Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nwm

9.9.2019 12:14
Nwm

XXX.XXX.104.88

Ahoj, chtěla bych se zeptat v kolikati obsedat koníka... V případě hucula si nejsem moc jistá no. Máme 2 a půl roku starého . Trenérka říkala,že jsem lehká ( cca 50 kg) tak když si na něj jednou za čas sednu, nebude to vadit. Už sem na něm seděla, ale né na víc jak minutku. Chtělo by to trošku víc rad, protože tady na internetu hodně píšou,ať se odsedá později, na některých zdrojích uvádí že na koních aktivně jezdí i když jsou mladší. Proto pokud tady máte nějaké skušenksti, můžete mi prosím poradit? Předem děkuju

9.9.2019 12:47
Horsana

XXX.XXX.51.17

Mám 6 ročného hucula a ešte nie je obsadnutý, na foto ten ryšavý.
Až tento rok vyzerá ako dospelý kôň, som rada, že som nič neurýchlila a obsadať a jazdiť ho aj tak budú ľahké váhy.
Človeka na sebe mal, aj sedlo, dávno, v rámci hry.

Z rovnakého chovu má kamoška 2,5 roku starého valacha (na foto plavák), je pekný, mohutný, ale je vidieť, že ešte bude poriadne rásť a mohutnieť, momentálne sa pomaly pripravuje na prácu na dvoch lonžiach, pomaly znamená, že mu kamoška dáva na pár minút gurt s dečkou.

Nie je kam sa ponáhľať, je to neskoré plemeno a zo zeme sa dá robiť milión vecí.

9.9.2019 13:00
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
Mám 6 ročného hucula a ešte nie je obsadnutý, na foto ten ryšavý.
Až tento rok vyzerá ako dospelý kôň, som rada, že som nič neurýchlila a obsadať a jazdiť ho aj tak budú ľahké váhy.
Človeka na sebe mal, aj sedlo, dávno, v rámci hry.

Z rovnakého chovu má kamoška 2,5 roku starého valacha (na foto plavák), je pekný, mohutný, ale je vidieť, že ešte bude poriadne rásť a mohutnieť, momentálne sa pomaly pripravuje na prácu na dvoch lonžiach, pomaly znamená, že mu kamoška dáva na pár minút gurt s dečkou.

Nie je kam sa ponáhľať, je to neskoré plemeno a zo zeme sa dá robiť milión vecí.

Ten plaváček má lepší záda. Nebo je ryzák nedobře vyfocený?

9.9.2019 13:02
bassrock

XXX.XXX.251.2

Souhlas s Horsanou, není kam spěchat, zvláště u hucula.
Mám kobylku obsedlou po čtvrtém roce, velmi zvolna, do šesti ještě rostla a teprve teď v osmi letech mi příjde že mentálně dospěla.
Opravdu je to pozdní plemeno a pokud ho pošetříte teď v začátku, bude vás doprovázet ještě dlouhé roky.
Na foto šestiletá.

9.9.2019 13:07
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nwm napsal(a):
Ahoj, chtěla bych se zeptat v kolikati obsedat koníka... V případě hucula si nejsem moc jistá no. Máme 2 a půl roku starého . Trenérka říkala,že jsem lehká ( cca 50 kg) tak když si na něj jednou za čas sednu, nebude to vadit. Už sem na něm seděla, ale né na víc jak minutku. Chtělo by to trošku víc rad, protože tady na internetu hodně píšou,ať se odsedá později, na některých zdrojích uvádí že na koních aktivně jezdí i když jsou mladší. Proto pokud tady máte nějaké skušenksti, můžete mi prosím poradit? Předem děkuju

Jak píše Horsana, není kam spěchat, pokud něco pokazíte v 2,5 letech, už to nenapravíte.
Ale určitě můžete koníka zvykat na dečku, sedlo, obřišník a tak. To koníkovi určitě neuškodí.
Vlastně můžete dělat vše, co děláte,než jezdíte, jen nakonec na koníka nenasednete. Třeba jen obejdete areál, kousek po cestě a zpět. Okolo jízdárny a pod.
On pak bude tohle vše zvládat bez stresu a vy budete mít koníka přichystaného,až nastane ta správná chvíle.Kdy? To vám tady od PC, nikdo neřekne.
Ale ve 2,5 letech je to opravdu strašně brzo. I kdybyste vážila 30 kg.

9.9.2019 13:11
Horsana

XXX.XXX.51.17

sisi58 napsal(a):
Ten plaváček má lepší záda. Nebo je ryzák nedobře vyfocený?

Ryšiak stojí hore kopcom, záda má dobré, len trošku...ehm...široké :D

9.9.2019 13:12
Horsana

XXX.XXX.51.17

bassrock napsal(a):
Souhlas s Horsanou, není kam spěchat, zvláště u hucula.
Mám kobylku obsedlou po čtvrtém roce, velmi zvolna, do šesti ještě rostla a teprve teď v osmi letech mi příjde že mentálně dospěla.
Opravdu je to pozdní plemeno a pokud ho pošetříte teď v začátku, bude vás doprovázet ještě dlouhé roky.
Na foto šestiletá.

Jéééj, tak to bola teda v 6 rokoch ešte dieťatko, wow :)

9.9.2019 14:37
bassrock

XXX.XXX.251.2

Horsana napsal(a):
Jéééj, tak to bola teda v 6 rokoch ešte dieťatko, wow :)

Ano, byla, zato teď je to madam kobyla a začíná vládnout stádečku. Tak nějak v hlavě dospěla až v osmi. Ale její rodina byla pozdnější celá.
Ten plavák vypadá moc pěkně

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.9.2019 16:02

OT ku starým známým:
horsana :to není Garonko, žene? Koupila jste begánka?:-) Do lesa?:-)
bassrock: tak Myš šéfuje:-).Inu-chytrý prakoník.

Ku zadavatelce: měli jsme fjordy, čisté.Taky prakoník. Plně dospělí "udělali koně" v 6 letech, Tři jsme měli od 3 let jejich věku, cca-jedna jen lehce "obsednutá",krzevá lepší znení inzerátu-nechali jsme ji odpočívat a fakt to byla velká holka až někdy po tom pátém roce,ve čtvrtém pracovala velmi lehce, valach a kobyla byli ne námi obsednuti a ježděni před třetím rokem, my je pak nechali rok na pastvině, valach z toho profitoval, vyrostl, zmohutněl, dozrál-na kobyle to i tak nechalo trvalé následky, které jsme jen brali v potaz při další práci /nálevky, linie zad/.

9.9.2019 17:38
Majdalenka66

XXX.XXX.92.111

Naši huculové dělali výkonostní zkoušky,takže sme obsedali,přiježďovali a zapřahali ještě před dovršením třetího roku. Po zkouškách samozřejmě dostali pauzu a možnost dozrát. Troufám si říct,že ani jednoho koníka to nijak nepoznamenalo

9.9.2019 17:39
Horsana

XXX.XXX.51.17

žofré- malý, drobný Garoník :)

9.9.2019 18:21

Majdalenka66 napsal(a):
Naši huculové dělali výkonostní zkoušky,takže sme obsedali,přiježďovali a zapřahali ještě před dovršením třetího roku. Po zkouškách samozřejmě dostali pauzu a možnost dozrát. Troufám si říct,že ani jednoho koníka to nijak nepoznamenalo

Jasné, na zkoušky bychom to udělali podobně-ale ne za každou cenu. Fkoule nemají daný věk zkoušek, mohou kdykoli, není změškáno.
A ti dva byli nejen obsednutí a ježdění před třetím rokem, ale dlouhá kobyla s měkčím hřbetem i skákala a pod celkem těžkým teenagerem v JO a taky byla hned připuštěná, čtvercový valach to taky přestál bez následků.
Pádokaždně pokud enmám důvod pro spěch a nejsem si jista, že poznám na koni včas špatné následky svě činnosti , lepší je podle mě u prakoníků počkat.

9.9.2019 18:22

Horsana napsal(a):
žofré- malý, drobný Garoník :)

:-D Máte genetiku? Nebyl tam SN?:-)
Takovej podraženej, viďte:-).

11.9.2019 20:29
Michálka 234

XXX.XXX.226.211

Nespěchejte obsedej ho okolo 3,5 -5 let to je nejlepší věk pro obsednutí ale nechápu jak ty dostihový koně obsedají kolem 2 let 🤦🏼‍♀️

11.9.2019 20:31
Michálka 234

XXX.XXX.226.211

Nespěchejte obsedej ho okolo 3,5 -5 let to je nejlepší věk pro obsednutí ale nechápu jak ty dostihový koně obsedají kolem 2 let 🤦🏼‍♀️

11.9.2019 20:33
Moyda

XXX.XXX.74.8

Dostihový kůň není hucul .

12.9.2019 09:22

Moyda napsal(a):

Ale pořád je to kůň. Já prostě na "raná" plemena koní nevěřím. Můj názor.

12.9.2019 20:06
Michálka 234

XXX.XXX.226.211

Moyda napsal(a):

Vím ale napsala jsem že nechápu jak se ty dostihový koně obsedají ve 2 letech a ne hucul 😏

12.9.2019 20:09
Antisgarcia

XXX.XXX.100.103

Michálka 234 napsal(a):
Vím ale napsala jsem že nechápu jak se ty dostihový koně obsedají ve 2 letech a ne hucul 😏

Dostihový kůň je kapitola sama o sobě. Kůň je vyšlechtěn tak aby byl ve 2 letech připravený na obsednuti. Ano, není to správné a skoro každý rozumný trenér se snaží obsedat až ve 3, pokud na to kůň není jakožto dvouletý připravený.

12.9.2019 20:27
Michálka 234

XXX.XXX.226.211

Antisgarcia napsal(a):
Dostihový kůň je kapitola sama o sobě. Kůň je vyšlechtěn tak aby byl ve 2 letech připravený na obsednuti. Ano, není to správné a skoro každý rozumný trenér se snaží obsedat až ve 3, pokud na to kůň není jakožto dvouletý připravený.

Ano ale pokud je ten trenér rozumný některým jde jen o peníze co ten kůň vyhraje ale některým jde hlavně o zdravý koně 💕

12.9.2019 20:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

Antisgarcia napsal(a):

Doporučuji přečíst si tento článek.
http://www.equichannel.cz/myty-kolem-dostihu-proc-uz-ve-dvou-letech

Ukázka z článku:
"...Tvrdá selekce vyprodukovala jedince schopné dozrát rychle a ve dvou letech jsou to většinou již koně hotoví, s uzavřenými (důležitými) růstovými zónami kostry. Právě stav kostry dvouletého je základním parametrem pro rozhodnutí, zdali kůň začne trénovat či nikoliv."

12.9.2019 21:01
Antisgarcia

XXX.XXX.100.103

sisi58 napsal(a):
Doporučuji přečíst si tento článek.
http://www.equichannel.cz/myty-kolem-dostihu-proc-uz-ve-dvou-letech

Ukázka z článku:
"...Tvrdá selekce vyprodukovala jedince schopné dozrát rychle a ve dvou letech jsou to většinou již koně hotoví, s uzavřenými (důležitými) růstovými zónami kostry. Právě stav kostry dvouletého je základním parametrem pro rozhodnutí, zdali kůň začne trénovat či nikoliv."

Já se moc v tomhle odvětví orientovat nechci, ale hodím na to oko. Děkuji. Něco málo vím ze školy, měla jsem tam i hodiny dostihoveho řádu atd. 🙂 psala jsem že pokud trenér uzná že na to kůň není připraveny snaží se ho nechat na později.

12.9.2019 21:18
sisi58

XXX.XXX.191.1

Antisgarcia napsal(a):
Já se moc v tomhle odvětví orientovat nechci, ale hodím na to oko. Děkuji. Něco málo vím ze školy, měla jsem tam i hodiny dostihoveho řádu atd. 🙂 psala jsem že pokud trenér uzná že na to kůň není připraveny snaží se ho nechat na později.

Ano, tak by to opravdu mělo být.

13.9.2019 09:09
kapička

XXX.XXX.64.44

Normální trenéři dělají rtg nebo jiné vyšetření, které ukáže zda jsou růstové zóny uzavřené nebo ne. Nikdo nechce přes rok krmit koně, trénovat ho, aby z něj měl ve třech letech chromáka... A zvlášť pak u nás, kdy má každý druhý jako cíl Velkou Pardubickou.

Jinak když porovnám projev 4 letého plnokrevníky a 4 letého haflinga, tak je to nebe a dudy. Plňas se choval jako dospělý jedinec, co už to má v hlavě srovnané, hafling byl miminko, které furt dospívalo a muselo se na něj opatrně.

13.9.2019 14:25
Terven

XXX.XXX.110.159

Jinak když porovnám projev 4 letého plnokrevníky a 4 letého haflinga, tak je to nebe a dudy. Plňas se choval jako dospělý jedinec, co už to má v hlavě srovnané, hafling byl miminko, které furt dospívalo a muselo se na něj opatrně

To ale srovnáváte plňase v dostihovém tréninku a hobby haflinga- nebo se pletu? V tom případě bych moc nevěřila na nějakou časnější psychickou zralost, ale spíš na vliv přístupu a managementu.
Čtyřletej dostihák už je mazák, má za sebou obvykle x akcí, je zvyklý na převozy, ruch závodišť, cizí lidi, cizí koně...v podstatě dospět musel.
Čtyřletý hobby kůň bude sotva obsednutý a je s ním zacházeno jako s miminem

13.9.2019 15:45
kapička

XXX.XXX.64.44

Tak špatný příklad a já neumím popisovat.
Nebudu to konkretizovat nějak víc. Moje zkušenost je taková, že co jsem poznala různé huculy, haflingy, tinkery, fjorda, tam hlavně po psychické stránce se srovnali mezi tím 7. a 8. rokem nezávisle na tom, jestli se po nich chtělo od tří let ježdění nebo jenom občasné courání po lese. Co jsem poznala převážně teplokrevníky, tak tahle fáze přišla dřív, mezi 5.-6. rokem, klisny obsedlé ve třech letech se zimní pauzou, valaši ve 4 letech.

A co se týče nějakého odhadu věku koně, podle tělesné stavby. Občas jsem se musela několikrát koukat do programu, že běží dvouletci, protože to byli fakt pěkní koně. Nepřestavění (tinker se nám dorovnal až někdy po 4. roce), osvalení, kde jaký soukromý kůň vypadá hůř.

Ale je to jen zkušenost z mojí koňské bubliny. A jak už jsem zjistila, já žiju v nějakém speciálním světě, kde je všechno jinak

25.9.2019 08:25
Terven

XXX.XXX.110.159

Hezký obrázek k tématu - v kolika letech dozrávají jednotlivé části kostry - doufám, že se zobrazí
https://www.facebook.com/headtotailhorsebitfitting/photos/a.472719366585274/638846576639218/?type=3&theater

25.9.2019 09:52
akscha

XXX.XXX.112.169

Já obrázek vidím a je to zajímavé. Nevěděla jsem, že kostra koně se dokončuje od spodu nahoru (kopytní kosti - páteř) :).

Každopádně z obrázku nelze vyčíst, kdy obsedat. Asi by se dalo zobecnit, že plná zátěž je vhodná až od těch cca 6 let. Co dělat do té doby, je otázka. Ono to totiž není jen o kostech. Trénink v mládí umožní nastavit optimální pohybové stereotypy a šlachy, svaly a držení těla se přizpůsobí předpokládané zátěži. Nabízí se srovnání s lidmi, u kterých se růst ukončuje přibližně v 18 letech. Základ pro fyzickou kondici se přitom buduje od dětství přibližně do 30 let a potom už k výrazným posunům v kvalitě sportovního výkonu nedochází. Pokud bychom třeba fotbalistovi dali míč a kopačky až po dokončení vývoje ve 20 letech, zbylo by pro samotný trénink cca 10 let, a to by prostě nefungovalo. O gymnastice, krasobruslení a podobných koordinačně silových sportech ani nemluvě. Nic jako pošetřená čtyřicetiletá gymnastka neexistuje.

Kdysi byl na equichannelu článek o obsedání dostihových koní. Pokud jsem ho dobře pochopila, vyplývalo z něj, že zdraví a korektně stavění koně zvládnou běžnou dostihovou přípravu víceméně bez obtíží a trvalých následků. Problém byl spíše s koňmi, kteří pro dostih dvouletých nebyli dostatečně fit a začali závodit až později. S těmito koňmi se zdravotní potíže táhly i po zbytek kariéry. Dělalo to na mě dojem, že kůň buď je a nebo není vhodný pro plnohodnotné sportovní jezdecké využití. Pokud vhodný není, pošetření do 6 let mu nijak zásadně nepomůže. Pak už je samozřejmě na majiteli, aby upřímně zhodnotil potenciál svého koně a zařadil ho buď do kategorie plná zátěž, rekreační ježdění a nebo úplně bez zátěže. Samotné pozdní obsednutí sice zabrání největším katastrofám, ale z křivého a potenciálně bolavého koně (a že jich je) dobrého jezdeckého koně neudělá.

25.9.2019 10:13
kapička

XXX.XXX.64.44

Ten článek na equichanelu se mi teď taky vybavil. Mám dojem, že došli k tomu, že ve zdraví se důchodu dočká spíše kůň šetrně "menežovaný" do dostihů od dvou let než kůň, který vyběhl až jako čtyřletý a starší.

A pro zajímavost malá tipovačka. Kolik je koni na fotce?

25.9.2019 10:35
akscha

XXX.XXX.112.169

kapička napsal(a):
Ten článek na equichanelu se mi teď taky vybavil. Mám dojem, že došli k tomu, že ve zdraví se důchodu dočká spíše kůň šetrně "menežovaný" do dostihů od dvou let než kůň, který vyběhl až jako čtyřletý a starší.

Ano, přesně tak jsem to pochopila i já. Jen myslím, že trénink od dvou let nebyl příčinou dobrého zdraví těch koní, ale spíš důsledkem toho, že právě tito jedinci měli tuhý kořínek. Dostihový provoz potom přežili ve zdraví.

Co se týká stáří koně, nemám to vůbec v oku. Jen vidím, že je přestavěný :)

25.9.2019 10:35
Valérie22

XXX.XXX.94.101

kapička napsal(a):

Podle ocasu a přestavění sy myslím, že je to quater tak 1,5 - 2 roky.

25.9.2019 10:41
Valérie22

XXX.XXX.94.101

Valérie22 napsal(a):

Oprava mám tam chyby hrubky, ale jsem po rozkapání očí a blbě vidím.
Ještě k tomu vidění, docela mě překvapila oční lékařka, když mi řekla, že hodně koňáků má problémy s očima. Tím nemyslím dioptrie, ale různé infekce a hlavně zelený zákal. Moji kamarádi koňáci a není jich málo, včetně mě mají opravdu zelený zákal nebo oční hypertenzi. Máte také?

25.9.2019 10:59
sisi58

XXX.XXX.191.1

Valérie22 napsal(a):
Oprava mám tam chyby hrubky, ale jsem po rozkapání očí a blbě vidím.
Ještě k tomu vidění, docela mě překvapila oční lékařka, když mi řekla, že hodně koňáků má problémy s očima. Tím nemyslím dioptrie, ale různé infekce a hlavně zelený zákal. Moji kamarádi koňáci a není jich málo, včetně mě mají opravdu zelený zákal nebo oční hypertenzi. Máte také?

Nejsem koňák od mládí, ale spíše ten "obsedaný později". Mě se teď třeba oči na dálku lepší, ale na blízko horší. Pomůže vám to k něčemu?

25.9.2019 11:07
Valérie22

XXX.XXX.94.101

No spíše mě zajímal ten zelený zákal, protože se neví z čeho to je. Tak jsem si říkala, jestli u těch koňáku nejsou předpoklady z prachu (seno, sláma, piliny), zátěž - pořád taháme těžké věci (sláma, seno, hnůj). Nebo nějaká infekce. Jinak nechci zahajovat diskusi, stějně neléčitelné jen udržovací. Jinak dálka dobrá a blízko +1 dioptrie.

25.9.2019 11:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

akscha napsal(a):
Ano, přesně tak jsem to pochopila i já. Jen myslím, že trénink od dvou let nebyl příčinou dobrého zdraví těch koní, ale spíš důsledkem toho, že právě tito jedinci měli tuhý kořínek. Dostihový provoz potom přežili ve zdraví.

Co se týká stáří koně, nemám to vůbec v oku. Jen vidím, že je přestavěný :)

Nemůžu to najít, někde jsem o tom obsedání četla víc. Základem je RTG a jiná vyšetření. Pokud vše není ok, kůň do tréningu nejde. Do 4 let by měl mít plnokrevník vyběhané příslušné kvalifikační závody, aby právě v těch 4 letech mohl do chovu.
Pokud není kůň v pořádku, neztrácejí s ním čas. Prostě by kvalifikaci do těch 4 let nestihl.

25.9.2019 11:23
bassrock

XXX.XXX.251.2

Pošetřená čtyřicetiletá gymnastka to opravdu neexistuje, ale existuje spousta dvacetiletých, co sice měly do patnácti výkonnost, ale teď žijí s bolestí a mají nevratně poškozenou kostru - to nebyl dobrý příměr

Pokud nechci od koně vysoký sport, proč ho nenechat dorůst? Původní dotaz se týkal hucula a tam dostihy opravdu nehrozí.

25.9.2019 12:19
kapička

XXX.XXX.64.44

Valérie22 napsal(a):

Je to roček plnokrevníka.

25.9.2019 12:28
Arbora

XXX.XXX.192.218

sisi58 napsal(a):
Nemůžu to najít, někde jsem o tom obsedání četla víc. Základem je RTG a jiná vyšetření. Pokud vše není ok, kůň do tréningu nejde. Do 4 let by měl mít plnokrevník vyběhané příslušné kvalifikační závody, aby právě v těch 4 letech mohl do chovu.
Pokud není kůň v pořádku, neztrácejí s ním čas. Prostě by kvalifikaci do těch 4 let nestihl.

Derby a ostatné klasické dostihy sa behajú v troch rokoch, naozaj bol pôvodný zámer po klasickej sezóne koňa stiahnuť do chovu. Opäť sa to stáva moderným a veľa žrebcov končí kariéru na jeseň v troch rokoch. Paradoxne, kobyly sa nechávajú na dráhe dlhšie.

Žiadna kvalifikácia nie je potrebná, kôň má buďto predpoklad byť plemenníkom(výkonnosť, pedigree), alebo nie. Ak nie, zostáva na dráhe, vykastrauje sa, ide na prekážky, pod sedlo, atď. V ČR je to ešte špecifickejšie, žrebce sa musia osvedčiť aj v neskoršom veku, ideálne v zahraničí, aby boli relevantní pre chov.

Čo sa RTG týka, dnes už veľká väčšina trénerov, ktorí pripravujú kone na štart v dvoch rokoch, kone pred obsadaním má pofotené. Myslím, že z toho textu na EQCH naozaj vychádzalo, že kone, ktoré behali ako dvojročné, vydržali na dráhe dlhšie. Či ich to naozaj zocelí, alebo je to len náhoda. Ťažko povedať.

25.9.2019 13:20
akscha

XXX.XXX.112.169

bassrock napsal(a):
Pošetřená čtyřicetiletá gymnastka to opravdu neexistuje, ale existuje spousta dvacetiletých, co sice měly do patnácti výkonnost, ale teď žijí s bolestí a mají nevratně poškozenou kostru - to nebyl dobrý příměr

Pokud nechci od koně vysoký sport, proč ho nenechat dorůst? Původní dotaz se týkal hucula a tam dostihy opravdu nehrozí.

Také znám pár lidí z amatérského sportu, kteří museli kolem 15 přerušit nadějné sportování (třeba atletika), protože to zdravotně neustáli. Ale nedokážu říct, jestli by na tom byli lépe, kdyby se sportem začali později. A pokud by už začali později, jestli by dosáhli dobré výkonnosti. Pokud si vybavuji, všichni vrcholoví sportovci začínali brzy, což nahrává teorii, že trénink v mládí je nenahraditelný.

Hucula určitě nechat dorůst, ale zase všeho s mírou. Nemyslím, že je nutné čekat, až se uzavře poslední růstová zóna v těch 6 - 7 letech, a to právě z důvodu postupného navykání šlach, svalů a mozku (pohybové vzorce) na zátěž a práci pod jezdcem. Pokud jsou mu 2,5 (tj. narozen jaro 2017), počkala bych rozhodně na příští léto a klidně mu potom ještě dala přes zimu pauzu.

A ještě je potřeba dát si pozor na jednu věc. Čtyř až šestiletý neobsedlý kůň je pořád remonta. Ono to trochu svádí jít na staršího neobsedlého koně podstatně rychleji než na mlaďocha kolem tří let.

25.9.2019 13:46
Terven

XXX.XXX.110.159

akscha napsal(a):
Já obrázek vidím a je to zajímavé. Nevěděla jsem, že kostra koně se dokončuje od spodu nahoru (kopytní kosti - páteř) :).

Každopádně z obrázku nelze vyčíst, kdy obsedat. Asi by se dalo zobecnit, že plná zátěž je vhodná až od těch cca 6 let. Co dělat do té doby, je otázka. Ono to totiž není jen o kostech. Trénink v mládí umožní nastavit optimální pohybové stereotypy a šlachy, svaly a držení těla se přizpůsobí předpokládané zátěži. Nabízí se srovnání s lidmi, u kterých se růst ukončuje přibližně v 18 letech. Základ pro fyzickou kondici se přitom buduje od dětství přibližně do 30 let a potom už k výrazným posunům v kvalitě sportovního výkonu nedochází. Pokud bychom třeba fotbalistovi dali míč a kopačky až po dokončení vývoje ve 20 letech, zbylo by pro samotný trénink cca 10 let, a to by prostě nefungovalo. O gymnastice, krasobruslení a podobných koordinačně silových sportech ani nemluvě. Nic jako pošetřená čtyřicetiletá gymnastka neexistuje.

Kdysi byl na equichannelu článek o obsedání dostihových koní. Pokud jsem ho dobře pochopila, vyplývalo z něj, že zdraví a korektně stavění koně zvládnou běžnou dostihovou přípravu víceméně bez obtíží a trvalých následků. Problém byl spíše s koňmi, kteří pro dostih dvouletých nebyli dostatečně fit a začali závodit až později. S těmito koňmi se zdravotní potíže táhly i po zbytek kariéry. Dělalo to na mě dojem, že kůň buď je a nebo není vhodný pro plnohodnotné sportovní jezdecké využití. Pokud vhodný není, pošetření do 6 let mu nijak zásadně nepomůže. Pak už je samozřejmě na majiteli, aby upřímně zhodnotil potenciál svého koně a zařadil ho buď do kategorie plná zátěž, rekreační ježdění a nebo úplně bez zátěže. Samotné pozdní obsednutí sice zabrání největším katastrofám, ale z křivého a potenciálně bolavého koně (a že jich je) dobrého jezdeckého koně neudělá.

Obrázek o ideálním věku obsednutí neříká nic, jen je možná dobré vzít na vědomí, co se snaží znázornit. Jasně, že pohyb a trénink svědčí i mladší kostře ale mezi obsednutím a plnou zátěží je celá řada šetrnějších alternativ.
Dostihy a vrcholový sport bych nechala stranou, tam účel musí světit prostředky.

30.9.2019 21:38

Valérie22 napsal(a):

tak, podle ocasu, má ho hříběcí.....

Jinak, tak nějak se mi během půl roku "zkazily" oči, nevidím na blízko, na čtení 1 dioptrie, ruka dál a hlavně světlo.....no asi si zajdu k optikovi, ten zákal ně docela děsí, ne že by ně nenapadl, hlavně kvůli tomu světlu ....

Přidejte reakci

Přidat smajlík