Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.8.2019 17:41
llol

XXX.XXX.55.16

Zdravím,
prosím o radu (seriozní, samozřejmě)
Mám moohutnějšího koně, který měl v důsledku zranění v loňském roce delší pauzu. Znovu začal pomalu něco dělat od února.
Od té doby se ho snažím dokrmit, ale nevidím velké výsledky. Bříško má, problém je hlavně ve hřbetní linii. Jsou mu vidět žebra a kolem páteře je střechovitě opadlý.
Dostává ráno a večer hory sena, ve výběhu tedy není už tráva, bohužel, ale je tam balík slámy, ze kterého užírá.
Ráno i večer dostává v každé dávce: cca 300g rýžovek, 300 g sojových vloček a 600 g vojtěšky + půl fanky ovsa. Chodí pod sedlo 3x týdně + 1x lonž s vyvázáním.
Co víc udělat, aby nabral na zádech?

20.8.2019 17:46
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No prostě je málo nakrmený. Zaplať si výživáře. (Ing. Monika Mechová je u koní nejznámější)

20.8.2019 18:08
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Souhlas Pipilotou. Můžou mu chybět esenciální aminokyseliny a i při nadbytku ostatních to prostě nestačí. Je to jako snažit se postavit barák sice se spoustou cihel, ale s nedostatkem malty. Můžete přivézt cihel na dva baráky, ale stejně to neznamená, že postavíte, když vám bude chybět jiná potřebná složka (ta malta).

20.8.2019 19:03
sisi58

XXX.XXX.191.1

V zádech naberou koně buď svaly a to prací nebo špíčky a to nakrmením.
My s kámoškou taky jezdíme 3 x týdně. Ovšem musím přiznat,že z toho našeho ježdění koně svaly moc nenaberou. Kráčíme přírodou,kocháme se, sbíráme maliny a hříbky. Takže naše kobyly jsou 3x v týdnu pod sedlem, ale hřbet se jim z toho nenasvalil.
Obě kobyly jsou ale hezky kulaté, protože nakrmené. A to nedostávají ani tolik,co ten váš kůň.Příkrm dostávají proto,protože je jedna starší(23 let) a druhá rozmazlovaná.
JENŽE se celý den pasou. Prostě pro nakrmení koně je tráva/seno neustále k dispozici, naprostý základ! Bez toho to prostě nejde. Sláma je spíš pro schvácené poníky,než pro velkého koně.Tráva,tráva,tráva nebo seno,seno ,seno.
Zvažte to seno, co váš kůň dostává.Uvidíte, že to nebude zase taková hitparáda, jak si myslíte.
Jinak pro koně, co mají přibrat, doporučuji stolní olej. Obyč řepkový. Musíte ale zvykat pomalu. Po lžících,nikoli po decilitrech
Olej pomohl i hubenému staršímu plňasovi (režim 24/7) přibrat v únoru.
S nasvalením nechť vám pomůže někdo, kdo vás vidí jezdit a je schopen poznat, jestli to vaše ježdění k něčemu je.

20.8.2019 19:09
Antisgarcia

XXX.XXX.100.103

Na to futrováni senem bacha, aby se vám neudělal senný břuch. 🙈

20.8.2019 19:19
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Antisgarcia napsal(a):
Na to futrováni senem bacha, aby se vám neudělal senný břuch. 🙈

Ale nestrašte... A čím je ten "senný břuch" škodlivý? Tedy pokud nezmíníte dostiháka v sezóně.

Jinak tedy senné břicho u koní bývá spojeno právě s chybějícími mikroprvky - kdy v důsledku toho nejsou kvalitní svaly, vše se povolí a visí na propadlém hřbetě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.8.2019 21:45
Uživatel s deaktivovaným účtem

llol napsal(a):
Zdravím,
prosím o radu (seriozní, samozřejmě)
Mám moohutnějšího koně, který měl v důsledku zranění v loňském roce delší pauzu. Znovu začal pomalu něco dělat od února.
Od té doby se ho snažím dokrmit, ale nevidím velké výsledky. Bříško má, problém je hlavně ve hřbetní linii. Jsou mu vidět žebra a kolem páteře je střechovitě opadlý.
Dostává ráno a večer hory sena, ve výběhu tedy není už tráva, bohužel, ale je tam balík slámy, ze kterého užírá.
Ráno i večer dostává v každé dávce: cca 300g rýžovek, 300 g sojových vloček a 600 g vojtěšky + půl fanky ovsa. Chodí pod sedlo 3x týdně + 1x lonž s vyvázáním.
Co víc udělat, aby nabral na zádech?

Já bych to krmení rozdělila, takhle všechno spolu dohromady je jen samá bílkovina, rýžovky- soju- řepné pelety a extrud len (asi bych tam dala i ten oves) a večer zbytek- vojtěšku a oves. U koní prakticky nelze bílkovinou "překrmit", ale zatížit organismus trávením a na to je potřeba energie, pořád dokola- kruh se uzavřel, energie + bílkovina.

20.8.2019 21:49
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Ještě mi přijde, že dáváte těch bílkovin moc. Koník cca 600 kg má potřebu při lehké práci do 450 g bílkovin denně. Vy dáváte, spočteno "by oko" dle Animo údajů (a při uvažované fance ovsa 500g), těch bílkovin v kyblíku 560 gramů + seno (průměrně je to 60 g shb na kg). Navíc nevím, jak je vaše kombinace vysoce bílkovinných krmiv vhodná (obecně se nedoporučuje), to bych nechala opravdu na výživáři, aby to třeba vhodněji přerozdělil a hlavně spočítal, čeho se mu nedostává, že svalový vývoj i přes práci a stravu jako pro těžce pracujícího koně de facto stojí.

Pokud se rozhodnete pro výživáře, hoďte sem kdyžtak jeho závěr, co doporučil změnit, kde byla dle něj chyba, zajímalo by mě to. Díky.

21.8.2019 09:00
deauville

XXX.XXX.30.49

Mám podobné starosti, ale s tím, že jsem si zaplatila výživářku (již zmíněnou p. Mechovou). Sestavila krmnou dávku a skutečně nastala změna k lepšímu, i když já bych si představovala kulatější zvíře...:-) Ale o to nejde.

Každopádně u Vás - jak už bylo řečeno, krmná sláma takovému koni prostě stačit nebude, buď seno, nebo pastva. To je opravdu základ.

A pokud nechcete hned investovat do výživáře, zkoušela bych kvalitní granule pro hůře krmitelné (výhoda = receptura, která je určená pro koně s určitými problémy - i když si připlatíte).

21.8.2019 12:25
Pipilota

XXX.XXX.46.93

deauville napsal(a):
Mám podobné starosti, ale s tím, že jsem si zaplatila výživářku (již zmíněnou p. Mechovou). Sestavila krmnou dávku a skutečně nastala změna k lepšímu, i když já bych si představovala kulatější zvíře...:-) Ale o to nejde.

Každopádně u Vás - jak už bylo řečeno, krmná sláma takovému koni prostě stačit nebude, buď seno, nebo pastva. To je opravdu základ.

A pokud nechcete hned investovat do výživáře, zkoušela bych kvalitní granule pro hůře krmitelné (výhoda = receptura, která je určená pro koně s určitými problémy - i když si připlatíte).

No a než si platit super drahé krmivo, bývá levnější zaplatit si výživáře...
Často se to dá ošetřit všechno statkovými krmivy (co jsou v ceně ustájení) + vitmin. Jen tedy ještě pohlídat seno - vlastní síťky a sama plnit...

21.8.2019 13:52
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Zadavatelka by měla napsat, kolik kilo přesně jsou pro ní ty "hory sena". Záchovná dávka (2% váhy koně) sena na koně a den se udává jako minimální množství po kterém kůň pouze nepojde hlady a nelze tady ani myslet na to, že by z toho přibral...

Pro představu, mí koně mají kolem 400kg max a jejich záchovná dávka sena by měla být 8kg sena na den. Začali přibírat až ve chvíli, kdy trvale dostávali cca 25kg sena na den (zváženo) jejich maximum co dokážou sežrat a nenechávají, což je 3x víc než záchovná dávka... První výsledky byly vidět po cca 2 měsících takového krmného režimu. K tomu menší množství jádra (krmín Novaequi plus) a minerálka. Pokud je kůň zadavatelky mohutný, tak bych se nedivila, kdyby se dávka sena na přibírání pohybovala ještě ve vyšších váhových kategoriích než jen 25kg sena na den.

Výživářku bych neřešila, pokud kůň opravdu nemá dost sena. Konkrétně s paní Machovou jsem jednala o mém bývalém koni a výsledek nula nic, jen vyhozené peníze, koni nijak nepomohla.

Další věc, která mě v této souvislosti napadá, jsou žaludeční, zažívací problémy (vředy) - ty také mohou způsobit nenakrmitelnost pokud je vše ostatní v cajku (zuby, odčervení, kvalita sena, kvalita jádra). Pokud je vše před chvílí popsané v cajku, tak bych popřemýšlela nad preventivní omeprazolovou kůrou v délce trvání 2-3 týdny (někdy se uvádí i 28 dní - zahraniční prameny) a pokud je problém v žaludku, výsledky bývají poměrně rychle vidět.

Senné břicho není od chybějících makroprvků, ale od toho, že kůň při práci fláká pohyb a nepoužívá/nezatíná břišní svaly jako podporu těch zádových (břicho a hrudník nese váhu jezdce, na zádových svalech se v konečném důsledku nikdy nevezete). V tomto případě to chce někoho zkušeného na zemi, aby viděl a pomohl vám donutit koně chodit tak, jak má, aby svaly odpovídajícím způsobem posílil.Toto je také běh na delší trať, u svalů bývá adaptace na novou zátěž cca 2-3 měsíce od jejího začátku a pravidelného pokračování

21.8.2019 14:30
Valérie22

XXX.XXX.94.101

alfi pav napsal(a):
Zadavatelka by měla napsat, kolik kilo přesně jsou pro ní ty "hory sena". Záchovná dávka (2% váhy koně) sena na koně a den se udává jako minimální množství po kterém kůň pouze nepojde hlady a nelze tady ani myslet na to, že by z toho přibral...

Pro představu, mí koně mají kolem 400kg max a jejich záchovná dávka sena by měla být 8kg sena na den. Začali přibírat až ve chvíli, kdy trvale dostávali cca 25kg sena na den (zváženo) jejich maximum co dokážou sežrat a nenechávají, což je 3x víc než záchovná dávka... První výsledky byly vidět po cca 2 měsících takového krmného režimu. K tomu menší množství jádra (krmín Novaequi plus) a minerálka. Pokud je kůň zadavatelky mohutný, tak bych se nedivila, kdyby se dávka sena na přibírání pohybovala ještě ve vyšších váhových kategoriích než jen 25kg sena na den.

Výživářku bych neřešila, pokud kůň opravdu nemá dost sena. Konkrétně s paní Machovou jsem jednala o mém bývalém koni a výsledek nula nic, jen vyhozené peníze, koni nijak nepomohla.

Další věc, která mě v této souvislosti napadá, jsou žaludeční, zažívací problémy (vředy) - ty také mohou způsobit nenakrmitelnost pokud je vše ostatní v cajku (zuby, odčervení, kvalita sena, kvalita jádra). Pokud je vše před chvílí popsané v cajku, tak bych popřemýšlela nad preventivní omeprazolovou kůrou v délce trvání 2-3 týdny (někdy se uvádí i 28 dní - zahraniční prameny) a pokud je problém v žaludku, výsledky bývají poměrně rychle vidět.

Senné břicho není od chybějících makroprvků, ale od toho, že kůň při práci fláká pohyb a nepoužívá/nezatíná břišní svaly jako podporu těch zádových (břicho a hrudník nese váhu jezdce, na zádových svalech se v konečném důsledku nikdy nevezete). V tomto případě to chce někoho zkušeného na zemi, aby viděl a pomohl vám donutit koně chodit tak, jak má, aby svaly odpovídajícím způsobem posílil.Toto je také běh na delší trať, u svalů bývá adaptace na novou zátěž cca 2-3 měsíce od jejího začátku a pravidelného pokračování

Není co dodat. Super kvalitní odpověď. Přesně taková jakou bych čekala jako zadavatel.

21.8.2019 17:23
Pipilota

XXX.XXX.46.93

"Senné břicho není od chybějících makroprvků, ale od toho, že kůň při práci fláká pohyb a nepoužívá/nezatíná břišní svaly jako podporu těch zádových (břicho a hrudník nese váhu jezdce, na zádových svalech se v konečném důsledku nikdy nevezete). V tomto případě to chce někoho zkušeného na zemi, aby viděl a pomohl vám donutit koně chodit tak, jak má, aby svaly odpovídajícím způsobem posílil.Toto je také běh na delší trať, u svalů bývá adaptace na novou zátěž cca 2-3 měsíce od jejího začátku a pravidelného pokračování"

No jenže proč ten koník svaly správně nezapojuje? Nebolí ho to? Atd. (často je ta nefunkce kvůli nějakému chybějícímu mikroprvku - ten sval není zdravý)

A hlavně mám zkušenost ze stájí, že sena se dává málo. Právě senným břichem se argumentuje, aby se to nepřihodilo, tak se toho sena nedává... Troufnu si říci, že 95% hubených koní v Česku prostě jen nedostává dostatek sena. Si všimněte, že ani zadavatelka neuvádí hmotnost zkrmeného sena za den a jeho kvalitu. Ani neuvádí hmotnost koně nyní a kolik si představuje cílovou hmotnost. Nebo alespoň fotky.

To je furt dokola. Málo informací na vstupu dotazu. No a aby se to tady pak tahalo po kouscích. A čemu vlastně potom uvěří... Tak snad když si to zaplatí u výživáře, tak se bude sama více snažit.

21.8.2019 17:34
alfi pav

XXX.XXX.30.254

Pipilota napsal(a):
"Senné břicho není od chybějících makroprvků, ale od toho, že kůň při práci fláká pohyb a nepoužívá/nezatíná břišní svaly jako podporu těch zádových (břicho a hrudník nese váhu jezdce, na zádových svalech se v konečném důsledku nikdy nevezete). V tomto případě to chce někoho zkušeného na zemi, aby viděl a pomohl vám donutit koně chodit tak, jak má, aby svaly odpovídajícím způsobem posílil.Toto je také běh na delší trať, u svalů bývá adaptace na novou zátěž cca 2-3 měsíce od jejího začátku a pravidelného pokračování"

No jenže proč ten koník svaly správně nezapojuje? Nebolí ho to? Atd. (často je ta nefunkce kvůli nějakému chybějícímu mikroprvku - ten sval není zdravý)

A hlavně mám zkušenost ze stájí, že sena se dává málo. Právě senným břichem se argumentuje, aby se to nepřihodilo, tak se toho sena nedává... Troufnu si říci, že 95% hubených koní v Česku prostě jen nedostává dostatek sena. Si všimněte, že ani zadavatelka neuvádí hmotnost zkrmeného sena za den a jeho kvalitu. Ani neuvádí hmotnost koně nyní a kolik si představuje cílovou hmotnost. Nebo alespoň fotky.

To je furt dokola. Málo informací na vstupu dotazu. No a aby se to tady pak tahalo po kouscích. A čemu vlastně potom uvěří... Tak snad když si to zaplatí u výživáře, tak se bude sama více snažit.

Proč ten kůň břicho nezapojuje? Protože to v přírodě dělat nemusí a nikdy nemusel ergo je línej jak veš a šetří energii na chvíle, kdy ji bude fakt potřebovat (= samotná podstata býložravců). Nikdy nemusel tahat na hřbetě jezdce, a tedy byl důvod břicho zatáhnout jen ve chvíli, kdy se prchalo před predátorem, jinak by byl koník v háji i s pupkem a jako první by byly sežrané právě ty střeva oplývající vlákninou a to si myslím ten kůň instinktivně velmi dobře věděl.

Zapojování břicha se řeší u jezdeckých koní od chvíle, kdy se přišlo na to, že jsou to hlavně břišní a hrudní svaly, co nesou jezdce a nikoli zádové... Čili bez silných břišních svalů ani ten pohyb s jezdcem nebude nic moc

Makroprvky a hovadiny s nemocným břišním svalem bych do toho netahala, to je jen moderní výkvět sluníčkových a ňuňánkujících lidí.

Sena se krmí málo, to je fakt. Žalostně málo řekla bych. Jak kdyby moderní člověk (koňákem bych to nazvala asi těžko) jaksi zapomněl, že u koně je ze všeho nejdůležitější kvalitní objemové krmivo

21.8.2019 17:57
deauville

XXX.XXX.175.69

Celkově bych jen chtěla dodat - není dobré přeceňovat, ale ani podceňovat význam objemového krmiva (seno, pastva, krmnou slámu nepočítám).

Mám čtyři koně, mlaďochy a starochy ve dvou různých stájích. V obou stájích mají seno ad libitum. U mlaďochů (appaloosa) mám problém s tím, že jsou tlustí (bez příkrmu), u starochů (hannoverák a ČT) mám problém s tím, že jim ani kvalitní seno ad libitum rozhodně nevystačí k tomu, aby vypadali v kondici... Jádro = nutnost. Bez ohledu nato, zda se jedná o statková krmiva nebo komerční granule.

21.8.2019 18:39
sisi58

XXX.XXX.191.1

deauville napsal(a):
Celkově bych jen chtěla dodat - není dobré přeceňovat, ale ani podceňovat význam objemového krmiva (seno, pastva, krmnou slámu nepočítám).

Mám čtyři koně, mlaďochy a starochy ve dvou různých stájích. V obou stájích mají seno ad libitum. U mlaďochů (appaloosa) mám problém s tím, že jsou tlustí (bez příkrmu), u starochů (hannoverák a ČT) mám problém s tím, že jim ani kvalitní seno ad libitum rozhodně nevystačí k tomu, aby vypadali v kondici... Jádro = nutnost. Bez ohledu nato, zda se jedná o statková krmiva nebo komerční granule.

Je to kůň od koně.
Ale pokud má kůň stále přístup k pastvě či senu. Opravdu a určitě, nejen, že tam tráva je a seno je. A že žere, co hrdlo ráčí (má-li tedy zuby ok ).Pak se ten, co přemýšlí nad KD může zaobírat nějakou nástavbou v podobě statkových krmiv,granulí, mysli.
Nebo jejich absencí.
Objemová krmiva zajistí, že kůň přežije. Hucul v perfektní kondici, tažný kůň tedy jen přežije. Je to prostě kůň od koně.
Proto nemám tyhle diskuze o krmení ráda. Neboť určitě nevíme vše nutné k posouzení a následně ke kvalitní radě.
A bez fotek je to stejně celé k prdu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík