Obsedaní

Welsh part-bred
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.8.2019 11:03
Lara898

XXX.XXX.122.174

Dobrý den, nevíte předběžně o někom v Ústeckém kraji (nejlépe Ústí nebo Děčín) kdo obsedá koně? Jde o to že mám mladého koně, který je vychovaný, hodný ,všechno zvládá ale sama obsedat budu poprvé a ráda bych pozvala někoho zkušenějšího v obsedání, abych neudělala nějakou chybu. Hledám člověka, který nebude mít problém za námi dojet.
Za veškeré návrhy a doporučení děkuji.

29.8.2019 11:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

Velmi dobře!

29.8.2019 11:34
Antisgarcia

XXX.XXX.124.29

Lara898 napsal(a):
Dobrý den, nevíte předběžně o někom v Ústeckém kraji (nejlépe Ústí nebo Děčín) kdo obsedá koně? Jde o to že mám mladého koně, který je vychovaný, hodný ,všechno zvládá ale sama obsedat budu poprvé a ráda bych pozvala někoho zkušenějšího v obsedání, abych neudělala nějakou chybu. Hledám člověka, který nebude mít problém za námi dojet.
Za veškeré návrhy a doporučení děkuji.

Já vám sice neporadím, ale klaním klobou za to že nejste jak někteří že i když je to jejich první obsedáni tak si nikoho nevolaji. 🙂 přeji hodně štěstí.

29.8.2019 11:51
Lara898

XXX.XXX.122.174

Děkuji 🙂

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.8.2019 13:29

Obsednout zas takový problém není, horsi je pak kone prijezdit. Nejsem z oblasti, ale přeji hodně štěstí, i s volbou případného trenéra, já to štěstí na začátku neměla a placam se v tom s konem už dva roky... 🤔

29.8.2019 16:57

Ono nechat si koně přijezdit jiným jezdcem nemusí být až zas taková výhoda, pokud je kůň hodný a nebudete toho zneužívat- chvátat na něj není to zas až něco tokového, co by průměrný jezdec nezvládl.

29.8.2019 17:01
sisi58

XXX.XXX.191.1

Dobrý jezdec koníka naučí, co a jak a majitel může na těchto základech stavět. Pilovat, vylepšovat,zdokonalovat.
Chyby v začátku pokazí koni dobrou spolupráci s lidmi a to je špatné, hlavně pro koně.

Neregistrovaný uživatel

29.8.2019 17:22
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.28.16

Pokid mi kone prijezdi osoba o x trid vys jak ja. Nemusim pak byt schopna toho kone ujezdit a ve vysledku to muze nadelat taky dost paseku. Zas pokid si ho prijezdim sama pod dozorem od zacatku si kone udelam pro sebe. Coz mi prijde skorem lepsi.

29.8.2019 17:36
sisi58

XXX.XXX.191.1

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pokid mi kone prijezdi osoba o x trid vys jak ja. Nemusim pak byt schopna toho kone ujezdit a ve vysledku to muze nadelat taky dost paseku. Zas pokid si ho prijezdim sama pod dozorem od zacatku si kone udelam pro sebe. Coz mi prijde skorem lepsi.

Kolik je teď jezdců, kteří jsou schopni i jen korektně jezdit na naučeném koni? A kolik pak bude jezdců, co dokáží smysluplně vysvětlit mladému koni, co se po něm chce?!
Podle toho, co píšete, by si člověk vlastně nemohl koupit kvalitního koně, pokud není velmi dobrý až výborný jezdec?
Ne, každý a tedy i kůň se má učit od toho nejlepšího v dosahu. Navíc předpokládám, že majitel přiježďovaného koně se bude účastnit. A bude se ptát a bude se sám učit. Už jen tím, že bude zkušeného jezdce pozorovat. Navíc se může i po dokončení učení neustále ptát zkušeného a popř znovu požádat o spolupráci.
Ano,bude to drahé,ale jsou to peníze vložené do správné věci.

29.8.2019 18:13

Sisi jsou jezdci kteří maji své koně naježděné v určitém stylu a já , vy , většina tady by je ani nenaklusala...o to jde. střídání jezdců na mladém koni si myslím není pro naučení pomůcek to pravé , každý se bude snažit o jednu věc ale ve výsledku to každý bude dělat trochu jinak a mladý koník bude mít akorát hokej, jsou koně co to skousnou ale i co ne.

29.8.2019 18:43
akscha

XXX.XXX.25.176

Obsedani a částečně i prijezdeni jsou hodně o tom, zda daná osoba dokáže s koněm smysluplne komunikovat a citlive dávkovat práci. Z doslechu vím i o zacatecnicich, kteří si mladého koně připravili sami. Samozřejmě se pak může stát, že kůň bude nestandardní a pro jiné jezdce nejezditelny (např.nauceny hlavně na slovní povely), nebude naohybany na jízdárně atd. Ale vzala bych v potaz zminenou moznost, že kůň prijezdeny profikem si zadavatelku otestuje. Jako ideál bych viděla dohled zkušenějšího člověka a střídání se na koni u zadavatelky ve stáji.

Bohužel nejsem z ústeckého kraje, takže jméno neporadím :( zkuste zalovit v paměti - určitě jste potkala nějakého trenéra/jezdce, který hezky pracuje s konmi. Zkuste ho oslovit

29.8.2019 18:56
sisi58

XXX.XXX.191.1

akscha napsal(a):
Obsedani a částečně i prijezdeni jsou hodně o tom, zda daná osoba dokáže s koněm smysluplne komunikovat a citlive dávkovat práci. Z doslechu vím i o zacatecnicich, kteří si mladého koně připravili sami. Samozřejmě se pak může stát, že kůň bude nestandardní a pro jiné jezdce nejezditelny (např.nauceny hlavně na slovní povely), nebude naohybany na jízdárně atd. Ale vzala bych v potaz zminenou moznost, že kůň prijezdeny profikem si zadavatelku otestuje. Jako ideál bych viděla dohled zkušenějšího člověka a střídání se na koni u zadavatelky ve stáji.

Bohužel nejsem z ústeckého kraje, takže jméno neporadím :( zkuste zalovit v paměti - určitě jste potkala nějakého trenéra/jezdce, který hezky pracuje s konmi. Zkuste ho oslovit

Většina koní si svého nového jezdce testuje. Nic nového. V čem by tedy byl rozdíl? Bude tu kůň naučený na správné pobídky a jeho majitel/nový jezdec. Nepředpokládám,že by se kůň učil třeba půl roku. A na svého majitele zapomněl. Každý to asi máme jinak. Já dávám přednost naučenému koni i když bychom si pak na sebe museli zvykat.

29.8.2019 22:28
akscha

XXX.XXX.28.99

Tak ono jde o to,co myslíme pod pojmem naučený. Jestli na sobě kůň snese jezdce (je obsednuty) a nebo jestli dokáže chodit ve všech chodech na jízdárně a venku. Obsednout může po přípravě že zeme v podstate i nejezdec, tam trošku nechápu dotaz. Prijezdeni je o něčem jinem a pár měsíců zabere, i když by šlo jen rychlokurs "pro kobyly na zkoušky". A pritom výsledek bude porad mlady kun, na kterém je potřeba pracovat. Ne starý fungující mazák, co ho jen tak něco nerozhází. Ta tíha učení mladého koně na zadavatelce pořád z velké části zustane, pokud tam kone nechce nechat dva roky :) to je asi to hlavni, což tim chci říct.

Dal se může stát, ze kůň od profika bude v lepším případě najezdeny na jasne jemně pomůcky, nebudou si chvilku rozumět a bude si ho muset naučit na sebe. V horším případě bude zpracovaný trochu silou, protože profík si to mohl dovolit. Kazdopadne teď to čtu ještě jednou a zadavatelka hledá nekoho, kdo k ní dojede a dohledne. To je dobrá cesta...

Jinak zadavatelce se tímto moc omlouvám za nekonstruktivní off topic, ale aspoň se příspěvek topne :) a na hledání vhodné osoby zkuste fb skupinky (konaci Ústecký Karlovarský kraj apod.), sem zase tolik lidí nechodi

Neregistrovaný uživatel

30.8.2019 00:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.143

Ja v usteckem kraji i vim. Ale vse je z Lounska bohuzel. :-(

Přidejte reakci

Přidat smajlík