Zlata001

XXX.XXX.44.173
Dobrý den,
Mám dotaz a to, když mi není 18 let, ale mám na sebe napsaného koně = čili vlastníkem jsem já. Může koně prodat můj zákonný zástupce, když není napsán jako majitel nebo jen já jakožto majitel pod 18?
Děkuji za odpovědi
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co myslíš tím, že "mám na sebe napsaného koně"?

Důležité je, kdo podepsal kupní smlouvu a kdo je v ní uveden jako kupující, to, že jste uvedena v modrém průkazu nic neznamená. Ale i přesto si myslím, že smlouvu podepisoval zástupce, financuje jej, tudíž má právo na prodej zvířete, to ale je jen moje domněnka.
Zlata001

XXX.XXX.44.173
Myslela jsem tím, že už pri koupi jsem byla psaná jako majitel a i kupní smlouvu jsem podepisovala já.

Zlata001
napsal(a):
Myslela jsem tím, že už pri koupi jsem byla psaná jako majitel a i kupní smlouvu jsem podepisovala já.
A zákonný zástupce smlouvu nepodepsal? Potom by byla neplatná, protože jako nezletilá jsi nezpůsobilá k právním úkonům.
Pokud podepsal, je to ok, ale stejně musí proběhnout i prodej - tzn. kupní smlouva o prodeji psaná na Tebe, jako prodávajícího, ale podepsaná ZZ.
Zlata001

XXX.XXX.44.173
napsal(a):
A zákonný zástupce smlouvu nepodepsal? Potom by byla neplatná, protože jako nezletilá jsi nezpůsobilá k právním úkonům.
Pokud podepsal, je to ok, ale stejně musí proběhnout i prodej - tzn. kupní smlouva o prodeji psaná na Tebe, jako prodávajícího, ale podepsaná ZZ.
Ano , ano zákonný zástupce ji také podepsal .
Takže pokud jsem to dobře pochopila tak se kůň bez mého podpisu nemže prodat ?

napsal(a):
Tak tohle není tak úplně pravda. I nezletilí mohou uzavírat kupní smlouvy, ovšem podmínkou je, že ty smlouvy jsou svou povahou přiměřené věku, resp. vyspělosti nezletilce. A tahle hranice bude právě ošemetná, protože je rozdíl koupit si mobil za dva tisíce a koně za sto.
Zadavatelko, pokud jde o smlouvu, kterou podepsal zákonný zástupce, pak já osobně bych řekla, že tím je naznačena nepřiměřenost takové smlouvy ve smyslu uzavření nezletilým. Tím pádem je kupující rodič.