Vztah koně a člověka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bartonkaaa93

16.7.2019 23:44
Bartonkaaa93

XXX.XXX.44.173

Čauky, tak nějak jsem se začala víře zajímat o vztah mezi koněm a člověkem...
Jak vlastně člověk pozná, že ho má kůň rád?
Je možné, že se kůň upne jen na jednu osobu?
Prostě by mě celkově zajímalo to, jak se pozná, že má koník svého majitele, jeezdce rád

17.7.2019 00:18
helas

XXX.XXX.116.228

Tohle všechno je možné, ale musíš se úplně oprostit od polidšťování (antropomorfizace) koní. Jejich "rád" znamená něco jiného, než pro nás lidi; stejně tak to "přilne" je vedeno pudy a snad pocity, které mají jen koně a my je neznáme (nebo známe - od nich:-)

I projevy jsou tím pádem úplně odlišné, s chováním lidí naprosto nesouvisející.
Už jen proto, že koně nic nemarkýrují, nic nezakrývají (kromě bolesti ve stádě); všechno, co dělají a nač myslí, je velice přímočaré.

Jen to vidět, že ;-)

Dobrým způsobem je načíst si o calming signals (vyšlo v češtině jako Konejšivé signály a řeč těla u koní. Autorka měla velice nedávno přednášku v Brně.
Čili - naučit se, jak vypadají a zjistit, proč je v tu či onu chvíli kůň používá. Dá se říci, že je to proto, že v určitou přesnou chvíli mu něco vadí, Prostě- chce to praxi v jemném čtení koně.

Hodně ti dá dlouhohodinové pozorování koní ve stádě a volnosti - tedy jak komunikují mezi sebou. To je totiž řeč, které rozumějí. I ve stádě se mají koně rádi a neradi - takhle dělají dvojice. A stanoví si hierarchii - kterou taky pozorováním odhalíš, i u stáda koní, které vůbec neznáš. Většinou jde o velmi klidný a smírný obřad (ne vždy, pravda, pokud tdo toho pořád zasahuje člověk stěhováním koní atp.) - ten pozorovat je nádhera.

Každopádně: pro koně není ani omylem prioritní jeho vztah k člověku, ale k ostatním koním, se kterými se stýká. Takže tím pozororováním zjistíš, že koně v podstatě používají totéž chování, tytéž reakce i vůči lidem - nemohou si pomoci, je jim to vlastní - jen to jejich lidi většinou vůbec nevidí. To je chyba. Je nutné naučit se je vidět.

Souběžně se potřeba se vzdělávat v etologii koní (výše uvedené je toho součást). Když se tomu budeš věnovat, trpělivě pozorovat, studovat a přemýšlet, přijde ta chvíle aha--efektu, kdy najednou začneš vidět, co koně ve skutečnosti dělají a hlavně proč to dělají. Co ti sdělují.

Jakmile to přijde, začne tvůj kůň pravděpodobně u tebe hledat bezpečí -a to je to jeho "mám tě rád" :-D

17.7.2019 09:45
Stormy96L

XXX.XXX.249.175

U mého koně to poznám tak, že mi jde naproti od kamarádů a žrádla. Když ho pouštím zpět do výběhu, chvilku si se mnou ještě pobude, než se odebere zpět do stádečka. Taky když mi ukáže, kde mu sedí hovado, abych mu ho mohla odehnat. Nebo si myslím, že takovým projevem by mohla být i situace, kdy se proti nám na louce vyřítí kamarádka cvalem na svém koni a můj kůň je směle mine a pokračuje se mnou dál, i když by si mohl myslet, že za kamarádčiným koněm třeba běží tygr, otočit se a běžet za koňským parťákem místo pokračování se mnou. :-D
Taky bych do mít rád zařadila zrcadlení řeči těla, např. když koně lonžuju a on nakluše/nacválá jen na základě toho pocitu/energie co k němu vyšlu nebo jak to popsat. :-D Zkrátka reagování na ty nejjemnější pomůcky, fungování jako jeden. :-)
Takových momentů je plno, každej koník je jinej, ale obecně bych řekla, že u koně je mít rád = cítit oporu a důvěru ve svého člověka.

neverend

18.7.2019 19:00
neverend

XXX.XXX.213.247

Má mě ráda,nemá mě ráda?😂 Tím si člověk nemůže být jist ani u lidí.Já své koně mám rád opravdu hodně a jestli oni mě? Jsem přesvědčen že ano.🙂

19.7.2019 08:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

Pes vás mít rád může a to i za hrob. Kůň má rád koně a k člověku může cítit náklonnost.
Vyjímky asi budou.
Nejspíš by se láska koně k majiteli poznala v případě, že by na stádo zaútočil nějaký velký predátor, či smečka vlků. Kam by dotyčný kůň běžel, zda se schovat k člověku nebo prchat se stádem.
U psa je to tak, že v situaci, kdy se bojí(nevím jak v situaci,kdy se vyděsí, třeba petardou) pes běží k svému pánovi.Alespoň ti psi, co mají s pánem dobrý vztah.
Bylo by krásné, kdyby nás naši koně milovali. Mě ale u té mé jezinky stačí, když mi nešlape po nohách.

Neregistrovaný uživatel

19.7.2019 10:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.189

sisi58 napsal(a):
Pes vás mít rád může a to i za hrob. Kůň má rád koně a k člověku může cítit náklonnost.
Vyjímky asi budou.
Nejspíš by se láska koně k majiteli poznala v případě, že by na stádo zaútočil nějaký velký predátor, či smečka vlků. Kam by dotyčný kůň běžel, zda se schovat k člověku nebo prchat se stádem.
U psa je to tak, že v situaci, kdy se bojí(nevím jak v situaci,kdy se vyděsí, třeba petardou) pes běží k svému pánovi.Alespoň ti psi, co mají s pánem dobrý vztah.
Bylo by krásné, kdyby nás naši koně milovali. Mě ale u té mé jezinky stačí, když mi nešlape po nohách.

Jsou takovi kone. Moje posledni koby se zasadne schovavala za me kdyz se uz jo vydesila. Kdyz to bylo neco neextremniho loupla po me okem co ja na to a kdyz cajk tak prej cajk a zadnej uprk uskakovani nic se nekonalo. Cokoliv s ni kdokoliv delal vzdycky si me hlidala. Prisla jsem do arealu piska zavolala esliiii a kun nalepenej a rehtajici na ohrade div ji nepreskocit. Delala cokoliv na myslenku. Po měsíci stani sem na ni nadupanou posadila svoje ctyrlety ditko a navolno se capalo po arealu... S holcinou co se o ni v ustajku pomahala starat (krmeni odvod z vybehu a do vybehu kontrola nohou, mazani kremem - byla perlino) strasnej problem kovar. Prizabila je malem. Byla jsem tam ja a vazak hozenej na zemi a kobyla mi spala na rameni pomalu. Od te doby achaltekinci forever. Ta povaha oproti jinejm plemenum je fakt znát. Dodneska nevim cim sem si to zaslouzila neb ty projevy mela vůči me uz pri prvnim seznameni. Já cholerik ona cholerik ale sedly sme si neskutecne. Od koni i zradla za mnou odchazela s klidem a i bez pozadani. Proste zlaticko. Takze budu asi do konce zivota bez koni neb jine plemeno uz nechci 🙂

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.7.2019 11:00
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jsou takovi kone. Moje posledni koby se zasadne schovavala za me kdyz se uz jo vydesila. Kdyz to bylo neco neextremniho loupla po me okem co ja na to a kdyz cajk tak prej cajk a zadnej uprk uskakovani nic se nekonalo. Cokoliv s ni kdokoliv delal vzdycky si me hlidala. Prisla jsem do arealu piska zavolala esliiii a kun nalepenej a rehtajici na ohrade div ji nepreskocit. Delala cokoliv na myslenku. Po měsíci stani sem na ni nadupanou posadila svoje ctyrlety ditko a navolno se capalo po arealu... S holcinou co se o ni v ustajku pomahala starat (krmeni odvod z vybehu a do vybehu kontrola nohou, mazani kremem - byla perlino) strasnej problem kovar. Prizabila je malem. Byla jsem tam ja a vazak hozenej na zemi a kobyla mi spala na rameni pomalu. Od te doby achaltekinci forever. Ta povaha oproti jinejm plemenum je fakt znát. Dodneska nevim cim sem si to zaslouzila neb ty projevy mela vůči me uz pri prvnim seznameni. Já cholerik ona cholerik ale sedly sme si neskutecne. Od koni i zradla za mnou odchazela s klidem a i bez pozadani. Proste zlaticko. Takze budu asi do konce zivota bez koni neb jine plemeno uz nechci 🙂

Měla jsem to stejně s morgánětem a přesně jak píšete - jiné plemeno už nechci. Je to krásný, ničím nenahraditelný pocit.

neverend

19.7.2019 18:28
neverend

XXX.XXX.213.247

Vztahy jsou silně individuální záležitost u všech jedinců.Velmi také záleží co od vztahu očekáváte a jestli třeba náhodou nezneužíváte vlastně vztah mírně ke svému prospěchu.Podle mého skromného názoru jsou např. koně lehce schopní odhalit kdy určitou věc s ním děláte rádi,nebo jen za nějakým "jiným" účelem.Jsem nedávno někde četl jak vlastně nedokonalí lidé v tomto ohledu jsou.Ale já nemůžu mluvit za lidi co na koni jezdí.Tam to podle mě musí být sakra složitější aby to koně bavilo.Ty moje hry na honěnou a koupání v řece koby evidentně baví a kolikrát mě i provokuje ke hře.🙂 Ale já jsem nenáročný majitel a jinak po ní nic moc nechci.

neverend

19.7.2019 19:01
neverend

XXX.XXX.213.247

sisi58 napsal(a):
Vyjímky asi budou.

To mi povídejte při bouřce..😂 Pesana se bojí a leze mi do postele.No co se dá dělat.🙂 Jak vidím předpověď oblačno s možností bouřek vím že mám o společnost postaráno.😂😂

Přidejte reakci

Přidat smajlík