcích a zahradách, či na záhumenku. Popř. budou v klobásách.
U nás vydělávají tátové od rodin kolem 15000,- U vás zřejmě děláte za tu průměrnou, republikovou mzdu.
Prostě 6000 tu nikdo nedá. Raději mít koně nebude.
A pokud myslíte, že za to, že mám koně na louce a mám v ohradě potok a přístřech s plátěnou střechou a vše si dělám sama, si může někdo říct tisíce, tak pak je něco hodně špatně.

13.7.2019 07:32
sisi58

XXX.XXX.191.1

To slon indický

https://sluzby.bazos.cz/inzerat/106441677/Downhill-ranch-Sopotnice.php
https://sluzby.bazos.cz/inzerat/106780371/nabizime-ustajeni.php
https://sluzby.bazos.cz/inzerat/106016784/Pastevni-ustajeni.php

Box za 4500,-
https://sluzby.bazos.cz/inzerat/106836362/ustajeni.php

Praha-západ 4500,-
https://sluzby.bazos.cz/inzerat/106408645/ustajeni-praha-zapad-kryta-hala.php

Brno 7000,- zde vám budou koně i škrábat na zádech
https://sluzby.bazos.cz/inzerat/106360692/Ustajeni-koni-Staj-BELCREDI-Brno-Lisen.php

Ostrava 7000,- i s trenérem
https://sluzby.bazos.cz/inzerat/106850317/Nabidka-ustajeni-JK-Silherovice.php

V žádném případě nesrážím práci ustajovatele jen na úroveň obstarávače sena a kydače hnoje.
Paní na Ostružné si samozřejmě může říct za pastevko 6000,- , ale sama vidíte, že jsou nabízeny pastevka za levněji a boxy jen o něco málo dražší, a to v Brně a v Ostravě a i u Prahy.

13.7.2019 08:01

sisi58 napsal(a):
Pokud budou v pohraničí, kde ani lišky už nejsou, požadovat ustajovatelé 6000 za pastvinu, budou koně nastrkaní na dvorcích a zahradách, či na záhumenku. Popř. budou v klobásách.
U nás vydělávají tátové od rodin kolem 15000,- U vás zřejmě děláte za tu průměrnou, republikovou mzdu.
A pokud myslíte, že za to, že mám koně na louce a mám v ohradě potok a přístřech s plátěnou střechou a vše si dělám sama, si může někdo říct tisíce, tak pak je něco hodně špatně.

Jen ze zvědavosti, jedná se o pani Richterovou?

13.7.2019 08:11
Slon Indický

XXX.XXX.254.52

Lidská práce má cenu i u lidí, kteří pracovat nemusejí a "mají peněz dost". Naopak, pokud ty koně na ustájení člověk nepotřebuje, dá si to všechno zaplatit více, aby mu to vynahradilo tu ztrátu pohodlí a to, že je svým pánem, kdyz přijme další lidi. Pokud někdo ustajuje komerčně, musí už brát každý neobsazený box jako ztrátu, a chce mít plnou stáj i za cenu toho, že jde s cenou nízko. Akorát to pak končí tak, že to dlouhodobě nezvládne, spočítá si, že v čistém mu měsíčně po odečtení nákladů zbyde třeba 7.000 Kč, a koně zruší, nebo stáj zkusí pronajmout, ať se zlobí někdo jiný. Takhle u nás skončilo už několik stájí, právě v nízké cenové relaci. Jo a jen na okraj, to ustájení na Praze západ trochu znám, za 4.500 Kč máte pronájem boxu a využívání prostor, žádné služby, tj si kydate, krmite, vodíte do výběhu atd. sám.
Že budou koně v klobásách mě netrápí, osobně jsem toho názoru, že koně jsou luxusní zboží, které prostě nemůže mít každý a to, že je nyní v republice 100.000 koní a tj. má koně každý desátý, považuji za hodně špatný stav.
Já beru pastevko za 2-3 tisíce to, že je někde oplocená louka, tam nějaký nepříliš funkční přístřešek, a voda, která se občas nějak dováží, a pokud zrovna koně vypijí, tak holt chvilku počkají. To samé seno - hodí se celý balík i se sítí a až koně dozerou a obstaratel si zrovna všimne, doveze balík další, aspoň prý nestojí u balíku pořád. V zimě a po dešti stojí koně v 30 cm směsi bahna a vykalu, protože nikdo nic neodklizi a pastvina se neudrzuje. Takových pastevek znám dost a lidi tam koně mají - a upřímně, za ty peníze nejde čekat další služby.
Pokud bude pastevko s bezpečnými ohradami, pevným, třeba i stlanym přístřeškem, bude mít třeba nezamrzne napajecky, pravidelně uklizene plochy a udržovanou pastvinu, hezké, uskladněné seno, které někdo třeba i přebere od horšího, někdo bude ochotný dekovat, maskovat a koně prikrmovat, nevidím důvod toho, proč by to všechno dělal někdo za míň než 4.500 Kč, protože té práce tam musí udělat hrozně moc. Pokud to má navíc jezdecké plochy, které někdo vybudoval a udržuje, beru těch 6.000 Kč jako oprávněných.
Pokud se ceny nedostanou na nějakou úroveň odpovídající ceně práce, nikdo z mladších ročníků už ustájení provozovat nebude a raději se nechá normálně zaměstnat, ustájení nějak doběhnou ta stávající, a hotovo, smitec.

13.7.2019 08:51
Terven

XXX.XXX.110.147

sisi58 napsal(a):

To chápu, no...taky bych měla sklon všechno pojímat jako charitu, na druhou stranu je úplně normální, že každej to tak nemá. Paní (zvlášť jestli je to ta, co myslím) chová krásný welše, ustajovat zřejmě nepotřebuje, není na tom závislá a když už, tak si za tu službu nechá zaplatit odpovídající částku.
Netuším, jaké konkrétní služby nabízí, ale ono i do zdánlivě bezúdržbového pastevka peníze jen tečou. Pastviny se musejí udržovat, jinak na nich za pár sezón nic neporoste, k tomu je třeba technika plus čas a práce. Na našem ustájku vidím, že téměř trvale je něco k řešení, opravě, výměně (a to je vše relativně nové)- samozřejmě to stojí peníze, čas a práci. A každej jednotlivej kůň navíc je poznat na opotřebení pastvin a ploch vůbec - více hnoje, více bahna, v zimě to znamená v prostoru krmiště možná kolečko bobků navíc - vyzkoušeno
Zajišťování sena (které je momentálně x násobně dražší), odoz hnoje...mně spíš přijde hodně špatně myslet si, že je nestoudné za to chtít tisíce, protože ono to ty tisíce opravdu stojí.
Pro mě by taky těch šest bylo už na hraně a za dva koně chápu, že to může být nezkousnutelný. Ale té paní se nedivím až tolik.
A mít dva koně je luxus, to si přiznejme.

13.7.2019 09:02
kapička

XXX.XXX.64.44

Co jsem prolétla ty inzeráty, tak jsem si ani na jednom pastevku nevšimla nějakého pořádného přístřešku, zpevněné plochy krmiště, prostě pořádného zázemí pro koně...
U Prahy je teď trend dokup si seno sám, aspoň, co hledala teď ustájení známá. Takže cena na oko pěkná, jenže při dnešních cenách sena je to rázem skoro dvojnásobek.
Další pastevko, co jsem viděla na vlastní oči, tak pastviny luxus, seno vlastní výroby neomezeně, několik beden na seno, takže se nažerou všichni až až. Jenže všechno na jednom place a v množství koní určitě 20 ne-li 30 plus i přes kydání jednou denně stáli koně takových 20 cm ve vrstvě hnoje a rozházeného sena...

U nás majitel sem tam ustajuje, za symbolickou cenu a ve většině případů je to akorát pro zlost. To se nelíbí, tamto je špatně, krmí se málo (ustajovatelovi koně tlustí), zítra mi přijede vet, tak potřebuji, kovář přijede, nepomohl byste. Teď se ustájený kůň zraní, takže ustajovatel čeká na veterináře, cizí lidi se couraj po areálu... V domácím stádě to udělá zmatek, protože nový kůň není takový pohodář. Ustájený majitel nechce jezdit na vyjížďku sám, ale přitom mu nevyhovuje klidné tempo domácích koní.
Prostě nic o co stát, takže chápu, že si někdo za to řekne 6000. Když nervy, tak aspoň pořádně zaplacený.

13.7.2019 09:34
sisi58

XXX.XXX.191.1

kapička napsal(a):
Co jsem prolétla ty inzeráty, tak jsem si ani na jednom pastevku nevšimla nějakého pořádného přístřešku, zpevněné plochy krmiště, prostě pořádného zázemí pro koně...
U Prahy je teď trend dokup si seno sám, aspoň, co hledala teď ustájení známá. Takže cena na oko pěkná, jenže při dnešních cenách sena je to rázem skoro dvojnásobek.
Další pastevko, co jsem viděla na vlastní oči, tak pastviny luxus, seno vlastní výroby neomezeně, několik beden na seno, takže se nažerou všichni až až. Jenže všechno na jednom place a v množství koní určitě 20 ne-li 30 plus i přes kydání jednou denně stáli koně takových 20 cm ve vrstvě hnoje a rozházeného sena...

U nás majitel sem tam ustajuje, za symbolickou cenu a ve většině případů je to akorát pro zlost. To se nelíbí, tamto je špatně, krmí se málo (ustajovatelovi koně tlustí), zítra mi přijede vet, tak potřebuji, kovář přijede, nepomohl byste. Teď se ustájený kůň zraní, takže ustajovatel čeká na veterináře, cizí lidi se couraj po areálu... V domácím stádě to udělá zmatek, protože nový kůň není takový pohodář. Ustájený majitel nechce jezdit na vyjížďku sám, ale přitom mu nevyhovuje klidné tempo domácích koní.
Prostě nic o co stát, takže chápu, že si někdo za to řekne 6000. Když nervy, tak aspoň pořádně zaplacený.

Pokud to bere ustajovatel tak, že ustájení cizí koně jsou jen pro zlost a děla jim charitu, majitelé ho otravují atd., atp., velmi se divím, že vůbec ustájko nabízí.

13.7.2019 09:47
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):
To chápu, no...taky bych měla sklon všechno pojímat jako charitu, na druhou stranu je úplně normální, že každej to tak nemá. Paní (zvlášť jestli je to ta, co myslím) chová krásný welše, ustajovat zřejmě nepotřebuje, není na tom závislá a když už, tak si za tu službu nechá zaplatit odpovídající částku.
Netuším, jaké konkrétní služby nabízí, ale ono i do zdánlivě bezúdržbového pastevka peníze jen tečou. Pastviny se musejí udržovat, jinak na nich za pár sezón nic neporoste, k tomu je třeba technika plus čas a práce. Na našem ustájku vidím, že téměř trvale je něco k řešení, opravě, výměně (a to je vše relativně nové)- samozřejmě to stojí peníze, čas a práci. A každej jednotlivej kůň navíc je poznat na opotřebení pastvin a ploch vůbec - více hnoje, více bahna, v zimě to znamená v prostoru krmiště možná kolečko bobků navíc - vyzkoušeno
Zajišťování sena (které je momentálně x násobně dražší), odoz hnoje...mně spíš přijde hodně špatně myslet si, že je nestoudné za to chtít tisíce, protože ono to ty tisíce opravdu stojí.
Pro mě by taky těch šest bylo už na hraně a za dva koně chápu, že to může být nezkousnutelný. Ale té paní se nedivím až tolik.
A mít dva koně je luxus, to si přiznejme.

Seno je teď, dle kvality/velikosti od 500 - 800 za balík.
Buďte ráda,že máte koně v pohodě.
Vše,co píšete, vím. A znám problémy s ustájením i jako člověk, co se staral o ustajovatelovi koně a i o koně cizí.
Je velmi málo věcí, co mě mohou v chovu koní překvapit.
O údržbě pastvin, zázemí pro koně, zázemí pro lidi, dostupnosti veterinářů,kovářů bych vám mohla vykládat romány.
Problémy s množstvím a kvalitou sena, problémy s různým krmením pro různé koně. Problémy se sestavením stáda. Problémy s trhači ve stádě. Problémy s majiteli koní, co si vymýšlí.Etc, etc.
A i problémy s majiteli ustájka, co chtějí uplést z houna bič a ještě s nim zapráskat.
Zkuste mi napsat něco, co nevím.

Ta přezíravost lidí, co mají dost peněz, je velmi ošklivá. Jen tím, že každý měsíc vysolíte těch 6000,- příkladně, se opravdu nestanete dobrým majitelem koně.
Je to i i něčem jiném.
Peníze jsou sice hodně důležité, ale nejsou všechno.

13.7.2019 10:16
kapička

XXX.XXX.64.44

sisi58 napsal(a):
Pokud to bere ustajovatel tak, že ustájení cizí koně jsou jen pro zlost a děla jim charitu, majitelé ho otravují atd., atp., velmi se divím, že vůbec ustájko nabízí.

Ustájení oficiálně nenabízí, má svoje koně a svoje peníze, jenže narozdíl od té paní s welshema je to chlap, je hodnej a když mu tam přijde "brečet" ženská, že nemá kam koně rychle dát, naslibuje hory doly, jak bude pomáhat a blablabla, tak nemá to srdce říct ne...

Jen přidávám pohled trošku z druhé strany a opravdu pro soukromníka se svýma koňma, co se ustájením neživí, je ustájení cizího koně většinou pro zlost a nedivím se tomu, že spousta lidí ustajovat nechce, byť třeba vy byste byla asi bezproblémový majitel.

13.7.2019 13:30
Terven

XXX.XXX.110.147

sisi58 napsal(a):
Seno je teď, dle kvality/velikosti od 500 - 800 za balík.
Buďte ráda,že máte koně v pohodě.
Vše,co píšete, vím. A znám problémy s ustájením i jako člověk, co se staral o ustajovatelovi koně a i o koně cizí.
Je velmi málo věcí, co mě mohou v chovu koní překvapit.
O údržbě pastvin, zázemí pro koně, zázemí pro lidi, dostupnosti veterinářů,kovářů bych vám mohla vykládat romány.
Problémy s množstvím a kvalitou sena, problémy s různým krmením pro různé koně. Problémy se sestavením stáda. Problémy s trhači ve stádě. Problémy s majiteli koní, co si vymýšlí.Etc, etc.
A i problémy s majiteli ustájka, co chtějí uplést z houna bič a ještě s nim zapráskat.
Zkuste mi napsat něco, co nevím.

Ta přezíravost lidí, co mají dost peněz, je velmi ošklivá. Jen tím, že každý měsíc vysolíte těch 6000,- příkladně, se opravdu nestanete dobrým majitelem koně.
Je to i i něčem jiném.
Peníze jsou sice hodně důležité, ale nejsou všechno.

V pohodě, já nesoupeřím ve vědomostech. Pokud vás u koní nic nepřekvapí, tak určitě víte, že ustájit koně na kvalitním venkovku za 2 - 3 tisíce je těžce ztrátové a udělá to jenom blázen anebo dobrodinec, rozhodně to ale není ničí morální povinnost s ohledem na to, že klient nemá na víc.
Mně se šest tisíc zdá taky dost, řekla bych, že horní hranice, resp. byla bych asi ochotná to dát za něco, co by téměř beze zbytku splňovalo mé představy o kvalitním ustájení. Protože bych velmi pravděpodobně díky tomu ušetřila jinde.
Peníze určitě nejsou všechno, ale to není důvod, proč by se člověk - byť finančně za vodou- měl stydět říct si za svou práci a za své služby o odpovídající částku. Asi tak úplně není jeho starost, že je to mimo něčí možnosti.
Určitá skupina lidí má pořád pocit, že by se majetnější lidé měli ve vztahu k těm chudším cítit provinile, že jsou snad i povinni na ně brát ohledy a poskytovat jim úlevy. Jenže ono to tak není.
Zdaleka ne každý bohatší člověk je lump a možnosti máme všichni stejné. Že jsem nezačala podnikat, je jen a jen moje volba.
Na fb existujou i různé regionální skupiny koňáků, koňské bazary apod. - tam není od věci dát inzerát.
Případně, když by bylo úplně nejhůř, zkousla bych i dobré ustájení u někoho, koho znám a komu věřím, byť by to znamenalo, že kvůli vzdálenosti koně uvidím jen jednou za týden, měsíc nebo ještě míň.

14.7.2019 11:32
dsj

XXX.XXX.181.86

sisi58 napsal(a):
Majitelka není žádný potřebný chudák. Koně ji neživí, má je jako koníčka.
A na Jesenicku se ustajuje za ceny mezi 2000 a 3000 s tím, že ke zdravému koni nemusíte jet třeba měsíc, postarají se vám o něj. I veta zavolají.
Box je za 4500. ALE jsou tu právě jen ty 4 komerční stáje a ty mají všechny stop stav.
Určitě nenechám hledání, ale raději se dopředu informuji, co by mě čekalo, když najmu holou louku.

Sisi nebojte se, jestli je teď stop stav tak za měsíc může být všechno jinak. Já jsem byla v komerčních stájích přes 20let a koně se tam točí. Ze stáje kde je ustájených 20koní vždycky někdo přemýšlí o stěhování a co já si pamatuji, tak během roku se obměnilo kolem třetiny lidí. Chce to volat, psát a občas se zastavit, někdy je osobní jednání jistější než dotazy přes e-mail, majitelé si vás líp zapamatují a někdy také zafungují osobní sympatie. Já jsem vloni také hledala kam se upíchnout a nikde nebylo místo a letos když jsem sháněla ustájení se zázemím na obsednutí pro mého mlaďase tak bylo volné hned. V komerčkách se prostě lidi točí, někde víc a někde míň a do října se může něco uvolnit.
Malý pastevka nebo venkovní ustájení můžou být také fajn, majitelé jsou často vděčný když mají člověka který za ně párkrát v týdnu obstará koně, já kdykoliv jedu po okolí a zahlédnu někde na louce koně, tak zjišťuji ke komu patří a zjišťuji, že apoň tady kolem mě pořád přibývá lidí, který už nestojí o komerční ustájení a chtějí mít koně doma a i o ty koně bývá dobře postaráné, byť majitelé nemusí být skalní koňáci a jedou si po svém.
Rozhodně ať už se rozhodnete jakkoliv tak vám držím palce ať je to ta nejlepší možnost pro vás i pro vaše koníky.

15.7.2019 23:16
etnies86

XXX.XXX.245.26

za litr pastevko, v zimě vlastní seno. ne každý potřebuje zisk
(já to nenabízím a samozřejmě chápu i mnohem vyšší cenu pastevek, ale ne za 6)

16.7.2019 10:56
Terven

XXX.XXX.110.147

etnies86 napsal(a):
za litr pastevko, v zimě vlastní seno. ne každý potřebuje zisk
(já to nenabízím a samozřejmě chápu i mnohem vyšší cenu pastevek, ale ne za 6)

Tohle konkrétní pastevko samozřejmě neznám, ale téměř vždy u těch hodně levných pod tři tisíce bývá nějaký zakopaný pejsek, bohužel.
Já naprosto chápu, že ne každý potřebuje zisk, že člověk může něco dělat i pro dobrý pocit. Ale prostě nevěřím, že se někde najde dobrodinec, který mi dlouhodobě bude sponzorovat koně. Protože budu-li platit litr měsíčně, tak ho sponzorovat bude muset...a pokud ne, tak tam bude něco hodně blbě a závání to koňomornou.
Kdybyste viděla, kolik takových inzerátů a nabídek jsem viděla...a na fotkách to nemělo chybu. Jenomže pak se člověk dojel podívat, promluvil si s majiteli a vylezlo z toho, že nejenom, že není možnost příkrmu, ale že ty koně vlastně denně ani nikdo nekontroluje, ustajovatel tam jezdí 3x v týdnu, například.
Nebo krásné fotky byly z léta a v zimě koně stáli po karpy v bahně a s tím senem to až taková sláva nebyla, spíš bída. Leckde není vůbec žádné zázemí pro majitele, místo na uložení cajků, není možnost obstarat si koně pod střechou. O elektřině ani nemluvím...v zimě si musíte na ošetřování svítit čelovkou a vet nemá zásuvku, když potřebuje udělat sono.
Solidní pastevko si představuju, že koně se ideálně opravdu pasou, o pastviny je pečováno, seno je rozumně dávkované, nejlépe v sítích a na více místech, aby se nažrali opravdu všichni, denně koně někdo kontroluje a je možnost příkrmu, nasazování masky a v zimě deky. Přístřešek, aby se do něj vešli všichni koně nebo ideálně cosi jako volná stáj, možnost obstarávat koně pod střechou, když prší a přijede kopytář nebo vet. Zpevněné povrchy, ta zmíněná elektřina, dobře vyřešené napájení, zázemí pro majitele, byť klidně i nenáročné - jen, aby člověk nemusel vozit cajky a box s čištěním trvale v kufru auta. Jízdárna nebo kruhovka je příjemnej bonus.
Tohle považuju za úplnej základ, jenže pokud někdo něco takového vybuduje a provozuje, těžko vám tam ustájí koně za litr či dva.

16.7.2019 12:28
etnies86

XXX.XXX.245.26

terven to určitě máte pravdu. od tohoto nebude moct člověk moc očekávat
možná někdo chce třeba jen parťáky pro koně nebo sebe

16.7.2019 17:49
Sixauer

XXX.XXX.254.100

Čermáková že Skorošice jste zkoušeli? Mají fríse, krom jiného.Kdyžtak v Kobylé je malá soukromá farma. Pak mě napadá Laštovica z Bukové- pozemky má různě po Jesenicku, třeba by zapůjčil.

16.7.2019 21:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

Sixauer napsal(a):
Čermáková že Skorošice jste zkoušeli? Mají fríse, krom jiného.Kdyžtak v Kobylé je malá soukromá farma. Pak mě napadá Laštovica z Bukové- pozemky má různě po Jesenicku, třeba by zapůjčil.

Zkusím, děkuji za typ.

5.8.2019 19:20
sisi58

XXX.XXX.191.1

Problém je vyřešen, děkuji za konstruktivní rady.

5.8.2019 19:23
canka

XXX.XXX.33.128

A mohu se zeptat,jak to dopadlo?

5.8.2019 19:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

canka napsal(a):
A mohu se zeptat,jak to dopadlo?

Máte sz.

5.8.2019 22:24
etnies86

XXX.XXX.245.26

mě by to taky zajímalo, ale asi to není veřejné. hlavně že to dobře dopadlo

5.8.2019 22:37
sisi58

XXX.XXX.191.1

etnies86 napsal(a):
mě by to taky zajímalo, ale asi to není veřejné. hlavně že to dobře dopadlo

Mame ustajeni,ale drazsi. Nic tajneho. Ja jsem navic prodala jednoho kone,tak to i s vyssi cenou zvladnu. A jsem moc rada,ze mame kam hlavu slozit. A ze nemusim jednat s uredniky o svem novem hospodarstvi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík