Dobrý den, koupila jsem si kobylu s hříbětem s tím, že kobylu jsem si přivezla včera a hříbě mi má pán přivést až za 5 dní. Chtěla jsem se zeptat jak bych se k tomu měla stavět. Kobyla ještě hříbě kojila, takže mléčné žlázy fungují, ale hříbě už není zase tak malé hříbě a má 13 měsíců. Tak teď nevím jestli po příjezdu hříběte mám dát matku a hříbě zase k sobě a nebo je ještě nechat chvíli od sebe, tedy do té doby než kobyla přestane produkovat mléko. Mám možnost, aby byla každá s druhým koněm.
Děkuji za radu. :)
kolackovakate
napsal(a):
Dobrý den, koupila jsem si kobylu s hříbětem s tím, že kobylu jsem si přivezla včera a hříbě mi má pán přivést až za 5 dní. Chtěla jsem se zeptat jak bych se k tomu měla stavět. Kobyla ještě hříbě kojila, takže mléčné žlázy fungují, ale hříbě už není zase tak malé hříbě a má 13 měsíců. Tak teď nevím jestli po příjezdu hříběte mám dát matku a hříbě zase k sobě a nebo je ještě nechat chvíli od sebe, tedy do té doby než kobyla přestane produkovat mléko. Mám možnost, aby byla každá s druhým koněm.
Děkuji za radu. :)
Ve 13 měsících nevidím žádný problém pokud chcete odstavit... Jak nejlépe na to bych už ale nechala odpovědět někoho zkušeného
Také bych využila příležitost a odstavila (resp. znovu nepřistavila :)). Ale hlídejte si kobylu kvůli zánětu vemínka. Nevím, jak moc 13měsíční hříbě ještě pije, ale u odstavů v 6. měsíci se kobyle dočasně ubíralo jádro a přidával se pohyb (sedlo nebo provádění), aby se lépe zasušila.
Asi nejlepší by bylo dovést hříbě později, pokud to jde (klidně i za 2-3 měsíce). Ten šok z oddělení už prostě stejně mají... A poznají se snad i po roce, to žádný strach. Takhle to bude s nejmenšími potížemi.
Já řeším podobný problém. Mám doma kobylu s 15 měsíčním hříbětem a kojí. Hříbě je na noc v samostatném boxu už od půl roku, ale jak jsou spolu celý den v ohradě, tak prostě pije. Ono to hodně záleží na kobyle, jestli stojí a drží, tak se některé rozkojí i po 2 měsících... (zas jsem viděla více kobyl, co po 14 dnech od sebe, prostě to hříbě už nenechaly pít) Když je dám každou do jiné ohrady, kobyla přeskočí.
Příklad si z nás neberte, vzniklo nám to malým stádem a závislostí kobyl na sobě (když tam máte 32letou co hrozí že ji klepne, když na odstav hříbě odvezu jinam; stejně nám v předjaří uhynula, ale to se zas zhroutila matka hříběte ze ztráty staré parťačky... a tak to odstavení pořád nějak odkládám, že se to samo ...) Není to dobré, kobyle hrozí zánět vemínka, nedostatek minerálů... a hříbě není úplně štíhlé.