Co mám dělat při odskoku a stehenní sed

Český teplokrevník
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.9.2019 20:25
Michálka 234

XXX.XXX.226.211

Ahoj chtěla bych se zeptat co mám dělat při odskoku a ještě mi nejde stehenní sed jak na to

11.9.2019 21:07
Slon Indický

XXX.XXX.243.169

Ahoj,
jediná funkční ráda na všechny tebou dnes položené dotazy je najít si trenéra. Ten koukne, jak jezdíš jaké děláš chyby (a že jich bude spousta) , to je normální - při takovém tom "domácím plácání" se na koni chyby děláme všichni. Vysvětlí ti co a jak, trochu tě srovná a poradí. Po netu se naučit jezdit vážně nedá, potřebuješ to dostat do svalové paměti, a to bez nějakých očí na zemi a rad podaných v pravý okamžik prostě nejde.

11.9.2019 21:20
kapička

XXX.XXX.176.236

Nejdřív se naučte stehenní sed a až pak skákajte...
Na získání stability ve stehenním sedu je super jet třeba 10 kroků vysedávání a 10 kroků ve stehenním a tak kolem dokola

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.9.2019 09:24
Uživatel s deaktivovaným účtem

Slon Indický napsal(a):
Ahoj,
jediná funkční ráda na všechny tebou dnes položené dotazy je najít si trenéra. Ten koukne, jak jezdíš jaké děláš chyby (a že jich bude spousta) , to je normální - při takovém tom "domácím plácání" se na koni chyby děláme všichni. Vysvětlí ti co a jak, trochu tě srovná a poradí. Po netu se naučit jezdit vážně nedá, potřebuješ to dostat do svalové paměti, a to bez nějakých očí na zemi a rad podaných v pravý okamžik prostě nejde.

12.9.2019 20:02
Michálka 234

XXX.XXX.226.211

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Dříve jsem jezdila parkur na mým bývalím koněm a to jsem jezdila ZL ale tahle nereaguje vůbec na tlak ale jen na hubu proto mi nejde ten stehenní sed

12.9.2019 20:07
Antisgarcia

XXX.XXX.100.103

Michálka 234 napsal(a):
Dříve jsem jezdila parkur na mým bývalím koněm a to jsem jezdila ZL ale tahle nereaguje vůbec na tlak ale jen na hubu proto mi nejde ten stehenní sed

Kobyla vám nefunguje na tlak a tak s jí jako prase skáčete? No to musí být tedy podívaná? Já se vás nechci nějak “dotýkat” nebo tak, ale kdyby jste byla alespoň trochu rozumná, tak se na nějaké skákání vykašlete a pracujete na zjemnění kobyly a na přeučováni z tahání za hubu na tlak a hlasové pomůcky.

12.9.2019 20:23
Michálka 234

XXX.XXX.226.211

Antisgarcia napsal(a):
Kobyla vám nefunguje na tlak a tak s jí jako prase skáčete? No to musí být tedy podívaná? Já se vás nechci nějak “dotýkat” nebo tak, ale kdyby jste byla alespoň trochu rozumná, tak se na nějaké skákání vykašlete a pracujete na zjemnění kobyly a na přeučováni z tahání za hubu na tlak a hlasové pomůcky.

Ja s ní neskáču nejsem blbá 🤦🏼‍♀️ Na mém bývalém koni jsem skalala

12.9.2019 21:05
Antisgarcia

XXX.XXX.100.103

Já si nemůžu pomoci ale co má tlak s hubou co společného se stehenním sedem? Plus píšeš že máš odsekáno ZL, to by jsi takové problémy snad už mít neměla, ne?
Stehenní sed je otázka rovnováhy, né toho zda musíš brzdit rukou nebo tlakem.

12.9.2019 21:13
Michálka 234

XXX.XXX.226.211

Antisgarcia napsal(a):
Já si nemůžu pomoci ale co má tlak s hubou co společného se stehenním sedem? Plus píšeš že máš odsekáno ZL, to by jsi takové problémy snad už mít neměla, ne?
Stehenní sed je otázka rovnováhy, né toho zda musíš brzdit rukou nebo tlakem.

Prostě když na ní udělám stehenní sed tak nějak divně zareaguje a zrychlí mám jí teprve 3 měsíce

12.9.2019 21:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

Michálka 234 napsal(a):

Stehenní sed nemá s tím, co kůň umí,či neumí, vůbec nic společného. Ten musíte umět vy, nezávisle na koni. I ráno po flámu, i potmě, i v dešti. Bez něj budete padat buď koni na krk, nebo zpět do sedla, když se koník rychleji pohne.
Natrénovat na 150% na dobrém koni ve všech chodech a pak teprve sedat na toho, co s ním máte v plánu skákat.

12.9.2019 21:33
Michálka 234

XXX.XXX.226.211

sisi58 napsal(a):
Stehenní sed nemá s tím, co kůň umí,či neumí, vůbec nic společného. Ten musíte umět vy, nezávisle na koni. I ráno po flámu, i potmě, i v dešti. Bez něj budete padat buď koni na krk, nebo zpět do sedla, když se koník rychleji pohne.
Natrénovat na 150% na dobrém koni ve všech chodech a pak teprve sedat na toho, co s ním máte v plánu skákat.

Děkuju ale když udělám ten stehenní sed tak prostě zrychlí dělá to jen v klusu

12.9.2019 21:57
sisi58

XXX.XXX.191.1

Michálka 234 napsal(a):
Děkuju ale když udělám ten stehenní sed tak prostě zrychlí dělá to jen v klusu

Samozřejmě,že zrychlí, neboť jste zvedla zadek a uvolnila mu tak záda. Vždyť o tom je i skákání, přeci. Jedete na překážku, sedíte v pracovním sedlu,pobízíte. A v přesně určenou chvíli přejdete do lehkého sedu, aby mohl koník skočit. Bez toho, že byste mu vy vadila ve hřbetu.Koukněte na fotku.Kde má jezdec zadek.
Jenže abyste mohla skákat, musíte se v tom sedu udržet!
Doporučuji knihy pánů Paalmana a Dobeše. Ti vám vysvětlí co je potřeba, aby vás kůň poslouchal a co je potřeba,abyste skákala s lehkostí a v souladu s koněm.

12.9.2019 22:05
akscha

XXX.XXX.26.89

A taky při stehenním sedu většinou méně zkušený jezdec posune ruku dopředu a tím povolí otěže, čímž ztratí kontakt s hubou koně. No a tahle kobyla potom zrychlí. Jinak pokud nedokážete spolehlivé zastavit že cvalu, procvičuje spíš to (klidně pracovní cval na jízdárně) a stehenní cval vás trápit nemusi :)

12.9.2019 22:15
Michálka 234

XXX.XXX.226.211

Slon Indický napsal(a):
Ahoj,

Děkuji vážím si vašich rád 🌹

12.9.2019 23:29
Dotaz

XXX.XXX.235.225

akscha napsal(a):
A taky při stehenním sedu většinou méně zkušený jezdec posune ruku dopředu a tím povolí otěže, čímž ztratí kontakt s hubou koně. No a tahle kobyla potom zrychlí. Jinak pokud nedokážete spolehlivé zastavit že cvalu, procvičuje spíš to (klidně pracovní cval na jízdárně) a stehenní cval vás trápit nemusi :)

Plus mu ujedou nohy dozadu.

17.9.2019 12:18
balisek

XXX.XXX.79.212

Michalko, ač sama sebe klasifikujete jako pokročilého jezdce, evidentně máte problém v základech. Váš předchozí kůň byl nejspíš zkušený harcovník a dobrák, který vám toho spoustu prominul a spoustu toho vyřešil za vás.

Když jste však přesedla na novou kobylu, všechny vaše jezdecké nedostatky vypluly na povrch. Nehledejte problém v koni, hledejte ho v sobě. A od sebe také začněte.

Jak Vám již bylo doporučeno, podmínkou je obstarat si kvalitního trenéra, který vás bude vést a v ideálním případě vám pomůže i s přiježděním kobyly.

Buďte trpělivá. Zapomeňte na chvíli na skákání a věnujte se základům - osvojte si správný sed, pomůcky, jízdárenské cviky atd. Neméně důležité je vytvořit si harmonii s koněm. Někdy to jde na první dobrou, někdy dvojice potřebuje jistý čas, než najde vzájemný soulad.

Problém se nevyřeší tím, že budete bezhlavě kupovat a zase prodávat koně. Zkrátka vše chce svůj čas a spoutu věcí je potřeba jednoduše poctivě odpracovat pod důsledným, systematickým vedením někoho zkušeného.

Přidejte reakci

Přidat smajlík