Nn

XXX.XXX.58.9
Ahoj potrebuje kôň bandáže? A načo sú dobre?
Ahoj, no bandáže jsou takové zajímavé téma. V dnešní době to spíše většina lidí používá jako módní doplněk k doladění sady.Když vidím lidi jak v nich skáčou popravdě se mi otevírá kudla v kapse. Jsou 3 druhy bandáží. Fleecové, kombinované a stahovací. Fleecové by se správně měly používat jako stájové, dnes jsou to ovšem používané jako bandáže módní kdy slečny s nimi jezdí, což rozhodně není nejlepší nápad.Fleecové bandáže nestahují nohu tak jak by při ježdění mělo být potřebné a také je nijak nechrání.Kombinované jsou pak půl fleecové a půl stahovací, tím pádem pod ně není třeba dávat podložku, jako je tomu při stahovacích. a pak jsou stahovací které nohu koně stáhnou a drží šlachy v pevném stavu. Bandáže rozhodně nejsou vhodné na skokovou práci, protože při shození skoku nohama ti 1) nechrání šlachy po doskoku tak jako šlachovky nebo jiné chrániče co zabrnují kopnutí koně zadní nohou do přední a za 2) ti nerozvede tlak po celém chrániči ale budeš ho mít jen v 1 místě. Bandáže jsou ideální pro drezůrní praci. To zda je kůň potřebuje nebo ne je jen na jezdci. Já osobně je mám kvuli starému poranění šlach, při větší drezůrní práci koně bandážuji na předky a po větším skokovém tréninku koně na 20 minut zabandážuji po práci aby se mu pořádně prokrvyly nohy a on druhý den třeba nekulhal kvůli tomu že měl den předtím větší zátěž.Někteří třeba bandážují koně přes zimu, pokud mají koně kteří trpí na nohy a v zimě se jim třeba špatně prokrvují.
Tak hlavně bych doplnila, že elastické bandáže je NUTNÉ používat VŽDY S PODLOŽKOU, jinak můžu koni ublížit, protože se omezí prokrvení v nohách, tím naopak zvýšit riziko poranění. Jinak fleccové jsou nejen módní dopněk, ale mě třeba velmi dobře fungují třeba u koně co má tendence na nohách otíkat a má mini nálevky, které třeba nezmizí zcela ani po celodením pobytu v ohradě, pokud má při práci bandážky, tak nejen, že má při deruzní práci (kdy se může při práci na dvou stopách ťuknout jednou nohou do druhé) chráněné nožky, ale pak jsou jak strunky. Při příliš vysokých teplotách bandáže nedávám, aby zbytečně nepřehřívali šlachy.
Kombinované jsem používala, při rekonvalescenci po zranění šlachy, jako jemné zpevnění šlachy.
Fleecové se používají také jako stájové, ovšem samtné nemají ten správný efekt, je pod ně fajn dávat podložku pod bandáže, pak fungují velmi dobře jako prevence vzniku nálevek u koní kteří na to trpí. Dále se se nohy bandážují třeba pří léčbě zranění šlach a atd, ale je důležité vědět opravdu jak správně bandážovat a proč.