Jak naučit koně stát klidně na úvazu?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.8.2019 11:17
Gabriell

XXX.XXX.186.65

Ahoj, mám zde takový problém s kobylkou.
- Když přijdeme na úvaz a tam jí připoutám, jakože se bude čistit a tak. Kobyla vůbec nestojí klidně... pořád se někam točí a pochoduje. Poradíte co s tím? Jak jí naučit stát klidně, aby stála na místě?
Díky

7.8.2019 11:48
Peg94

XXX.XXX.49.16

Gabriell napsal(a):
- Když přijdeme na úvaz a tam jí připoutám, jakože se bude čistit a tak. Kobyla vůbec nestojí klidně... pořád se někam točí a pochoduje. Poradíte co s tím? Jak jí naučit stát klidně, aby stála na místě?
Díky

Ahoj, s kobylkou jsem řešila úplně stejný probém. Pořád mi ji někdo musel držet, a to jak při sedlání, čištění, prostě při všem.

Obecně jsem měla s kobylkou problém, že mě nerespektovala. A mám pocit, že to je i tvůj problém. Začala jsem s kobylkou pracovat ze země. Vyžadovala jsem od ní, aby mě "následovala" (když zastavím já, musí zastavit taky). Pokaždé s ní alespoň 10 minut takto pracuji (rozejít, zastavit, naklusat, zacouvat, ustoupit, někdy přes klacky / kavalety). Později jsem to s ní začala dělat s přehozeným vodítkem kolem krku, často jen tak na louce. A moc nám to pomohlo. Podle mě je toto základ.

K tomu úvazu, to jsem začala trénovat tak, že jsem ji na krátkou chvíli uvázala a snažila se ji nějak zaujmout. Povídala jsem si s ní, luskala prsty, hladila, nebo prostě jen rozčesala hřívu, vyčistila jedno kopýtko, aby neztratila mou pozornost... Po chvilce jsem ji odvázala, udělala něco jiného a toto zkusila znovu. Postupně jsem prodlužovala dobu úvazu.

Naučila jsem ji i stát s vodítkem hozeným na zem (jako kdyby byla přivázaná k zemi), to se taky často hodí, když máte úvaziště na sluníčku.

Tak snad pomůže :D

7.8.2019 15:33
SimaH

XXX.XXX.240.116

Ahoj,

má rada je jednoduchá - prostě ji na BEZPEČNÉ místo přivažte a nechejte stát.
Nejprve bude pochodovat, možná vzdorovat, ale časem pochopí,že v klidu stát je vlastně pohodička a je to pro ni jednoduché :)
Můžete po ní také chtít, aby Vám věnovala pozornost - budete chtít, aby ustupovala do stran (budete ji tímto způsobem nutit, aby na Vás dávala pozor).
Držím palce!

7.8.2019 16:11
Peg94

XXX.XXX.49.16

SimaH napsal(a):
Ahoj,

Nejprve bude pochodovat, možná vzdorovat, ale časem pochopí,že v klidu stát je vlastně pohodička a je to pro ni jednoduché :)
Můžete po ní také chtít, aby Vám věnovala pozornost - budete chtít, aby ustupovala do stran (budete ji tímto způsobem nutit, aby na Vás dávala pozor).
Držím palce!

Tohle mi jeden člověk taky poradil. Uvázala jsem ji na bezpečné místo, kobylka se začala vztekat, vzdorovat. Jedním skokem jsem byla u ní, že ji raději rychle odvážu, ale než jsem stihla povolit “koňský” uzel, praskla karabina u vodítka, vystřelila a rozřízla mi oční víčko. Našteští jsem měla brýle. Jsem ráda, že to trefilo mě a ne kobylku. Takže já ji budu raději “nutit”, aby dávala pozor. Myslím, že s plnou pozorností koně se dá předejít většině malérů a zranění.

7.8.2019 16:17
SimaH

XXX.XXX.240.116

Ono možná nebylo dobré uvazovat vodítkem..je potřeba zvolit něco bezpečnějšího - obzvlášť když vím, že může nastat problém.... Například kvalitnější lonž na horsemanship klidně bez karabiny. Něco co vydrží :)

7.8.2019 16:28
JaL

XXX.XXX.68.184

provaz něco vydrží... pak povolí buď ohlávka nebo kůň... zejména pokud je kůň naučený, že se silou z úvazu dostane, existuje velké riziko zranění. Asi nikdo nestojí o poškození krku koně...

Naučit stát bez uvázání (způsoby jsou různé, buď můžu odměňovat žádoucí chování, tj. stání v klidu něčím co kůň chce, nebo můžu trestat nežádoucí chování, tj. pohyb něčím co kůň nechce, případně můžu navodit situaci kdy kůň sám bude chtít stát) PLUS naučit, že tahu vodítka se nejlépe zbaví kůň povolením do jeho směru.

7.8.2019 16:32
Antisgarcia

XXX.XXX.100.103

Taky jsem s tím měla problem. První věc co dělat při úvazu bylo odep out spodní část ohlávky, dělám to vždy, kůň se může kdyžtak vyvleknout. To co ale píšete je spíše že se kobyla boji. Zásadní otázka je, když víte že nestojí, je třeba ji nechávat zbytečně se více stresovat když ji to děla problem? Prvně bych si nachystala všechny věci, jak čištění tak cajky.Zkoušela jste ji čistit třeba stylem že ji vodítko prehodite přes krk? začnete čistit, mluvit na ni, dávat ji pamlsky,chválit. Samozřejmě se to nezlepší ze dne na den, ale první je dostat kobylu do klidu. Jakmile poznáte že se uklidnila na chvíli bych ji připnula.
Pokud její pochodováni je pro vás nebezpečné normálně okřikout hlasem že tam stojíte a pokud nerespektuje plesknout. Pokud ji nebudete mít uvázanou ale jen s vodítkem okolo krku, tak jediné co udělá je že začne couvat, poté je třeba promluvit klidným hlasem, přimět koně udělat krok, prehodit vodítko přes krk a pokračovat v čištění.
Měla jsem to samé. Když jsem ho uvázala řehtal, dělal bordel. Zrušil mi vodítka a karabiny na úvazovén vodítku co máme na pucplace. Po měsíci stal jak přikovaný. Z koně přísnějšiho na čištění je kůň kterého čistí má malá sestra.

7.8.2019 16:34
kapička

XXX.XXX.8.152

Něco co vydrží.. A pak povolí kroužek na ohlávce, a když ne kroužek, tak karabina a když ne karabina, tak koňský nos...

Kůň se bez dozoru nepřivazuje a už vůbec ne tak, aby byl provázáný na pevno.

Co bude dělat kůň, když ho necháte stát jen tak? Znám koně, kteří mají špatnou zkušenost s úvazem, ale na volno, třeba s vodítkem spuštěným na zem, stojí. Jiní postojí u kupičky sena. Někdo kolem sebe nemá rád víc lidí. Jinak asi naučit, jako stání u nasedání.

7.8.2019 17:38
Dotaz

XXX.XXX.110.146

A u nasedání vám stojí klidně?

7.8.2019 19:54
sisi58

XXX.XXX.191.1

SimaH napsal(a):
Ahoj,

Držím palce!

Znala jsem člověka, který přivázal napevno kobylu k úvazišti. Druhá, dominantní kobyla po ní vyjela. Ta podřízená v děsu urvala břevno a lítala s ním po ohradě. Čím víc prchala, tím víc ji břevno mlátilo. Skončila se zlomenýma nohama v hromadě kamení.
Nikdy,ale opravdu nikdy nevázat koně napevno!
Navíc si trhnutím hlavou proti nátylníku ohlávky může poškodit citlivá místa za ušima. Vyrobíte si mrzáka.
Zde čtěte: https://www.rozumimekonim.cz/hlavove-nervy-kone/

7.8.2019 19:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

SimaH napsal(a):
Ono možná nebylo dobré uvazovat vodítkem..je potřeba zvolit něco bezpečnějšího - obzvlášť když vím, že může nastat problém.... Například kvalitnější lonž na horsemanship klidně bez karabiny. Něco co vydrží :)

Vždy musí být na postrojení koně něco, co při velkém tahu či škubnutí, povolí.
Určitě budu raději nahánět uvolněného koně po areálu,než mít zmrzačeného koně nebo koně se zlomeným vazem!
Který chytrák vás, u koní, učil? Měl by vrátit školné!

7.8.2019 20:13
lenacia

XXX.XXX.168.82

sisi58 napsal(a):
Znala jsem člověka, který přivázal napevno kobylu k úvazišti. Druhá, dominantní kobyla po ní vyjela. Ta podřízená v děsu urvala břevno a lítala s ním po ohradě. Čím víc prchala, tím víc ji břevno mlátilo. Skončila se zlomenýma nohama v hromadě kamení.
Nikdy,ale opravdu nikdy nevázat koně napevno!
Navíc si trhnutím hlavou proti nátylníku ohlávky může poškodit citlivá místa za ušima. Vyrobíte si mrzáka.
Zde čtěte: https://www.rozumimekonim.cz/hlavove-nervy-kone/

Já měla Kobylu u uvazu jen dvakrát prehozene vodítko kolem břevna... Bylo nic moc počasí hodně foukalo, ale jak se říká "ni sníh, ni déšť, ni temnota noci...", byla sem vedle kobyly, když vítr odněkud zvedl kus plachty a ta přiletěla přímo před ní. Rup Cup, než sem cokoliv stihla, vyrvala to obrovský břevno, vodítko se totiž i když bylo jen omotané zaseklo o nějaké zřejmě třísky a nepovolilo. Táhla ho sebou až k výběhu s koňmi, tam se naštěstí zastavila.
Fyzio pak musela napravit právě ten krk v místě ohlávky.
Od té doby už břevno ani neomotávám.

7.8.2019 20:51
SimaH

XXX.XXX.54.157

Vážená,

nemusíte se o mé vzdělávání bát - vzdělávám se u těch nejlepších a neustále!¨
Nikdo nepíše nic o pevném úvazu. Samozřejmě je nutné zajistit bezpečnost v první řadě. Od ezpečného místa po bezpečnostní uzly, aby se zamezilo zraněním. Nikdo nechce nikomu ublížit.
Já bych spíše zvážila Vaše chování. Laskavě na mne neútočte.
Slečna chtěla radu z praxe, poradila jsem. Pokud máte výtky - prosím, ale Vaše útočení si vyprosím.
Mile ráda si vyslechnu PRAKTICKÉ zkušenosti s množstvím koní. Nikde jsem se nesetkala s tak nechutnými lidmi co snědli šalamounovo hovno každý den k snídani a všechno vědí lépe než ostatní jako úrávě tady mezi koňáky. Absolutně nerozumím tomu, proč si tu nemůžeme vzájemně poradit bez útočení a povyšování se.

Mějte se hezky.
PS: A kdo Vás učil slušnému chování? Také by měl něco vrátit!

7.8.2019 21:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

SimaH napsal(a):
Vážená,

nemusíte se o mé vzdělávání bát - vzdělávám se u těch nejlepších a neustále!¨
Nikdo nepíše nic o pevném úvazu. Samozřejmě je nutné zajistit bezpečnost v první řadě. Od ezpečného místa po bezpečnostní uzly, aby se zamezilo zraněním. Nikdo nechce nikomu ublížit.
Já bych spíše zvážila Vaše chování. Laskavě na mne neútočte.
Slečna chtěla radu z praxe, poradila jsem. Pokud máte výtky - prosím, ale Vaše útočení si vyprosím.
Mile ráda si vyslechnu PRAKTICKÉ zkušenosti s množstvím koní. Nikde jsem se nesetkala s tak nechutnými lidmi co snědli šalamounovo hovno každý den k snídani a všechno vědí lépe než ostatní jako úrávě tady mezi koňáky. Absolutně nerozumím tomu, proč si tu nemůžeme vzájemně poradit bez útočení a povyšování se.

Mějte se hezky.
PS: A kdo Vás učil slušnému chování? Také by měl něco vrátit!

Nepíšete bezpečně,ale na bezpečné místo, to je velmi velký rozdíl.
Pokud si vaši radu přečte začátečník a koně uváže, třeba na tu pevnou lonž, co jste psala, může se stát neštěstí.
Buďte ráda, že koně ve vaší péči nic špatného nepotkalo.
O mé chování péči nemějte nebo prostě nečtěte mé příspěvky.
Jaké povyšování? Že napíšu, že vaše rada je pitomost, protože se kůň může zmrzačit?
Že člověk, který vám toto poradil,či vás to učil, je jouda?
Není to povyšování, ale obava, kolika majitelům koní jste tuto zaručenou radu dala.
Snad budou mít takto přivázaní koně pud sebezáchovy a nezkusí se silou uvolnit.
Navíc JaL a kapička píší totéž, jen jinými slovy. Děvčata si servítek vzala, já ne.

7.8.2019 21:17
SimaH

XXX.XXX.54.157

Ano, špatně jsem to napsala, to máte pravdu.
Nicméně asolutně nevíte nic o tom, jakým způsobem s koňmi funguju. Z jedné věty tady něco usuzovat je směšné.
Jsem ráda, že jsem narazila na tak zkušeného nejoudu jako jste vy.
No, nic, nemíním ztrácet čas dohadováním se s takovýma lidma.

Neregistrovaný uživatel

7.8.2019 21:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Asi jako rada, když se kůň vytrhává z ruky při práci na kruhu, jej přivázat k něčemu pevnému, třeba ke sloupu.... prostě některé výroky člověk prostě nepochopí, tak se ostřeji ohradi.

Já bych začla v uzavrenejsim prostoru, třeba boxu, nebo kruhovce, a s vodítkem na.krku nebo na zemi, na zemi je pak nebezpečí, že si na vodítko šlápne. Pokud nemáte uzavřený prostor, přehodila bych delší vodítko přes klandr a konec držela v ruce. Já tedy koně neprivazuju ze zásady, ale kůň by to měl znát. Ovšem měl by to znát správně.

7.8.2019 21:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

SimaH napsal(a):
Ano, špatně jsem to napsala, to máte pravdu.
Nicméně asolutně nevíte nic o tom, jakým způsobem s koňmi funguju. Z jedné věty tady něco usuzovat je směšné.
Jsem ráda, že jsem narazila na tak zkušeného nejoudu jako jste vy.
No, nic, nemíním ztrácet čas dohadováním se s takovýma lidma.

Pá,pá. Plakat nebudu.

8.8.2019 08:07
kapička

XXX.XXX.1.93

SimaH napsal(a):
Ahoj,

Držím palce!

Sorry jako.... Tenhle příspěvek korunovaný doplněním přivázat něčím bezpečnějším, co vydrží, jako třeba lano bez karabiny...
Úplně vidím člověka s ne úplně bohatými zkušenostmi, jak půjde, drapne koně, provaz, přiváže ho k něčemu pevnému, půjde si udělat kafe a koukat na to, jak kůň pochoduje a vzdoruje. Už mi tam chybí akorát pytlování...
On i takový bezpečnostní uzel je bezpečnostní jenom ve chvíli, kdy člověk stojí v dosahu a je schopný ho okamžitě povolit.

Já zastávám názor, že když kůň neumí v klidu stát u úvazu, tak dokud ho to nenaučím, tak ho nepřivazuju a i pak si dávám pozor a jsem připravena rychle odvázat. To, že na ruce pak vyžaduji, aby to byl kůň a ne já, kdo povolí naplé vodítko, je věc jiná.

Pár urvaných koní jsem viděla a díky bohu, že bylo vždy něco, co povolilo a nebyl to kůň.

8.8.2019 08:17
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Gabriell napsal(a):
Díky

Dovolím si to shrnout: je více cest, tady rozhodně rychlá a ne bezpečná (uvázat napevno - 9 z 10 koní se podvolí a ten 10. to zle odskáče - jak víte zda zrovna ten který kůň není v tomto 10.) A druhá cesta je pomalá a jistá. Tedy koně neuvazovat a naučit ho různě jinak, že má stát (seno, opravování a vracení koně na místo + odměny)

Je možné si to vyhledat v odborných knihách a nebo si zajít na kurz...

8.8.2019 09:08
Rafaela

XXX.XXX.158.2

Mě to kobyla taky dělala, jak zjistila, že je uvázaná tak začala panikařit - pochodovala, chtěla se utrhnout. Od té doby jsem ji jednoduše přestala uvazovat, pouze vodítko omotám kolem úvaziště a je v pohodě, pořád má takovou svou "volnost" v případě nebezpečí a to ji vyhovuje. Když ji čistím jen tak bez ohlávky na louce, tak stojí také jak přibitá. Hold některým koním se nelíbí, koně potřebují volnost.

8.8.2019 11:01
Rif Du Madon

XXX.XXX.70.103

Ku... nechápu, že evolučně přežili jedinci, co jsou schopni koně, co neumí stát, uvázat na pevno.
K dotazu:
Kůň v klidu nestojí, když neví, co se po něm chce, něčeho se bojí, něco ho otravuje, nebo jen zkouší. Mladou jsme si přivezli s tím, že se uměla odvázat i utrhnout. Dělala to bez hysterie jen tak ze srandy, nikam pak nezdrhala, jen spokojeně zůstala stát s výrazem "ha, to jsem ale šikovná"
Odvázaného koně na vodítku na ruce nejdříve naučte OKAMŽITĚ na hlasový povel udělat krok dopředu. Pak zatáhněte za vodítko (simulace tahu úvazu) a vydejte povel krok dopředu. Kůň rychle pochopí, že se tak vyhne tlaku bez trhání. Poté naučte na ruce koně na tlak prstu ustupovat kolem předku, myšleno kolem vodítka drženého v ruce jako pevný bod, aniž by u toho couval.
V místě úvazu jen obtočte vodítko kolem úvaziště ( ne úplně na volno, aby to trochu kladlo odpor, ale ne na fest). Dělejte, že čistíte a nenápadně sledujte, co se kůň chystá udělat. Když začne couvat, hned vydejte pokyn krok dopředu. Pochválit, cukrátko, konec lekce.
Když Vám jenom rotuje kolem úvazu, ale nemá tendenci se urvat, pořád vracejte koně do správné pozice. Pro koně je to tak otravné, že to pochopí fakt rychle. Pro polohování používám nejraději dloubání jedním prstem. Když se na mně kůň valí, je velice překvapen, že objekt je ostrý:). Pro nechápavější koně používám polechtání škrabákem na kopyta. Bodový minitlak je mnohem účinnější než veliký tlak na plochu. Za uposlechnutí okamžitě pochválit. Když se někam opět chystá, upozornit ostrým hlasem. Když poslechne jen na hlasové upozornění, mega chválit.
Nechtějte po koni ze začátku stát na úvazu dlouho, postupně se to bude lepšit a můžete stát déle. Dobu uvázání vždy ukončujete vy, nikdy ne kůň. I kdyby začínalo pršet, ujížděl Vám bus, vraťte uprchlíka na místo a aspoň na pár sekund postát v klidu.
Zřetelně odlišujte hlasové pomůcky "pochvala" a "špatně". Koně to učte, když je klid, nefouká, narepelentovaného a nažraného. Když umí stát ve Vaší blízkosti, můžete se začít vzdalovat na dohled. Hned jak začne couvat, vydejte pokyn do předu. Rotovat koně když tam zrovna nestojím, nechávám, je to jejich prostor.

Calietta

7.9.2021 21:28
Calietta

XXX.XXX.39.34

Dobrý den mám problém s mojí kobylkou která nedokáže v klidu stát na úvazišti. Když si pro ni jdu do ohrady tak je klidná ale jakmile vyjde z ohrady tak je strašně nervozní. Kouše vodítko, pokusuje mě. Na úvazišti ji neuvazuju... přehodím vodítko přes dřevo. Bojím se totiž že kdybych ji uvázala a ona se něčeho lekla tak to tam srovná se zemí. Když mi na úvazišti nechce stát a třeba couvá tak ji vrátím zpátky. Tohle ale dělám už půl roku a stále mně někam pochoduje. Prosím poradte. Děkuji.

8.9.2021 00:12
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Jak je kobyla stará?

Co následuje po tom úvazišti? Práce, nebo se i jen vrátí zpět do výběhu?

8.9.2021 06:52
kallisto

XXX.XXX.217.242

A nebereš ji z výběhu, když ostatní koně žerou? Na uvazišti vidí na ostatní koně? Dělá to, i když je vedle ní jiný kůň?

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.9.2021 07:44
Uživatel s deaktivovaným účtem

Víc informací o koni (věk, plemeno, režim, jak velké stádo, jak se chová ve stádě). Jak často chodí na úvaziště? Co se s ní dělá?

Všeobecná rada: dělejte to tak další půlrok.

Přidejte reakci

Přidat smajlík