Zdravím, mám 13ti letého chlaďáska, 13 let byl sám, vytáhli jsme ho ze samoty a teď je cca 2 měsíce s dalším koněm. Vše bylo v pohodě, měla jsem strach, že od něj nebude chtít odejít,ale první měsíc byl úplně v pohodě,tento měsíc už začínají problémy. Nemá problém od něj odejít,to jde bez problému, jen si zařehtá a jde. Druhý kůň sice ječí ve výběhu, běhá tam,ale jinak nevyvádí. Náš problém ale začal cca týden zpět. Když odchází druhý kůň na vyjížďku, náš chlaďas začíná neuvěřitelně vyvádět, vždy jen běhal jak pominutý a chvíli ječel,ale pak žral a byl v klidu. Teď ale boří stáj,kope předníma a vzpíná se a dokonce už dvakrát přeskočil ohradu. Je celý nervní a zpocený až hrůza. Jak ho mám přesvědčit, že se zase ten druhý vrátí? Jak ho odnaučit nelikvidovat stáj? Když u něj stojím je v klidu,ale když odejdu,tak jančí. Mám malé dítě,nemohu u něj pořád stát. Nehledě na to, že to nedělal a najednou se úplně pomát. Co s tím. Poraďte prosím
Tak v tom případě ho můžete zkusit tak maximálně zavírat do něčeho pevného co neproboura nebo vázat na stont po dobu vyjížděk. Pokud to dělá ve stáji a demoluje ji a třetí kůň (ani třeba poník) nejde, tak to řešení nemá.
Respektive, můžete zkusit pomalu navykat - kůň zajde za roh a ihned se vrátí, a postupně, velmi pomalu prodlužovat dobu, co je kůň pryc, vždy se vrátit ještě před tím, než začne projevovat neklid, ale to si rok nezajezdite a třeba se stejně nedostanete na to, že bude moct bez problémů odejít.
Zachraňovat je krásné a ušlechtilé, ale musím si promyslet všechny alternativy a zvážit, jestli na to opravdu mám podmínky. Pokud má člověk jen 2 koně, závislost vzniká v podstatě vždycky, a kůň, co 13 let byl bez koní není a nebude normální kůň, je tím poznamenaný,zvlášť, pokud tak vyrůstal od hříběte.
To ale člověk slyšet nechce, tak možná poučení pro příště a pro ostatní.
Věděla jsem rizika a i přes to jsem do toho šla, nenechala bych silného, zdravého a hodného koně poslat na jatka, když jsem měla možnost ho zachránit. Nechci od vás soudit,ale chci radu. Vše se dá nějak řešit. Takže pokud nemáte radu,jak s tím pracovat, tak se prosím nevyjadřujte. Navíc nemáme problém s odcházením od stáda, máme problém s tím, když zůstane sám. Odchází bez problému,ale sám zůstat nechce.
Já vám psala radu, jak pracovat na odchodu druhého koně a že odcházíte a ihned se vracíte s druhým koněm. Proto jsem psala, že si nezajezdite.
Ano, můžete se plácat po ramenou, jak zachraňujete koně, ale pokud podmínky nemáte, tak to není záchrana a dopadne to blbě, jen třeba za nějaký čas. Chov dvou koní, z nichž jeden má za sebou nedobrou minulost, malé dítě a nedostatek peněz je spolehlivý recept na katastrofu.
Jatky nejsou největší zlo, co koně může potkat, a někdy je to lepší, než riskovat úraz sebe a druhých. Takový chladas na volno, co se někudy proboural a teď se jako tank valí po okolí totiž ohrožuje všechny okolo.
To je ten tažák, co byl zavřený sám a vypadal docela dobře? Psala jste tu o něm.
V něčem souhlasím se Slonem a to, že zachraňovat je riziko.
Ale na vašem místě bych se nejspíš zachovala stejně. I s těmi riziky.
Koně jsou takoví, že se naučí. I když to někdy trvá.
Nebyl by někdo, kdo by u něj postával místo vás? Pokud je ochotný být v klidu s člověkem, tak bych toho využila. Váš zástupce by byl na telefonu a pokud by šlo do tuhého, vrátíte se z vyjížďky. Postup navykání na samotu bych zvolila stejný,jak píše Slon, napřed okolo dědiny a pak, podle okolností dál.
Bude to trvat, ale protože se vždycky zase vrátíte, kůň zjistí, že o parťáka nepřijde a měl by se zlepšit.
Hlavně si to neberte osobně, jakože vy pro něj dobro a on je nevděčný.
Chce to, jako vše u koní, klid a trpělivost.
Jen podotek k té situaci, do které jste se dostala. Kolegyně si v březnu dovezla kobylu. Obyč kůň. Ze začátku byla taková"mouchy snězte si mě", nic moc neuměla, nijak zvlášť se neprojevovala. Navíc byla i hubenější a ne příliš svalnatá.
Jj, spravila se, jak na těle, tak na duchu.
Teď bude tedy období "vychytávání much". Chvíli to bude trvat, podle práce kolegyně, ale posléze z ní zajisté bude slušný jezdecký kůň.
Dělá ten tažák něco nebo se jen poflakuje? Třeba by mohl upustit páru jiným způsobem, než destrukcí okolí.
Ako prvé treba koňa zabezpečiť tak, aby sa z ohrady nedostal. Pokiaľ to nie je možné, zatvárala by som ho do boxu.
Odvádzala by som druhého koňa často a na krátko. Pokojne aj na päť minúť, niekam za roh. Postupne predžovať čas. Aby si navykol na to, že príde a odíde. Jeho by som si nijako nevšímala, ani sa ho nedotýkala, ani ho neupokojovala, nech si to zrovná sám. Je pokojne možné, že to nikdy dobré nebude, 13 rokov je 13 rokov a keď nemal odmalička žiadne sociálne kontakty, tak je to veľmi nepríjemné.
(to sú presne tie kone, ktoré sú sami a sú strašne v pohode, nepotrebujú vôbec spoločnosť, nič im nechýba. a potom sa dostanú medzi kone a nevedia, čo so sebou)
Jj to je on. Je strašně hodný a komunikativní a rád se učí. Jde o to, že ze začátku byl docela v pohodě, poběhal , zařehtal a pak šel žrát,sem tam se rozhlédl a znovu zařehtal a pak klidně čekal. Říkala jsem si že dobrý. Na druhém koni jezdí paní majitelka, takže když jede ven a já se zrovna memohu přidat,je většinou někdo doma. Vylezu ven i s malou a hrajeme si u ohrady a je klid. Ale jsou situace,kdy nejsme doma a paní majitelka si jde zajezdit a to je ten problém, dá ho do boxu nebo zaváže na úvaz a máme rozbitou stáj anebo ho dá na volno a hups a je za výběhem,tam vletí na trávu a jak by nic. Vím, že má strach, že zas bude sám a to je to,co potřebuji odbourat. Cvičíme ze země, už se dost naučil,respektuje prostor, umí se krásně napojit, následuje bez problémů. Jezdím na něm i bez udidla. Děti ho čistí a tulí se s ním a on drží a ani se nehne. Je vděčný za jakékoliv pohlazení a pozornost. Jen posledních 14 dní dělá bugr právě při odchodu druhého koníka. Vůbec nelituji, že jsme to riskli, nekope, nekouše,je submisivní a vím, že bude skvělý,jen musím některé jeho strachy odbourat, nějaké zkušenosti už mám,ale s tímhle problémem jsem se ještě nesetkala. Spíše jsem řešila problém odcházení ne problém zůstávání. Upouštíme páru v kruhovce nebo pod sedlem. Pracujeme téměř každý den. Do zápřahu ho zatím dávat nechci, dokud nevybudujeme pevný vztah a důvěru, v zápřahu zažil spoustu nehezkých chvil a věcí.
Tak tenhle model už jsem párkrát viděla. Naposledy ho mám ve stáji, ponice 130KVH, 17 let. Ohradu bude skákat kdyby měla viset za zadky. Box se kvůli ní předělával. Tak po něm skákala až to u dveří zapružilo a vrazila si přední mezi dveře a box. No prostě hrůza. Nemá to z toho, že by byla nějak dlouho někdy o samotě. Naopak vždy byla s nějakými koňmi. Sama odejde na vyjížďku v pohodě. Ale nikdy nesmí zůstat sama v ohradě, nebo v boxe (vyvádí tak, že úvaz na štont by asi skončil fatálním úrazem).
Řešením je u nás nikdy ji nenechat doma samotnou. Prostě chodí na vodítku vedle. Není to tak nemožné. Tažák je rozhodně pro tohle rychle vycvičitelný. Třeba je to i cesta pro vás, že pojedete na vyjížďku a tažáček poťape vedle, za vámi... v polích pustíte, před dědinou zas připnete.
Jejda neviděla jsem poslední příspěvek. To mnou navrhované nepůjde, když nevlastníte oba.
Ale tak jestli to dělá posledních 14 dnů, tak zkuste vydržet a postupovat jak píší jiní. Prostě koně za roh a on uvázaný doma...
(nám to nejde, když je v boxe je fajn když vidí koně od vedle co šel na dvorek - třeba při strouhání kopyt - jak zajde dál do dvora, už se mlátí o mříže)
gabpav
napsal(a):
Zdravím, mám 13ti letého chlaďáska, 13 let byl sám, vytáhli jsme ho ze samoty a teď je cca 2 měsíce s dalším koněm. Vše bylo v pohodě, měla jsem strach, že od něj nebude chtít odejít,ale první měsíc byl úplně v pohodě,tento měsíc už začínají problémy. Nemá problém od něj odejít,to jde bez problému, jen si zařehtá a jde. Druhý kůň sice ječí ve výběhu, běhá tam,ale jinak nevyvádí. Náš problém ale začal cca týden zpět. Když odchází druhý kůň na vyjížďku, náš chlaďas začíná neuvěřitelně vyvádět, vždy jen běhal jak pominutý a chvíli ječel,ale pak žral a byl v klidu. Teď ale boří stáj,kope předníma a vzpíná se a dokonce už dvakrát přeskočil ohradu. Je celý nervní a zpocený až hrůza. Jak ho mám přesvědčit, že se zase ten druhý vrátí? Jak ho odnaučit nelikvidovat stáj? Když u něj stojím je v klidu,ale když odejdu,tak jančí. Mám malé dítě,nemohu u něj pořád stát. Nehledě na to, že to nedělal a najednou se úplně pomát. Co s tím. Poraďte prosím
Znám důvěrně. Kůň přišel z boxového na 12/12 a vytvořil úžasnou závislost na jedné kobyle. Problém byl i odvést od ní nebo jet na vyjížďku. Postupně se to zlepšilo natolik,že nebyl problém vyjížďka,ani odvézt.Nic speciálního jsem nedělala,pouze jsem trvala na svém. A jela jsem opakovaně na výcvik k člověku,který má zkušenosti s problémovými koňmi ,který mi ukázal,jak s ním pracovat.
Bohužel to tak je, váš koník na to má právo,po tom,co si zažil. Já bych určitě investovala do někoho,kdo by mi s tím pomohl a opravdu umí,ne jen,že má pár kurzů a občas udělá nějakého problémového koně.
"anebo ho dá na volno a hups a je za výběhem,tam vletí na trávu a jak by nic."
Tohle mě zaujalo
On tedy neuteče primárně za koněm,není vyhysterčený,neřehtá ,nepotí se,neletí pryč za ním ?
Kdyby mu chyběl kolega,jako skutečně chyběl,tak se v klidu nezapíchne na nejbližším možném zeleném .
Lítal by a hledal ,protože pokud jsou koně skutečně ve stresu,opravdové hrůze ,tak je ani žrádlo nezaujme
Možná by jeho závislost vyřešilo mu nasekat hromadu zeleného ,nebo víc nasypat nějaké dobroty .
Do boxu.Máte li strach,že nevydrží,tak ho nějak poopravit.Nebo i ven,tam by šlo zvednout nebo posílit ohradu i ohradník .
Aby se koník zabořil do žrádla a tolik neřešil přímý odchod kolegy
gabpav
napsal(a):
Také mě to napadlo a musíme to vyzkoušet. Tenkrát začal žrát trávu, protože ten druhý zůstal stát kousek od ohrady. Kamarádka se lekla, když to přeskočil, tak zůstala stát. Musíme to vyzkoušet.. zkusím ho odvést na pastvinu a podejít s tím druhým. A uvidíme.
Aha
A kdybyste zvedli ,ohradu nebo ohradník ? Jestli by to proboural ?
Každopádně žrádlem nic nezkazíte
gabpav
napsal(a):
Je to v plánu, nicméně to pořád nevyřeší problém samotný. Aby to nedělal a aby se nestresoval. No bude to na delší dobu. Děkuji za nápady.
S koňmi je všechno na delší dobu,ale posílení ohrad nebo vyvázání na boxu ,plus motivace žrádlem bych řekla,že je možná cesta .
Tak držím palce,už jste zvládli společně dost,tak tohle taky povolí