moje bývalá trenérka měla takovou mladou kobylu. Vpodstatě jde o to, že ten kůň člověku který s ním pravidelně nemanipuluje zkrátka nespolupracuje, utík před ním nenechá se vodit, nerespektuje ho, zkouší... stejně tak potom pod sedlem už ji člověk musel poznat a i ona byla zvyklá na toho jednoho jezdce a jeho pobídky. Zkrátka to rozhodně není kůň do jezdecké stáje aby se na něm střídali lidé. Potřebuje trochu víc práce a osobního přístupu.
E.H
napsal(a):
Ahoj , jdu s otázkou jestli je možné to , aby koník spolupracoval a bavilo ho jezdit jen pod jedním jezdcem a jak se vlastně pozná tzv. kůň jednoho jezdce ?
Možné to je, a já jednoho takového bohužel mám - dřív bych na to byla asi pyšná, ale popravdě řečeno je to spíš komplikace (už jen to, že je v případě potřeby neprodejný).
Mám ho od narození, je na mě hodně fixovanej, a jako mladej byl dost grázl, takže jsem na něm jezdila jen já - teď už je sice docela vyklidněnej, ale jiného jezdce než mě absolutně neakceptuje. Snese děti na lonži, můžu na něm svézt kohokoliv, ale neexistuje, aby se ho ten člověk pokusil ovládat - to ho zahodí, nebo se s ním převrátí.
Jinak má lidi rád, a nechá se vodit do výběhu nebo obstarat od kohokoliv, ale ježdění nepřipadá v úvahu.
Podle mě vůbec nepochopil, že je kůň a měl by lidem sloužit, ale práci bere tak, že ON vzal "mamku" ven ... 🙃
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Možné to je, a já jednoho takového bohužel mám - dřív bych na to byla asi pyšná, ale popravdě řečeno je to spíš komplikace (už jen to, že je v případě potřeby neprodejný).
Mám ho od narození, je na mě hodně fixovanej, a jako mladej byl dost grázl, takže jsem na něm jezdila jen já - teď už je sice docela vyklidněnej, ale jiného jezdce než mě absolutně neakceptuje. Snese děti na lonži, můžu na něm svézt kohokoliv, ale neexistuje, aby se ho ten člověk pokusil ovládat - to ho zahodí, nebo se s ním převrátí.
Jinak má lidi rád, a nechá se vodit do výběhu nebo obstarat od kohokoliv, ale ježdění nepřipadá v úvahu.
Podle mě vůbec nepochopil, že je kůň a měl by lidem sloužit, ale práci bere tak, že ON vzal "mamku" ven ... 🙃
Co k tomu rict...
Asi jsi ho tak dobre vychovala.
Kdyz pises,ze ho mas od hribatka,tak je to ciste tvoje prace a tva vizitka...
Muzes byt pysna....
Hanulinka
napsal(a):
Co k tomu rict...
Asi jsi ho tak dobre vychovala.
Kdyz pises,ze ho mas od hribatka,tak je to ciste tvoje prace a tva vizitka...
Muzes byt pysna....
Já jsem ho k tomu nevychovávala - to tak nějak samo, ale byla na mě fixovaná už jeho máma, a on to podle mě tak nějak přirozeně převzal, a jak byl jako hřebec na ostatní docela sprostej, tak k němu nikdo jiný nechodil, a to ho v tom asi ještě víc utvrdilo.
Ono to ale v globále vážně není nic, po čem bych toužila, protože to byl kůň původně pro dostihy (s luxusním původem), a navíc i kdybych byla v sebevětší fin. tísni, měla úraz nebo se podělalo něco jiného, tak to se mnou bude muset vydržet až do smrti, protože jako sekačku na trávu by ho asi nikdo nechtěl ...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.144
Achalove jsou typicti kone pro jednoho. Oni nejsou zakerni zli svezou kohokoli obstara je kdokoli ale je videt ze neco radi fakt jen pro toho svyho pripadne na jine zkousi drobne lumparnicky. Takze jo existuje jich dost :-)
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Achalove jsou typicti kone pro jednoho. Oni nejsou zakerni zli svezou kohokoli obstara je kdokoli ale je videt ze neco radi fakt jen pro toho svyho pripadne na jine zkousi drobne lumparnicky. Takze jo existuje jich dost :-)
Já znám tohle i od arabů.