Ahoj,
chtěla bych si nechat ušít westernové sedlo na míru pro svého valacha welsh coba. Kůň už konečně dorostl a nepředpokládám u něj už žádné výrazné změny a proto nastal čas poslat dál mojí flexibilní anglii a splnit si sen o westernu :)
Znáte nějakého dobrého sedláře, který umí šít sedla i pro ,,neamericky" stavěné koně? Kůň má střední, delší kohoutek, kratší a širší hřbet a výraznou lopatku. I napasování anglie byl oříšek, ale pár welshů ve westernu (spokojených welshů:)) jsem viděla. Akorát mě nenapadlo se zeptat na výrobce sedel.
Potřebuji, aby sedlo bylo hlavně funkční a aby opravdu dobře sedělo. Četla jsem pár hororových příběhů o sedle na míru, které nesedělo ani trochu.
Jezdím spíš vyjímečně a když už na koně vlezu, tak je pro mě důležité, aby sedlo dostatečně chránilo hřbet koně před mojí neschopností (bohužel úplně čupr zdatný jezdec nejsem) a aby opravdu dobře rozkládalo váhu.
Podstatná je i cena, limit mám kolem 35 - 40 tis - ale co jsem koukala na ceny sedel, tak už v této kategorii jde nechat ušít slušné sedlo.
Ze sedlářů znám akorát Hakena, kdy většina známých je se sedly spokojená, ale slyšela jsem i, že sedlo nesedělo, a pak Frintu, ale tam asi bude vyšší cena, než mám limit.
Na koho ještě koukat?
Díky,
Eva
A co sedlo australské? Je to něco mezi anglií a westernem. Jste-li zvyklá na anglii a nikoli zdatný jezdec, je trochu problém si vzápětí zvykat na western. I když se říká, že nezáleží na stylu,ale na umění jezdit.
Mě trvalo skoro rok,než jsem se ve westernu usadila.
A u australských sedel se pasuje asi jako u anglie.
Austrálie se mi vůbec nelíbí, i když pohodlné to asi bude. Ale než austrálii, tak bych si radši koupila drezurní sedlo.
We westernu jsem jezdila a byla jsem nadmíru spokojená s pohodlím. Celkově nemám problém střídat sedla, divný pocit mám jen pár minut. Asi nejhorší bylo z měkčené skokové Prestige sednout do vojáka, ale taky mi nijak zvlášť nevadil. Modřiny časem zmizely a nové se už nedělaly :D
já mám sedlo na ČT klisnu od Zajace, stálo mě 40 tisíc. Přijel, změřil, dohodli sme zdobení, barvu, typ sedla... máme posedlí plněné gelem a je to křesílko co podrží.
Měla jsem několik sedel od Frinty včetně oldtimera na zakázku a až na jedno, které jsme nechávali dodatečně upravovat, byla všechna výborná. Kdybyste rezignovala na zdobení a šla do dobrého sedla v základu, tak byste se snad vešla. Nicméně moje zkušenosti jsou staršího data a v kvalitě se mohlo leccos změnit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já můžu z vlastní zkušenosti doporučit sedlářku Netíkovou. Šila mi WR sedlo dle přání na extrakrátký sud a byla jsem velmi spokojená. Jako bonus byla velmi příznivá cena.
nyin
napsal(a):
Ahoj,
chtěla bych si nechat ušít westernové sedlo na míru pro svého valacha welsh coba. Kůň už konečně dorostl a nepředpokládám u něj už žádné výrazné změny a proto nastal čas poslat dál mojí flexibilní anglii a splnit si sen o westernu :)
Znáte nějakého dobrého sedláře, který umí šít sedla i pro ,,neamericky" stavěné koně? Kůň má střední, delší kohoutek, kratší a širší hřbet a výraznou lopatku. I napasování anglie byl oříšek, ale pár welshů ve westernu (spokojených welshů:)) jsem viděla. Akorát mě nenapadlo se zeptat na výrobce sedel.
Potřebuji, aby sedlo bylo hlavně funkční a aby opravdu dobře sedělo. Četla jsem pár hororových příběhů o sedle na míru, které nesedělo ani trochu.
Jezdím spíš vyjímečně a když už na koně vlezu, tak je pro mě důležité, aby sedlo dostatečně chránilo hřbet koně před mojí neschopností (bohužel úplně čupr zdatný jezdec nejsem) a aby opravdu dobře rozkládalo váhu.
Podstatná je i cena, limit mám kolem 35 - 40 tis - ale co jsem koukala na ceny sedel, tak už v této kategorii jde nechat ušít slušné sedlo.
Ze sedlářů znám akorát Hakena, kdy většina známých je se sedly spokojená, ale slyšela jsem i, že sedlo nesedělo, a pak Frintu, ale tam asi bude vyšší cena, než mám limit.
Na koho ještě koukat?
Díky,
Eva
Lidi,kteří se westernovým ježděním živí,si nejvíce chválí Nepustila (Westman saddlery) a Eliáše (dříve dělal u Frinty,naštěstí se osamostatnil). Cenově by se tam spíš vešel Eliáš.
Výborný býval ještě Honza Rejmon (Westjack),ale ten je zdravotně teď mimo,nicméně to po něm převzal syn a začal s výrobou sedel,tam ale nevím,jaká je kvalita.
Pokud bych šla do westernu na couračky,tak bych asi volila variantu vyzkoušet oproti záloze nějaké starší sedlo o viz zmíněných sedlářů,na míru bych si po zkušenostech dělat nenechala.