Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.8.2019 21:43
Veeja

XXX.XXX.124.249

Zdravím, nedávno jsem začala chodit ke koním a začínám i jezdit. Učím se jako první stehenní sed a chtěla jsem se zeptat, jak ho udržet co nejdéle ? Vždy, když ho udělám, začnou se mi dost klepat nohy a tím pádem se vrátím do sedla. Trenérka na to nic neříká, stará se o ostatní co jsou s námi v hale.
Nevím co mám dělat..
Budu ráda, když mi dáte nějaký tip :)

15.8.2019 21:47
Antisgarcia

XXX.XXX.100.103

Veeja napsal(a):
Zdravím, nedávno jsem začala chodit ke koním a začínám i jezdit. Učím se jako první stehenní sed a chtěla jsem se zeptat, jak ho udržet co nejdéle ? Vždy, když ho udělám, začnou se mi dost klepat nohy a tím pádem se vrátím do sedla. Trenérka na to nic neříká, stará se o ostatní co jsou s námi v hale.
Nevím co mám dělat..

Ahoj, na tohle ti poradím jen jedno. Cvičit nohy. Pokud se ti třesou nohy tak v nich nemáš dostatečnou sílu. Pokud přepadáváš tak máš špatnou rovnováhu a to jde pak většinou od špatně nakopnutého třmenu na noze.pokud se ti ale klepou nohy pak nemáš dostatečně silné svaly a ty to nezvládají. Takže fakt cvičí ty nohy, ono trenérka to nekomentuje protože ví že jsi začátečník a těm se to proste stává. Vím víc budeš jezdit tím větší sílu v nohou budeš mít a bude to lepší.:)

15.8.2019 22:08
Veeja

XXX.XXX.124.249

Antisgarcia napsal(a):
Ahoj, na tohle ti poradím jen jedno. Cvičit nohy. Pokud se ti třesou nohy tak v nich nemáš dostatečnou sílu. Pokud přepadáváš tak máš špatnou rovnováhu a to jde pak většinou od špatně nakopnutého třmenu na noze.pokud se ti ale klepou nohy pak nemáš dostatečně silné svaly a ty to nezvládají. Takže fakt cvičí ty nohy, ono trenérka to nekomentuje protože ví že jsi začátečník a těm se to proste stává. Vím víc budeš jezdit tím větší sílu v nohou budeš mít a bude to lepší.:)

Jje pravda, že co jsem vyšla zš, která byla zaměřená hodně na tělocvik, jsem ztratila hodně síly a už nedokážu některé cviky. Hlavně jsem taky hodně zlenivěla, takže to bude těžší dohnat, ale musím si vždy najít čas a pujde to.
Děkuju moc za odpověď :)

16.8.2019 07:42
kapička

XXX.XXX.24.108

To je úplně normální a děje se to všem. Chce to jezdit, jezdit a jezdit. A já k tomu dodám, že to chce dělat i nějaký sport. Rychlá chůze, běh, fitko, cokoliv, protože čím zpevněnější člověk je, tím je pro něj ježdění na koni a vlastně vše okolo koní bezpečnější.

On stehenní sed vlastně není o síle. Je to o tom, najít tu správnou polohu těla, kdy bude člověk ve stehenní sedu vlastně držet sám, s uvolněnými klouby a pánví kopírující pohyb pánve koně.

16.8.2019 08:13
Arbora

XXX.XXX.192.218

Veeja napsal(a):
Nevím co mám dělat..

áno, je normálne, že začiatočník dlho nevydrží, zvlášť napríklad v kroku je to naozaj namáhavé.

ale že vás nechá trénerka stáť a sadať bez toho, aby vás aspoň napravila, úplne v poriadku nie je. Mali by ste dostať aspoň nejakú spätnú väzbu a poradiť vám, ako sa lepšie udržať a získať lepšiu stabilitu.

16.8.2019 08:14
jesie

XXX.XXX.216.239

Já přidám svoji zkušenost,protože u ježdění na koni nejde ani tak o fyzickou sílu,jako o posílení Core (vnitřní svalové jádro) . Většina lidí má tyto vnitřní svaly povolené a bez kondice,ve chvíli,kdy na tomto začnete pracovat,uvidíte sama,jak rychle se začnete zlepšovat i v sedle. Za mě pro ženy je super jóga,kalanetika,dá se i na youtube najít spousty materiálu na posilování Core.

16.8.2019 08:43
akscha

XXX.XXX.26.89

Ono take záleží, jestli sedíš dobře v těžišti. Pokud ne, tak je ten cvik o dost horší. Je potreba naslapnout hluboko do třmenu a proslapnout patu, čímž se holeň posune trochu dozadu. Nedrzet se křečovitě koleny, ale mít nohu spuštěnou podél koně (jakoby "co nejniz")

16.8.2019 08:46
Veeja

XXX.XXX.24.214

jesie napsal(a):
Já přidám svoji zkušenost,protože u ježdění na koni nejde ani tak o fyzickou sílu,jako o posílení Core (vnitřní svalové jádro) . Většina lidí má tyto vnitřní svaly povolené a bez kondice,ve chvíli,kdy na tomto začnete pracovat,uvidíte sama,jak rychle se začnete zlepšovat i v sedle. Za mě pro ženy je super jóga,kalanetika,dá se i na youtube najít spousty materiálu na posilování Core.

Dobře, určitě si něco vyhledám, děkuju

16.8.2019 08:52
Veeja

XXX.XXX.24.214

akscha napsal(a):
Ono take záleží, jestli sedíš dobře v těžišti. Pokud ne, tak je ten cvik o dost horší. Je potreba naslapnout hluboko do třmenu a proslapnout patu, čímž se holeň posune trochu dozadu. Nedrzet se křečovitě koleny, ale mít nohu spuštěnou podél koně (jakoby "co nejniz")

Děkuju moc, ono právě holky co mě mají na lonži, říkaly, ať se co nejvíc držím koleny, že je nesmím dát pryč z té bočnice a držet je tam. Prošlápnutou patu mám prý dobře.

16.8.2019 09:03
Antisgarcia

XXX.XXX.100.103

Veeja napsal(a):
Děkuju moc, ono právě holky co mě mají na lonži, říkaly, ať se co nejvíc držím koleny, že je nesmím dát pryč z té bočnice a držet je tam. Prošlápnutou patu mám prý dobře.

Ono cele tohle držení se kolenou je ošemetné. Jeden řekne to a druhé tohle. Já mám třeba koně naučného tak že jakmile stisknu kolena a zasedání hlouběji tak kůň spomalí, samozřejmě takové věci po koni na kterém se střídal x lidi nemůžete chtít, ale pokud se držíte koleny začínám vám utíkat špičkám koně a to už je pro začátečníky problem.

16.8.2019 09:09
akscha

XXX.XXX.26.89

Co se týká toho kolena, ano, někdy se to tak učí. Dřiv nám hrozili tím, že si budeme pod koleno dávat stovku :) Každopádně já to nemám ráda. Jezdec má být od hlavy k patě uvolněný a sedět co nejhlouběji v koni. Při stehenní sedu zase "stát co nejhlouběji." Křečovité držení se kolenem vede k přerušení linie těla a nelze pak uvolněně ovládat holeň.

Pokud si našlápneš třmeny hluboko a budeš si hlídat patu od koně nebo špičku ke koni (prostě aby noha byla souběžně s koněm), koleno zůstane přilepené samo. Pokud dáš špičku od koně, koleno se odlepí od sedla, a to je samozřejmě špatně. Ale za mě je lepší jít na to přes hluboký sed a dobře prošlápnuté třmeny než přes držení se koleny.

16.8.2019 09:35
kapička

XXX.XXX.24.108

Tak ono hlavně jakékoliv silové držení vede k tuhnutí jezdce a tím i tuhnutí koně a kůň pak zase ještě víc rozhodí jezdce a je z toho začarovaný kruh. Můj nejoblíbenější pokyn je dýchej, hlavně dýchej!
A ke kolenům, já na spoustě koní, hlavně těch širších, nejsem anatomicky schopná mít přiložené koleno a přiloženou holeň. Prostě buď jedno nebo druhé.

Zpevněný core je potřeba skoro u všeho, stačí malá lordoza a delší chůze nebo správný běh bez zapojení vnitřních svalů pekelně bolí. Aspoň podle mé zkušenosti.
Jaká to byla úleva, když jsem přišla na to, že i u běhu mám být pěkně vytažená z pasu, jako když jedu na koni.

16.8.2019 10:18
jesie

XXX.XXX.216.239

Vidíte,k těm kolenům...ono totiž je pravda,že anatomicky někteří lidé nejsou schopni dát dostatečně špičky ke koni,většinou dlouhodobě musí protahovat a protahovat a dát do toho mnohem víc úsilí .Paradoxně jsou na tom líp chlapi :)

Já jsem tedy také víc za uvolněný sed,než aby celé tělo bylo podle příruček...až mám vymakaný uvolněný a pevný sed,lépe se mi budou pilovat špičky ke koni a paty dolů

ad paty dolů...měla jsem seminář s holandskou trenérkou a veterinářkou,která naopak vysvětlovala,že v extrémně prošláplých patách není dost kmihu a pružnosti a je to kontraproduktivní,za ní stačí,když paty nejsou vytažené vzhůru do nebes (tím pádem ani kolena)

16.8.2019 11:22
sovicka

XXX.XXX.26.253

Osobně beru, držet se kolena a aktivně se sanžit o prošláplou patu jako zažité nesmysly. Ono pokud se opravdu budu kole držet, tak jezdec ztuhne a klouby se "zablokují" a nejen, že vše bude stát víc sil, ale zhorší se balance, případně zmizí úplně. Ano ve skočce se třeba přiložené koleno potřeba, ale u drezurky je to jinak. Obecně bych se zaměřilo na to mít dobře přiloženou vnitřní stranu stehen (na těch je váha ve stehením sedu od toho název), ale pozor opět žádné křečovité držení, zadek co nejníž nad sedlem. Třmen na nejširší části chodidla (naprosto běžně je k vidění třmen až na prstech), a pata je prošlápnutá jen jakoby klesající vahou celé nohy, pokud prošlapuju patu aktvně, tak si zablokuju kotník a často pak navíc ujíždí noha dopředu, což je obojí špatně.

16.8.2019 13:25
kallisto

XXX.XXX.237.35

Jde o to najít balanc, rovnováhu, křečovité držení se nikam moc nevede. Základ je dát si třmen pod nejširší místo chodidla, aby třmen dělal opravdu oporu.
Poté šoupnout nohy pěkně pod sebe, nesedět jako na záchodě, jinak budeš přepadávat zpátky do sedla. Prošlápnout patu a pak už jen přizvednout zadek nahoru. Tělo mírně předklonit, příliš narovnané opět bude padat zpátky do sedla. Ze začátku doporučuju se klidně maličko přidržet rukou na krku, jakmile člověk najde balanc, ruce nejsou potřeba. Svaly na nohou si na prošlápnutí paty musí časem zvyknout, je to normální, nic nejde hned. Doporučuju cvičit si v lehkém sedu přizvednout jakoby na špičkách, čili paty nahoru a pak zase spustit dolů. Dobře se to trénuje na patníku, na schodě, prostě kdekoliv si můžeš stoupnout na půl chodidla a pouštět paty nahoru a dolů. V momentě kdy člověk najde tu svou rovnováhu, jde to samo. Pak doporučuji trénovat ve všech chodech, zejména v klusu na kavaletách.

http://www.bezeckaskola.cz/files/thumbnail/9879-w0z-achilovka_HWx600x800.jpg
https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/bezcova-achilovka-jak-predejit-problemum.A140804_112845_behani_fro/foto/FRO55001c_Obr5.JPG

16.8.2019 13:45
Veeja

XXX.XXX.124.249

kallisto napsal(a):
Jde o to najít balanc, rovnováhu, křečovité držení se nikam moc nevede. Základ je dát si třmen pod nejširší místo chodidla, aby třmen dělal opravdu oporu.
Poté šoupnout nohy pěkně pod sebe, nesedět jako na záchodě, jinak budeš přepadávat zpátky do sedla. Prošlápnout patu a pak už jen přizvednout zadek nahoru. Tělo mírně předklonit, příliš narovnané opět bude padat zpátky do sedla. Ze začátku doporučuju se klidně maličko přidržet rukou na krku, jakmile člověk najde balanc, ruce nejsou potřeba. Svaly na nohou si na prošlápnutí paty musí časem zvyknout, je to normální, nic nejde hned. Doporučuju cvičit si v lehkém sedu přizvednout jakoby na špičkách, čili paty nahoru a pak zase spustit dolů. Dobře se to trénuje na patníku, na schodě, prostě kdekoliv si můžeš stoupnout na půl chodidla a pouštět paty nahoru a dolů. V momentě kdy člověk najde tu svou rovnováhu, jde to samo. Pak doporučuji trénovat ve všech chodech, zejména v klusu na kavaletách.

http://www.bezeckaskola.cz/files/thumbnail/9879-w0z-achilovka_HWx600x800.jpg
https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/bezcova-achilovka-jak-predejit-problemum.A140804_112845_behani_fro/foto/FRO55001c_Obr5.JPG

Dneska jdu na koně, tak na to budu myslet.
Na úplně první lekci jsem stehenní sed měla dělat úplně bez držení, to pro mně bylo dost těžký a když mi dovolili chytit otěže, hned mi to šlo líp.
Ten trenink s pouštěním pat nahoru a dolů jsem teď zkoušela a vidím, že se mi špatně drží rovnováha, když mám paty dole. Mockrát děkuju :)

16.8.2019 14:12
akscha

XXX.XXX.26.89

Držet se otěží není moc dobre, přeci jen otěže nejsou od držení se (chudák koňská huba). Chytit se dá třeba zepředu sedla nebo nakrcniho řemene, pokud ho kůň má. Sama to používám,když třeba jdeme do prudkého kopce a chci si v lehkém sedu ulevit :)

16.8.2019 14:16
Veeja

XXX.XXX.124.249

akscha napsal(a):
Držet se otěží není moc dobre, přeci jen otěže nejsou od držení se (chudák koňská huba). Chytit se dá třeba zepředu sedla nebo nakrcniho řemene, pokud ho kůň má. Sama to používám,když třeba jdeme do prudkého kopce a chci si v lehkém sedu ulevit :)

Chápu, já to asi špatně napsala. Myslela jsem držet se jako mít ty otěže v ruce, ale netahat za ně, na tohle jsem zase opatrná. Omlouvám se, že to vyznělo špatně :)

16.8.2019 21:03
Dany Lip

XXX.XXX.64.140

Super je trénovat bez sedla nebo aspoň bez trmenu. Posili to nohy akorát je to daleko náročnější. U nás například skaceme bez trmenu s roztazenyma rukama - krásně to napraví sed :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.8.2019 22:49
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mě kdysi pomohlo:.... mysli na to, jako když si chceš kleknout...sedět v sedle, jako v takovém tom kdysi moderním klekátku, některá sedla vas ani do takovéhleho sedu jako začátečníka nepustí, obvzlášť pokud máte třmenové zámky ne pod stehnem, ale před...

Přidejte reakci

Přidat smajlík