Arenzo1

XXX.XXX.76.1
Ahoj všichni, chtěla bych se zeptat, co je nejlepší a nejúčinnější na posílení imunity koní? Děkuji za odpověďi a hezký den všem :-)
Arenzo1

XXX.XXX.76.1
Kvalitní 24/7 je zajištěno, spíš by mě zajímaly nějaké doplňky stravy, které imunitu podporují
ABZ

XXX.XXX.143.107
Arenzo1
napsal(a):
Kvalitní 24/7 je zajištěno, spíš by mě zajímaly nějaké doplňky stravy, které imunitu podporují
Immuneregen, Betaglukan...
Arenzo1
napsal(a):
No na tak všeobecný dotaz, je i všeobecná odpověď.
Jinak imunita je velmi složitý a dynamický komplex. Zeptám se tedy proč vlastně ji chcete posilovat? Má koník nějaké potíže? Od toho se potom teprve dá usuzovat co mu vlastně přidat...
Arenzo1

XXX.XXX.76.1
Ano, zřejmě má, jakmile se ochladí nebo ho někde jen trochu ofoukne vítr, tak začne kašlat. Dušný není, ani by to neměl mít ze žrádla nebo jako reakce na něco. Dostává rýžové otruby, kvalitní seno, trochu suché vojtěšky denně. V noci chodí na pastvu. Teď jak je trochu více chladno, dostává lehkou stájovou deku, podle počasí. Vet říkal, že teď pokašlává více koní, jak je sucho...ale nevím. Při ježdění nekašle, ani celkově těžce nedýchá, jen občas pokašlává ve stáji. Dostával sirup na kašel a čaj, jenže to nijak nepomohlo. Také občas vyfrkne jakoby zelenou nudly. Teď se to zlepšilo, ale stále prostě občas kašle a nějak nevíme příčinu...
No, rada se Vám asi nebude líbit, ale chce to veta. Kašel obecně v pořádku není a zelené nudle také ne. A nemusí se jednat jen o dušnost. Takže v prvé řadě bych zkusila veta, který má k dispozici i sofistikovanější vyšetřovací metody, např. endoskopii...
Imunitu můžete posilovat až ve chvíli, kdy zjistíte příčinu...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.252.37
Arenzo1
napsal(a):
Ano, zřejmě má, jakmile se ochladí nebo ho někde jen trochu ofoukne vítr, tak začne kašlat. Dušný není, ani by to neměl mít ze žrádla nebo jako reakce na něco. Dostává rýžové otruby, kvalitní seno, trochu suché vojtěšky denně. V noci chodí na pastvu. Teď jak je trochu více chladno, dostává lehkou stájovou deku, podle počasí. Vet říkal, že teď pokašlává více koní, jak je sucho...ale nevím. Při ježdění nekašle, ani celkově těžce nedýchá, jen občas pokašlává ve stáji. Dostával sirup na kašel a čaj, jenže to nijak nepomohlo. Také občas vyfrkne jakoby zelenou nudly. Teď se to zlepšilo, ale stále prostě občas kašle a nějak nevíme příčinu...
Zelené nudle skutečně není v pořádku. V pořádku je čirá nebo bílá.
Určitě doporučuji vyšetřit nejlépe endoskopicky s odběrem případného sekretu.
Jinak já mám výbornou zkušenost s Imunoregenem teď přejmenovaný na Imunita Regenerace, Dávám dušné kobyla a vždy mi při období kašle pomůže, ale vy určitě řešte s vetem.
Arenzo1

XXX.XXX.76.1
Dobře, moc děkuji za rady :-)
Občasným pokašláváním začínal můj valach období kašle a dušnosti. Po endoskopii prošel kortikoidy, pastevkem, senáží, čajemi - vše z toho pomáhalo do okamžiku, kdy opět čichnul k senu. Trvalo to 4-5 let. Pak jsme začali přidávat vit. C (původně kvůli kobyle a valach se svezl, pro jednoduchost krmení měli oba koně v nachystaných kýblech to samé). Vit. C přidával velice rád syn - takže na max. povolené dávce, celý podzim a zimu. Kašel, funění a výtok z nosu zmizel a kůň bez problému toleroval na noc box se senem, nestláno slámou. Jinak kašlání bylo vždy horší, když mu nebylo dobře na duši.
Rif Du Madon
napsal(a):
Občasným pokašláváním začínal můj valach období kašle a dušnosti. Po endoskopii prošel kortikoidy, pastevkem, senáží, čajemi - vše z toho pomáhalo do okamžiku, kdy opět čichnul k senu. Trvalo to 4-5 let. Pak jsme začali přidávat vit. C (původně kvůli kobyle a valach se svezl, pro jednoduchost krmení měli oba koně v nachystaných kýblech to samé). Vit. C přidával velice rád syn - takže na max. povolené dávce, celý podzim a zimu. Kašel, funění a výtok z nosu zmizel a kůň bez problému toleroval na noc box se senem, nestláno slámou. Jinak kašlání bylo vždy horší, když mu nebylo dobře na duši.
Mám podobnou zkušenost. Kobyle se sarkoidy jsem na podzim nasadila kurkumu (prý pomáhá) a vit C. Dušná ponice se "svezla" s ní a letos je mnohem lepší.
Kobyle sarkoidy zatím drží odrolené. Roky před tím v tuto dobu už bujely. Jsem zvědavá, jestli to takto zůstane.