KasiopeaPrincess

XXX.XXX.135.152
Ahoj potřebovala bych poradit, chodím do soukromé stáje jejiž majitelka je zároveň moje trenérka. Jezdím tam 18 ti letou kobylu.
Poslední dobou na vyjížďckách strašně hází hlavou v kroku, klusu a minule i ve cvalu. Nosí čabraku a do výběhu i masku na mouchy. Toto však minulý rok nedělala. Majitelka říkala že to může být směs psychická (že nás zkouší) a že na ni doopravdy čas od času nějaká moucha nebo hovado sedne a ona hysterčí jelikož je citlivá. Pak to může být i tím jak mouchy bzučí, ona některé zvuky přímo nesnáší např. dlouhé mlasknutí. Je nepříjemné když je celou vyjížďku ztuhlá a trhá hlavou nahoru a dolů. A z vyjížďky pak nemam dobrý pocit ani já a asi ani kobyla ne. V uzdečce problem není, kontrolovali jsme ji dokonce třikrát. Dřív mi to opravdu nedělala.
Nevíte jak mám kobyle pomoct případně jak trhání hlavou zamezit?
Zkuste tímto přípravkem natřít kobylce hlavu. https://www.west4us.cz/Farnam-Tri-Tec14-Fly-Repelent-3-78l-d306.htm?listName=Category&listPosition=30
Je proti mouchám a funguje. Samozřejmě,že neodstraní úplně všechny mouchy. Ale jejich počet hodně zredukuje.
Zamezit trhání hlavou nejde, musíte najít příčinu.A to rychle, než se z toho stane zlozvyk.
Dělá to jen vám,nebo všem? Měla vloni stejnou uzdečku/udidlo? Zuby jsou v pořádku?
Co se týká toho, že kobyla někoho zkouší. Beru to, pokud se třeba zastaví a nechce jít dál, ale že by dobrovolně celou vyjížďku házela hlavou? Musí jí to být samotné nepříjemné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Natřela bych hlavu repelentem a jezdila v masce.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Natřela bych hlavu repelentem a jezdila v masce.
Tak jsem to roky dělala. Teď mi začala kobyla třepat hlavou, ať jí dám na ježdění cokoli. Masku, čabraku,třásně.
Jedině natřená se netřepe. Ale jak přiletí hmyz,je oheň na střeše. Odháním já i vyjížďková kolegyně. Naštěstí je teď slušné počasí a jezdíme večer, tak hmyz moc není.
Taky by mě zajímalo, proč ta změna po letech ježdění v masce? Lehčí či jemnější masku už si představit nedovedu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Třeba je letos hmyz otravnejsi. Třeba to souvisí se změnou počasí. Řekla bych, že pro zvířata tohle rychle měnění počasí, chvíli tak, chvíli tak, je dost zátěžová situace a možná se někteří jedinci nestíhají přizpůsobovat tak rychle. Ale nejezdím, tak beru jen "z pastviny" a v globálu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moje kobyla si zase začla užívat vyjížďky až potom, co jí na ven oblíkám do deky. Jsme v kraji s hodně rybníkama a všude kolem jsou krávy, takže ovádů je tu opravdu přehršel.
A letos se u nás navíc přemnožili kloši, ti velcí, co lezou jen na koně. Předevčírem mi kvůli tomu volala ustajovatelka, že kobyla naprosto bezhlavě lítá po výběhu a vypadá, že se hodlá zabít. Řekla jsem, ať jí prohlídne vemínko, zadek a mezinoží, že tam má tutově kloše, a taky že jo
KasiopeaPrincess

XXX.XXX.135.152
sisi58
napsal(a):
Zkuste tímto přípravkem natřít kobylce hlavu. https://www.west4us.cz/Farnam-Tri-Tec14-Fly-Repelent-3-78l-d306.htm?listName=Category&listPosition=30
Je proti mouchám a funguje. Samozřejmě,že neodstraní úplně všechny mouchy. Ale jejich počet hodně zredukuje.
Zamezit trhání hlavou nejde, musíte najít příčinu.A to rychle, než se z toho stane zlozvyk.
Dělá to jen vám,nebo všem? Měla vloni stejnou uzdečku/udidlo? Zuby jsou v pořádku?
Co se týká toho, že kobyla někoho zkouší. Beru to, pokud se třeba zastaví a nechce jít dál, ale že by dobrovolně celou vyjížďku házela hlavou? Musí jí to být samotné nepříjemné.
Dělá to všm a nejen pod sedlem ale i při praci ze země, uzdečku a udidlo má stejné tam problém nebude, zuby se nedávno kontrolovaly. A přípravky zkoušíme, akorát mouchy jsou nějaký odolný. i tak děkuju za radu
Dejte jí na nos síťku.
Akorát musíte najít padnoucí velikost. Ty univerzální jsou na nic.
Pokud je kobyla drobná hledejte velikost cob....
https://evik1976.rajce.idnes.cz/Usobrno_29.4.-3.5.2018#Fotografie0110.jpg
Co síťku přes nozdry? https://www.equiservis.cz/sitka-na-nozdry-hkm-set-8406cz512/
Znám pár koní, u kterých to dost pomohlo, sice si občas hodí, ale už jsou jezditelní.
Ono to nemusí být nutně jen mouchami, headshaking bývá způsobený podrážděním nervů, takže ač v tom hmyz může hrát svou roli, nejspíš bude příčin více (sluníčko, teplo a tím pádem stres).
Určitě bych zkusila masku na celý obličej, nejlépe s UV filtrem, fungující repelent na zbytek těla nebo i síťovku, jestli je to možné. Měla by mít dostatek stínu ve výběhu a místo, kam se může "zašít", klidně jí přes poledne a to nejhorší zavírat do stáje.
A hlavně trpělivost, ono to jistě na podzim zase přejde, ale teď je potřeba aby neměla další stres, aby jí to házení hlavou nezpůsobovalo další diskomfort (třeba bolest udidlem), nesnažit se tomu nijak zabránit, protože to stejně nepůjde a v nejhorším případě si z ní akorát vypestujete chronickou "házečku".
Znala jsem kobylku, naprostý zlatíčko, svezla kohokoli, nic jí nerozhodilo, nic jí nevadilo, ale jak přišlo léto, prostě začala házet a jela a jela, na vyjížďce, ve výběhu, ve stáji, pořád, nejvíce, z nejakeho důvodu, když šla z kopce. V létě chodila jen na ohlávce a prověšených otěžích, všichni, kdo na ní sedli dostali instrukce a tak fungovala. Když se začaly zkracovat dny, přestávala pomalu i ona a na konci podzimu ani náznak nějakého házení hlavou ...
V létě nosila masku 24/7, přes den deku, bývalá často zalezlá celý den v přístřešku a vylezla až navečer. Taky prý začala zničeho nic, jedno léto, a tohle léto bych se vůbec nedivila, střídají se teploty, je vedro a těch lítajících potvor je taky letos nějak víc ....
Držím palce ať ti zvládnete všichni ve zdraví a ať to co nejdříve poleví 🙂
http://www.equichannel.cz/syndrom-zvany-headshaking