Kůň pro těžkého a vysokého jezdce

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

jezdec159

30.8.2019 22:29
jezdec159

XXX.XXX.209.94

Ahoj, chci pořizovat koně pro přítele, který má kolem 90kg a měří téměř 2m (ano je vysoký a dost těžký - i přes to že je hubený) ...přítele se snažím učit ale zatím je to začátečník.

Měli byste nějaké doporučení na plemeno koníka vhodného? U koní nejsem začátečník tudíž mám par tipů, ale chci slyšet nezaujatý názor.

Chci aby plemeno bylo vyšší (165 - 170cm a mohutnější) ..takže žádná malá plemena, ač unesou hodně tak nechci nízkého koně, už jednoho kolem 155-160 mám a mám ambice na vyššího.

Napadá mě mohutnější ČT, Kladrubák, P. R. E., spíše mám zájem o čistého kvalitního koně než křížence..

30.8.2019 22:35
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Šlonzák?

3.9. je asi svod, jestli jsem to dobře pochopila.
https://www.facebook.com/StadoKsiaz/photos/a.307380129753640/658746127950370/?type=3&theater

.

31.8.2019 07:13
sisi58

XXX.XXX.191.1

Kamarádka si onehdá koupila kladrubačku. Přímo v Kladrubech. A je nadšená! Taky má festovního chlapa, sama není drobínek a jen ochká a ojká, co jde kolem ní.

31.8.2019 07:28
kapička

XXX.XXX.36.17

Taky mi hned vyskočil v hlavě šlonzák. To jsou koně, kterým 90 kg ani nepřijde. Nebo moravský teplokrevník, ČT spíš z nějakých starších rodin (mohutnější, takový ten univerzální typ koně, o kterém se dá s nadsázkou říct, ráno zorám pole a odpoledne přejde parkur)

PRE bych vyloučila, sice se používají jako filmoví koně a takový kaskadér v brnění je dost těžký (i filmové brnění něco váží ), ale od pohledu mi nikdy nepřišli jako kůň pro těžšího jezdce. I když vezmu v potaz fakt pěkné hřebce ze Španělska

Hanulinka

31.8.2019 09:40
Hanulinka

XXX.XXX.167.252

90 kg u chlapa je naprosto bezna hmotnost....
A pokud nechce skakat 140,nebo kone na vysoke sportovni urovni vyuzivat,nemyslim,ze by 90 kg bulo na obyc ct nejak prilis...
Rekla bych,ze to ma dobra polovina chlapu,ktere na parkurech i drezurach vidime.
O westernech nemluve...k tomu muzeme navic pripocitat jeste par solidnich kg navic za sedlo.

Samozrejme,pokud ma pan 2m,urcite bude dobre vyssi a mohutnejsi kun,pro komfortnejsi sed a teziste.
Ale jinak bych vybirala spis podle charakteru a za jakym ucelem konika chcete...
Rozdil je 2h vyjizdka,nebo 4 denni vandr na 120km....
Ale se spravnou pripravou a managementem by ani to nemel byt problem...

jezdec159

31.8.2019 12:21
jezdec159

XXX.XXX.209.94

Hanulinka napsal(a):
90 kg u chlapa je naprosto bezna hmotnost....
A pokud nechce skakat 140,nebo kone na vysoke sportovni urovni vyuzivat,nemyslim,ze by 90 kg bulo na obyc ct nejak prilis...
Rekla bych,ze to ma dobra polovina chlapu,ktere na parkurech i drezurach vidime.
O westernech nemluve...k tomu muzeme navic pripocitat jeste par solidnich kg navic za sedlo.

Samozrejme,pokud ma pan 2m,urcite bude dobre vyssi a mohutnejsi kun,pro komfortnejsi sed a teziste.
Ale jinak bych vybirala spis podle charakteru a za jakym ucelem konika chcete...
Rozdil je 2h vyjizdka,nebo 4 denni vandr na 120km....
Ale se spravnou pripravou a managementem by ani to nemel byt problem...

ano hmotnost je vcelku běžná, ale ta výška je poměrně hodně a koni to může rozhazovat balanc a těžiště, proto si myslím, že je lepší vyšší udělanější kůň, momentálně jezdí na mé kobyle appaloosa, která je mohutná a krásně stavěná, ale jelikož je menšího vzrůstu tak to možná není ideální..ani na pohled :D

Co se týče zaměření koně, nemáme ani jeden žádné vysoké ambice do sportu, ale od koně očekávám, že pokud si na něj sedne přítel, bude to pro něj ideální hodný vyjížďkový poslušný kůň a pokud si na něj sednu já bude to také můj parťák do všeho a na dlouhé vyjížďky (několikahodinové) s tím že si třeba něco skočíme a bude mít jiskru v očích a nebude to žádné tlačivé lenivé zvíře, zkrátka normálně fungující kůň, kterého nemusí člověk brzdit ale ani do něj kopat.

Jelikož mám westernová sedla, bylo by dobré pokud by to snesl, ale anglii hodlám pořídit.

1.9.2019 21:19
Rita R

XXX.XXX.69.197

jezdec159 napsal(a):
ano hmotnost je vcelku běžná, ale ta výška je poměrně hodně a koni to může rozhazovat balanc a těžiště, proto si myslím, že je lepší vyšší udělanější kůň, momentálně jezdí na mé kobyle appaloosa, která je mohutná a krásně stavěná, ale jelikož je menšího vzrůstu tak to možná není ideální..ani na pohled :D

Co se týče zaměření koně, nemáme ani jeden žádné vysoké ambice do sportu, ale od koně očekávám, že pokud si na něj sedne přítel, bude to pro něj ideální hodný vyjížďkový poslušný kůň a pokud si na něj sednu já bude to také můj parťák do všeho a na dlouhé vyjížďky (několikahodinové) s tím že si třeba něco skočíme a bude mít jiskru v očích a nebude to žádné tlačivé lenivé zvíře, zkrátka normálně fungující kůň, kterého nemusí člověk brzdit ale ani do něj kopat.

Jelikož mám westernová sedla, bylo by dobré pokud by to snesl, ale anglii hodlám pořídit.

A proč mu chcete kupovat koně, když ještě neumí ani jezdit? Vidím to hodně ve svém okolí, ženská má velké oči, tak po pár jízdách letí milému kupovat vlastního koně, a za půl roku ho prodávají, když se zjistí, že ho koně zas až tak nebaví. Nemyslím nic konkrétně proti vám, jen mě to zaujalo, ty příspěvky typu - potřebuju koně (já, celé to chlapovi zařídím, protože on tomu ani za mák nerozumí) pro chlapa-začátečníka jsou tu poměrně často.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.9.2019 08:35
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rita R napsal(a):
A proč mu chcete kupovat koně, když ještě neumí ani jezdit? Vidím to hodně ve svém okolí, ženská má velké oči, tak po pár jízdách letí milému kupovat vlastního koně, a za půl roku ho prodávají, když se zjistí, že ho koně zas až tak nebaví. Nemyslím nic konkrétně proti vám, jen mě to zaujalo, ty příspěvky typu - potřebuju koně (já, celé to chlapovi zařídím, protože on tomu ani za mák nerozumí) pro chlapa-začátečníka jsou tu poměrně často.

Souhlasím, přesně z takového prodeje jsem přišla ke své kobyle já.

2.9.2019 09:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Rita R napsal(a):

No ono je ježdění dosti odlišný koníček, od ostatních koníčků.
Pokud navezu milého do tenisu, či běžkování a koupím mu výbavu, nic horšího, než že věci budou ležet v garáži, se nestane.
Kůň je živý a stěhuje se od původního majitele, ze známého prostředí a od kamarádů, někam do pryč.
Jasně, koně mění majitele, i několikrát za život. Ale pokud to není opravdu nutné, nemělo by to být příliš často.Pokud tedy nejdou ze špatných podmínek na lepší.
Taky se přikláním k tomu, vyčkat, zda bude přítel nadšený i po půl roce.
Naštěstí se to opravdu pozná brzy.

2.9.2019 11:30
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Chlap 2m vysoký bude potřebovat sedlo s odpovídajícím posedlím. Ve westernu se neorientuji. U anglie min 18,5. Vybírejte koně s delšími pevnými zády. Klisny mívají záda delší než valaši a taky si hodně chlapů s klisnou rozumí líp. Když jsme vybírali koně pro manžela, byli jsme v Slatiňanech (líbili se mu víc černé) a luxusní přístup, nemusíte se bát, že vám něco u koně zatají nebo prodají koně nevhodného. Zaplaťte si tam vyjížďku nebo víc, ať přítel vyzkouší kladrubáků několik, nemusí každému vyhovovat vysoká akce. Mají koně zvyklé na různě zkušené jezdce a dobře odchované i vychované. Opravdu jsou hodné těch peněz. My nakonec pořídili moravskou teplokrevnici. Manžel mi zadal kritériá: mladá, zdravá klisna, tmavá až černá, vysoká a do 30tisíc:):):). Sehnali jsme Furiosu s krásným původem, 2letou za 40. Ač manžel odježděnými léty fakt začátečník není, od ježdění očekává vyjet si jednou dvakrát do týdne, když je hezky. MT jsou sebevědomé koně bez záchvatů hyperaktivity a panického jednání. Naše se nebojí téměř ničeho, nebo čeká v klidu na reakci jezdce. Co mám zkušenost, linie Catalin a oboustranný Furiosi jsou flegmatici (zdechliny bez temperamentu:), Przedswiti jsou živější. Jsou to hodně pozdní koně a kvůli výšce 2m vybírejte staršího koně, osvaleného a v rovnováze. Co koukám do inzerce, Moraváci mají pěkné koně za super ceny a na rozdíl od Slováků je i krmí. Jo připravte se, že velký kůň toho sežere fakt hodně, rozdíl proti apalose bude veliký.
Koně vybírejte, aby byl sympatický i Vám. Budete oška, krmič, pasovač výstroje, trenér i jezdec. V období rýmičky a bloklých zad si zajezdíte:)
Asi budete jezdit spolu, pravděpodobně vysokému koni nebude vyhovovat jet za apou, ideálně kupte koně, co umí jezdit první, nebo ho to pak naučte.
Hlasuji za MT, jsou to univerzální koně, jestli si chcete i Vy dobře zajezdit, budete spokojená. Na podzim bývají svody i výstavy. Podpořte domácí chov tradičních plemen a ušetříte si potíže s kopyty, srstí. Nákup na Moravě byl příjemný, doteď rádi vzpomínáme:)

gingerbread

10.9.2019 14:32
gingerbread

XXX.XXX.209.94

Rita R napsal(a):

Nekupuji toho koně příteli, ale mám koně doma ve svém ustájku a mám dva, jednoho z nich prodávám, protože mi nevyhovuje a svého druhého nenechám o samotě, takže ten kůň je tu tak jako tak potřeba a rovnou chci využít toho, že bude užitečný na občasné svezení přítele, rodiny, nebo ostatních přátel..prostě takový kůň i do nepohody.
Přítel nechce ani žádnou výstroj nehodlá se koním věnovat, ale občas si zajet v pěkném počasí by uvítal.

10.9.2019 15:50
Varaxi

XXX.XXX.1.226

V poválečné literatuře byl uváděn jako ideální kůň pro těžké jezdce clevelandský hnědák. Ovšem kde ho sehnat, to je úplně jiný případ.

10.9.2019 19:52
lenacia

XXX.XXX.168.82

Možná bych se pohlédla po moravském teplokrevníkovi, případně po koních po przedswitech

Přidejte reakci

Přidat smajlík