Problém pri ježdění

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

JACEE

31.7.2019 21:31
JACEE

XXX.XXX.44.173

Ahoj,
Poslední dobou mám celekm problémy s naklusáním. Okrokuju a pak dávám pobídku do klusu... Ale kůň se mi při náznaku pobídky zastaví a nechce se ani rozejít. Přitom mi tohle nikdy nedělal a ani se nic nezměnilo, sedlo sedí perfektně, strava i režim ustájení jsou stejné. Nevíte proč by to mohl dělat a jak ho odnaučit aby to dělal?

31.7.2019 22:28
Slon Indický

XXX.XXX.243.233

Kůň dává najevo, že je někde problém, a to zásadní. Že sedlo sedí perfektně víte jak? Co zdravotní problém? Hřbet, zuby? Rtg páteře máte? Kissing spines jsou častý problém.
Není to něco, co se má kůň odnaučit a hotovo, kdyby mohl, řve o pomoc, takhle dělá co může neignorujte a zajistěte důkladnou prohlídku vět a fyzio, pro začátek.

31.7.2019 22:35
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dělá to jen vám nebo všem?
Na jízdárně nebo všude?
Jen sám nebo i když jde s koňmi.
Jak často jezdíte a jak moc?
Nepíšete, jak je kůň starý. U mladého by to mohlo být, že už po něm chcete moc.
Poskytla jste málo informací.

JACEE

31.7.2019 23:26
JACEE

XXX.XXX.44.173

Jedná se tedy o 16 letého valáška a toto mk začal dělat teprve včera. Jezdím ho jen já a to přes 4 roky a to nikdy tohle neudělal. U sedla vím, že sedí protože bylo přesně pasované.
Jezdím 3-4X do týdne. Většinou se jdeme projít a venku si na louce zaklušeme a zacváláme nebo jdeme na jízdárnu.
Určitě nemá velkou pracovní zátěž.

Právě včera jsem ho chtěla vzít na procházku a to už jsem při prvních krocích cítila, že je jiný. Dost ztuhlý a takový smutný a hlavně jsem ho musela nutit aby šel. Ale jakmile jsem sesedla tak chodil úplně v pořádku. Poté jsem naseda a vzala ho alespoň nachvilku na jízdárnu. Tam jsem okrokovala a chtěla naklusat, to mi začal zastavovat. Ale po chvilce naklusal a pak i nacválal. Ale jakmile jsem přešla do kroku tak odmítal naklusat a i když jsem jen zamlaskala tak už stál a nešel.
Kůň je tedy mohutnější teplokrevník kvh 175. Já mám 173 a vážím 54kg. Takže si nemyslím, že jsem na něj moc těžká.
Možná je problém ve mě?

1.8.2019 07:33
sisi58

XXX.XXX.191.1

JACEE napsal(a):
Jedná se tedy o 16 letého valáška a toto mk začal dělat teprve včera. Jezdím ho jen já a to přes 4 roky a to nikdy tohle neudělal. U sedla vím, že sedí protože bylo přesně pasované.
Jezdím 3-4X do týdne. Většinou se jdeme projít a venku si na louce zaklušeme a zacváláme nebo jdeme na jízdárnu.
Určitě nemá velkou pracovní zátěž.

Právě včera jsem ho chtěla vzít na procházku a to už jsem při prvních krocích cítila, že je jiný. Dost ztuhlý a takový smutný a hlavně jsem ho musela nutit aby šel. Ale jakmile jsem sesedla tak chodil úplně v pořádku. Poté jsem naseda a vzala ho alespoň nachvilku na jízdárnu. Tam jsem okrokovala a chtěla naklusat, to mi začal zastavovat. Ale po chvilce naklusal a pak i nacválal. Ale jakmile jsem přešla do kroku tak odmítal naklusat a i když jsem jen zamlaskala tak už stál a nešel.
Kůň je tedy mohutnější teplokrevník kvh 175. Já mám 173 a vážím 54kg. Takže si nemyslím, že jsem na něj moc těžká.
Možná je problém ve mě?

Z toho už se dá vycházet. Ta zátěž není velká,koník je už mazák,cajky jsou,dle vás v pořádku, vy jste muší váha.
Takže už zbývá jen nějaká jarní únava, či jiná choroba.
Sama říkáte, že byl jiný.
Máte teploměr? Podle teploty buď zavoláte veta hned nebo počkáte ty příslovečné 3 dny,necháte ho stát a pak to zkusíte znovu.
Ale pokud žere,pije, válí se (přiměřeně) a bobkuje, nemělo by to být nijak akutní.
Z kalendáře mi vyplývá, že neděle je ten správný den na nový pokus.Vybrala bych si trasu, co koni vyhovuje a vyzkoušela.
Pokud by teplota nebyla a tři dny oraz nepomohl, pak už jen vet.
Třeba vám někdo jiný navrhne něco jiného, je pak na Vás jak problém pořešíte. Znáte koně nejlépe.

1.8.2019 07:36
manitschka

XXX.XXX.8.95

Urcite zavolejte fyzio. Sedlo zalezi, jak je to dlouho, co bylo na kone pasovane, klidne uz muze nesedet, clovek taky nekdy zmeni treba velikost kalhot a ani nevi jak. :-) Dobry fyzioterapeut by vam mel byt schopen kouknout i na to sedlo, kun taky mohl treba uklouznout, upadnout ve vybehu..

1.8.2019 09:13
Arbora

XXX.XXX.192.218

Ja by som podozrievala nejaký zdravotný problém. Kopýtka nehrejú? Chodí čisto?
Dala by som mu voľno, ako píše Sisi, nejaké tie základné životné funkcie by som pozorovala, teplotu, sliznice a uvidíte za pár dní.

1.8.2019 11:19
etnies86

XXX.XXX.245.26

taky jsem pro zdraovtní problém nebo sedlo už nemusí sedět.
jestli bylo pasováno dříve koník se mohl změnit

1.8.2019 11:56
Terven

XXX.XXX.110.147

A na ruce vám normálně nakluše? Pokud jo, tak problém tipuju opravdu v tom sedle, případně někde v zádech. Ono bohužel i sedlo na míru může nesedět a pokud při pasování sedí, není to navždy.
Další věc je, že běžně majitelé tvrdí, že sedlo sedí i u vysloveně nepadnoucích.
Jestli byl kůň divný, ztuhlý, nemusel mít svůj den. Je to podobné jako u lidí, taky se necítíte každý den stejně dobře.
Stačí nějaké nezvyklé pohybové kreace ve výběhu, natažení svalu, blokáda, případně diskomfort v trávicím traktu, který nemusí mít ještě charakter koliky, ale koni je nepříjemný, viróza, cokoliv.
Počkala bych, sledovala jak se chová, žere, změřila bych ty dechy, pulsy, teplotu. Některé problémy chtějí jenom čas.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.8.2019 13:19

Stříkáte koně po ježdění, když je spocený hadicí? ....

1.8.2019 14:21
lenacia

XXX.XXX.211.203

mě podobně začala stagnovat Sára na jaře. Nechtěla pracovat nechtěla naklusávat. Kopyta jsem projela, nohy sem projela, prohmatala záda, nechtěla pracovat ani na lonži bez sedla, když se do klusu donutila tak nijak nekulhala, nohy nehřály... Do týdne ale začala kulhat na přední nohu a byl z toho kopytní absces.

5.8.2019 11:08

Podle popisu se mi to jeví jako možná myopatie, z jakéhokoliv důvodu. Píšete, že je ztuhlý a neochotný k pohybu. Čím krmíte? Jak dlouho před prací krokujete/zahříváte?

5.8.2019 11:41
makki

XXX.XXX.0.41

přesně to, co popisujete, dělal můj kůň, když měl hnuto s pánví. opravdu to vypadá na problémy se zády, asi v oblasti beder.

6.8.2019 20:19

Dobrý den,
je možné, že problém může být v jak výstroji, zdraví koně, tak i v jezdci. Tím Vás samozřejmě nechci hned odsuzovat .Nejprve bych zkontrolovala koni záda - zejména hřbet - páteř, bedra, raději i nohy. Jezdila jsem koně, který nechtěl dokonce ani chodit, při nasedání sebou házel, nebyl hoden absolutně žádné práce - natož pod sedlem. Pozvala jsem si fyzioterapeutku, koně mi prohlédla a řekla, že měl zablokovanou páteř. Je pravda, že jsem pozorovala změnu - byl ztuhlý, ale tohle by mě nikdy nenapadlo. Nakonec mi ukázala cviky, díky nimž koně krásně protáhnu, už nebude ztuhlý a hlavně - žádná blokáda páteře už ho (nás) nebude otravovat. Cviky opakujeme do dneška, cvičíme každý den, kůň je spokojen a už se úplně v pohodě jezdí.
Pak je tu ještě jedna možnost, a tou je, že je prostě líný . Ale s tím lze samozřejmě pracovat. Také je důležité, jestli jste si nenechala líbit, když Vás kůň neposlechl. Pokud kůň jednou pozná, že něco, co je mimo jezdectví může a Vy mu to dovolíte, pak je to špatně, protože kůň už pak může vymýšlet další „kraviny“ - od samotného „nechci naklusat“ po „nebudu s tebou teď pracovat, nechce se mi, je děsný vedro“. Proto je třeba být v ježdění důsledný... Takže pokud nechce naklusat, je to jednoduché: nejprve pobídnu normálně (stisknu holeně, popř. nakopnu) a k tomu přidám slovní povel klus! Klus! - musí to být rázně. Pokud kůň nenakluše, přidáme jemnou pobídku bičíkem, k tomu klus a pobídku patami. Pokud ani teď nenakluše, je na místě pořádné a rázné pobídnutí bičem a říct KLUS!. A toto opakovat - samozřejmě s přestávkami, dokud nenakluše. A až nakluše, pobízet ho každý druhý - třetí krok bičem. Tímto mu dáte najevo, že to myslíte opravdu vážně.
Přeji Vám, aby se práce vydařila a hlavně - klidně a trpělivě!

7.8.2019 14:48
etnies86

XXX.XXX.245.26

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den,
je možné, že problém může být v jak výstroji, zdraví koně, tak i v jezdci. Tím Vás samozřejmě nechci hned odsuzovat .Nejprve bych zkontrolovala koni záda - zejména hřbet - páteř, bedra, raději i nohy. Jezdila jsem koně, který nechtěl dokonce ani chodit, při nasedání sebou házel, nebyl hoden absolutně žádné práce - natož pod sedlem. Pozvala jsem si fyzioterapeutku, koně mi prohlédla a řekla, že měl zablokovanou páteř. Je pravda, že jsem pozorovala změnu - byl ztuhlý, ale tohle by mě nikdy nenapadlo. Nakonec mi ukázala cviky, díky nimž koně krásně protáhnu, už nebude ztuhlý a hlavně - žádná blokáda páteře už ho (nás) nebude otravovat. Cviky opakujeme do dneška, cvičíme každý den, kůň je spokojen a už se úplně v pohodě jezdí.
Pak je tu ještě jedna možnost, a tou je, že je prostě líný . Ale s tím lze samozřejmě pracovat. Také je důležité, jestli jste si nenechala líbit, když Vás kůň neposlechl. Pokud kůň jednou pozná, že něco, co je mimo jezdectví může a Vy mu to dovolíte, pak je to špatně, protože kůň už pak může vymýšlet další „kraviny“ - od samotného „nechci naklusat“ po „nebudu s tebou teď pracovat, nechce se mi, je děsný vedro“. Proto je třeba být v ježdění důsledný... Takže pokud nechce naklusat, je to jednoduché: nejprve pobídnu normálně (stisknu holeně, popř. nakopnu) a k tomu přidám slovní povel klus! Klus! - musí to být rázně. Pokud kůň nenakluše, přidáme jemnou pobídku bičíkem, k tomu klus a pobídku patami. Pokud ani teď nenakluše, je na místě pořádné a rázné pobídnutí bičem a říct KLUS!. A toto opakovat - samozřejmě s přestávkami, dokud nenakluše. A až nakluše, pobízet ho každý druhý - třetí krok bičem. Tímto mu dáte najevo, že to myslíte opravdu vážně.

A až nakluše, pobízet ho každý druhý - třetí krok bičem. Tímto mu dáte najevo, že to myslíte opravdu vážně. TO JAKO VÁŽNĚ?

pokud kůň již dobře kluše proč ho za to trestat?

SimonaHu

7.8.2019 15:25
SimonaHu

XXX.XXX.240.116

Dobrý den,

A až nakluše, pobízet ho každý druhý - třetí krok bičem. Tímto mu dáte najevo, že to myslíte opravdu vážně.
Nezlobte se na mne..ale tímto nedáte najevo nic víc než to, že opravdu nevíte o čem mluvíte ;)
Vcelku se zbytkem souhlasím, ale toto mne naprosto šokovalo.

Pokud mi kůň vyhoví přichází uvolnění. Jinými slovy - udělám mu to co chci příjemné a jednoduché a to co nechci nepříjemné a obtížné. Přijde mi totálně ujeté koně dál pobízet natož bičem s domněnkou, že kůń bude vědět, že to jezdec myslí vážně. Kůň nemyslí jako člověk. Kůň z tohoto pochopí maximálně to, že udělal co se chtělo a odměna nepřichází - nemá šanci pochopit co je to správně.

7.8.2019 21:32

Dobrý den,

tuto metodu používám na své tři huculy - a funguje. Jasně - někdy mívají dny, kdy je nemusím do ničeho pobízet, ale když přijdou jejich dny, tak zkrátka používám tuto metodu, ke které jsem byla odjakživa vedena. Neříkám Vám, abyste to používala i na svého koně. Koneckonců - držím se toho, že CO JEZDEC, TO NÁZOR. Můj názor je tento. Koně po tom nejsou otupělí, jak se může asi zdát...

Ale já Vám tu metodu nevnucuji , tento komentář si neberu osobně, protože vaši reakci chápu. Kdybych nebyla na tuhle metodu zvyklá, asi bych se chovala stejně .

Hezký den.

7.8.2019 21:56
etnies86

XXX.XXX.245.26

Dobrý den,

tuto metodu používám na své tři huculy - a funguje. Jasně - někdy mívají dny, kdy je nemusím do ničeho pobízet, ale když přijdou jejich dny, tak zkrátka používám tuto metodu, ke které jsem byla odjakživa vedena. Neříkám Vám, abyste to používala i na svého koně. Koneckonců - držím se toho, že CO JEZDEC, TO NÁZOR. Můj názor je tento. Koně po tom nejsou otupělí, jak se může asi zdát...

Ale já Vám tu metodu nevnucuji , tento komentář si neberu osobně, protože vaši reakci chápu. Kdybych nebyla na tuhle metodu zvyklá, asi bych se chovala stejně .

Hezký den.

a uvědomujete si, že trestáte koně za to že něco dělají dobře????
místo odměny trest, bože

7.8.2019 22:00
Antisgarcia

XXX.XXX.100.103

Dobrý den,

Hezký den.

Tak ono je známější že hucul je jeden z těch plemen co mají většinu věci na salámu. Přála bych vám tuto techniku vyzkoušet na takovém A1/1. Myslím že by jste daleko nedoklusala. 😉 Pokud chci po koni nějaký pohyb který po určitém upozornění či potrestáni konečně udělá tak ho nebudu dál mlátit, to ví každý správný jezdec. kůň to může vnímat jakoze stále děla něco špatně. slečna se ptá na to jak si poradit a tímto problémem a na to vy říkáte že ji nenutíte to zkusit.

7.8.2019 22:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

Cituji:
"... nejprve pobídnu normálně (stisknu holeně, popř. nakopnu) a k tomu přidám slovní povel klus! Klus! - musí to být rázně. Pokud kůň nenakluše, přidáme jemnou pobídku bičíkem, k tomu klus a pobídku patami. Pokud ani teď nenakluše, je na místě pořádné a rázné pobídnutí bičem a říct KLUS!. A toto opakovat - samozřejmě s přestávkami, dokud nenakluše. A až nakluše, pobízet ho každý druhý - třetí krok bičem. Tímto mu dáte najevo, že to myslíte opravdu vážně.

Koně se ze zásady nenakopávají, nakopat si můžete brambor.
Koně se nepobízí patami, patičkou můžete umístit kopačák do branky.
Bičem se kůň nebičuje, je pouze na zdůraznění KOREKTNÍ pobídky holení.
Pobízet koně každý x tý krok bičem....to je jako na bavlníkové plantáži s otroky, nikoli správné ježdění na koni.

Myslím, že se dnes v noci budu ze spaní odkopávat,z tolika zhůvěřilostí.

7.8.2019 22:43

Ano, nenutím, protože hucul není A1/1...
A nenutím, protože je pouze na slečně, co zkusí a co ne.
Myslím, že by si každý měl najít TO SVÉ. Tady je to pro vzájemné obohacování...
Ale nepopírám, že mohu mít špatný názor... To každý.

8.8.2019 07:19
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Katka B12 - moc prosím, přečtěte si knihu Cesta k jemnosti od Mark Rashid.

To co tu popisujete jako styl jízdy na huculovi je prostě šílené... (a bohužel vím, že to tak lidi jezdí a učí jiné) Je to opravdová hrubost k těm zvířatům. Jak se asi potom takový koník dorozumí s novým majitelem atd.? Přitom hucul bývá hodně chytré zvíře které je škoda takhle otloukat...

Prosím, využijte té chvilky, že jste si přiznala, že se můžete mýlit a hledejte lepší cestu pro sebe i pro koně kteří přijdou...

8.8.2019 08:18
kapička

XXX.XXX.1.93

I ve stáji, kde se učilo stylem pobízej, pobízej, pobízej se nikdy neakceptovalo mlácení koně bičem....

Znám hucula, velmi chytrého hucula. Ti, co to s ním neumí, můžou dělat, co chtějí a možná na pár metrů naklušou, asi když bychom ty děti nechali do koně mlátit a kopat, tak překlušou možná dlouhou stěnu a pak by přišla stopka a prosebný pohled od koně prosím, sundejte to ze mě, nebo to sundám já. Ti co to s ním umí, s ním klušou bez nějaké větší námahy. Jo a když by styl bič, bič, bič zkoušel dospělý, tak se nás ani neptá a sejme ho k zemi hned
Oni to nejsou žádní tupounci, jen vědí, koho poslouchat mají a koho můžou mít na salámu.
Možná by to chtělo si zaplatit lekci pod kvalitním cvičitelem...

Neregistrovaný uživatel

8.8.2019 08:21
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.25.50

Ano, nenutím, protože hucul není A1/1...
A nenutím, protože je pouze na slečně, co zkusí a co ne.
Myslím, že by si každý měl najít TO SVÉ. Tady je to pro vzájemné obohacování...
Ale nepopírám, že mohu mít špatný názor... To každý.

Jestlize bez kopani do kone a bice neujezdite sva zvirata bud si zaplatte poradnyho trenera, nebo na ne nelezte nebo je prodejte. Jezdit evidentne neumite. Ja taky ne ale presto jsem na zadny zvire nikdy bic ani kopani ppuzit nemusela. Nakonec sem se domluvila se vsema.

8.8.2019 09:18
etnies86

XXX.XXX.245.26

Katkab12
Vas postup není správný, zamyslete se nad ním, napsalo vám to víc lidí. tak se z toho třeba poučit, to by byl super prinos z diskuse

8.8.2019 09:21
etnies86

XXX.XXX.245.26

Myslíte si že takto to je dobře a ještě to radit, to je fakt špatně. A pokud si nadále budete myslet že to je ok, své kone nemůžete mít ráda, pouze ježdění na nich

8.8.2019 10:36
bassrock

XXX.XXX.251.2

Dobrý den,

Hezký den.

Ach, ach - pěkný příklad toho jak vznikla ona mezi lidmi šířená legenda, že hucul je tvrdohlavý nechodivý mezek a je nutno ukázat kdo je "alfa"
Prošla mi pod zadkem i rukama pěkná řádka huculů, za docela dosti let, a žádný tuto legendu nepotvrdil - kde je asi chybka?

Prosím pěkně v zájmu dalších koní a huculů zvláště, nerozdávejte tyto rady!

8.8.2019 12:38
sisi58

XXX.XXX.191.1

bassrock napsal(a):
Ach, ach - pěkný příklad toho jak vznikla ona mezi lidmi šířená legenda, že hucul je tvrdohlavý nechodivý mezek a je nutno ukázat kdo je "alfa"
Prošla mi pod zadkem i rukama pěkná řádka huculů, za docela dosti let, a žádný tuto legendu nepotvrdil - kde je asi chybka?

Prosím pěkně v zájmu dalších koní a huculů zvláště, nerozdávejte tyto rady!

Tyhle lži šíří o huculech lidí, co mají problém sami se sebou, ale od druhých vyžadují poslechnutí na povel.
Jo, hucul poslechne, smysluplný povel. Bude dřít od slunka do slunka za kupku sena, ale zacházet s ním nespravedlivě, šikanovat ho bez příčiny a podobné libůstky? To majitel brzo narazí.
Pro hucula je ideální spravedlivý i když třeba přísný, pán.

8.8.2019 13:09
Majdalenka66

XXX.XXX.92.111

Kurňa,mám dvě huculské bestie a kolikrát jsem na ně taky dost přísná a nadávám jak špaček a hrozím jatkama,ale "jezdit" tímto stylem mě tedy rozhodně nenapadlo. To bych asi velice rychle skončila v lepším případě hned na zemi

8.8.2019 14:25
Horsana

XXX.XXX.51.17

Som veľmi rada, že názorov, že poníky, hucule a všeobecne prakone sú lenivé vyčúrané mrchy, do ktorých treba mlátiť ako do suda, sú na ústupe.

Na svoje kone som nikdy v živote prísna nebola, na žiadne, ale čo sa týka ochoty učenia sa a rýchlosti chápania, hucul je spoľahlivo na prvom mieste, nepoznám inteligentnejšie a ochotnejšie plemeno.

V prípade problémov pod sedlom by som postupovala v poradí:
1. Vylúčiť/napraviť zdravotný problém (aj nasvalenie, presvalenie, rovnováha koňa, krivosť, na ktorú ruku je to horšie atď.)
2. Vylúčiť/napraviť problém vo výstroji
3.Vylúčiť/napraviť problém v jazdcovi
4. Vylúčiť/napraviť problém vo výcviku koňa

8.8.2019 14:29
Makina14

XXX.XXX.208.164

Já držím s Vámi.
Mimochodem - ještě před několika lety jsem jezdila na huculech také. Jezdila jsem úplně bez bičů a dohodla jsem se také!!
Kolikrát jsem spadla - no a co? KDO NEPADÁ, NENÍ JEZDEC...
Opravdu se zamyslete nad svým postupem... Bez urážky.

8.8.2019 14:31
Makina14

XXX.XXX.208.164

Omlouvám se za to „Opravdu se zamyslete nad svým postupem... Bez urážky“.
To nepatřilo Vám!! To jsem chtěla napsat té, co píše o těch bičích...
Akorát se mi to tu trochu semlelo...

8.8.2019 15:10

".... tak zkrátka používám tuto metodu, ke které jsem byla odjakživa vedena..."
Myslím, že tohle je ukázkový příklad pro vedlejší diskuzi " co se kdysi používalo..." aneb ono proklamované 30letukoní. Dotyčná neumí říct proč by se to mělo používat, je to sprosté vůči koni zdravému natož nemocnému, který naznačuje diskomfort. Něco takového by se dít nemělo, ale byla tak prostě vedena. Kéž se tento člověk zamyslí a zkusí to jinak. Držím palce.
JInak k tématu - nemohl se koník natáhnout ve výběhu?

8.8.2019 18:41
tony-jcb

XXX.XXX.110.166

tak to co se kdysi používalo asi platí pořad vždycky mě učily co neudělaš na holym koni bez sedla uždění (takže i bez biče) nedělej protože to bělaš blbě bez ohledu na vymluvy a plemeno . Jo holt kde končí umění začína řemení platí pořad

Přidejte reakci

Přidat smajlík