QH bez plemenné příslušnosti

Quarter Horse
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bubu77

28.8.2019 20:27
Bubu77

XXX.XXX.242.3

Dobrý den, dovedl by mi někdo poradit, proč klisna má uvedeno v průkaze bez plemenné příslušnosti a to i přesto, že rodiče jsou uvedení a jsou čistí QH?
A druhý dotaz, zda cena za takovouto klisnu může nebo nemá být nižší.
Děkuji.

28.8.2019 21:14
lenacia

XXX.XXX.173.31

cenu si určuje majitel sám, zda ji ale někdo koupí je druhá věc,
Plemennou příslušnost QH by potřebovala mít zařízenou v USA mám ten dojem a její otec musí být plemenník, pokud plemeníkem je a měla byste možnost získat DNA jak otce tak matky, mělo by být teoreticky možné si plem ennou příslušnost v USA dodělat

28.8.2019 22:11
jednorožecAmálka

XXX.XXX.63.154

Nevím, jak je to u QH. Já jsem měla ČT kobylku bez plemenné příslušnosti. Oba rodiče ČT, otec oficiální plemeník ČT, oficiální připouštění. Nechtěla jsem jí nechat pálit výžeh. Měla čip a udělané genetické testy, původ jí byl uznán. V modré knížce měla vypsaný původ dokonce do 4. generace. Ale vedení plemenné knihy ČT se zatvrdilo, že když kobyla nemá na sobě vypálená písmena ČT, že to prostě není plemeno ČT. V modré knížce měla napsáno místo plemene ČT jenom teplokrevný typ. Po nějaké době jsem ji musela prodat. Noví majitelé vyměkli a ve věku asi 7 let na ní nechali vypálit písmena ČT. No a plemenná kniha ČT ji uznala a od té doby byla kobyla oficiálně plemeno ČT.

28.8.2019 22:37
lenocka

XXX.XXX.60.146

Možná nebyl některý rodič uchovněn v ČR? Oficiální QH pedigree (viz. foto) jste viděla?

29.8.2019 06:32
Arbora

XXX.XXX.212.221

Pravdepodobne administratívna záležitosť.
Na to, aby potomok dostal papiere, musia byť rodičia uchovnený. Ak nebol otec registrovnaý plemenník, tak holt nebude potomok registrovaný príslušník plemena.

Cenu určuje majiteľ a trh. Ale áno, logicky, “kríženec” nemá chovnú hodnotu a jeho cena by mala byť nižšia.

29.8.2019 09:32
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No to máte jako se vším...
Jedno jestli pes, nebo kůň. Bohužel jsou zvířata množená čistě a jen na ten peněžitý vývar a vždycky se to nějak okecá...
Pak jsou zvířata množená s tím aby to nějak finančně vyšlo, ale přeci jen je už dopředu nějak plánováno, aby v případě kobylky měla i nějakou chovnou budoucnost (tedy se posuzují rodiče a jejich vhodnost k sobě) - využitelnost jezdecká je samozřejmostí. Dbá se na předcházení vad, tedy nějaká genetická vyšetření atd. (panel testy). Když je do nich řádně investováno (nepřipouští se nejbližším hřebcem, kobyla má řádné krmení a vet. péči), to opapírování je ta menší položka a proto ji hříbě má v pořádku. Zvlášť je položka u plemen kde je svod a výkonnostní zkouška.
Cenu určuje trh. Ale vždycky myslete na to, že nákupní cena je u koně ta až "zanedbatelná" položka. A nevyplatí se na ní přehnaně šetřit - prostě aby byla v pořádku cena za vet. prevence, korektury kopyt, odchov atd. Lacený bývá dvakrát placený. Zas ale neskočit na lep množičům módních plemen (upřímně kolik skutečně kvalitních QH v republice je? Amíci dávají ty papíry prostě na základě původu - tedy administrativní úkon oproti platbě - o kvalitě to neříká nic)
Vždycky se při nákupu koně vyplatí prověřit si jestli by ho koupil i někdo jiný a za kolik. Protože člověk neví co se kde a jak může podělat a koník bude muset dál. Zodpovědný člověk tohle zvažuje už při nákupu... Kdo sleduje inzerci určitě si všiml, že skoro polovina koní se v ČR prodává víc než půl roku a je v inzerci i hodně koní déle než rok. A to bývají ti s divno původem.

29.8.2019 10:45
evush2010

XXX.XXX.248.234

pokud má oba rodiče v českém průkaze koně otec je v rejstříku plemeníku ČR. Kobylka nemá vystaven originální certifikát z USA (nevyřízeno nebo neuhrazeno), s originálem pak změníte typ na plemeno přes UEK. Je třeba mít výpis z mateřské PK (USA - mimo EU). Ano, bez dokončené registrace by měla být cena nižší nebo alespoň ponížena o administrativní náklady. Matku i otce lze doregistrovat do PK USA s klisničkou, pokud jste jejich vlastníkem. Poplatky za zápis se s věkem hříbětě zvyšují.

Bubu77

30.8.2019 16:08
Bubu77

XXX.XXX.242.3

Děkuji všem za odpovědi. Vůbec se v tom právě neorientuji a chtěla jsem si udělat obrázek.

Přidejte reakci

Přidat smajlík