Sedlo, které nedělá hajzlsed

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.8.2019 20:12

Ahoj, řeším problém se sedly. Jsem žena, vážím 57 kg, měřím 164. Mám spíše kratší nohy. Většina sedel, ve kterých jsem seděla mi dělá hrozný hajzlsed. Když sedím vzpřímeně a našteluju si holeně tam kde mám mít, tak mám kolena ještě před začátkem opěrek nebo mám naopak vzadu pod holení opěrky, které mi ty nohy hází opět dopředu. A tu holeň na nich nedokážu udržet dlouhodobě. Nebo pro jistotu to sedlo usazuje hrozně vzadu. Nemáte někdo tip na sedlo? Nemusí nutně podporovat sed, ale nesmí ho kazit. Jednu dobu jsem jezdila v takové té staroodílácké placce a všechno bylo ok, jenže to odešlo do věčných lovišť. Koník je užší, má rovná záda a méně výrazný kohoutek. Za jakékoliv tipy budu vděčná. Nejspíš bych kupovala z druhé ruky.

27.8.2019 21:15

ale vy nepíšete v kterých sedlech jste seděla...
Zkontrolujte délku třmenů, umístění třmenových zámků- čím víc vepředu tím se do sedla nikdy neusadíte, velikost posedlí...pokud chcete nenucený pevný sed, kupte si drezurní sedlo, já to letos zkusila a nemůžu si to vynachválit, jen musím sehnat padnoucí sedlo, to co mám je drobet úzké(Albion Style- prodávám)- je nově docpané...

27.8.2019 21:28
Terven

XXX.XXX.110.159

Můj čistě osobní názor, který nemusí nikdo sdílet- zdá se mi, že hajzlsed podporujou hlavně skoková sedla, mně se lidi usazení ve skočkách nelíbí.
Dcera před rokem, po éře skoček a skokových univerzálů přesedlala do drezurky a ten sed s dlouhými třmeny je úplně o něčem jiném a prakticky spontánně - bez toho, že by musela horkotěžko usilovat o linii rameno-kyčel-pata.
Samozřejmě chápu, že skočky mají svůj účel a konstrukci, která slouží tomu účelu. Ale - opět jenom můj osobní názor - pokud někdo nemá v úmyslu skákat, tak drezurka je lepší volba, i na rekre ježdění. A i tak nutno vyzkoušet, ne každá sedí každému.

27.8.2019 21:35
mulan

XXX.XXX.251.241

nejspiš máte moc velké posedlí, zkuste menší a hlubší posedlí a taky pozor, aby nejhlubší bod posedlí neby příliš vzadu

28.8.2019 08:38
akscha

XXX.XXX.26.89

Souhlas s ostatními ohledně drezurních sedel. Pokud vyloženě nemáte odpor k ježdění s delšími třmeny, zkuste to. Ta sedla celkem pěkně porovnají i vršek jezdce,ne jen sed a nohy a mě také šetří klouby, protože celá noha je uvolněnější. A nejezdím tak jen na jízdárně - drezurní speciály (ano, opravdu speciály :)) jsou moje oblíbena sedla do terénu.

Jinak jezdím cizí koně,takže jsem už seděla v mnoha různých sedlech různých velikostí, zejména tedy drezurnich. No a do drezurky jsem se vždycky nějak poskladala, zejména pokud byla kontaktnějsi. S univerzaly to bylo horší, a ve skocce jsem snad nikdy poradne neseděla,takže nemohu srovnávat. Jinak skutečný hajzsed mi kdysi vyrobila jen jedna syntetika od Dasla (šedé s kytickou, možná někdo zná :)).

28.8.2019 08:55
kallisto

XXX.XXX.237.35

Ano bude to tak že sedlo je vám velké. Pokud je to ještě ke všemu skokový speciál, který má kolenní opěrky opravdu hodně vepředu, budou vám nohy ujíždět ve snaze opřít koleno do opěrek. to vám hodí celou holeň dopředu a vyrobí hajzlsed

Jak už psali výše, drezurka jezdce usadí vcelku spolehlivě, pokud nebudou opěrky příliš masivní aby vám naopak odtlačovaly koleno moc dozadu pod sebe.

Vyzkoušejte nějaký univerzál, hlubší posedlí, větší opěrky. Pokud neskáčete 130 není důvod úplně mít skočku.

Já na rekre ježdění a skoky do 110 mám normálně drezurní speciál :-). Chrochtám si v tom, pohodlné jak sviňa, sed mám spravený, v terénu si sedím pěkně hluboko, nebolí mě kotníky (po operaci), protože mám delší třmeny.

28.8.2019 09:02
Arbora

XXX.XXX.192.218

Tiež si myslím, že sedlá, ktoré používate, budú pre vás veľké.
Možno ale chyba nebude iba v sedle, ale aj v jazdcovi - pokiaľ Vám utekajú nohy dopredu, nepomôže ani drezúrne sedlo.

28.8.2019 09:47
Žofi

XXX.XXX.42.114

akscha napsal(a):
Souhlas s ostatními ohledně drezurních sedel. Pokud vyloženě nemáte odpor k ježdění s delšími třmeny, zkuste to. Ta sedla celkem pěkně porovnají i vršek jezdce,ne jen sed a nohy a mě také šetří klouby, protože celá noha je uvolněnější. A nejezdím tak jen na jízdárně - drezurní speciály (ano, opravdu speciály :)) jsou moje oblíbena sedla do terénu.

Jinak jezdím cizí koně,takže jsem už seděla v mnoha různých sedlech různých velikostí, zejména tedy drezurnich. No a do drezurky jsem se vždycky nějak poskladala, zejména pokud byla kontaktnějsi. S univerzaly to bylo horší, a ve skocce jsem snad nikdy poradne neseděla,takže nemohu srovnávat. Jinak skutečný hajzsed mi kdysi vyrobila jen jedna syntetika od Dasla (šedé s kytickou, možná někdo zná :)).

Mám to naprosto stejně, jen s tím rozdílem, že pokud je skočka opravdu kvalitní, poskládám se tam bez problémů a skutečně velmi pohodlně (v rámci skokového tréninku) i se svými 184cm na výšku .

Ale jinak nedám na drezůrní sedla dopustit (zejména pak na značku Albion), i když je koník veselejší v terénu podrží bez problémů, je zároveň kontaktní a mým dlouhým nohám se po přechodu do drezůrního sedla kdysi neskutečně ulevilo

Ale i na staré roky jsem lajdák a pokud nemám delší dobu k dispozici mého úžasného trenéra, začnu se časem hrbit a když je někdo lajdák, tak mu nepomůže ani "zlaté" sedlo

28.8.2019 10:33
Antisgarcia

XXX.XXX.151.223

Pokud máte problem se sedem zkuste sedlo pro krátkonožce. Myslím že kentaur má prý sedla pro krátkonožce. Ale pokud fakt chcete zpravit sed,tak jak bylo doporučováno, tak rozhodně běžte do drezůrniho. Mě se v něm tak spravil sed že jsem nemohla sama uvěřit. 🙂

28.8.2019 12:36
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Trochu se rozepíšu, jelikož jsme doma během posledních 3 let měli několik desítek sedel. Nekecám, jezdíme: manžel - 182cm/76kg, dlouhé stehenní kosti, obliba hlubšího posedlí a větších opěrek, já-162cm/52kg, krátke nohy, obliba skokové placky bez opěrek, a rostoucí 7leté dítě jezdící na rovnováhu. Střídáme se na 2 koních do nedávna s různým typem osvalenosti zad.

100% haj..sed udělá KT Apollon, u všech u nás testovaných jezdců i koní. Jinak kobyle krásně sedělo a manžel měl pocit "sucha a bezpečí":)
Z kvalitních skokových sedel jsme zkoušeli Pariani, výborně řešené těžiště, nikam neházelo, pohodlné. Bohužel nesedělo ani jednému koni. Pak Barnsby Shockemohle, za mně naprostý vrchol dokonalosti, ač vyšší opěrky a hlubší posedlí, nediktuje sed a lze se v něm usadit dle potřeby. Měli jsme ho posedlí 17,5, 17, teď 16,5. Na výšku 162cm je 17 ideální, kvůli dítěti jezdím v 16,5 a v pohodě. Ve srovnání s většinou skokových sedel nemá tolik dopředu bočnice, neleze koni na lopatku a lze v něm jezdit i na drezuráka.
Z vysoké cenové kategorie jsem zkoušela Prestige Paris starší typ, posedlí 17 a za boha jsem nemohla najít rovnovážnou polohu. Ale je fakt, že koni těžce nesedělo. Equipe s posedlím 18 bylo pro mně příjemnější.
Dlouhá léta jsem jezdila v CTD Le Concours posedlí 18, prý to dělá fabrika Stubbenu. Je to placaté sedlo s malými stehenními opěrkami, přežila jsem v něm nástrahy valachova mládí. Neomezuje, nediktuje. Šlo z domu jen proto, že pro dítě bylo fakt veliké a chtěla jsem "něco lepší". Lituji, že jsem ho prodala.
KT Olymp, Olympic výborné sedlo na cválání a skákání. Pro správné těžiště a polohu nohou chce opravdu správné posedlí, jinak hází dopředu nebo dozadu. Rozdíl ve velikosti posedlí byl nejcitelnější ze všech sedel, co jsem zkoušela. Při správné velikosti naprostá svoboda sedu a polohy holeně. Miluju to sedlo.
Staré stubbeny, dobře vysezené nedělají hajzlsed.
Kamarádka má Eric Thomas, bohužel nevím typ, nedělá hajzlsed, pohodlné.
Na shetlanda jsme měli Norton Rexine, zkoušela jsem ho i na valacha, na to že jeto levná syntetika, příjemně v rovnováze, ha.zl sed nedělalo.
Baloun C1, na fotce vypadá fakt pěkně, po obhlídce zpracování sedla a 5 minutách na jízdárně nepovažuji za sedlo:)
Univerzály jako Jupiter, Seneca vyhovovali manželovi. Já se musela furt někam štelovat.
Příjemné překvapení bylo Daw Mag Junior, kvalitní, pohodlné, v rovnováze. Holeň hodně držela v jedné poloze, ale v základní a správné.
Kožené Daslo nebylo špatné pro pozici nohou, ale koni nesedělo, tak nebyla rovnováha.
Drezurní KT Penelopa, na moderní drezuru asi fajn, ale drželo v záklonu a nepustilo. Holení šlo aspoň trochu pohnout. Ještě větší extrém byl drezurní Hennig, sedlo za strašný prachy, ale bezkonkurenčně nejomezující. Drezura Stubben, tuším Colombo, placaté, bez opěrek, svoboda holení, svoboda sedu, nikam necpalo.
Univerzál Barnsby GP, naprostá bomba. Perfekně v rovnováze, i když ke konci bylo kobyle úzké, hlubší posedlí, svobodné holeně.
Kieffer Garmisch, svobodné holeně, trochu moc hluboké posedlí.

Užší koník s méně výrazným kohoutkem a rovnými dlouhými zády byla manželova kobyla jako remonta a bylo to peklo, všechno jí lezlo dopředu a odstávalo vzádu. Bohužel jí seděl KT Apollon. A naštěstí jí seděl Barnsby GP. Pasoval jí celkem i CTD Le Parcours, nikam necpalo nohy, ale bylo na mladého koně široké v plecích.
Na užšího koně bych volila univerzální sedlo s plnými polštářemi (mrkněte na stránky o sedlech http://www.dsp-pferde.eu/?p=577), aby neklouzalo do předu a pak koukala z boku na nejhlubší bod posedlí, aby nebylo sedlo vysezené vzadu.
Správně sedící sedlo nikam nesune, nehází a sedíte v "nulové poloze" co se týče napětí svalů. Když mě po jízdě v novém sedle bolí nějaké svaly, vím, že sedlo není v rovnováze, nebo něco někomu nesedí. A je uplně jedno, jestli je to skokové nebo drezurní.

28.8.2019 13:32

Rif Du Madon OT : Když jsme u těch Albionů, (nedávná diskuse o sedlech) tak jsem si z Anglie koupila Tzara, jsem strašně zvědavá, co to bude zač....nemá zde někdo? Mám pořád pocit, že bych měla mít na jednoho koně sedel víc , nějak se mi to doma hromadí-kdyby někdo chtěl výše zmiňované CTD le parcours- mám hnědé, udělám mu cenu.....je v inzerci, zde ne + ten Albion Style. (víc sedel - to kecám, chci to omezit na dvě- terénní a drezurní )

Jinak pro zadavatelku opravdu se drezurního sedla nebojte, klidně si dejte pro větší jistotu o díru kratší třmen než by měl být a takový jistý pocit na koni nezažijete v žádném sedle, mám odzkoušeno E. Diamanta, Pasiera GG a Albiona Style. No ale pokud kobyle seděl K. Apollon, taky se mi v něm dobře jezdilo ven do terénu.

28.8.2019 13:59
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Rif Du Madon OT : Když jsme u těch Albionů, (nedávná diskuse o sedlech) tak jsem si z Anglie koupila Tzara, jsem strašně zvědavá, co to bude zač....nemá zde někdo? Mám pořád pocit, že bych měla mít na jednoho koně sedel víc , nějak se mi to doma hromadí-kdyby někdo chtěl výše zmiňované CTD le parcours- mám hnědé, udělám mu cenu.....je v inzerci, zde ne + ten Albion Style. (víc sedel - to kecám, chci to omezit na dvě- terénní a drezurní )

Jinak pro zadavatelku opravdu se drezurního sedla nebojte, klidně si dejte pro větší jistotu o díru kratší třmen než by měl být a takový jistý pocit na koni nezažijete v žádném sedle, mám odzkoušeno E. Diamanta, Pasiera GG a Albiona Style. No ale pokud kobyle seděl K. Apollon, taky se mi v něm dobře jezdilo ven do terénu.

Jednu dobu jsme měli doma sedel 6 (manželovo na kobylu, mé na kobylu, manželovo na valacha, mé na valacha, synovo na poně a na valacha), to byl mazec co se týče třmenů, řemenů a podsedlovek. Chapi se v tom neorientovali, doma se nedalo hnout a mít v baráku milion rozšpiněných podsedlovek a podbřišníků...
Naštěstí to vyřešila sedla Barnsby, vyhovují nám všem a kobyla zmohutněla do komorové velikosti mého valacha. Dítě vyrostlo z poníka. A počet sedel se ustálil na 2, které padnou oboum koním. Zatím:) Protože vždy, když vidím za dobrou cenu sedlo, které mi říká :"Mně si ještě nezkoušela", tak ho koupím. Zatím nic nebylo lepší než Barnsby, tak je vždy prodám dál.
Diamanta jsem ošahávala v sedlovně a na pohmat dobrý:) Na Albiona si brousím zuby, ale na K2 skokové.
Verun: Z Anglie kupujete přes e-bay? Tam bych si vybrala a už mám celkem vytrénované oko, co našim koním pasuje, tak bych se nebála. Ale nechtějí posílat do ČR. Sedla vyrobené v anglii jsou uplně jiný level a na e-bay je prodávají za fakt srandovné ceny. To by mi doma nevadilo ani víc sedel než 2:)

28.8.2019 17:39
Dotaz

XXX.XXX.24.242

S úžasem sleduji přehled některých přispěvatelek. Zkoušel někdo vaquera sedla? Zajímal by mě názor na ně. Zdají se mi do terénu bezpečná. Díky.

3.9.2019 14:44
konarka13

XXX.XXX.229.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

dobrý den,mohla bych více info k vámi nabízenému sedlu albion?děkuji do sz

Přidejte reakci

Přidat smajlík