Yutty

XXX.XXX.94.20
Ahoj, můj kůň kope když na něm jezdím. Při práci ze země je vše v pořádku, při čištění taky, ale jakmile si na ni sednu, tak začne vykopávat a dává uši dozadu. Napadlo mě, že by ji nemuselo sedět sedlo, tak jsem si na ni sedla bez sedla. Bez sedla to bylo to samé. Nikdy to nedělala. Jsme spolu půl roku a začala s tím až teď. Čím by to mohlo být?
Ahoj,
strašně špatně se takto přes internet radí. Může to být nespočet věcí - od zdravotních po to, že ti jednoduše pod sedlem nerozumí nebo zkouší.
Nemáš video?
Jaký jsi jezdec? Nějaké bližší informace o kobylce?
Myslím,že nejrozumnější by bylo si sehnat kvalitního trenéra, který by na váš mrknul :)
Yutty
napsal(a):
Ahoj, můj kůň kope když na něm jezdím. Při práci ze země je vše v pořádku, při čištění taky, ale jakmile si na ni sednu, tak začne vykopávat a dává uši dozadu. Napadlo mě, že by ji nemuselo sedět sedlo, tak jsem si na ni sedla bez sedla. Bez sedla to bylo to samé. Nikdy to nedělala. Jsme spolu půl roku a začala s tím až teď. Čím by to mohlo být?
To je dotaz za všechny drobné.
Ať vás někdo natočí na video, určitě tu pak najdete nějakou odpověď.
A co vám říkají lidi ve vašem okolí? Nebo jste sama,samotinká?
Klidně může být bolavy ze sedla, pokud mu nesedí, tak tomu nepomůže ježdění bez sedla. I pokud je to sedlem, má hřbet rozbolavely, třeba trochu otlaceny, a pokud mu takhle člověk do hřbetu sedne bez sedla, a jeho váhu nic nerozkládá jako by to dělalo padnoucí sedlo, taky ho to bude bolet, tj bych bolavy hřbet nevyluculovala.
Jisté je jen to, že koni na hřbetě vadíš a dává to dost najevo, tak, aby sis toho všimla. Že to dřív nedělal - možná sis jen nevšimla signálů, třeba šklebení se na sedlo, ukrok stranou při nasedani. Když se nic nemění, musel to dát najevo durazneji.
Nechala bych ho vyšetřit veterinářem, fyzioterapeutem a dala mu chvíli od ježdění klid, pokud se nic nezjistí, najdi si na ježdění trenéra, protože to znamená, že mu v sedle vadí způsob ježdění.
Prohmatejte oblast cca 10cm pod kohoutkem a břicho v prostoru, kde doléhá podbřišník. Pokud na koni bude nějaká reakce (uhýbá, šklebí se, cuká příliš kůží, bolí ho to), je velmi pravděpodobné, že má něco s žaludkem.
Pokud začne kopat, když ho zatížíte byť bez sedla, přikláněla bych se spíš k vnitřnímu problému. Vsednutím na něj totiž zatížíte oblast, kde se nachází žaludek a jestli ho bolí, tak se může ventilovat kopáním a šklebením.
Měla jsem stejný problém u jednoho koně. Vše komplet v cajku (je to sporťák na poměrně vysoké úrovni, tak to dost hlídám) a stejně byl vidět diskomfort jakmile jsem nasedla. Vet diagnostikoval žaludeční vředy. Po přeléčení omeprazolem máme v tomto ohledu naprostý klid.
Ja len doplním príspevok Alfi_pav o video https://www.youtube.com/watch?v=Fr05hMmLCY4