Me007

XXX.XXX.25.61
Ahoj, měla bych dotaz spíš na ty co jezdí bezudidlově. Když bych chtěla začít s bezudidlovým ježděním mohu si tam nechat martingal? Nebo je tam úplně zbytečný?
No, a já trochu odpovím otázkou - proč kůň má jezdit bez udidla a proč tam musí mít martingal?
Jezdit bez udidla chceš, protože je to moderní a kamarádky si myslí, že to je cool? Nebo to má nějaký jiný smysl? Jaký?
Martingal má mít proč - zvedá hlavu? Nechce zastavit? Pokud má nějaké takové problémy, něco tím říká. Že je nespokojený a něco mi vadí. Může to být problém zdravotní (třeba kissing spines), nebo mu může vadit nepadnouci sedlo, může mu vadit jezdec, co není v rovnováze, nebo ruka jezdce, který ji neudrží v klidu apod. Martingal potlačí to, že vám kůň něco sděluje. Chtělo by to nejprve odstranit příčinu, a zjistit, co koni vadí.
Me007

XXX.XXX.44.173
Slon Indický
napsal(a):
No, a já trochu odpovím otázkou - proč kůň má jezdit bez udidla a proč tam musí mít martingal?
Jezdit bez udidla chceš, protože je to moderní a kamarádky si myslí, že to je cool? Nebo to má nějaký jiný smysl? Jaký?
Martingal má mít proč - zvedá hlavu? Nechce zastavit? Pokud má nějaké takové problémy, něco tím říká. Že je nespokojený a něco mi vadí. Může to být problém zdravotní (třeba kissing spines), nebo mu může vadit nepadnouci sedlo, může mu vadit jezdec, co není v rovnováze, nebo ruka jezdce, který ji neudrží v klidu apod. Martingal potlačí to, že vám kůň něco sděluje. Chtělo by to nejprve odstranit příčinu, a zjistit, co koni vadí.
Podívejte, popravdě mi je jedno jestli je to moderní nebo ne, jde mi o to aby bylo zvíře spokojenějši...
Tzn má problémy s udidlem a zvedá hlavu nahoru? Nebo nechce zastavovat? Nebo jaký diskomfort projevuje? Pracovala bych spíš na tom, držet ruce v klidu a na zjemnění pobídek.
Ale k dotazu - je možné dát na bezudidlo martingal, někdo to narve dokonce i na hackamore. Osobně to považuji za kontraproduktivní a pro koně dost matoucí, ale obecně nemám ráda žádné pomocné otěže ani další udělatka.
pokud nemá kůň extra citlivou hubu, tak mu udidlo v hubě nijak nevadí, však všude je jasně dáno, ruka má být jemná, ruka má být klidná. Na volné otěži by tedy koni ani udidlo nijak vadit nemělo, na kratší je to něco jiného, na sruhou stranu myslíte že koni nebude vadit že ho něco stahuje kolem nosu?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Me007: Jestli myslíte martingal kvůli nákrčáku, tak stačí třeba jen vodítko nebo třmen nebo jen ten nákrčák z martingalu.
lenacia
napsal(a):
pokud nemá kůň extra citlivou hubu, tak mu udidlo v hubě nijak nevadí, však všude je jasně dáno, ruka má být jemná, ruka má být klidná. Na volné otěži by tedy koni ani udidlo nijak vadit nemělo, na kratší je to něco jiného, na sruhou stranu myslíte že koni nebude vadit že ho něco stahuje kolem nosu?
Málo lidí uvažuje nad citlivostí horního hřbetu nosu. (je tam místo do kterého když člověk uhodí, tak koně zabije) Nakonec jsou koně co potřebují beránka i na ohlávce. Další věc k zamyšlení je správné nastavení bezudidlovky - materiál, uzlíky, v jaké výšce na hřbetu je atd.
Jezdit se dá i na úplně holém koni. Ale kůň je zvíře lekavé a potom vlastně zcela chybí nějaký komunikační prostředek (v takové chvíli je cokoliv na hřbetu považováno za "tygra")
Udidlo prostě více vyhovuje bezpečnosti práce. V tomto hodně důvěřuji všem předchozím generacím lidí co ho vyvíjeli. Ale zas je potřeba se zamyslet nad tím jaké udidlo - velikost, tloušťka, materiál, lomení... Vše podle koně a jeho huby a zubů.
Nevnímám udidlo jako nějaké zlo - kus železa na dásni. Když to má člověk na paměti, chová se slušně (žádné louskáčky, prasácké visení v hubě, cukání), koně s ním nemají potíž. Jezdím na tažných koních co chodí i ve voze (a tam to udidlo na oprati je použito výrazněji) a nemají problém být na udidlo jemně reagující pod sedlem. Je to tedy rukama jezdce!
No a martingal je pomocná otěž. Tedy čemu má pomáhat při ježdění na bezudidlovce? Proč ho tam mít? (třeba u školních koní na jízdárně co reagují na začátečníky zvedáním hlavy do oblak ho vnímám jako dobrý)
Takže dotaz zase vyvolal více otázek než konkrétních odpovědí. Ale ty otázky si měla položit tazatelka a co nejpoctivěji na ně hledat odpověď a odezvu u svého koně.
Ad "udidlo nevadí" - no, kůň si zvykne skoro na všechno. Ale velká většina koní pokud mají na výběr volí bezudidlovku čistě proto, že je jim pohodlnější.
Ad "bezpečnost práce" - dřív jistě. Nicméně zásadnější než možnost působit koni bolest je podle mě trénink, příprava a zdravý rozum (se mnou uteklo násobně víc koní co měli udidlo než těch bez něj).
Většina lidí nemá ráda cizí předmět v puse - rovnátka, lžíci...dlouhodobě.
A jako další argument je pití a příjem potravy (jasně, že to není zásadní, když jdu na 20 minut do lesa, ale v případě delších závodů, vandrů a podobně to začíná být celkem platný argument...)
"Bezudidlovka" může být třeba 10 různých a na koně různě působících věcí, takže vaříme z vody.
A martingal jako takový má hlavní funkci - zmírnit působení neklidné ruky jezdce. Neslouží ke korekcím zvedání hlavy koně.
Měla jsem martingal na kobyle proto, abych jí, kdybych spadla neublížila. Martingal zabrání přetočení uzdečky a pokud kůň odkráčí, nestoupne si do otěží.
Chvíli jsem jezdila na krásné,ale šílené kobyle, které martingal nezabránil švihat hlavou dozadu. Jak to dělala technicky nevím, ale byla velmi rychlá.
Co se týká nákrčáku a chytnutí se,aby jezdec nespadl. No mě se chytit nikdy nepodařilo. Ale jako podpora při nácviku lehkého sedu, byl nepostradatelný.
Btw Teď mám na kobyle jen základní uzdečku bez dalších řemenů. Navíc otěže chycené ke kruhům udidla karabinami. Velmi se mi osvědčilo v tom, čemu teď lesáci říkají les. Polomové a kůrovcové dřevo halabala přes sebe,neuklizené větve, kam se člověk podívá, navíc rozježděné cesty a tak. Navíc se to stále mění, nelze naplánovat plynulou jízdu lesem. Není nad to, moci bleskově vypnout zachycenou otěž a to i ze sedla.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Chcete, aby byl spokojenější kůň, nebo Vy? Když potřebujete martingal - pomůcku, další řemení, ale jezdit chcete bezudidlove, nebude chyba někde trochu jinde?
Martingal na bezudidlovce bude spíše kontraproduktivní, hlavně jestli na ní hodláš koně teprve navykat, protože správně zapnutý martingal nedovolí vnitřní přímé otěži takový pohyb "ven", jaký je mnohdy potřeba. Samozřejmě, jestli koník umí perfektně na nohy a sed a otěže nejsou potřeba, pak asi nenapáchá úplně škody, ovšem našly by se lepší možnosti.
Za prvé, na žádné bezudidlovce by se nemělo jezdit na přilnutí, vždycky je potřeba volná otěž, především kvůli nervům a dýchání, zjednodušeně, pak tam ale bude martingal naprosto zbytečně viset a neudělá nic. Na chytání stačí jen nákrčák, a při pádu, kdy se člověk tak nějak instinktivně těch otěží drží, naopak nadělá větší škodu, protože kůň, který většinou potřebuje vyrovnávat hozením hlavou nahoru má padajícího jezdce na otěži a martingal mu hlavu táhne dolů a otěže si může přehodit přes hlavu stejně ...
Asi by šel použít jednoduchý irský/dostihový/brejličky, ale za mě si říkám ,,Na co?"

Jananov: můžete prosím více rozvést myšlenku "...na žádné bezudidlovce by se nemělo jezdit na přilnutí, vždycky je potřeba volná otěž, především kvůli nervům a dýchání..." ? Já na své kobyle na SP na přilnutí jezdím a nevím, jaký by v tom měl být problém?

Asi nejvíc jsem používala na ježdění i tah BB, od Hakena, ještě jsem teda hodně změkčila pravým beranem ten nánosník,taky mě nenapadá, kde by měl být při správné výšce nastavení anervaní za otěže permanentně silou zpět jakýkoli problém.
Jinak jsme tedy viděla i provazové hakamore na arabském hřebci na regionální akci, kde pán pyšně pravil, že si ho dělá sám, a ten nánosník šel přes nozdry. Schválně, protože "jak začne dělat bordel, přivřu mu kyslík".
Na SP jsem dávala pozor, aby nebyl moc dole, to samé na bosalu, provazovka musela sedět a taky raději výš, neb jsem dřevo a kdybych v terénu hrkla, nerada bych lámala nosní kost.
Na tom, co si představuji pod přilnutím, jsem tedy víc než chvilku nejezdila nikdy,to je fakt.

Vidím to stejně žofré. Přilnutí je pro mne lehký kontakt, používám pro jízdárenskou práci, ne nepřetržitě, kobyla sama vyhledává. A při správném nasazení uzdečky nevidím problém.
Jakékoli bezudidlové uždění, tedy jeho nánosník, korektně zapnuté tak, aby neubližovalo, je zapnuté pod lícními kostmi, tak, aby se jich nedotýkal, ale zároveň nesmí být příliš nízko,kvůli nosní kostli a prostoru pro nozdry, tam ale také opouštění lebku vější nervové svazky (nevy nosní a horního psyku), které se samozřejmě konstatním tlakem, byť minimálním, dráždí a postupně se snižuje jejich citlivost. Konec konců, to platí pro celý nos a celou koňskou hlavu, kterou když jednou "otupíme", narozdíl od huby,kde se pravidelně mění epitel, už už se velmi těžko bude získávat cilivost zpět.
Jízdárenské ježdění na přilnutí, tedy velmi jemném kontaktu otěží nebude takový problém, jako celá vyjížďka a držení koně aby nežral, nebo aby nepospíchal, nebo aby se neotáčel domů, nebo buhvícoještě ...
Stejně tak nebude takový problém třeba na sidepullu, kde tlak=tah, tedy žádný převod, horší budou křížovky, různé stahovací, polostahovací uzdečky (úplně nejlépe provazovky s paracordem pod bradou, to by mě moc zajímalo, kdo vymyslel a co mu koně udělali, že to je vůbec ochoten prodávat ..), nebo třeba mechanické hackamore, kde se fyzikáně tlak násobí. Kapitola sama pro sebe jsou provazové ohlávky, tam sice nefunguje žádná páka ani kladka, ale zase mají uzlíky, které zase dráždí ta správná místa. No a na bosalu se už z principu na přilnutí nejezdí.
Věřím, že jsou koně, kteří kontakt vyhledávají, potřebují podporu od jezdce, také věřím, že jsou koně, kteří dokáží pracovat hřbetem sami, nehledě na to, jestli na nich někdo sedí, nebo ne. Samozřejmě všechno se odvíjí od stupně výcviku jezdce i koně a od jejich schopností.

Tohle mi není jasné:
"Konec konců, to platí pro celý nos a celou koňskou hlavu, kterou když jednou "otupíme", narozdíl od huby,kde se pravidelně mění epitel, už už se velmi těžko bude získávat cilivost zpět"
Myslela jsem, že kůže hlavy je taky epitel, mnohovrstený dlaždicový rohovějící, s kožními deriváty a žlázami. a smyslovými buňkami, a nervovými zakončeními , a taky se neustále obměňuje.

Davala jsem na BB martingal na skakani. Na bezne jezdeni nebyl treba, ale na huberty a skoky ho kobca nosivala.