Jak mám pokračovat v odstavení ?

Hannoverský teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.8.2019 23:46
kolackovakate

XXX.XXX.245.63

Dobrý den, koupila jsem si kobylu s hříbětem s tím, že kobylu jsem si přivezla včera a hříbě mi má pán přivést až za 5 dní. Chtěla jsem se zeptat jak bych se k tomu měla stavět. Kobyla ještě hříbě kojila, takže mléčné žlázy fungují, ale hříbě už není zase tak malé hříbě a má 13 měsíců. Tak teď nevím jestli po příjezdu hříběte mám dát matku a hříbě zase k sobě a nebo je ještě nechat chvíli od sebe, tedy do té doby než kobyla přestane produkovat mléko. Mám možnost, aby byla každá s druhým koněm.
Děkuji za radu. :)

27.8.2019 00:39
lenacia

XXX.XXX.168.82

kolackovakate napsal(a):
Dobrý den, koupila jsem si kobylu s hříbětem s tím, že kobylu jsem si přivezla včera a hříbě mi má pán přivést až za 5 dní. Chtěla jsem se zeptat jak bych se k tomu měla stavět. Kobyla ještě hříbě kojila, takže mléčné žlázy fungují, ale hříbě už není zase tak malé hříbě a má 13 měsíců. Tak teď nevím jestli po příjezdu hříběte mám dát matku a hříbě zase k sobě a nebo je ještě nechat chvíli od sebe, tedy do té doby než kobyla přestane produkovat mléko. Mám možnost, aby byla každá s druhým koněm.
Děkuji za radu. :)

Ve 13 měsících nevidím žádný problém pokud chcete odstavit... Jak nejlépe na to bych už ale nechala odpovědět někoho zkušeného

27.8.2019 07:44
akscha

XXX.XXX.112.169

Také bych využila příležitost a odstavila (resp. znovu nepřistavila :)). Ale hlídejte si kobylu kvůli zánětu vemínka. Nevím, jak moc 13měsíční hříbě ještě pije, ale u odstavů v 6. měsíci se kobyle dočasně ubíralo jádro a přidával se pohyb (sedlo nebo provádění), aby se lépe zasušila.

27.8.2019 08:59
rennie111

XXX.XXX.43.190

Nechajte ich od seba minimálne mesiac inak žriebä kobylu znova rozkojí. Ak by som mala možnosť ani by som to žriebä tak skoro nepriviezla, ale radšej ho ešte mesiac nechala v pôvodnom ustajnení a priviezla ho až potom a budete mať kľud.

27.8.2019 09:26
Pipilota

XXX.XXX.46.93

Asi nejlepší by bylo dovést hříbě později, pokud to jde (klidně i za 2-3 měsíce). Ten šok z oddělení už prostě stejně mají... A poznají se snad i po roce, to žádný strach. Takhle to bude s nejmenšími potížemi.
Já řeším podobný problém. Mám doma kobylu s 15 měsíčním hříbětem a kojí. Hříbě je na noc v samostatném boxu už od půl roku, ale jak jsou spolu celý den v ohradě, tak prostě pije. Ono to hodně záleží na kobyle, jestli stojí a drží, tak se některé rozkojí i po 2 měsících... (zas jsem viděla více kobyl, co po 14 dnech od sebe, prostě to hříbě už nenechaly pít) Když je dám každou do jiné ohrady, kobyla přeskočí.
Příklad si z nás neberte, vzniklo nám to malým stádem a závislostí kobyl na sobě (když tam máte 32letou co hrozí že ji klepne, když na odstav hříbě odvezu jinam; stejně nám v předjaří uhynula, ale to se zas zhroutila matka hříběte ze ztráty staré parťačky... a tak to odstavení pořád nějak odkládám, že se to samo ...) Není to dobré, kobyle hrozí zánět vemínka, nedostatek minerálů... a hříbě není úplně štíhlé.

Přidejte reakci

Přidat smajlík