Aja45

XXX.XXX.43.159
Hezký den, mám tři svoje koně na pastevni ustájení u svého domu. Pastvinu mám zabezpečeno el. lankem a kovovými sloupkami. Už po několikáté se stalo že sousedovi z vedlejší vesnice utekl hřebec a kobyla. Samozřejmě hned běží za našimi koňmi. Dnes se to stalo zase. Já doma sama se spícím synem musela běžet ven a řešit situaci. Hřebec přerval naš ohradník a zkopal mi 5 měsíční hříbě a následně i matku která ho bránila. Naštěstí se krom někakých oděrek nic nestalo ale je jen otázka času kdy se něco stane. Hřebec je nebezpečný a já se ho bojím. Jsem těhotná a nechci aby se ještě něco stalo. Musela jsem svoje koně zavřít do stáje a čekat přes hodinu než se majitel uračil přijed pro svoje koně. Už toho mám vážně plné zuby. Jde s tím něco dělat? Třeba zavolat policii nebo to někde nahlásit? Vše mám zaznamenané na kamerách(máme je po celé pastvině), tak že o důkazy nouze není. Děkuji
Aja45

XXX.XXX.30.77
Pipilota
napsal(a):
Se dost divím, že už jsi policii nevolala, jestli je to opakovaně.
Každému se nějaký ten útěk koní přihodí (pád při vyjížďce, jarní veselost atd.). Ale pokud opakovaně utíká hřebec...
Poranění hříběte se taky může rozvinout... Oprava ohrady je taky škoda (materiál +čas)
Je to už asi po čtvrté co se to stalo ale dnes poprvé hřebec prorval ohradu a dostal se k mým koním. Předtím jenom běhali kolem ohrady. Už mě to fakt nebaví a chci to řešit ale nevím kam se mám obrátit.
158 je číslo na policii. Pokud má kdokoliv pocit, že by obtěžoval policii při nějaké opravdu akutní práci - lze volat 112 a tam se svěřit s trápením. Pošlou policii (protože na hasiče či sanitku to není), no a ta přece pomáhá a chrání... ;-)
Jako vážně - rozumný chovatel ví, že je dobré kastrovat mezi 1-2 roky. Prostě proto, že s hřebci se to musí zatroleně moc umět (práce, manipulace, zabezpečení). Takový útěkář to bude opakovat. Co když cestou někoho smete?
Někdy má policie snahu tyhle oznámení rozmlouvat (někam odložit).
Ale je to na zodpovědné osobě, vysvětlit neznalému policistovi: kolik takový hřebec váží, jak mocně s ním mohou cloumat vášně, když běží jak rychle tak asi ... neváhala bych mírňounce přibarvit.
Ono totiž když vidím kolik lidí se snaží nekastrovat (protože prostě jejich Ferda je určitě ten nej) a ono na to zůstat hřebcem má málokterý. Jako tažáci co chodí v lese každý den, to je jiná liga než teplasi co se ani nedostanou pod sedlo každodenně (natož aby to byla fakt odpovídající práce)
Návštěva policie jim může otevřít oči...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Oznámit na úřad - nezabezpečení chovu proti úniku zvířat.

A co na to soused? Nějaká omluva, pokusy o nápravu (nebo aspoň slib)? Jednou, max. dvakrát bych asi přivřela oko, ale takto už ne a bez váhání bych volala policii.
Aja45

XXX.XXX.43.159
Děkuji na policii půjdu. Jedná se o hřebce shire horse, tak že si asi umíte představit jak velké hovado to je. Majitel je blbec měl plno zvířat a většina mu pochcipala prože neměl na seno. Myslím že koně utíkají i kvůli hladu. Je mi jich líto ale nenechám si zmrzačit svoje koně.
Aja45

XXX.XXX.43.159
napsal(a):
A co na to soused? Nějaká omluva, pokusy o nápravu (nebo aspoň slib)? Jednou, max. dvakrát bych asi přivřela oko, ale takto už ne a bez váhání bych volala policii.
Pokaždé řekne že se omlouvá a že se to už nestane a koně mu zase utečou. Utíkají mu už asi 3 roky a bylo na něj plno stížnosti ale nic si z toho nedělá. Dokud moje koně nenapadl byla jsem celkem v klidu a nějak to neřešila ale teď se fakt bojím že mi hříbě přiste zabije. Je to shire, má tak 1000 kg a je ho fakt kus.
Se mi teda nějak nezdá, že by si někdo nechal takového hřebce utíkat. (jsem tedy zaznamenala jen jednou v inzerci křížence hřebečka i ten byl za nemalé peníze) Kolik je tak asi v ČR shire hřebců? Takový kůň není za 50., takový by jistě byl zajištěn. (hladový kůň se po útěku z ohrady zastaví na trávě)
Aja45

XXX.XXX.30.77
Pipilota
napsal(a):
Se mi teda nějak nezdá, že by si někdo nechal takového hřebce utíkat. (jsem tedy zaznamenala jen jednou v inzerci křížence hřebečka i ten byl za nemalé peníze) Kolik je tak asi v ČR shire hřebců? Takový kůň není za 50., takový by jistě byl zajištěn. (hladový kůň se po útěku z ohrady zastaví na trávě)
Myslíte si že si vymýšlím nebo co? Majitele znám měl farmu a pořádal svatby, akce apod. Jeho hřebec byl největší lákadlo pro lidi. Pak ale zkrachoval a postupně mu veškerá zvířata umřela. Má už jen tohohle hřebce, kobylu norika a jednoho velblouda. Na vše kašle a koně mu utíkají několikrát do měsíce. Už fakt nevím co mám dělat. Nechci aby se moje koně zranily. Mám poměrně hodnotnou chovnou kobylu a teď i hříbě a nerada bych aby se jim něco stalo.
No mě prostě zaráží proč to... Když jdu finančně ke dnu, zvířata půjdou jako jedna z prvních (prostě děcka jedí taky denně, ale mají rozhodně přednost). A když je potřeba prodat, vždy je lepší v dobré kondici, než chodící kostru - jedno jestli velblouda, nebo koně.
No ale jestli máte podezření, že zvířata hladoví - okamžitě podejte podnět na KVS. Tam slyší hlavně na nedostatky v napájení a krmení, potom na nedostatky v ustájení - nedostatečné zabezpečení.
(a asi bych rozparáděného shira chytat nešla; máme ve stáji noriky kobyly a jsou moc hezky vychované - kopou vedle, ale když se rozparádí a trochu jim to ujede na mokrém...) No u nás se tohle semlít, policajt by to věděl.
Aja45

XXX.XXX.30.77
Pipilota
napsal(a):
No mě prostě zaráží proč to... Když jdu finančně ke dnu, zvířata půjdou jako jedna z prvních (prostě děcka jedí taky denně, ale mají rozhodně přednost). A když je potřeba prodat, vždy je lepší v dobré kondici, než chodící kostru - jedno jestli velblouda, nebo koně.
No ale jestli máte podezření, že zvířata hladoví - okamžitě podejte podnět na KVS. Tam slyší hlavně na nedostatky v napájení a krmení, potom na nedostatky v ustájení - nedostatečné zabezpečení.
(a asi bych rozparáděného shira chytat nešla; máme ve stáji noriky kobyly a jsou moc hezky vychované - kopou vedle, ale když se rozparádí a trochu jim to ujede na mokrém...) No u nás se tohle semlít, policajt by to věděl.
To mě taky ale to asi nepochopíme. On se jich nevzdá. Chtela jsem dokonce před časem hřebce odkoupit. Že bych ho dala dohromady, vykastrovala a pak buď prodala nebo si ho nechala. Ale o tom nechtěl ani slyšet, že je to jeho miláček. Ale že hladoví to mu je jedno. Teď přes léto to šlo protozě měli trávu ale v zimě budou zase jak kostry protože nemá na seno. Asi ho nahlasim i na tu KVS, třeba by mu ho odebrali a byl by klid.
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Pokud ma 1000kg,tak rozhodne neni hladovy...
Tedy netrpi ani podvyzivou...tim padem kvs vubec nic podnikat nebude..videla jsem kone jako kostry,zubozene a zanedbane a kvs?shledali vse v poradku
Hanulinka
napsal(a):
Pokud ma 1000kg,tak rozhodne neni hladovy...
Tedy netrpi ani podvyzivou...tim padem kvs vubec nic podnikat nebude..videla jsem kone jako kostry,zubozene a zanedbane a kvs?shledali vse v poradku
Tak o to zabavení přece zas až tak nejde... Jde o nápravu, o to aby bylo vidět, že okolí to není jedno a tlačí na majitele, aby stav zlepšil.
Jasně, že koncem pastevní sezony tažný kůň hubený nebude. Ale KVS dost hledí na svoje tabulky. Když podání je jim napsáno jako srdceryvný román, tak prostě nic. Když je podání psáno věcně - tedy nedostatky v napájení (nějak dokumentováno), nedostatečné rozměry boxu - na to jsou tabulky. A v tomto případě hlavně nedostatečně zabezpečené výběhy ( o tom vím svoje, norikům jsme hladomornu museli ohradit dvojitě uvnitř el. páskou a 2 metry od ní pevné hrazení - zvlášť to nefungovalo 100%, až v takovéto kombinaci + co 3 hodiny někdo donese směs sena a slámy)

Volejte policii, nafoťte protržený ohradník, odřeniny koně, ideálně když je ještě hřebec u vás(ale chápu, že člověk raději žene ke koním aby se něco nestalo než fotit). Tak budete mít neodvratné důkazy a požadujte po majiteli náhradu škody (lanka ohradníku, sloupky, veterinář)
napsal(a):
Volejte policii, nafoťte protržený ohradník, odřeniny koně, ideálně když je ještě hřebec u vás(ale chápu, že člověk raději žene ke koním aby se něco nestalo než fotit). Tak budete mít neodvratné důkazy a požadujte po majiteli náhradu škody (lanka ohradníku, sloupky, veterinář)
S kamerovým záznamom nie je treba nič fotiť. Naozaj len spísať zoznam škôd a riešiť s políciou.
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Pipilota
napsal(a):
Tak o to zabavení přece zas až tak nejde... Jde o nápravu, o to aby bylo vidět, že okolí to není jedno a tlačí na majitele, aby stav zlepšil.
Jasně, že koncem pastevní sezony tažný kůň hubený nebude. Ale KVS dost hledí na svoje tabulky. Když podání je jim napsáno jako srdceryvný román, tak prostě nic. Když je podání psáno věcně - tedy nedostatky v napájení (nějak dokumentováno), nedostatečné rozměry boxu - na to jsou tabulky. A v tomto případě hlavně nedostatečně zabezpečené výběhy ( o tom vím svoje, norikům jsme hladomornu museli ohradit dvojitě uvnitř el. páskou a 2 metry od ní pevné hrazení - zvlášť to nefungovalo 100%, až v takovéto kombinaci + co 3 hodiny někdo donese směs sena a slámy)
Na zabaveni jsem vubec nepomyslela...
Ale i tak je pristup kvs znacne laxni...
Policie by to vsak resit mela,uz i kvuli bezpecnosti obyatel...co kdyby se takovemu paradnikovi pripletlo do cesty dite?
Hmm, myslím, že pokud se naučil k Vám docházet a majitel nevybuduje "Alkatras", tak to vidím bledě. Shirský hřebec je opravdu kusanec a pokud utíká za kobylou je to fakt problém a moc si nedovedu představit / pokud nemá na elektriku opravdu pořádný návyk od hříběte/ jak ho přimět k tomu aby zůstal v ohradě. Jen břevna ho nezastaví. Oni jsou to opravdu hrozně živočišní prakoně...a o ten sex si v době říje dost nevybíravým způsobem říkají i kobyly
Když jsme měli půjčeného na připouštění hřebce z NDR, byl na výběhu pouze pokud jsme byly doma a byť byl opravdu vychovaný a dobře se s ním pracovalo, nelajskla bych si odjet ani vedle do vsi na nákup a nechat ho venku bez dozoru. A pokud se Vám vrhal na kobylu, která se bránila a ještě se tam motalo hříbě... to muselo být opravdu psycho. Jedině řešit přes úřady.
A ještě bych se chtěla optat...shire hřebec... kde a kdo ho má? Nemáte fotku?
Klidně do SZ.
Sehnat si někoho, kdo bude schopný hřebce odchytit, zpacifikovat, naložit, odvézt ho do pryč a pak nevědět o ničem. Jednoduché. Jestliže hřebec zdrhá pravidelně a nikdo s tím nic nechce dělat, překvapuje mě, že to ještě někdo neudělal nebo nad tím nepřemýšlel.
S mladými hřebci dělám a i když mají jen 400kg a pracují prakticky denně, tak umí udělat pěkný brajgl, když na to přijde. Popravdě řečeno, mladý, zdrhlý, rozhřebčený a nezvládnutý shire by byl u mě rovnou na odstřel, je to přímo ohrožení života a tak bych to i hlásila na policii - to už je donutí velmi rychle přijet, kór když řeknete, že jste těhotná a v danou chvíli sama.