Dobrý den touto cestou hledám ježdění na koni v okolí Uničova. Je mi 15let a jsem spíše začátečník protože jsem neměla možnost tréninků. V JK jezdit nechci protože nemám tolik peněz a koně si platím z kapesného a to jsou bohužel 200 měsíce. Takže bych přispívala tohle a ostatní odpracovala. Na koni jsem neseděla tak rok a chtěla bych se k tomu konečně vrátit 😊
Okolí Uničova je na koně celkem bohaté. Ale nevím jestli je tam někdo nějak moc zvědavý na 15 letou slečnu co nemůže platit. U nás platí holky 350,- za hodinu (rozuměj 45 min. co se jim opravdu věnujeme). Pro ty zkušenější, je to 320,- za půlden o prázdninách. Rozuměj uklidit ohradu a okolí, vykydat, nějaké čištění postrojů, seno do sítěk, jet s vlečkou ke hnojišti atd. okolo koní + vyjížďka ven do lesa, plavit v řece, cvalovky strništěm. Jako že něco udělají sami a za to jedou s dohledem ven na min. 2 hodinky. Stáj je mezi Olomoucí a Litovlí.
Je to prostě i o penězích. V tomhle věku to někdo dospělý musí hlídat. A proč by to měl dělat za darmo, navíc když toho koně živí? To se radši projede sám a v klidu a bez nervů.
Zvenku se to nezdá, ale jezdit někde v klubu je u koní ta nejlevnější varianta. Jezdectví je prostě drahý koníček.
Pipilota
napsal(a):
Okolí Uničova je na koně celkem bohaté. Ale nevím jestli je tam někdo nějak moc zvědavý na 15 letou slečnu co nemůže platit. U nás platí holky 350,- za hodinu (rozuměj 45 min. co se jim opravdu věnujeme). Pro ty zkušenější, je to 320,- za půlden o prázdninách. Rozuměj uklidit ohradu a okolí, vykydat, nějaké čištění postrojů, seno do sítěk, jet s vlečkou ke hnojišti atd. okolo koní + vyjížďka ven do lesa, plavit v řece, cvalovky strništěm. Jako že něco udělají sami a za to jedou s dohledem ven na min. 2 hodinky. Stáj je mezi Olomoucí a Litovlí.
Je to prostě i o penězích. V tomhle věku to někdo dospělý musí hlídat. A proč by to měl dělat za darmo, navíc když toho koně živí? To se radši projede sám a v klidu a bez nervů.
Zvenku se to nezdá, ale jezdit někde v klubu je u koní ta nejlevnější varianta. Jezdectví je prostě drahý koníček.
Může to udělat postaru... Chodit na tréninky k instrukorovi, platit si ony lekce ježdění a jakmile bude tušit jak má toho koně zatočit, najít si v okolí dědu co má koně "nadivoko" a začít jezdit tam a zadara
Základy umím 😀 před dvouma rokama jsem měla placené tréninky pod trenérem jednou týdně asi měsíc, potom trenér odešel a učila mě dcera majitele stáje, naučila jsem se základy, potom jsem ošklivě spadla a rok víc jak půl roku nejezdila, stáj se mezitím rozpadla a já si našla soukromníka. Občas jsem tam měla trénink na jednom z těch koní. Bohužel koně museli kvůli dušnosti pryč. Základy tedy umím, cval na lonži taky ale sama jsem neměla možnost. Nemám potřebu psát jak všechno umím a jak jsem spolehlivá atd. Ať si každý udělá obrázek sám, pro někoho je pokročilí ten kdo koně dokáže odjezdit sám a pro někoho ten kdo zvládá všechny chody, setkala jsem se i s tím že někdo neuměl pořádně klusat a už skákal a napíše že je pokročilí. Já se radši naučím pořádně klusat a pak přejdu ke cvalu, nemám potřebu si něco dokazovat 🤷♀️
lenacia
napsal(a):
Může to udělat postaru... Chodit na tréninky k instrukorovi, platit si ony lekce ježdění a jakmile bude tušit jak má toho koně zatočit, najít si v okolí dědu co má koně "nadivoko" a začít jezdit tam a zadara
Na tohle už je potřeba umět a taky mentální zralost. Co si budeme povídat... (mám 16 letého syna, ve stáji jsou 15 leté holky)
Uničov není na dojíždění do Olomouce nemožný (není to pohodlné, ale spousta lidí to zvládá MHD). Za prázdninové brigády už mohla mít 20 tis. uspořeno. A to i při 6 hodinovce, v Ol. jsou totiž brigády za 110,- a student nemá odvody. Jak potom věřit skuhrání že jen 200,- od mámy.
Holka, budeš to mít těžké, za 200 Kč měsíčně opravdu nikdo nebude chtít učit někoho jezdit. A co si budeme povídat, práce, co holky udělají u koní, není tolik, aby to někomu stálo za to.
Nevím jak u Uničova, ale myslím, že takové ty koně s "oddílem nadivoko" už nemivaji dedove, co jsou rádi, že někdo s konma pracuje. V okolí znám spíš staré pardaly se zálibou v mladých devcatech, kteří je takhle nalákaji k sobě, a tam se teda za ježdění na koni platí dost, akorát ne penězi, ale protisluzbou.
Být tebou, najdu si příští léto brigádu, pořádně si vydělám a naučím se opravdu dobře jezdit pod trenérem. Pak se otevírají širší možnosti, protože někdo, kdo opravdu umí jezdit, je žádaný artikl.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Slon Indický
napsal(a):
Holka, budeš to mít těžké, za 200 Kč měsíčně opravdu nikdo nebude chtít učit někoho jezdit. A co si budeme povídat, práce, co holky udělají u koní, není tolik, aby to někomu stálo za to.
Nevím jak u Uničova, ale myslím, že takové ty koně s "oddílem nadivoko" už nemivaji dedove, co jsou rádi, že někdo s konma pracuje. V okolí znám spíš staré pardaly se zálibou v mladých devcatech, kteří je takhle nalákaji k sobě, a tam se teda za ježdění na koni platí dost, akorát ne penězi, ale protisluzbou.
Být tebou, najdu si příští léto brigádu, pořádně si vydělám a naučím se opravdu dobře jezdit pod trenérem. Pak se otevírají širší možnosti, protože někdo, kdo opravdu umí jezdit, je žádaný artikl.
Ano, je to přesně tak.
Já takhle k soukromníkovi chodím. Vykydám, když je potřeba pomůžu s čímkoliv okolo hospodářství, co je v mých silách, a pak jezdím, když se mi chce ( jezdím i jinde pod instruktorem, takže se mi zas tak často nechce a třeba jen čistím a mazlím). Jenže jsem plnoletá, léty prověřená a když se řekne, že teď se jde dělat tohle, tak bez řečí jdu. A někdy to vyjde tak, že z 15 dnů si na koně sednu jednou, dvakrát...
Občas přijde nějaká slečna, že by chtěla pomáhat a za to jezdit. Jenže si to představuje jak Hurvínek válku. Není plnoletá, takže je potřeba dozor dospělého. Majitel hospodářství má dost práce (sena, otavy, ohrady...) a k tomu nepotřebuje ještě hlídat děvče u koní. Takže si musí udělat čas někdo z nás, kdo si tam chodí čistit hlavu ke koním. My si musíme vyhradit přesný čas, vymyslet nějakou jakože práci (posbírat bobky v přístřešku a uklidit zpevněné okolí je přes léto max na hoďku i pro jednoho člověka, to není žádná práce, to je relax) a hlídat koně a slečnu, aby na sebe navzájem nešlápli. A nemůžeme se jen tak sebrat a jít pomoct třeba vozit seno.
Zkrátka je s takovým zájemcem o pomoc nakonec víc práce než, že by nám pomohl. Navíc málo kdo vydrží dýl, takže člověk investuje energii, snahu zájemce zaučit, naučit ho na koni něco nového, třeba ho ke koním i vozit a co z toho? Nic. Tak proč by to měl někdo poskytovat, na to jsou oddíly, kde se ale holt platí...
PS: na každého takového zájemce jsme byli vždy milí a snažili se ho naučit to nejlepší, co sami umíme, takže to, co jsem psala, nikdo netuší
PPS: jsme úplně v jiném koutu republiky a anonymní
kapička
napsal(a):
Já takhle k soukromníkovi chodím. Vykydám, když je potřeba pomůžu s čímkoliv okolo hospodářství, co je v mých silách, a pak jezdím, když se mi chce ( jezdím i jinde pod instruktorem, takže se mi zas tak často nechce a třeba jen čistím a mazlím). Jenže jsem plnoletá, léty prověřená a když se řekne, že teď se jde dělat tohle, tak bez řečí jdu. A někdy to vyjde tak, že z 15 dnů si na koně sednu jednou, dvakrát...
Občas přijde nějaká slečna, že by chtěla pomáhat a za to jezdit. Jenže si to představuje jak Hurvínek válku. Není plnoletá, takže je potřeba dozor dospělého. Majitel hospodářství má dost práce (sena, otavy, ohrady...) a k tomu nepotřebuje ještě hlídat děvče u koní. Takže si musí udělat čas někdo z nás, kdo si tam chodí čistit hlavu ke koním. My si musíme vyhradit přesný čas, vymyslet nějakou jakože práci (posbírat bobky v přístřešku a uklidit zpevněné okolí je přes léto max na hoďku i pro jednoho člověka, to není žádná práce, to je relax) a hlídat koně a slečnu, aby na sebe navzájem nešlápli. A nemůžeme se jen tak sebrat a jít pomoct třeba vozit seno.
Zkrátka je s takovým zájemcem o pomoc nakonec víc práce než, že by nám pomohl. Navíc málo kdo vydrží dýl, takže člověk investuje energii, snahu zájemce zaučit, naučit ho na koni něco nového, třeba ho ke koním i vozit a co z toho? Nic. Tak proč by to měl někdo poskytovat, na to jsou oddíly, kde se ale holt platí...
PS: na každého takového zájemce jsme byli vždy milí a snažili se ho naučit to nejlepší, co sami umíme, takže to, co jsem psala, nikdo netuší
PPS: jsme úplně v jiném koutu republiky a anonymní
No a o tom to taky je, že dneska mladým chybí pracovní zkušenosti a návyky. Proto doporučuji tu brigádu...
Kolik 12 letých holek já už učila držet metlu - si nedělám legraci, vážně neumí pozametat (o lopatu už zakopávají). Považují za buzeraci, když řeknu: pohni, ten čas už jsi mohla jezdit...
Pořád narážíme i na čas - jako, že když se dohodnu, tak stojím na místě 5 min. předem, ne o 10min. později.
A tak. Pořád si připomínám, že jsem taky byla puberťák. Jenže je fakt, že tehdy bylo koní míň. Tak jaksi jsme na ně stáli frontu. Platilo se 50,- měsíčně (ale hodinovka byla 14,-) a k tomu se muselo chodit do stáje kydat krmit atd. Ke koním se chodilo na celé odpoledne, kdo odešel nějak moc před krmením, ten docházkovou čárku neměl. Jezdilo se fakt míň - ze začátku krokování na jízdárně, před a po ježdění starších jezdců. Na lonž až už člověk vydržel s docházkou... Málo kdo by to z dnešních děcek nevzdal už po měsíci.
Já jsem teda odchovanec starého JK, končila jsem tam před rokem 2010, když mi bylo 18. A přestože to byla seriózní sportovní stáj a majitelku doteď velmi ráda potkam, přístup k "větším dětem" byl trosku vykoristovatelsky. Ve věku 12 - 18 jsme postupně zastali úplně vsechno; dospělý muž by to sice zvládnul 3x rychleji,ale nebyl k dispozici a času bylo dost. Jenže na základě té zkusenosti nemyslím,že puldenni práce u koní (těžká kolečka, prach, pofidérní bezpečnost práce) je pro děti. Rodiče samozřejmě nevedeli, co všechno to ježdění na konickovi obnáší (resp. věděli,ale nedovedli si to představit).
Takže jsem se trochu orosila, když jsem četla příspěvek pipiloty. Přesně tohle by mi jako dítěti přišlo supr, ale jako dospělá už bych na to nepřistoupila (odpracovat 3 brigádnické hodiny a ještě platit ne úplně symbolickou částku). Já naprosto chapu, že hodně majitelům koni to přijde normalni a asi to i normální je (koně něco stojí, je kolem nich hodně práce, děti nejsou z cukru), ale vůbec se nedivim, že někdo to chce mít nastavené jinak. My tenkrát byli až sebedestruktivne snaživí, bylo tam hodně konkurenční prostredi a majitelka toho zneužívala. U dětí to šlo snadno, u dospělých by jí to nefungovalo a také tam žádné neměla. Pár z nás nakonec končilo i ze zdravotních důvodu, a to ta stáj nebyla žádný extrem. Takze zpetne videno si to fungovani starých JK a prostředí v nich moc neadoruju...
akscha
napsal(a):
Já jsem teda odchovanec starého JK, končila jsem tam před rokem 2010, když mi bylo 18. A přestože to byla seriózní sportovní stáj a majitelku doteď velmi ráda potkam, přístup k "větším dětem" byl trosku vykoristovatelsky. Ve věku 12 - 18 jsme postupně zastali úplně vsechno; dospělý muž by to sice zvládnul 3x rychleji,ale nebyl k dispozici a času bylo dost. Jenže na základě té zkusenosti nemyslím,že puldenni práce u koní (těžká kolečka, prach, pofidérní bezpečnost práce) je pro děti. Rodiče samozřejmě nevedeli, co všechno to ježdění na konickovi obnáší (resp. věděli,ale nedovedli si to představit).
Takže jsem se trochu orosila, když jsem četla příspěvek pipiloty. Přesně tohle by mi jako dítěti přišlo supr, ale jako dospělá už bych na to nepřistoupila (odpracovat 3 brigádnické hodiny a ještě platit ne úplně symbolickou částku). Já naprosto chapu, že hodně majitelům koni to přijde normalni a asi to i normální je (koně něco stojí, je kolem nich hodně práce, děti nejsou z cukru), ale vůbec se nedivim, že někdo to chce mít nastavené jinak. My tenkrát byli až sebedestruktivne snaživí, bylo tam hodně konkurenční prostredi a majitelka toho zneužívala. U dětí to šlo snadno, u dospělých by jí to nefungovalo a také tam žádné neměla. Pár z nás nakonec končilo i ze zdravotních důvodu, a to ta stáj nebyla žádný extrem. Takze zpetne videno si to fungovani starých JK a prostředí v nich moc neadoruju...
Tak částečně souhlasím. V JK kam jsem jako dítko chodila bylo 14 koní. Takže dost práce. Tehdy se ale kydalo ráno hnoje (to dělal zaměstnaný chlap) a odpoledne bobky z boxů + ohrady + nachystat žrádlo. Žádná práce ze které by se děcka měla složit. Jo prášilo se u mačkače ovsa (pytel byl rozsypaný na 1/3, kvůli váze), nebo pod shozem sena, ale to se dalo zvládnout s šátkem na krku. A hlavně tam bylo každé odpoledne tak 3 děcka na 1 koně. Nic z čeho by se jeden složil. Spíš taková zdravá soutěž, kdo dřív,líp... A úrazů kupodivu nebylo až tolik (asi celková zdatnost). Nejhorší byl když se při házení menšími balíky slámy připletla do cesty drobná holka a trefilo ji to do hlavy - měla pak bolesti cca 3 týdny, možná to byl slabší otřes mozku. Druhý vážnější úraz bylo píchnutí vidlemi do nártu, ze spod nohy byla vidět červená tečka, ale to se zahojilo rychle. Ostatní zranění byla až z ježdění, ne z manipulace s koňmi.
Dnes chodím do stáje kde jsou 4 koně (2 tažní + 2 poníci). Normálně to má dospělý za hodinu. Holky chodí nejradši ve dvojici a dělají to 2 hodiny, klidně i déle. Takže když dospělý nemusí hodinu pečovat o koně - může se o hodinu déle věnovat dorostu na koni. Přijde mi to férovka, když místo 45 min. jízdárny za 350,- mají minimálně 2 hodinovou vyjížďku v terénu za 320,- + jejich práce (což je tedy v jejich případě spíš učení se práci).
Jasně, pokud jsou 3 deti na koně, je to o něčem jinem. U nás byl poměr přinejmenším obrácený a problém byl, že se nějaké mimoradne udalosti (10 koni na jednoho člověka s vypadkem napájecek) se neřešily. Prostě se čekalo, až to to děcko dodela,i kdyby to bylo za 5 hodin. Prášení bylo nejhorší při žních, nebyla to každodenni věc, ale přesto se jedny žně kamarádce rozjela ošklivá alergie, které už se nikdy nezbaví a v podstatě ji dost limituje. Jasně, nelze říct,že za to může toho JK a absence respiratoru, ale být to v práci, je to nejspíš nemoc z povolani... A bezpečnosti práce jsem myslela spíš limity na váhu manipulovaných břemen. Takové ty běžné věci,co se řeší u dospělých v práci,ale u dětí v JK fakt ne :)
Jinak co se týká cen jzdeni, subjektivně to chápu. Ale objektivne má přece trenér víc práce s 45min na jízdárně,ne? Vzdycky jsem vnímala terén podstatně mene náročný pro trenéra (odbaví víc dětí plus si přitom opracuje svého kone)
Jinak co se týká cen jzdeni, subjektivně to chápu. Ale objektivne má přece trenér víc práce s 45min na jízdárně,ne? Vzdycky jsem vnímala terén podstatně mene náročný pro trenéra (odbaví víc dětí plus si přitom opracuje svého kone)
Taková borka tedy nejsem! Já jedu poslední (často na kole) a pečlivě sleduji co dělají holky přede mnou. Jsem soustředěná na opravování chyb. V takovém rozpoložení toho na tréningu koně neudělám...
Osobně musím říct, že pro mě je náročnější odvést vyjížďku, než někoho "odtrénovat" na jízdárně. Hlavně tedy psychicky. Přijde mi to jako mnohem větší zodpovědnost, venku je více rušivých elementů, můžou nastat situace, které ani při největší snaze o bezpečnost neovlivním, koně jsou víc ochotní k pohybu. Jsou tu stromy, větve (člověk by neřekl, že je potřeba zdůrazňovat, aby se dítě, i jezdecky docela zdatné, té větvi vyhlo), nerovnosti, kde kůň může zakopnout...
Takže jet na vyjížďku s kamarádkou je super, ale vést vyjížďku s 5 lidma a přebrat o ně zodpovědnost už tak super není. I když asi ne každý to má nastavené tak jako já...
kapička
napsal(a):
Osobně musím říct, že pro mě je náročnější odvést vyjížďku, než někoho "odtrénovat" na jízdárně. Hlavně tedy psychicky. Přijde mi to jako mnohem větší zodpovědnost, venku je více rušivých elementů, můžou nastat situace, které ani při největší snaze o bezpečnost neovlivním, koně jsou víc ochotní k pohybu. Jsou tu stromy, větve (člověk by neřekl, že je potřeba zdůrazňovat, aby se dítě, i jezdecky docela zdatné, té větvi vyhlo), nerovnosti, kde kůň může zakopnout...
Takže jet na vyjížďku s kamarádkou je super, ale vést vyjížďku s 5 lidma a přebrat o ně zodpovědnost už tak super není. I když asi ne každý to má nastavené tak jako já...
Jo asi tak. Proto mi přijde ta cena velmi OK.
Díky, chápu to. Ono asi taky záleží na jezdecké úrovni - jakože se začátečníkem je víc práce v terénu a méně práce na jízdárně a s pokročilým spíš obráceně. Já už jsem taky deformovaná tim, že mivam jizdarenske tréninky individuálně, takže trenerka nedělá nic jiného,než že kouká na mou osobu, zatímco v terénu si odjezdi svého koně... Neuvědomila jsem si, že někdo na jízdárně běžně odtrénuje x děti za hodinu :)
Kači01

XXX.XXX.129.114
Zdravím, pokud stále hledáte, tak můžu nabídnout ježdění 10min. autem od Uničova ( dostupnost vlakem i autobusem), ale za příspěvek 350kč za měsíc - koně hold něco stojí, kdyžtak mi napište mail na demikovakacenka@gmail.com