Kŕmenie kojacej kobyly ktoré má málo bielkovín

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.7.2019 15:56
rennie111

XXX.XXX.43.190

Ahojte, idem si po radu. Moja kobyla má pod sebou 3m žriebä. Je to taký ten typ obrovskej teplokrvníčky ktorá musela vždy veľa žrať aby dobre vyzerala. Počas žrebnosti aj po pôrode mala dávku cca 4kg jadra zloženého z ovsa + musli, repných rezkov a ľanového semena. Seno 3x denne spolu cca 15 kg. Vyzerala dobre no ako začala kojiť tak začala aj chudnúť, dávku som zvyýšila postupne až na 6kg jadra, pridala som kukuričné lupienky, ryžové otruby a olej. Seno sme zvýšili na cca 20 kg, rozdelili do 4 dávok a z toho jedna dávka bola lucerka - vojteška.

Mesiac to bolo OK zas začala naberať, ale potom žriebä začalo krívať a diagnóza znela zápal rastových zón a kobyle okamžite nasadiť diétu a dať ju len na seno, pretože je to z príliš energetického krmiva kobyly. Pomohlo, žiebä krívať prestalo v podstate hneď, no kobyla ide odvtedy s váhou dole. Je to už mesiac, nepomohlo ani non stop seno. Veterinárka jadro vyslovene zakázala lebo že sa to žriebäťu vráti a môže to byť potom už vážny problém. Že to máme vydržať aspoň do odstavu, alebo žiaľ budem musieť žriebä odstaviť čo by som naozaj nechcela ešte aspoň 2-3 mesiace.

Viem že rastové problémy bývajú s vysokého obsahu bielkovín a že veterinárka radí najlepšie ako vie, ale veterinár predsa len nie je krmivár preto sa pýtam či tu nemá niekto skúsenosť alebo nápad ako zostaviť KD tak, aby kobyla dostala tuky (sacharidy?) a čo najmenej bielkovín.. Rozmýšľam začať kŕmiť aspoň rezky a tie kukuričné lupienky. Alebo ešte mi napadli senné pelety či by to nebolo k senu predsa len o niečo výživnejšie lebo sena viac už nezožerie.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.7.2019 16:10

Zdá se mi, že v krmivářství nejste kovaná, kobyla a hříbě už mají problém, potřebují bilancovat nejen kcal a bílkoviny-tuky-sacharidy, ale i makro a mikroprvky, takže na tohle já bych poprosila ing Mechovou: http://krmeni-koni.cz/
Jinak jistě můžeme zkoušet,ale s velkým rizikem .
Kcal obecně navýší, když vynecháme bílkoviny-hplt ty sacharidy a tuky.
Nepíšete nic o historii koně-můžete přidávat buď tuky/ olej řepkový od náprstku postupně 2x denně po velkého panáka, sledovat stolici, nebo nějaké olenjaté pokrutiny-konopné výlisky?
Sacharidy, když jdro ne/kukuřice je teda taky jádro/-nejaderné jsou v cukrovarských řízcích a energii můžete navýšit melasovanými. Vojtěška kvůli bílkovinám a i velkému převisu vápníku vhodná nebude...
Můžete přisypávat různá semínka/tuky/ a sušené nebo čerstvé zeleniny/mrkev, ovoce/.
Pokud nevadí sacharidy, tak oves, ale "přiměřeně", 6kg bych nedávala, nestavěla bych KD na jádru, ale na objemu.
A minerálku, určitě.
Ale tady jde o dva živé, hříběti o celý život-tady já bych nic nezkoušela a zaplatila si ing Mechovou.
Pást se nepase?

25.7.2019 22:42

Začněte s kobylou pracovat, co teď dělá? jezdíte na ní? pak jí můžete přilepšit a hříbě vzít s sebou, tak by přebytečnou energii uplatnilo jinde než zvyšováním tvorby růstového hormonu....nic nepíšete jestli jsou venku ,a o pohyovém režimu, a kolik toho hříbě sežere mimo kojení. hříbě by mělo mít drobet pohybu., s kámošema nebo s kobylou..

26.7.2019 10:14
rennie111

XXX.XXX.43.190

Ďakujem za rady, kobyla aj žrieba sú vo veľkom výbehu ešte s ďalšou kobylou so žriebäťom a ešte jednou kobylou, momentálne 24/7, v zlom počasí chodia na noc do boxu. Predtým chodili na pastvu na 2-3h, teraz sme stopli aj pastvu a sú len na sene. Seno žerie aj žriebä, iné zatiaľ nedostáva. To vyzerá veľmi dobre čo sa kondície týka. Pohybu má dosť s druhým žriebäťom ktoré je rovnako staré sa hrajú, naháňajú. S kobylou by som aj pracovala ale keďže začala chudnúť nechcem jej pridávať žiadnu zbytočnú záťaž a sedlať koňa ktorému trčia rebrá nemám potrebu.
Žofré má asi pravdu, najlepšie bude keď napíšem p. Mechovej, o peniaze mi nejde ak by to malo pomôcť som otvorená pre to spraviť čokoľvek. Krmivára som doteraz nikdy nepotrebovala, dokonca už aj táto kobyla mi žriebä odchovala a nebol problém, ale tiež musela dostávať dosť jadra. Teraz ale porodila dvojčatá (jedno uhynulo pri pôrode, aj pôrod bol dosť ťažký) a už vtedy dosť opadla tak už ten začiatok bol zlý.
Pre porovnanie prvá foto 6t pred pôrodom, druhá asi týždeň pred pôrodom a tretia aktuálny stav.

26.7.2019 11:40

Mě dle fotek z boku přijde kobyla stejná, zimní srst na první a letní srst na třetí...hříběti bych zajistila zinek měď vápník fosfor...pokud nemá kobyla příkrm- minerálku, je i mléko na tyto prvky chudé.

26.7.2019 11:46
Horsana

XXX.XXX.51.17

Hm, ale ona už 6 týždňov pred pôrodom nebola v bohvieakej kondícii, trčiace kosti na panve, rebrá...

Fyzitída absolútne NIE JE záležitosť príjmu bielkovín, ale energie, pričom nevyslovovaný je práve príjem kvalitnej bielkoviny (chýba) a rovnováha minerálov.
Áno, z KD sa odstráni seno z motýľokvetých rastlín, ale preto, že má vysoký obsah energie.

Článkov na túto tému je miliarda, viď napríklad: https://ker.com/equinews/physitis-young-horses-diet-change-often-necessary/

Pre komplexnosť problému by som využila radšej Dr. Mechovú.

Kobylu je vhodné v takomto prípade oddájať, menej mlieka znamená pre žriebä menej energie a neprikrmovať koncentrátmi, ani tak, aby si uchmatlo niečo zo žľabu matky.

26.7.2019 12:23
rennie111

XXX.XXX.43.190

Díky Horsana, to oddájanie mi nenapadlo, ale počkám čo mi napíše p. Mechová poslala som jej mail. Mne bolo vždy vysvetľované že rastové problémy = veľa bielkovín, no nie je to s tým kŕmením také jednoduché..
Inak ona nikdy nebola taký ten guľatý typ koňa, jedine keď sme fakt makali a mala svaly tak to bolo vidno ale akonáhle nerobí tak okolo kohútiku a na zadku opadne. Rebrá jej netrčali, chudnúť začala ako prišiel termín pôrodu - prenášala tri týždne a tam som si už netrúfla pridávať jadro a seno vyslovene nevládala dojedať, už bolo vidno že toho má dosť. Nemám lepšiu fotku ale táto je asi mesiac pred termínom pôrodu tu podľa mňa ešte vyzerala úplne v pohode.
Ešte mi napadlo že dám urobiť krvný rozbor či jej niečo konkrétne nechýba, napríklad selén toho je v našej oblasti málo a zrejme aj seno je na neho chudobné.

26.7.2019 12:33
Horsana

XXX.XXX.51.17

Inak nádherná kobyla, po kom je?

To s tými bielkovinami je taká stará povera, ale vlastne enviem prečo sa bielkovinám v KD pripisovalo veľa zhubných účinkov.
S energiou a vývojovými vadami je to tak, že veľa energie= rýchly rast a ostatné štruktúry nestíhajú, minerály a aminokyseliny chýbajú a tkanivo je ako tá zelenina z hypermarketu- rýchlo vyhnané, veľké, no nekvalitné.

Jo, no mám ani nie týždeň ožrebenú kobylu, posledné mesiace mi nedožierala a nerodila v ideálnej kondícii- teda podľa mňa, ale tak to už sa ťažko dalo ovplyvniť, porodila a snáď to bude ok, je drobná a mliečna tak akurát.

Problém býva u týchto stodoloidných koní, njn.

To oddájanie je stará klasika, len málokomu sa to chce robiť, no je to spôsob, akým kobylu možno dobre kŕmiť a nezrakviť si žriebä, ale chce to čas a pravidelnosť, je to babračka, mliečko sa dá zamraziť, môže ešte poslúžiť niekomu v budúcnosti.

Selén som pridávala v poslednom trimestri vždy a práve aj tú kvalitnú bielkovinu, ale tá mala najmä slúžiť plodu.

26.7.2019 12:43

Rennie111, prima, myslím, že s krmivářskou poradou ing Mechová a vlastním pozorováním a úpravami event. oddojováním/ to mě taky vůbec nenapadlo:-)/ to dáte, je moc fajn, že řešíte včas, ono za 3 měsíce je říjen a to by byla pro kobylu krušná zima, za chvíli začnou chladná rána, Sv.Anna, pak plískanice a přechodné období-nemá rezervy.
Holt to jsou ty případy " poprvé" a raritní.Držím palce!

26.7.2019 14:54
rennie111

XXX.XXX.43.190

Ďakujem baby, ano ona je presne ten "stodoloidný" typ, ešte aj keď sme ju priniesli na pripúšťanie do Topoľčianok tak tam kukali že aká obluda to došla ona je moja kompenzácia za moju trpasličiu výšku, ale priznám sa, že to je môj prvý kôň a trocha som to pred tými 12 rokmi keď som si ju kupovala nedomyslela lebo jazdec 160cm/50kg a kôň 178cm/700kg nie je ideálna kombinácia ale už to spolu nejako dožijeme.. moje športové ambície sú už preč a na vychádzkach je to jedno len zliezať sa snažím až doma kde sa z ohrady ľahšie nasadá :)
Je po Faraday/For Pleasure a pripúšťala som s Lord Weinghard. Malá je fakt vydarená, na to že bol malý zázrak že ich vôbec donosila (to že sme robili 3x sono z toho 2x v Topoľčiankach a nikto si nevšimol že sú dve radšej komentovať nebudem) ale aj povahu má super normálne mi ju bude ľúto predať. A hlavne by teda nemusela dovtedy shromnúť
Teraz som kukala staré fotky a pri prvom žriebäti vyzerala úplne v pohode, tam som pri nej kobylku nechala do roka, teraz ale keď do jesene nenaberie tak malú budem musieť odstaviť.

26.7.2019 15:57
Horsana

XXX.XXX.51.17

Je fakt parádna, no, Faraday dával obludy, to hej :)

Skorší odstav je tiež riešenie.

Čiže malá je z dvojičiek?

Ak je predispozícia, mladé kone reagujú na prekrmovanie strašne rýchlo, viem, ako mi prišiel hucul odstavený a s riadnymi briketkami strmými od dobre mliečnej matky a tá bola iba na pastve. A to bol večne plný červov.
Po korektúrach kopýtka ok, no samozrejme som mu dávala príkrm, lebo minerály trebalo zamiešať a blabla a pri dvoch hrstiach Podo Grow sa začal hneď strmiť, tak som sa na to vyprdla a na rezkoch a nejakej bielkovine sa to o pár dní zase spravilo a kopýtka má nádherné, ani náznak strmosti.

26.7.2019 16:04
Arbora

XXX.XXX.112.163

rennie111 napsal(a):
Ďakujem baby, ano ona je presne ten "stodoloidný" typ, ešte aj keď sme ju priniesli na pripúšťanie do Topoľčianok tak tam kukali že aká obluda to došla ona je moja kompenzácia za moju trpasličiu výšku, ale priznám sa, že to je môj prvý kôň a trocha som to pred tými 12 rokmi keď som si ju kupovala nedomyslela lebo jazdec 160cm/50kg a kôň 178cm/700kg nie je ideálna kombinácia ale už to spolu nejako dožijeme.. moje športové ambície sú už preč a na vychádzkach je to jedno len zliezať sa snažím až doma kde sa z ohrady ľahšie nasadá :)
Je po Faraday/For Pleasure a pripúšťala som s Lord Weinghard. Malá je fakt vydarená, na to že bol malý zázrak že ich vôbec donosila (to že sme robili 3x sono z toho 2x v Topoľčiankach a nikto si nevšimol že sú dve radšej komentovať nebudem) ale aj povahu má super normálne mi ju bude ľúto predať. A hlavne by teda nemusela dovtedy shromnúť
Teraz som kukala staré fotky a pri prvom žriebäti vyzerala úplne v pohode, tam som pri nej kobylku nechala do roka, teraz ale keď do jesene nenaberie tak malú budem musieť odstaviť.

Nemusí to byť také akútne, kamarátka toto riešila, akurát teda žrieba malo fyzitídu aj z pastvy, takže museli na hlinu. Napriek tomu, po úprave kŕmnej dávky- teda ubrať z pastvy, iba seno a minerálka, žriebä bolo pod matkou cez rok.

29.7.2019 10:51
rennie111

XXX.XXX.43.190

Horsana napsal(a):
Je fakt parádna, no, Faraday dával obludy, to hej :)

Skorší odstav je tiež riešenie.

Čiže malá je z dvojičiek?

Ak je predispozícia, mladé kone reagujú na prekrmovanie strašne rýchlo, viem, ako mi prišiel hucul odstavený a s riadnymi briketkami strmými od dobre mliečnej matky a tá bola iba na pastve. A to bol večne plný červov.
Po korektúrach kopýtka ok, no samozrejme som mu dávala príkrm, lebo minerály trebalo zamiešať a blabla a pri dvoch hrstiach Podo Grow sa začal hneď strmiť, tak som sa na to vyprdla a na rezkoch a nejakej bielkovine sa to o pár dní zase spravilo a kopýtka má nádherné, ani náznak strmosti.

Ano malá je z dvojičiek a druhá bola tiež kobylka ešte väčšia než ona. Možno keby ostali obe tak im to mlieko bolo akurát ale zas to už fakt neviem či by mama dala

Aj matka má jedno kopyto strmšie a prvé žriebä sa narodilo tak, že sme museli dávať dlahu lebo stálo iba na špičke, no potom sa to spravilo aj keď to jedno kopyto má strmšie stále presne ako mama. Táto mala doteraz nohy OK aj kopytá má rovnaké, akurát teraz PP začala vytáčať po tomto "incidente." Zatiaľ sme to len vystrúhali a každý týždeň to troška orašpľujem z vnútornej strany. Keď nepomôže o mesiac dostane nalepovacie podkovy.

Cez víkend som rozmýšľala nad tým, že ju nechám ešte tento mesiac tak a ako bude mať 5 mesiacov začnem ju postupne odstavovať, mám ich 24/7 tak že by som kobylu dala napríklad na noc do boxu, ráno ju trocha oddojila a až potom ich pustila spolu. Snáď by sa potom mohlo toho mlieka tvoriť menej (teda moja teória..). A potom v 6-7 mesiaci by som ju odstavila od mlieka úplne ale dala ju späť k matke do nášho stáda. Len tam neviem akú dobu ich budem musieť mať od seba aby sa kobyla úplne zasušila lebo už som počula že aj po mesiaci žriebä kobylu znova rozdojilo. Ale ak je tam preddispozícia na rastové problémy bola by som radšej keby som ju mala doma pod dohľadom ako ju šupla niekde na pastviny alebo predala niekomu kto to do.. lebo sa na to bude kašlať.

29.7.2019 10:52
rennie111

XXX.XXX.43.190

Arbora napsal(a):
Nemusí to byť také akútne, kamarátka toto riešila, akurát teda žrieba malo fyzitídu aj z pastvy, takže museli na hlinu. Napriek tomu, po úprave kŕmnej dávky- teda ubrať z pastvy, iba seno a minerálka, žriebä bolo pod matkou cez rok.

Ano takto by to bolo ideálne, ale ja práve riešim problém že matke iba to seno a minerálka nestačí.

29.7.2019 16:37
Horsana

XXX.XXX.51.17

rennie- to asi nepomôže, tak ju nezasušíš, tak sa jej menej mlieka tvoriť nebude, si myslím. Akurát sa malá nahlce viac...
Najlepšie by bolo niekam odviezť starú, alebo mladú a pár mesiacov ich nechať od seba. Úplne, bez kontaktu a stimulácie (zrakovej, sluchovej, čuchovej).

Dva mesiace po oddelení mi žrebček rozcical kobylu (musela ísť na kliniku, malý ostal v stáde), pravda, potom ho o nejakú chvíľu sama odstavila, bolo pred zimou a energeticky si to spočítala a vykopla ho.

30.7.2019 12:56
rennie111

XXX.XXX.43.190

No tak p. Mechová ma nepotešila. Jediná možnosť je naozaj nechať kobylu iba na sene, dokonca seno v určitom množstve ani nie non stop, hocičo iné môže žriebä ohroziť. Ak chudne tak odstaviť žriebä, od 4m s tým vraj už nebýva problém.
Rozhodla som sa, že teda ešte mesiac počkám toľko kobyla zvládne lebo zas na zdochnutie nevyzerá, no potom malú odstavím aby do zimy stihla trocha nabrať.
Ten odstav ešte uvidím ako vymyslím, kobylu dám zrejme na čas ku kamarátovi. Malú zatiaľ predávať nechcem, počkám ako budú ďalej vyzerať tie nohy. Obávam sa, že aj ďalej to bude musieť byť pod dozorom a nebude to dobrý adept ani niekde na žriebareň na pastviny.

30.7.2019 15:48
dsj

XXX.XXX.181.86

Já jsem jednou dostala kobylu do podobného stavu jako je ta vaše, kobyla mi při hříběti hubla a zároveň mi mladá přiklekla. Od 3 měsíce jsem kobylu kvůli hubnutí hodně přikrmovala jádrem a mladá chodila na noc do vedlejšího boxu, ale sypali se oba, bylo to její první hříbě, tak jsem jsem si říkala, že to kobyla nedává a že jí víckrát nezapustím. Nakonec jsem měla štěstí v neštěstí, ve stáji se domlouval hromadný zubař a já se přihlásila, aby se kobyle podíval do huby, když už tam bude. Byla jsem si jistá že kobyla bude mít zuby OK, měla je dělané před 10 měsíci a normálně jí stačilo zbrousit hrany po 1,5-2 letech. No neměla je vůbec v pořádku… za těch 10 měsíců jí narostli hranky na jedné straně.
Myslím si o tom, že sice do sebe nějak dokázala dostat dostatek žrádla, ale zřejmě to nedokázala půlkou huby pořádně rozkousat a špatně rozkousaný pořádně trávit a vzít si z toho co potřebovala… a navýšením jádra jsem kobyle nepomohla a u hříběte to pos… úplně. Po udělání zubů její žebrovatá kondice neuvěřitelně rychle zmizela, snad už do týdne vypadala líp a po 2 týdnech jsem snížila příkrm a po měsíci jí vrátila malou na celý den. Malou jsem s ní nakonec nechala skoro do roka dokud jí neodstavila sama. Bohužel zůstala přikleklá (ne moc, většina lidí si toho nevšimne), bohužel z toho úplně nevyrostla. Jak se často říká že prvního koně zkazíte, tak já takhle hloupě zkazila svoje první hříbátko.
Jestli teda můžu doporučit z vlastní blbé zkušenosti, zkuste nechat kobyle kouknout do huby, třeba se jí povedlo udělat si hranky dřív než obvykle a problém je ve špatném kousání…

30.7.2019 17:11
rennie111

XXX.XXX.91.43

dsj napsal(a):
Já jsem jednou dostala kobylu do podobného stavu jako je ta vaše, kobyla mi při hříběti hubla a zároveň mi mladá přiklekla. Od 3 měsíce jsem kobylu kvůli hubnutí hodně přikrmovala jádrem a mladá chodila na noc do vedlejšího boxu, ale sypali se oba, bylo to její první hříbě, tak jsem jsem si říkala, že to kobyla nedává a že jí víckrát nezapustím. Nakonec jsem měla štěstí v neštěstí, ve stáji se domlouval hromadný zubař a já se přihlásila, aby se kobyle podíval do huby, když už tam bude. Byla jsem si jistá že kobyla bude mít zuby OK, měla je dělané před 10 měsíci a normálně jí stačilo zbrousit hrany po 1,5-2 letech. No neměla je vůbec v pořádku… za těch 10 měsíců jí narostli hranky na jedné straně.
Myslím si o tom, že sice do sebe nějak dokázala dostat dostatek žrádla, ale zřejmě to nedokázala půlkou huby pořádně rozkousat a špatně rozkousaný pořádně trávit a vzít si z toho co potřebovala… a navýšením jádra jsem kobyle nepomohla a u hříběte to pos… úplně. Po udělání zubů její žebrovatá kondice neuvěřitelně rychle zmizela, snad už do týdne vypadala líp a po 2 týdnech jsem snížila příkrm a po měsíci jí vrátila malou na celý den. Malou jsem s ní nakonec nechala skoro do roka dokud jí neodstavila sama. Bohužel zůstala přikleklá (ne moc, většina lidí si toho nevšimne), bohužel z toho úplně nevyrostla. Jak se často říká že prvního koně zkazíte, tak já takhle hloupě zkazila svoje první hříbátko.
Jestli teda můžu doporučit z vlastní blbé zkušenosti, zkuste nechat kobyle kouknout do huby, třeba se jí povedlo udělat si hranky dřív než obvykle a problém je ve špatném kousání…

Ďakujem za reakciu ale zuby sme robili pred 3 týždňami to napadlo aj nám no žiaľ nestačilo to :(

30.7.2019 19:10
Arbora

XXX.XXX.212.221

A čo taká klasika, vredy?

31.7.2019 10:04
rennie111

XXX.XXX.43.190

Arbora napsal(a):
A čo taká klasika, vredy?

Na vredy sme vyšetrenie nerobili, ale keďže v gravidite ani predtým nemala problém že by chudla tak veterinárka to ani nenavrhla. U nás je to spojené vyslovene s tým že kobyla je veľmi mliečna a všetko dáva do mlieka a tým pádom do žriebäťa ktoré má z toho problém.
Ak by nezačala naberať ani po odstave tak to samozrejme budeme riešiť ďalej, ale nemyslím si to - teda dúfam.

31.7.2019 13:42
Horsana

XXX.XXX.51.17

Ouha, tak to je nepríjemné :(

No, radšej odstav, ideálne je odviezť kobylu, žriebä v známom stáde bude mať menší stres.

Aj ja som to tak musela urobiť, s predošlým teplokrvným žriebäťom, lebo matka musela kvôli hlbokému vredu na rohovke na kliniku. Keď som kobylu nakladala, malý spal medzi kamošmi, ani hlavu nedvihol.
Ale celú zimu bol taký poslabší. Mala som aj skoro odstavené huculíky, tiež boli také poslabšie v zime, ale ako dvojročky to už boli všetko krásne kone.

Proste, radšej trochu stresu, než chromého mlaďocha a na zimu starú ako rebrinák.
Ale to sú rozhodnutia, do ktorých sa teda nikto nehrnie, to chápem.

Držím silno palce!

31.7.2019 13:55
Horsana

XXX.XXX.51.17

No a ešte klasika, odčerviť, aj keď si teda myslím, že problém bude skôr v tom, že kobyla jednoducho na KD, ktorá je bezpečná pre žriebä z hľadiska produkcie mlieka proste chudne, lebo je jej výživa nedostatočná.

Než ju takto trápiť, odstavila by som na 4 mesiace.

1.8.2019 10:16
rennie111

XXX.XXX.43.190

Horsana napsal(a):
Ouha, tak to je nepríjemné :(

No, radšej odstav, ideálne je odviezť kobylu, žriebä v známom stáde bude mať menší stres.

Aj ja som to tak musela urobiť, s predošlým teplokrvným žriebäťom, lebo matka musela kvôli hlbokému vredu na rohovke na kliniku. Keď som kobylu nakladala, malý spal medzi kamošmi, ani hlavu nedvihol.
Ale celú zimu bol taký poslabší. Mala som aj skoro odstavené huculíky, tiež boli také poslabšie v zime, ale ako dvojročky to už boli všetko krásne kone.

Proste, radšej trochu stresu, než chromého mlaďocha a na zimu starú ako rebrinák.
Ale to sú rozhodnutia, do ktorých sa teda nikto nehrnie, to chápem.

Držím silno palce!

Ďakujem, ozvem sa potom ako som to doriešila ale dlhšie ako do konca augusta malú pri mame nenechám. PP noha sa jej od karpu vytáča von, po ostrúhaní to bolo chvíľu lepšie ale teraz sa mi to zdá zas také isté.. síce nekríva ale ani sa to nelepší ten postoj. Veterinárka to o 2t príde skontrolovať ešte mala aj nejaké iné návrhy ako to zrovnávať no základom bolo aby sa to prestalo horšiť. Predpokladám že mi potom aj tak nakáže odstaviť ju.

Přidejte reakci

Přidat smajlík