Vendy4

XXX.XXX.120.2
Ahoj! Neviem ako veľmi je frekventovaná táto téma, no potrebujem seriózne poradiť. Mám kobylku IC, myslím že väčšina majiteľov mi dá za pravdu že nájsť správne sediace sedlo na IC je komplikované. Kobylka má 4 roky, momentálne je na prijazdení a sedí jej sedlo s komorou 4. Chovateľka od ktorej som si ju brala mi vravela že do 6 rokov by radila jedine bezkostrové sedlo. Takže, aké máte skúsenosti z bezkostrami? Sú tie sedlá vdhoné aj na dlhšie vychádzky a jazdiarenskú prácu? Poprípade, čo mate na svoje IC vy? Ďakujem za rady.
K bezkostre: na kone s extremne problematickym hrbetem jsem mela 2x bezkostru, vzdy od Barefootu, coz ma byt kralovna mezi bezkostrami. Ostatni znacky maji byt pry prusvih. Tedy - poprve jsem mela stoletou Barefoot Arizonu, vysezenou, bez systemu VPS. Koni nesedela ani jedna komora, takze jezdil se sedlem bez predni rozsochy. Nevim jestli jen kvuli toho, ale hodne se pretacelo, bylo nestabilni, na nejake divocejsi vyjizdky venku nebezpene. Nicmene uzivatelsky bylo prijemne, mekke, nemela jsem pocit zkazeneho sedu.
Druhe bylo Barefoot Atlanta - nove, nevysezene, s VPS a to fakt byla hruza vsech hruz. Koni opet nesedela zadna z komor, takze opet jezdeno bez predni rozsochy. Nestabilni vic nez prvni typ, mela jsem pocit, ze sedim na odstrelovaci rampe, ale predevsim extremne kazilo sed. Nuti cloveka predklanet, taha nohy hrozne dopredu, ve cvalu se pretacely remeny pod fendry az jsem mela modriny.... za mne sedlo tak max na dekoraci.
Pokud ted ma sedlo, ktere ji sedi tak bych fakt nerozmyslela ani chvilku a nechala ji to. A az ji nebude sedet, tak pak resit aktualne, ale resit to preventivne bezkostrou, aby mela sedlo naporad, to bych neradila....
Uživatel s deaktivovaným účtem

No vidíte, jak jsou názory různé. A já mám se zde kritizovanou Barefoot Atlantou výbornou zkušenost. Sed mi nekazí. Jestli řeším nohy, tak spíš je mám vzadu než vpředu. Ono se to dá korigovat posunutím místa třmenových zápinek, jsou na suchý zip pod posedlím. Běžnou jízdárenskou práci v Atlantě dělám, včetně účasti na drezurním kurzu.
Ano, než se sedlo vysedělo, strkalo mě trochu jinam, musela jsem se na sed soustředit. Ale to netrvalo dlouho, cca 20, 30 hodin.
Zvolila jsem to pro stejný účel jako Vy - od obsedání do cca 6, 7 let kobylky. Letos jí bylo 7 a bezkostru neopouštím. Jen si pořizuji další bezkostru "civilnějšího vzhledu". Na střídačku.
Ono je bezkostra a bezkostra. Jsou mezi nimi velké rozdíly, a to i v rámci jedné značky. V rámci jedné značky jsou asi více rozdíly pro jezdce než pro koně. Doporučuji zažádat na Facebooku o registraci do skupiny Jezdím v Bezkostře či na Padu. Nejsou tam fanatici do bezkoster, jak by se mohlo zdát. Naopak většina uvádí, že dobře padnoucí kostra má své nepopíratelné výhody.
Mám zkušenost s barefoot cheyenne (2 ks). Sedlo je vhodné na to co popisujete, ale já bych do něj už nešla a už vůbec ne na tlustějším koni bez kohoutku. Dost se přetáčelo, několikrát během vyjížďky jsem musela sedlo srovnávat povolením, našlápnutím do třmenu a následným dotažením. Je možné, že na koni s výraznějším kohoutkem a hřbetem, co není jak stůl by se to nestávalo.
Další věc co mi velmi vadila a to u obou cheyenů, bylo vysezení "důlku" v zadní části posedlí. Takže sedlo mě neustále házelo dozadu a musela jsem poposedávat. Tento problém se objevil i u sedla, které bylo kupované nové, už po zhruba roce používání (rekre vyjížďky cca 3x týdně). Nevím, zda jsem nenarazila na kusy vyrobené v příslovečný pátek odpoledne, ale nějak nemám chuť to po těchto zkušenostech znova zkoušet. Za ty peníze dost malá životnost.... Za mě tedy určitě padnoucí kostrové sedlo.