Dobrý den, chci na zimu koníka ostříhat. Dekován by byl tak jako tak nenasrsťuje pořádně na zimu a v rámci naši práce to bude vhodnější. Mám par dotazu. Kdy nejlépe ostříhat? A další jakou deku? Koukala jsem na Bucas power takovou tu stříbrnou s tepelným komfortem až -25 do plus 10 a taky na Bucas Smartex která má o něco menší tepelný komfort. Ještě k režimu koník chodí na 8 hodin do výběhu, je 10 let starý a zdravý, stáj na noc má společnou takže přes noc je tam celkem teplo, střih bude úplně cely, potrebuju deku vybehovou ve stáji mi nikdo deku přehazovat nebude a ráno jsem v práci. Každopádně další dotaz jaké všechny deky si připravit? Mám vybehovou 100g. Jaké další? A hlavně nevím kterou zimní deku aby mu nebyla zima, dal se k ni dat nebo je s krkem, aby byla pevná z venku.
Nebráním se i jiným návrhům na deky značka mi je jedno, u Bucas vím ze některé odira na plecich. Dekuji za odpovědi.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak já nejsem zkušený dekovač, dám na kobyle jen Bucas pláštěnku- nestříhám, taky toho na ní moc neroste tak nějak tu zimu v tom přečkala,opravdu třeskutě mrzlo jen pár dní(v záloze deky silnější mám Amigo Bravo a Eskadron beta turnout- nikdy jsem je ale nepoužila) kobyla se nebahní- jen vyjímečně a deku měla spíš aby nebyla mokrá, ve výběhu jim dost fouká, co tak koukám ostatní ve stáji mívají pod lehčí dekou odpocku nebo stájovku, v zimě deky na noc nesundaváme, já teda tu pláštěnku ne, jinak se akorát u jiných ohrne krční díl, když je třeba.Koupila jsem si k Bucasce na plece prostřední díl, pro větší prostor. ...ale než si pořídíte něco dražšího, ujistěte se, jestli s koněm ve výběhu není kůň trhač, co vašemu rozcupuje pláštěnku během dopoledne ....
Lunet
napsal(a):
Dobrý den, chci na zimu koníka ostříhat. Dekován by byl tak jako tak nenasrsťuje pořádně na zimu a v rámci naši práce to bude vhodnější. Mám par dotazu. Kdy nejlépe ostříhat? A další jakou deku? Koukala jsem na Bucas power takovou tu stříbrnou s tepelným komfortem až -25 do plus 10 a taky na Bucas Smartex která má o něco menší tepelný komfort. Ještě k režimu koník chodí na 8 hodin do výběhu, je 10 let starý a zdravý, stáj na noc má společnou takže přes noc je tam celkem teplo, střih bude úplně cely, potrebuju deku vybehovou ve stáji mi nikdo deku přehazovat nebude a ráno jsem v práci. Každopádně další dotaz jaké všechny deky si připravit? Mám vybehovou 100g. Jaké další? A hlavně nevím kterou zimní deku aby mu nebyla zima, dal se k ni dat nebo je s krkem, aby byla pevná z venku.
Nebráním se i jiným návrhům na deky značka mi je jedno, u Bucas vím ze některé odira na plecich. Dekuji za odpovědi.
Kdy ostříhat neporadím, ale dekuji a mohu se podělit o zkušenosti s těmi Bucaskami,které zmiňujete. Měla jsem dvě zimy tu stříbrnou,už tedy z druhé ruky. Tato termodeka: BUCAS POWER TURNOUT EXTRA 300 G ( + 13°C až - 25°C). Deka tedy dělala co mohla, aby dostála tomu, co se o ní píše,ale druhou zimu už bylo vidět, že je dlouho používaná. I přesto sloužila dobře.Stále je dobrá do zimy i ven(pokud neprší celý den),když fouká(i hodně, má zespodu flís,takže nepodfoukne,jako deky s hladkou podšívkou), jako odpocka a i jako stájovka.I sníh zvládá. Jen silný déšť už dlouhodobě ne.
Po těchto zkušenostech jsem se rozhodla opět pro Bucasku, tuto:Termodeka výběhová BUCAS SMARTEX EXTRA. Je tedy od -20°C do + 10°C, ale to ničemu neškodí. Tento rozsah je komfortní. Pokud teplota klesne pod -20°C je koni stále ještě dobře, jen by se měl odebrat do přístřešku a nestát v tom nečase. Což tedy koně dělají. Do plusu to vadí ještě méně, neboť deka slouží i jako odpocovací.
My tedy nejezdíme v zimě do pěny,neboť jsou koně venku stále, ale může být, že se kůň zapotí, když je třeba hluboký sníh. Pak dám klasickou odpocku na to nejhorší, ale nečekám až bude kůň úplně suchý,Bucaska do dosuší.
K výměně dek jen tolik. Tuhle deku může mít kůň celý den. Má kobyla ji má furt.Sundávám na ježdění a když je tepleji,tak beru deku domů proschnout a vykartáčovat.
Deka je dosti pevná nenašla jsem v popisech značení,ale odhaduji alespoň 1200 den.
Ovšem,jak píše Verun, pokud máte ve stádě trhače, musel by mít váš koník přes Bucasku brnění.
Po několika letech dekování jsem zjistila, že než několik "nějakých" dek, je lépe deka kvalitní.
Je tu jeden háček,měla by koni pasovat.Každá deka nemusí pasovat každému koni.Chce to vyzkoušet.
Mám tedy na nadcházející zimu ty dvě Bucasky a pro strýčka příhodu další deky.
Do současného počasí pláštěnku.
My budeme stříhat teď o víkendu.
Ale u nás je to nutnost, protože našemu dědkovi neroste koňská srst, ale srst polárního medvěda.☺
Po ostříhání ho čeká Bucas Smarter Rain, zatím bez krku a výhledově přiděláme krk. Následovat budou deky vyšších gramáží dle potřeby.
Lunet, pokud máte 100g výběhovou, kupte k ní Bucas Power nebo Smartex Extra + krk a máte vystaráno na celou zimu.
Můj druhý kůň zahajuje v Bucas Power Light a když je teplota kolem 0°, dostane Smartex Extra + krk a tu má oblečenou až do jara doma i venku.
Další špičkovou variantou jsou deky Horseware Rambo, ale tam se cena pohybuje kolem 12000,-
Ať už vyberete cokoliv, doporučuji deku ke které jde přidělat krční díl, který zvyšuje tepelný komfort a při dešti brání zatékání vody pod deku.
O stříbrné Bucas Power jsem chvíli uvažovala, nakonec jsem přehodnotila. Má ji valach u nás v ustájení, vždycky, když jsem ho svlíkala nebo oblíkala, konstatovala jsem, jak je proti obyč. Bucaskám ukrutně těžká. Ale co by mi vadilo víc, když bylo v zimě slunečno, býval pod ní často úplně mokrý potem, ačkoliv teploty nedosahovaly těch maximálních uvedených výrobcem. Majitelka valacha je též trochu zklamaná, deku kupovala přesně z důvodu, aby se nemusela nervovat výkyvy teplot a řešit, zda koni není zima nebo horko...je pravda, že zima u této deky asi nehrozí.
Pochopila jsem z úvodního textu správně, že plánujete mít koně oblečeného i ve stáji? To si nejsem jistá, zdali se na to venkovní Bucasky hodí.
Koník strihan bude tak jako tak vážně dost pracujeme takže potrebuju aby proste neschmul dlouho, koník když prší jde jen do haly místo výběhu takže nepromokne, a jinak ve stáji je krásné teplo a venku je 8 hodin pouze takže tak, pravé ze jsem premyslela ale nemohu se rozhodnout jestli tu Bucas smartex extra nebo power, přeci jen bude strihany krk chci 100% a ve výběhu není žádný trhac jako blati se to ano ale přežila mi bez újmy loňskou zimu ta 100 g od HKM 😂 a Bucas vím z práce ze ty jsou velmi pevné. Myslíte ze by teda stačila i ta smartex extra? Protože koník bude ve výběhu a pak tepla stáj .
Terven
napsal(a):
O stříbrné Bucas Power jsem chvíli uvažovala, nakonec jsem přehodnotila. Má ji valach u nás v ustájení, vždycky, když jsem ho svlíkala nebo oblíkala, konstatovala jsem, jak je proti obyč. Bucaskám ukrutně těžká. Ale co by mi vadilo víc, když bylo v zimě slunečno, býval pod ní často úplně mokrý potem, ačkoliv teploty nedosahovaly těch maximálních uvedených výrobcem. Majitelka valacha je též trochu zklamaná, deku kupovala přesně z důvodu, aby se nemusela nervovat výkyvy teplot a řešit, zda koni není zima nebo horko...je pravda, že zima u této deky asi nehrozí.
Pochopila jsem z úvodního textu správně, že plánujete mít koně oblečeného i ve stáji? To si nejsem jistá, zdali se na to venkovní Bucasky hodí.
Nerozumím, jak je možné, že vámi zmiňovaný kůň byl pod touto dekou mokrý.Možná by mohl být lehce zavlhlý na plecích, kde je lesklá látka, jakoby podšívka. Ale všude jinde je právě ten materiál, který odvádí vlhkost od koně pryč.
Mám asi vyjímečnou kobylu, když se jí to ještě nestalo.
Stříbrnou Bucasku mám ve variantě Light i Power a nestalo se mi tedy, že by se mi pod ní kobyla spotila. Nosí je celou zimu, ve výběhu i v noci v boxu, právě proto, aby nikdo nemusel predekovavat. Dokud je okolo 0, má Light, následně jak začne mrznout dostane power.
Asi bude záležet kůň od koně, já mám zjevně štěstí a funguje mi to bez problémů.
Smartex i Power mají v podstatě stejné vlastnosti.
Power má trochu větší teplotní rozmezí.
Mám na domácí válení v boxe a výběhu Smartex /není na ní tolik vidět špína/ a na zimní vandry, kdy kůň nocuje venku Power a fungují obě perfektně.
U nás ve stáji zvládla v pohodě zimu bez předekovávání oholená kobyla oblečená v Bucas Irish extra.
Deka má turnout vlastnost, akorát není úplně vhodná na zpoceného koně.
sisi58
napsal(a):
Nerozumím, jak je možné, že vámi zmiňovaný kůň byl pod touto dekou mokrý.Možná by mohl být lehce zavlhlý na plecích, kde je lesklá látka, jakoby podšívka. Ale všude jinde je právě ten materiál, který odvádí vlhkost od koně pryč.
Mám asi vyjímečnou kobylu, když se jí to ještě nestalo.
Nevím, no...lehce zavlhlý byl možná po těle, na plecích regulérně mokrý. Je fakt, že kůň je potivější a často ve výběhu blbne.
Jelikož se ani tak nebojím zimy, jako spíš toho diskomfortu v teplejších slunečných dnech, celkem dlouho jsem zjišťovala a na fb mi holky potvrdily, že na sluníčku se jim koně ve Smartexkách potí běžně. Myslela jsem, že u Powerky by mohla zafungovat ta stříbrná vrstva.
Určitě je dobře, pokud deka odvede vlhkost, ale pokud se kůň potí, logicky je mu moc horko a to je to, co by mi vadilo.
Jinak ty chytrý Bucasky určitě mají výhody - jednak zaručeně neproprší a druhak jsou asi odolnější proti okusu. Což mě konkrétně je dost jedno obojí, protože kobyla mi na celodenním dešti nikdy nestojí, většinou je schovaná a trhače nemáme.
liva
napsal(a):
Smartex i Power mají v podstatě stejné vlastnosti.
Power má trochu větší teplotní rozmezí.
Mám na domácí válení v boxe a výběhu Smartex /není na ní tolik vidět špína/ a na zimní vandry, kdy kůň nocuje venku Power a fungují obě perfektně.
U nás ve stáji zvládla v pohodě zimu bez předekovávání oholená kobyla oblečená v Bucas Irish extra.
Deka má turnout vlastnost, akorát není úplně vhodná na zpoceného koně.
Jaké máte zimy? Mám koně na sjedovce a místech,kde fouká skoro pořád. A režim 24/7. To by koby jen v B.Irish nejspíš nezvládla.
Stejně už mám koupenou Smartexku, tak není co řešit.
sisi58
napsal(a):
Jaké máte zimy? Mám koně na sjedovce a místech,kde fouká skoro pořád. A režim 24/7. To by koby jen v B.Irish nejspíš nezvládla.
Stejně už mám koupenou Smartexku, tak není co řešit.
Irish extra má 300g zateplení.
U nás hodně fouká, proto moji koně mají ke všem dekám krky.
Koně jsou na noc ve venkovních boxech.
Ve výběhu i v tom největším větru spokojeně žužlají seno nebo spí..
Kobyla vypadala v Irish s krkem spokojená...
liva
napsal(a):
Irish extra má 300g zateplení.
U nás hodně fouká, proto moji koně mají ke všem dekám krky.
Koně jsou na noc ve venkovních boxech.
Ve výběhu i v tom největším větru spokojeně žužlají seno nebo spí..
Kobyla vypadala v Irish s krkem spokojená...
Takže jestli tomu rozumím, je Irish extra "tlustá" deka, použitelná pro koníky, kteří jsou část dne v boxech.
Smartex je tedy pro koně v režimu 24/7 vhodnější, pro své deklarované vlastnosti. Pokud bych se s koněm odstěhovala na louky pod Pradědem, koupila bych Power.Ok?
sisi58
napsal(a):
Takže jestli tomu rozumím, je Irish extra "tlustá" deka, použitelná pro koníky, kteří jsou část dne v boxech.
Smartex je tedy pro koně v režimu 24/7 vhodnější, pro své deklarované vlastnosti. Pokud bych se s koněm odstěhovala na louky pod Pradědem, koupila bych Power.Ok?
Myslím, že neholený kůň by pod Pradědem přežil i v Irish Extra s krkem.
Já jsem painta přivezla na jih Moravy z Beskyd.
Už v Beskydech byl dekovaný a pod dekou měl srst jak medvěd.
U nás na Moravě mu nikdy taková srst nenarostla...
Paint chodí na noc do boxu a nosí Smartex Extra s krkem a je naprosto v pohodě.
Já jsem Power koupila hlavně kvůli těm zimním vandrům.
Přijedu na tábořiště, ze zpoceného koně sundám sedlo, obleču Power a je hotovo.
Doma nosil různé jiné deky a pak se naskytla za dobrý peníz Smartex....
Lunet
napsal(a):
Tak nemám sice zkušenost, s těmi bucaskami, ale mám zkušenost se stříháním. Stříhat budu cca v říjnu, valacha už na noc dekuju lehkou dekou, jakmile začly být chladnější noci (máme hodně otevřené venkovní boxy), jednak tím chráním jeho citlivější záda a pak tím zpomaluju nasrsŤování.
Celého koně nestřínám, nechávám nohy, neb pokud je kůň přes celý den ve výběhu, tak není vhodné, aby byl ostříhaný komplet. A rozhodně je mnohem lepší na delší pobyt venku mít i deku s krkem. Krk je velká plocha a na ostříhaném je velký únik tepla a svaly díky prochladnutí mají samozřejmě tendenci tuhnout, což se pormítá při ježdění. Tak že koníka ostříhat jak bude nasrstěný v takové podobě, že se začíná více potit, ale nohy nechat pokud je přes den venku, jak jsem psala já stříhám někdy koncem října či začátkem listopadu, pak podruhé v prosinci, ale to už beru jen částečný střih, nechávám deku na zádech a spodek břicha (vystříhám jen pruh na podbřišník, ale beru to směrem po srsti, aby to nešlo úplně na krátko). Já mám deky horware se systémen poddek, tak že začítám po ostříhání cca s tou 100 g dekou (k té mám nezateplený krk), samozřejme závisí na teplotách, pak mám 250 (k té 150 g krk) a poddeku 200 g, tak že snadno vytvořím 300 g deku a pak 450 g deku pro extra mrazy.
Ale stejně tedy přijde mi zvláštní nemít v ustájení pro sporŤáky ošetřovatele, který koně pře/za/dekuje), to je hodně nepraktické...
Ta Bucas Power mě hodně zaujala, asi budu muset v nejbližší době měnit ustájení a dobré 12/12 v dosahu asi není, tak raději zvolím kvalitní 24/7.
Bucasku jsem na koni ještě neměla, v okolí asi taky nikdo nemá, tak netuším, zda bude vyhovovat střih. Má někdo zkušenost se srovnáním Bucas versus Waldhausen a HKM? W a HKM koni pasují, Euroriding naopak nesedí.
lenocka
napsal(a):
Ta Bucas Power mě hodně zaujala, asi budu muset v nejbližší době měnit ustájení a dobré 12/12 v dosahu asi není, tak raději zvolím kvalitní 24/7.
Bucasku jsem na koni ještě neměla, v okolí asi taky nikdo nemá, tak netuším, zda bude vyhovovat střih. Má někdo zkušenost se srovnáním Bucas versus Waldhausen a HKM? W a HKM koni pasují, Euroriding naopak nesedí.
Mám zkušenost. Ale nevím,jestli vám pomůže.
Waldhausenky mám roky, mé kobyle pasovaly. HKM pláštěnku, taky byla ok. Ale u těch Bucasek je to tak, že síťovky Bucasky kobyle nepasují, ale Power ano.Tak babo raď.Koukněte na fotky.Síťovka celkově dlouhá, ale krátký krk. Zimní dobrá. Krk je potřeba kupovat zvlášť. Další velké peníze.
Na třetí fotce sto let stará Waldhausen síťovka(krk k ní nepatří).
Poslední je tato: Deka výběh HKM HighNeck Protect Light
Kobyla je velká, taková selka.Spíše širší. Má asi delší krk, neboť jí krky od dek nepasují.
Já si nemyslím,že je divná, spíš výrobci šetří materiálem.