lisa12

XXX.XXX.118.249
Dobrý den,
vím, že toto téma je stále probíráno dokola, ale jsem ze své situace dosti zoufalá. Mám kobylku, která je bez kohoutku a kulatá. S výběrem správného sedla se potýkáme snad odjakživa a sedel jsem vyzkoušela nespočet. V tuto chvíli mám skokové sedlo Tekna, které jí jako jediné sedělo kvalitně, ale cca dva týdny řešíme stejný problém,který jsme řešily z každým vyzkoušeným sedlem.. sedlo se přetáčí.. už zase..jsem z toho už zoufalá, kobylka je sportovně nadaná, a já stále nemohu najít kvalitní sedlo pro skákání.
Nemám problém ani s bezkostrovými sedly i když si myslím, že skákání v nich nebude nijak zvlášť možné. Pro mě je prioritní, aby kobylka byla spokojená, sedlo jí netlačilo a sedělo na svém místě a aby v nich byla možná klasická jízdárenská práce, popř. alespoň nižší skoky(do 80 cm). Zaujaly mě bezkostrová sedla Barefoot. Mám omezený rozpočet ,max. 22 000 Kč.Moc prosím, pokud máte nějaké zkušenosti s tímto problémem, budu moc vděčná za každou reakci.
Děkuji všem:))
lisa12

XXX.XXX.118.249
Dobrý den,
moc Vám děkuji za názory. Sedla hidalgo vypadají moc dobře.. nemáte někdo osobní zkušenost s tímto sedlem?
mam HIDALGO VENICE II, na koně s vyššim kohoutkem, zatim ho mam dočasně podlozene gelovkou a berankem jinak lezi na kohotku, ale i přesto vypodlozeni se nepřetači. Neni to idealni řešeni, čekam az mi dorazi nové panely, které snad tento problém vyřeši . Jinak posedli je přjemně měkké a vysedět pracovni cval je v tomto sedle pro mě o hodně snazši. Kvalita kůze nic moc, ale snad něco vydrzi kdyz se o ni bude člověk starat, třmenové zamky jsou dosti zvlaštni , vypadaji jakoze z nich třmenové řemeny budou lehce vypadvat, ale zatim se mi to nestlo a snad nestane
Hidalga jsou prima sedla. Mám doma Alicante special na valacha welsh coba, sedlo jsem kupovala hlavně proto, že valach každé 3 měsíce vypadal jinak a sedla jsem musela měnit, jak na běžícím pásu. Spásou nebyl ani wintec a výměnné komory.
Special/light jsou z mnohem kvalitnější kůže, provedení sedla nemůžu vytknout vůbec nic. Naprosto boží je, že je možné používat krátké panely s větším posedlím a tak odpadají starosti s tím, že prdelatá holka má krátkého koně :) Panely lze objednávat i na míru přímo na koně, takže je možné tahle sedla napasovat i na špatně pasovatelné koně. Rozhodně se s tím dá čarovat víc, než jen s výměnou komorou.
Posedlí a opěrky jsou měkounké, pohodlné a prostě príma:)
Pár nevýhod ale sedlo taky má. Jak je úžasná možnost pasování, tak je to i docela pruda. Neustále budete přemýšlet, jestli to máte dobře, jestli náhodou ten svalík na zádech nepovyrostl o milimetr a nebylo by tedy fajn celé sedlo překopat,... :D A naštelovat to tak, aby panely byly opravdu stejně, oba za lopatkou, před posledním žebrem, s dostatečnou šířkou kanálu, ale ne zas tak moc - není to úplně jednoduché a nějaký čas to zabere- Hlavně když se to zdá, že to sedí ze země, tak po dosednutí se to o kousíček změní a pasování začíná nanovo (panely jsou poměrně měkké - je tam vůle a sedět sedlo musí po dosednutí).
Pro mě obrovskou nevýhodou je to, že sedlo není dělané pro prcky (konkrétně to Alicante special). Nemám ani 160 cm a mám ještě krátké nohy a vůbec nedosáhnu do opěrek. Musím si hodně zkrátit třmeny a to mě pak po chvíli ježdění bolí kotníky. Opěrky jsou sice na sucháč, ale i když je lípnu, jak nejblíž to lze, tak stejně pár cm mé noze chybí. Zatím jsem to sedlu odpouštěla, protože hlavní bylo, aby se uzpůsobovalo koni a to plnilo na jedničku (opocení super, valach naprosto spokojený), ale už od jara si říkám, jestli sedlo neprodat a nepoohlídnout se po něčem, co bude sedět jak valachovi, tak i mě. Ráda bych si nechala ušít western na míru, ale furt váhám. Valach už je snad tvarově a váhově ustálený, už je to velký kluk, ale stejně si říkám, co by kdyby. Ale zas jezdit v sedle, které nesedí jezdci taky asi není ono. A bohužel ve svém věku už nevyrostu, spíš se začnu zmenšovat :D
Uživatel s deaktivovaným účtem

nyin
napsal(a):
Hidalga jsou prima sedla. Mám doma Alicante special na valacha welsh coba, sedlo jsem kupovala hlavně proto, že valach každé 3 měsíce vypadal jinak a sedla jsem musela měnit, jak na běžícím pásu. Spásou nebyl ani wintec a výměnné komory.
Special/light jsou z mnohem kvalitnější kůže, provedení sedla nemůžu vytknout vůbec nic. Naprosto boží je, že je možné používat krátké panely s větším posedlím a tak odpadají starosti s tím, že prdelatá holka má krátkého koně :) Panely lze objednávat i na míru přímo na koně, takže je možné tahle sedla napasovat i na špatně pasovatelné koně. Rozhodně se s tím dá čarovat víc, než jen s výměnou komorou.
Posedlí a opěrky jsou měkounké, pohodlné a prostě príma:)
Pár nevýhod ale sedlo taky má. Jak je úžasná možnost pasování, tak je to i docela pruda. Neustále budete přemýšlet, jestli to máte dobře, jestli náhodou ten svalík na zádech nepovyrostl o milimetr a nebylo by tedy fajn celé sedlo překopat,... :D A naštelovat to tak, aby panely byly opravdu stejně, oba za lopatkou, před posledním žebrem, s dostatečnou šířkou kanálu, ale ne zas tak moc - není to úplně jednoduché a nějaký čas to zabere- Hlavně když se to zdá, že to sedí ze země, tak po dosednutí se to o kousíček změní a pasování začíná nanovo (panely jsou poměrně měkké - je tam vůle a sedět sedlo musí po dosednutí).
Pro mě obrovskou nevýhodou je to, že sedlo není dělané pro prcky (konkrétně to Alicante special). Nemám ani 160 cm a mám ještě krátké nohy a vůbec nedosáhnu do opěrek. Musím si hodně zkrátit třmeny a to mě pak po chvíli ježdění bolí kotníky. Opěrky jsou sice na sucháč, ale i když je lípnu, jak nejblíž to lze, tak stejně pár cm mé noze chybí. Zatím jsem to sedlu odpouštěla, protože hlavní bylo, aby se uzpůsobovalo koni a to plnilo na jedničku (opocení super, valach naprosto spokojený), ale už od jara si říkám, jestli sedlo neprodat a nepoohlídnout se po něčem, co bude sedět jak valachovi, tak i mě. Ráda bych si nechala ušít western na míru, ale furt váhám. Valach už je snad tvarově a váhově ustálený, už je to velký kluk, ale stejně si říkám, co by kdyby. Ale zas jezdit v sedle, které nesedí jezdci taky asi není ono. A bohužel ve svém věku už nevyrostu, spíš se začnu zmenšovat :D
Tak si nechte vyrobit Hidalgo i podle sebe. Od obsedání používám Barefoot a jsme s ním já i kobylka spokojené, ale furt pokukuju po sedle "normálnějšího vzhledu". A protože Hidalgo má pro kobylku nepochybně lépe řešené řemeny k podbřišníku než stávající Barefoot Atlanta, také vidím jako výhodu štelovatelné polštáře, čekám na výrobu toho svého sedla...
Pro koně jsem vybrala nejširší komoru, nejnižší polštáře "normální" délky, pro sebe mělké posedlí a zkrácené bočnice (u drezurky, mám 160 cm). Jde to i u té ekonomičtější varianty sedel, bez příplatku.
Terry12345

XXX.XXX.246.206
Dobrý den, také jsem měla stejný problém a vyřešila ho na ebay.com https://www.ebay.com/itm/BLACK-cow-softy-leather-Treeless-jumping-Saddle-with-accessory-in-9-sizes/142962804918?hash=item21493f48b6:m:mC6uBJLEH3xQIq10vX_8zGw
sedlo máme cca 6 měsíců a je super. Kdyby jste to chtěla probrat volejte na 773883553. Tady se moc nezdržuji