Johny98

XXX.XXX.26.183
Dobrý den,
máte někdo zkušenost s krmením TMR COMPLETE od ADW? Tady případně odkaz:
https://www.adw.cz/vyziva-zvirat/krmiva-pro-kone/produkty/tmr-complete-doplnkova-nahrada-za-seno-1/
Nejlépe někdo, kdo tím krmil anglického plnokrevníka. Vím, že je to kůň od koně, ale přesto bych byla ráda za případné názory a zkušenosti.
Předem děkuji :)
Cituji:
Doporučená krmná dávka TMR Complete je 5 - 6 kg na koně a den, spotřeba sena se tím sníží o 2/3, tedy z původních 13 - 15 kg klesne spotřeba sena na 5 - 6 kg za den.
https://www.adw.cz/vyziva-zvirat/krmiva-pro-kone/produkty/tmr-complete-doplnkova-nahrada-za-seno-1/
Nevěřím, že by na takové dávce kůň prosperoval.
Výrobce uvádí, že denní dávka (tj. těch 5 - 6 kg!) nahrazuje 1 kg hobby granulí. Pokud by váš plňas mohl prosperovat na kilu hobby granulí a senu, tak by mohl asi i takto. Osobně si nemyslím, že to je ale reálné u jakéhokoli hůř krmitelného koně. Jako náhradu za seno bych raději koupila senné granule, a jako náhrada jádra je to v podstatě nepoužitelné.
Ještě na to koukám znova, a doplnila bych, že výrobce sice obsah sacharidů moudře neuvádí, ale vzhledem ke složení (sláma a ječmen, vlákniny jen něco přes 20 %) to bude sacharidová bomba, podle výpočtů mi to vychází minimálně 40 % sacharidů. Nekrmila bych to v množství uváděném výrobcem asi žádnému koni, a u koní náchylných na schvácení nebo s metabolickymi poruchami bych se přímo bála.
Johny98

XXX.XXX.35.205
sisi58
napsal(a):
Cituji:
Doporučená krmná dávka TMR Complete je 5 - 6 kg na koně a den, spotřeba sena se tím sníží o 2/3, tedy z původních 13 - 15 kg klesne spotřeba sena na 5 - 6 kg za den.
Nevěřím, že by na takové dávce kůň prosperoval.
Právě se mi tomu taky úplně nechce věřit :/
Johny98

XXX.XXX.35.205
Slon Indický
napsal(a):
Ještě na to koukám znova, a doplnila bych, že výrobce sice obsah sacharidů moudře neuvádí, ale vzhledem ke složení (sláma a ječmen, vlákniny jen něco přes 20 %) to bude sacharidová bomba, podle výpočtů mi to vychází minimálně 40 % sacharidů. Nekrmila bych to v množství uváděném výrobcem asi žádnému koni, a u koní náchylných na schvácení nebo s metabolickymi poruchami bych se přímo bála.
Co jsem se bavila s tou jejich zřejmě výživářkou, tak právě to má být náhrada převážně právě za seno, je to doplněné i o veškeré minerální látky apod. Sacharidů tam je hodně, to mi taky říkala, ale právě s kombinací jejich hobby granulí to prý problém nedělá. Ale nevím, taky se mi tomu nechce moc věřit... Jinak senné granule mu přidávám.
Pak mi doporučovala případně ještě tyto musli. Myslíte, že je to lepší varianta?
https://www.adw.cz/vyziva-zvirat/krmiva-pro-kone/produkty/tmr-champion-smes-pro-sportovni-kone/
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vemte to tak, že kilo toho krmení vás vyjde na 13-14kč x 6= cca 80kč denně (nepočítám dopravu toho krmení k vám) spočtěte si kolik vás vyjde kilo sena- ceny u vás neznám... určitě poloviční neli ještě méně.... proč vlastně chcete krmit toto- slámu....nemáte prostor na seno nebo se vám zdá drahé?

Seno mám od stáje, kde mám koně ustájeného, takže o to nejde, ale bohužel ho kůň nemůže mít ad libitum. Z důvody šikany ve stádě ho po vyléčení budu muset dávat do jiného stáda, kde ale zase není v podstatě žádná tráva, takže výživářku napadlo mu to nahradit tímto + 2x denně granule. V jednotlivých krmivech si troufnu říct, že se orientuju poměrně dobře, ale právě krmením řezanky ze slámy jsem se nikdy nezabývala. Zároveň mi sláma nepřijde jako nějak extra výživná, u čehož mě právě páni z ADW ujišťovala o opaku s tím, že každé 3 týdny jí budu posílat fotky koně, aby viděla, jestli se spravuje, případně bysme vymyslely něco jiného, co mu bude více sedět. Takže ten její zájem + to, že ADW má celkově dobré výsledky mě přimělo o tom uvažovat.
Jinak předtím, než jsem jí řekla o problemu s pastvinou, mi doporučovala ještě ty musli Champion, na které jsem též posílala odkaz. Mám koně s žaludečními vředy, takže bych si nemyslela, že jsou pro mého koně vhodné, ale ač obsahují ječmen, tak jsou celkově vyvážené tak, že žaludek nedráždí. Tak nevím...
Pokud má váš kůň vředy, tak bych mu určitě necpala nic s obilninami, což bohužel to musli, co chcete vyzkoušet případně místo této rezanky obsahuje v podstatě výhradně. Obecně trávit velké množství skrobů žaludek dráždí, a to i zdravého koně, natož vředaře.
Pokud chcete radu, co krmit, tak to rozhodně nebudou hydrotermicky zpracované obiloviny ani sláma.
Konkrétní typy - krmivo pro vředaře vyrábí Havens - Gastro Plus, je tam i slušný obsah stravitelné energie. Levnější alternativa jsou pak granule Spillers Energy response slow release, které mají snížený obsah skrobů a dost vlákniny. Spillers má také v nabídce i nějakou řezanku pro vředaře, ale to už je dražší varianta. Pro vykrmení bych k tomu zvolenému krmivu (tím nemyslím to od ADW, ale nějaké vhodné pro koně s vředy, ADW má třeba dobrý zákaznický servis, ale musli s obsahem vlákniny do 10 % prostě vhodné není, a tečka), přidala olej a rýžové otruby, pokud je už nebude obsahovat, a voila.

Slon Indický
napsal(a):
Pokud má váš kůň vředy, tak bych mu určitě necpala nic s obilninami, což bohužel to musli, co chcete vyzkoušet případně místo této rezanky obsahuje v podstatě výhradně. Obecně trávit velké množství skrobů žaludek dráždí, a to i zdravého koně, natož vředaře.
Pokud chcete radu, co krmit, tak to rozhodně nebudou hydrotermicky zpracované obiloviny ani sláma.
Konkrétní typy - krmivo pro vředaře vyrábí Havens - Gastro Plus, je tam i slušný obsah stravitelné energie. Levnější alternativa jsou pak granule Spillers Energy response slow release, které mají snížený obsah skrobů a dost vlákniny. Spillers má také v nabídce i nějakou řezanku pro vředaře, ale to už je dražší varianta. Pro vykrmení bych k tomu zvolenému krmivu (tím nemyslím to od ADW, ale nějaké vhodné pro koně s vředy, ADW má třeba dobrý zákaznický servis, ale musli s obsahem vlákniny do 10 % prostě vhodné není, a tečka), přidala olej a rýžové otruby, pokud je už nebude obsahovat, a voila.
Právě mi to nešlo moc dohromady (obiloviny a přitom pro žaludek nedráždivé krmivo). A samozřejmě jsem se chtěla ještě poradit s vetem o tomto konkrétním krmivu.
Kůň mi z důvodu úrazu už přes dva měsíce stojí a ještě cca měsíc bude. K tomu přichází zima, tak presrsťuje, takže když se mi ho konečně podařilo vykrmit, tak díky těmto okolnostem teď vypadá zase jako žebřiňák.
Rýžové otruby jsem krmila dřív společně s vojtěškou a po 3/4 roce žádné výrazné změny, to až po zdvojnásobení množství rýžáků a to zase lezlo šíleně do peněz.
Teď krmím řepné řízky, sladový květ, extrudovaný len a pivovarské kvasnice (teď ještě kvůli ATB a lékům na vředy extrudovaný ostropestřec), po práci trocha řepáků a k tomu sója. Než se mu stal úraz, tak už byl hezký, stačilo jen posílit břišní svaly, aby neměl pupek. Jinak se mu už žebra zakryla a zároveň začal nabírat svaly.
Takže teď už mi půjde spíš o krmení, kterým nahradím oves. Spíš mě paní právě od ADW trošku zmátla, tak mě zajímal názor a zkušenosti ostatních.
Obecně u vředů co nejméně škrobů, více tuku a třeba vojteska má napomáhat k vyrovnání kyselosti pH v žaludku.
Důležité je, kolik čeho dostává v suchém stavu, a zda má nějaký minvit doplněk? Obecně v současné krmné dávce dostává moc vápníku a málo fosforu, v závislosti na množství pak můžu dopocitat zbytek, pokud nemá žádný minvit, tak bude mít i nedostatek vitamínů a minerálů.
Chcete předpokládám nějakou kompletní směs k současné krmné dávce, jak to má vycházet cenově a máte nějaké preferované značky mimo ADW? Kolik chcete krmit a v kolika dávkách? Nebo chcete přejít na kompletní krmivo úplně z těch statkovych?

To jsem zapomněla zmínit, že dostává ještě minerálku od hoveler, každopádně, až přijede vet, tak mu nechám udělat krev, ať vím, na čem jsem.
Vápníku a fosforu si jsem vědoma, KD si počítám, takže to taky rozhodne mám v plánu doladit.
Chci právě jen mu dát něco místo ovsa, který dostával ráno a odpoledne. A podle toho, co vyberu, tak to nějak dopiluju, aby to bylo vyvážené.
Krmím 4x denně, sóju dostává po 300g, k tomu řepáky 100g. K večeři dostává velký kýbl právě s řepáky, slaďákem, lnem a kvasnicemi + minerálku, ale teď bych kecala, kolik toho je. Mám to vypsané doma a teď si to úplně nevybavuju. Doma se podívám.
Doporučuji udělat si pořádek v krmné technice. Kyblíček je 4x denně, ALE seno kolikrát jakého a v jakém množství? Sakulente pokud je kůň po zranění na boxe, proč nemá seno v síťce pořád k dispozici? Bez toho sena (pastvy) se vředy budou s velkou pravděpodobností vracet. A navíc nemocný A1/1 potřebuje mít na žrádlo klid.
Řešit kyblík je až po seně. Já jsem z popisu zatím řádně nevyrozuměla mnoho. Např. sója má hodně úprav a podle toho potom obsah živin a jejich využitelnost...
Jaká je vitmin a jaké dávkování? Atd.
Je to furt to samé dokola... Kolik má kůň let, jaké pohlaví, jakou práci (přesně), kolik měří a kolik váží nyní a na jaká kg se chcete dostat... Už má vředy zaléčené, jaký zdravotní problém ho nyní trápí?
Ono totiž když kontaktujete výživáře od krav (jede se na výkon - mléko,maso) a řeknete, že chcete vykrmit koně, doporučí ze své nabídky tohle. Prostě chcete vykrmit na jatka. Neříkáte všechny informace, nemůžete dostat kvalitní mnohostrannou odpověď.
Slon Indický
napsal(a):
Napsala jsem si dodavateli o dva údaje. "Stravitelné bílkoviny a stravitelná energie".
Místo údajů mě paní požádala o telefon, že mi zavolá.
Sama žádám o pomoc,když o krmení něco nevím, proto mi není jasné, jestli je velký problém, tyto dvě hodnoty u krmiva uvádět i když jsou, při stále se zvětšujícím počtu schvácených koní, zajisté důležité.

Tak spíše mě zajímal názor na ta konkrétní krmiva, která jsem zde dávala, proto jsem ani nic takového nevypisovala.
Dříve měl síť na seno, bohužel se do toho 2x po sobě zamotal (síť byla dostatečně vysoko a uvázaná pevně), takže bohužel tu mít nemůže. A psala jsem o KD, kterou má v případě, kdy je zdráv a pracuje. Teď když stojí, tak přes den má stále co žrát, ať už senné granule, mrkev nebo právě kyblík. A na žrádlo klid samozřejmě má.
Sena má cca 10kg na den. Seno máme luční, některý balík je samozřejmě lepší, jiný horší, ale většina balíků bývá hezky nazelenalých a voňavých.
Sója je extrudovaná, to se omlouvám, zapomněla jsem zmínit. Minerálku dostává hoveler, ale až přijede vet na kontrolu, nechám koni udělat krev, abych věděla, jak na tom je a i podle toho případně upravím.
Jde o pětiletého plnokrevného valacha z dostihů, mám ho něco přes rok. Práce se bohužel nepodařila úplně ustálit, protože ze začátku jsem na něj šla samozřejmě pomalu, zvykali jsme si na sebe, pomalu jsem ho přeučovala. Když se uklidnil a začal chápat, co po něm chci, tak v rozvrhu byla práce na jízdárně, ohýbání se, zapojení hřbetu, dostání se na kolmici, ale také dopředu dolů. Tam jsme většinou byli 30min a práce převážně v kroku a když pochopil, co po něm chci, tak i v klusu. Jakmile udělal to, co jsem po něm chtěla, lekci jsem ukončila a víc po něm nechtěla. V terénu jsme první rok z 90% klusali, aby byl nadýchaný a aby se mu v hlavě srovnalo, že se nemusí jen cválat. Zapojila jsem do práce i kopečky. Pak už jsem zapojila do práce i cval (vyžadovala jsem především práci od zádi a zapojení hřbetu), ale kůň je bohužel smolař, stejně jako já, takže z důvodu různých menších úrazů se práce vždy musela na chvíli přerušit a začít pomalu znovu.
Nyní má pořezané nohy od ohradníkoneho lanka (přesněji spěnky a nahnal ho do toho právě jeden z koní), ale právě za ty dva měsíce si prošel flegmónu, která to celé započala, dvěma roztrženými nohami (nejdřív si roztrhl jednu-holeň, když byla téměř zahojená, tak si roztrhl druhou, těsně pod hleznem). Ve stádě se stal bohužel nyní otloukánkem, takže po vyléčení půjde do druhého stáda, které je nekonfliktní.
Žaludeční vředy právě teď zaléčujeme.
napsal(a):
Tak spíše mě zajímal názor na ta konkrétní krmiva, která jsem zde dávala, proto jsem ani nic takového nevypisovala.
Dříve měl síť na seno, bohužel se do toho 2x po sobě zamotal (síť byla dostatečně vysoko a uvázaná pevně), takže bohužel tu mít nemůže. A psala jsem o KD, kterou má v případě, kdy je zdráv a pracuje. Teď když stojí, tak přes den má stále co žrát, ať už senné granule, mrkev nebo právě kyblík. A na žrádlo klid samozřejmě má.
Sena má cca 10kg na den. Seno máme luční, některý balík je samozřejmě lepší, jiný horší, ale většina balíků bývá hezky nazelenalých a voňavých.
Sója je extrudovaná, to se omlouvám, zapomněla jsem zmínit. Minerálku dostává hoveler, ale až přijede vet na kontrolu, nechám koni udělat krev, abych věděla, jak na tom je a i podle toho případně upravím.
Jde o pětiletého plnokrevného valacha z dostihů, mám ho něco přes rok. Práce se bohužel nepodařila úplně ustálit, protože ze začátku jsem na něj šla samozřejmě pomalu, zvykali jsme si na sebe, pomalu jsem ho přeučovala. Když se uklidnil a začal chápat, co po něm chci, tak v rozvrhu byla práce na jízdárně, ohýbání se, zapojení hřbetu, dostání se na kolmici, ale také dopředu dolů. Tam jsme většinou byli 30min a práce převážně v kroku a když pochopil, co po něm chci, tak i v klusu. Jakmile udělal to, co jsem po něm chtěla, lekci jsem ukončila a víc po něm nechtěla. V terénu jsme první rok z 90% klusali, aby byl nadýchaný a aby se mu v hlavě srovnalo, že se nemusí jen cválat. Zapojila jsem do práce i kopečky. Pak už jsem zapojila do práce i cval (vyžadovala jsem především práci od zádi a zapojení hřbetu), ale kůň je bohužel smolař, stejně jako já, takže z důvodu různých menších úrazů se práce vždy musela na chvíli přerušit a začít pomalu znovu.
Nyní má pořezané nohy od ohradníkoneho lanka (přesněji spěnky a nahnal ho do toho právě jeden z koní), ale právě za ty dva měsíce si prošel flegmónu, která to celé započala, dvěma roztrženými nohami (nejdřív si roztrhl jednu-holeň, když byla téměř zahojená, tak si roztrhl druhou, těsně pod hleznem). Ve stádě se stal bohužel nyní otloukánkem, takže po vyléčení půjde do druhého stáda, které je nekonfliktní.
Žaludeční vředy právě teď zaléčujeme.
Přeji pevné nervy vám, dobré zdraví koníkovi a hodně štěstí oběma.

sisi58
napsal(a):
Napsala jsem si dodavateli o dva údaje. "Stravitelné bílkoviny a stravitelná energie".
Sama žádám o pomoc,když o krmení něco nevím, proto mi není jasné, jestli je velký problém, tyto dvě hodnoty u krmiva uvádět i když jsou, při stále se zvětšujícím počtu schvácených koní, zajisté důležité.
Já právě psala s tím, že mám koně s vředy, ale nenašla jsem v jejich nabídce nic, co by bylo bezobilné, tak jestli náhodou nemají jakýsi 'podpulťák' nebo třeba nenamíchají něco po takového koně. A dostalo se mi právě taky odpovědi, ať pošlu tel, že mi zavolá a s KD poradí
sisi58: Děkuju, snad už si to brouček všechno vybral na hodně dlouho...
napsal(a):
Já právě psala s tím, že mám koně s vředy, ale nenašla jsem v jejich nabídce nic, co by bylo bezobilné, tak jestli náhodou nemají jakýsi 'podpulťák' nebo třeba nenamíchají něco po takového koně. A dostalo se mi právě taky odpovědi, ať pošlu tel, že mi zavolá a s KD poradí
sisi58: Děkuju, snad už si to brouček všechno vybral na hodně dlouho...
Koníci jsou báječná zvířata. Bohužel docela rozbitná.
Přísloví:" Vydrží jak kůň", vymyslel nějaký vtipálek.
Někdy ta smůla skončit musí.
Pokud vám jde hlavně o ten non stop pomalý přísun sena v boxe, pořiďte tohle:
https://www.farmaservis.cz/stajove-potreby/jesle-a-site-na-seno/krmne-site-na-seno/vak-na-seno-se-sitkou-qhp-cerny.html
Do toho se koník nebude motat.
Jsou i jiné podobné vaky, různé velikosti.... A oproti klasickým síťkám jsou rozhodně bezpečnější.
napsal(a):
Seno mám od stáje, kde mám koně ustájeného, takže o to nejde, ale bohužel ho kůň nemůže mít ad libitum. Z důvody šikany ve stádě ho po vyléčení budu muset dávat do jiného stáda, kde ale zase není v podstatě žádná tráva, takže výživářku napadlo mu to nahradit tímto + 2x denně granule. V jednotlivých krmivech si troufnu říct, že se orientuju poměrně dobře, ale právě krmením řezanky ze slámy jsem se nikdy nezabývala. Zároveň mi sláma nepřijde jako nějak extra výživná, u čehož mě právě páni z ADW ujišťovala o opaku s tím, že každé 3 týdny jí budu posílat fotky koně, aby viděla, jestli se spravuje, případně bysme vymyslely něco jiného, co mu bude více sedět. Takže ten její zájem + to, že ADW má celkově dobré výsledky mě přimělo o tom uvažovat.
Jinak předtím, než jsem jí řekla o problemu s pastvinou, mi doporučovala ještě ty musli Champion, na které jsem též posílala odkaz. Mám koně s žaludečními vředy, takže bych si nemyslela, že jsou pro mého koně vhodné, ale ač obsahují ječmen, tak jsou celkově vyvážené tak, že žaludek nedráždí. Tak nevím...
Vredy budú pravdepodobne spôsobené tým, že je kôň v strese(stádo) má dlhšie pauzy bez jedla. To ničím nenahradíte, ani musli, ani řezankou.
Najlepším riešením by bola zmena ustajnenia, kde by kôň mal prístup ku nejému krmivu takmer nepretržite, pretože pri dlhšom hladovaní(teda výbeh bez trávy) sa s veľkou pravdepodobnosťou opáť vrátia
Bezobilninové zmesy existujú, pomaličky na trh pribúdajú. Ale nie sú lacné. Žalúdok môže dráždiť aj vyšší obsah škrobov a cukrov. Popozerajte sa po krmivách, ktoré majú obsah škrobov a cukrov pod 10 %. čo napríklad ten champion pri zložení jačmeň, kukurica a pšenica určite mať nebude.
Všechno podstatné už napsali slon a arbora
Já bych jen dodala, že pokud bych chtěla využít služeb výživového poradce, tak jedině neávislého a nikoli toho, kterého platí určité značky.
ADW neznám, vím jen, že na fb se teď hodně probírá - netuším, čím je atraktivní, jestli cenou? - nicméně po shlédnutí složení toho "zázraku" k náhradě sena jsem se utvrdila v tom že značku můžu i nadále bez výčitek ignorovat
"Sena má cca 10kg na den. Seno máme luční, některý balík je samozřejmě lepší, jiný horší, ale většina balíků bývá hezky nazelenalých a voňavých."
Tady bude ten problém. 10kg 2x denně bych brala. Ale cca 10kg na den - to znamená, že nevíte kolik. Dohání se to pak kde čím a spíše se motáte do problémů... (no víc to bolí toho koně, člověk příjde jen o peníze)
Přečtěte si knihu https://knihy.heureka.cz/pece-o-kone-bez-chyb-a-omylu/?gclid=Cj0KCQjwz8bsBRC6ARIsAEyNnvqj5uNMXjcp2xU93BV8LYCHvJWgyYEsG1mPzoEoMYCfdUgeBQ0ZBgQaAu3ZEALw_wcB
Tak chytíte nějaké povědomí o zootechnice a nesednete na lep kde jakému ustajovateli.
Johny98

XXX.XXX.35.205
sisi58: To mi povídejte :D tak snad
liva: Tak třeba na to jsem ještě nikdy nenarazila. Moc děkuju za tip, určitě pořídím :)
Arbora: S vředy jsem si ho už dovezla. Byl to dost nadějný kůň a oni o to větší nátlak na něj vyvíjeli, čímž mu dostahy znechutili a on taky běhat přestal. Příznaky měl v podstatě od doby, co jsem si ho dovezla (ale nic extrémního, 1x za cca 2 měsíce lehčí kolika, která po 20min ustoupila a byl zase klid + ustupování při čištění levé strany koně), ale bohužel jsme si to s vředy nikdo nespojil. Jinak doteď byl na pastviny, kde trávy je dost.
O jiném ustájení jsem samozřejmě taky přemýšlela, ale bohužel jsem nenašla žádné vhodné. Jsem z Prahy, závislá na MHD a tomu všemu práce a domov každý na druhé straně Prahy, takže kvůli dojíždění si nemohu dovolit, aby i stáj jsem měla úplně z ruky. Ale stále koukám, jestli na něco nenarazím. Jinak se snažím vymyslet i nějaký jiný způsob, respektive chci hodit řeč se správcem, jestli bych koně mohla pouštět do jednoho výběhu, který se v létě seče na seno.
Děkuju za info, přesně to se mi hodí.
Terven: Taky nějak přesně nevím, koně se po něm prý hodně spravují, zakulacují, ale osobní zkušenosti tedy nemám. Mám vyhlédlou paní Moniku Mechovou, je prý skvělá, takže s ní určitě budu chtít KD konzultovat. Vyloženě na tyto výživáře nedávám, ale když něco nevím/nerozumím, tak si samozřejmě mohu nechat něco trochu nabulíkovat. A proto hledám další info, zkušenosti a názory ostatních.
Pipilota: To cca znamená, že seno se každému koni samozřejmě neváží, takže jeden den dostaně třeba o půl kilá víc, druhý den o půl kila míň. Samozřejmě chápu, že objemová krmiva jsou základ, nicméně mi nepřijde 10kg na koně nic šíleného, co jsem už tak četla, tak min pro mého koně by mělo být 6kg. K tomu pořídím vak, který mi zde doporučila liva, aby měl i přes noc pořád co žvýkat, tak si myslím, že zas taková trága to nebude. Každopádně děkuju za tip a určitě se podívám, informací není nikdy dost.
Ono ani tak nejde úplne o množsvo, ale skôr o to, aby kôň nemal dlhé prestávky medzi jednotlivým krmivom. Keď nemá čo do brucha dlhšie, ako dve hodiny a do toho napríklad dostane ráno jadro, vredy sú späť.
Ale kôń zožerie cca kilo sena za hodinu, tak túto porciu zlikviduje za 10h. Deň má 24h, čiže približne 14h ten kôň veľmi nemá, čo tráviť.
sisi58
napsal(a):
Tak stravitelné bílkoviny mají být na etiketě (což je fajn, ale nemáme pytel s etiketou). Je to 7,7%
Co se týká stravitelné energie, tak tu paní Jachová zjistí. Neuvádějí ji, není prý "zákonem povinný údaj".
10kg sena na den je takové standardní množství, které má spousta komerčních stájí v základní ceně ustájení.
Bohužel někteří ustajovatelé sice toto množství garantují, ale skutečnost bývá jiná...
Pro koně, který má nějaké zažívací potíže, je hubený nebo má problém si váhu udržet je 10kg sena na den málo.
Navíc pokud je ve výběhu bez sena, je část dne hlady a to mu na pohodě rozhodně nepřidá.
Doporučuju si s ustajovatelem, za příplatek, dohodnout větší porce sena, případně si koupit na příkrm seno vlastní, nejlíp vojtěškové...
Já mám dva koně a hlavně u staršího jsem taky řešila krmení, příkrmy, hubnutí....
Loni jsem se náhodou dostala k balíkům sena a dohodla se , že můžu mít vlastní seno ve výběhu...
Sice to vyžadovalo investice /síť na balík a ochranu proti dešti/, ale je to to nejlepší co jsem mohla pro své koně udělat a letos v zavedeném modelu pokračuji.

Arbora: To mě je samozřejmě jasné. Do teď byl na výběhu, kde je trávy dost a v boxe má též neustále co žrát.
Snažím se najít jiné řešení, ale víc s tím nepohnu do doby, než se vrátí správce z dovolené, tj. zítra, takže hned ve čtvrtek za ním dojdu. Kůň mi bude ještě cca ten měsíc stát, pokud se nepodělá ještě něco dalšího, takže čas na řešení problému poměrně mám.
Jinak dostává 4x denně žrádlo, takže 14h bez žrádla opravdu není.
sisi98: Díky za info :)
liva: Seno jsem několikrát vážila, takže množství vím, že odpovídá. Ale samozřejmě to není vždy 10kg, jak už jsem psala, někdy je to o trošku víc, jindy míň, ale to je asi jasné.
Kůň doteď byl na pastvině, kde je trávy dostatek. Co se týče příplatku za seno, tak to jsem už zkoušela, ale bezúspěšně. Jde o to, že balíky se rozváží v určitý den, tudíž do té doby balík musí vydržet. Uvažovala jsem i o vlastním senu, ale ten zase není kam dát. Seník je daleko, do stáje se další nevejde a před stáj ho dát taky nemůžu.
Zítra se správce vrátí z dovolené, takže hned ve čtvrtek za ním půjdu a zkusím se dohodnout o výběhu jiném. Pokud by to vyšlo, tak teď by tam tráva byla a přes zimu bych si vždy nějaký balík sena obstarala.
napsal(a):
Arbora: To mě je samozřejmě jasné. Do teď byl na výběhu, kde je trávy dost a v boxe má též neustále co žrát.
Snažím se najít jiné řešení, ale víc s tím nepohnu do doby, než se vrátí správce z dovolené, tj. zítra, takže hned ve čtvrtek za ním dojdu. Kůň mi bude ještě cca ten měsíc stát, pokud se nepodělá ještě něco dalšího, takže čas na řešení problému poměrně mám.
Jinak dostává 4x denně žrádlo, takže 14h bez žrádla opravdu není.
sisi98: Díky za info :)
liva: Seno jsem několikrát vážila, takže množství vím, že odpovídá. Ale samozřejmě to není vždy 10kg, jak už jsem psala, někdy je to o trošku víc, jindy míň, ale to je asi jasné.
Kůň doteď byl na pastvině, kde je trávy dostatek. Co se týče příplatku za seno, tak to jsem už zkoušela, ale bezúspěšně. Jde o to, že balíky se rozváží v určitý den, tudíž do té doby balík musí vydržet. Uvažovala jsem i o vlastním senu, ale ten zase není kam dát. Seník je daleko, do stáje se další nevejde a před stáj ho dát taky nemůžu.
Zítra se správce vrátí z dovolené, takže hned ve čtvrtek za ním půjdu a zkusím se dohodnout o výběhu jiném. Pokud by to vyšlo, tak teď by tam tráva byla a přes zimu bych si vždy nějaký balík sena obstarala.
Lžete si do kapsy.
(jo a sice to tak dělá hodně lidí od koní, ale je to pravda - utěšujete sama sebe a kůň má nepohodu)
Snaží se to říci více lidí - kůň má málo objemného žrádla. 10kg sena + 4x kyblík (jehož základem jsou řepné řízky - doufám) je tedy cca 14 kg. CHYBÍ mu tady těch 10kg sena.
A už to jede z kopce - hladný koník se ve stádě snaží více dostat k žrádlu, jak je nervozní tak je víc otloukaný silnějšími kliďasy. Je z toho zas nervóznější a k tomu ty vředy v žaludku (ty už budou v takovém stavu furt za rohem). Ztráta energie takovým chováním... Dochází k úrazům.
Koník při takovéhle zootechnice ani nemůže být příjemný parťák, natož pod sedlem.
Nepanikařte, ale opravdově a upřímně se zamyslete nad změnou k lepšímu. Celkově ne jen jednotlivosti (tohle se fakt nevyřeší nákupem pytle krmení). Jinak to budou pořád nějaké platby za veta, výživáře atd. Tady je potřeba řádně nastavit kvalitní zootechniku.
Jenom takové OT
A co má podle vás zakladatelka teď dělat? Měla koně, dle jejích slov, v režimu den travnatý výběh = koně mají furt co ždíbat, noc box s 10 kg sena = jestli platí zde udávané 1 kg za hodinu, koni to vyšlo akorát přes noc. Jestli takhle kůň prosperoval hurá sláva, co tu tak čtu o různých ustájeních.
Teď je kůň marod, musí stát na boxe a holt až teď se zjistilo, že 10 kg sena na box je strop. Má snad paní nemocného koně teď táhnout do nějakého ustájení, kde možná bude mít víc sena.
Upřímně, řeší se tu teď aktuální akutní situace, nikoliv to, že kůň je na pouhých 10 kg sena za den (a ano už jsem u koní slyšela hlášku, vždyť mají 7 kg sena na den, tak proč jsou tak hubený) dlouhodobě, tak výdech a nádech a pak teprve pište

Pilota: Neberte to prosím nějak špatně, vašich rad a názorů si vážím, ale v tomto směru pravdu nemáte. Jak jsem již několikrát psala, výběh, ve kterém byl doteď, tak byl travnatý a zároveň je dost velký. Kůň v době, kdy se mu stal úraz, hladový rozhodně nebyl. Problém je spíš ten, že tam je jeden valach (vůdce stáda), který si hlídá kobyly a můj kůň se zřejmě k nim nějak připletl až moc. Občas nějaké šarvátky proběhly (nejen s mým koněm), ale tedy nikdy nikdo nebyl za těch x let tolik zřízený. Každopádně v tomto případě o žrádlo určitě nešlo, protože jak jsem psala, toho tam je pro všechny dost. Nehledě na to, že to už byl nakrmený, žebra mu nelezla a už se tvořily svaly, což by se u hladového koně asi nestalo.
A předchozí úrazy, co měl, tak nebyly zaviněny jinými koňmi, ale většinou šlo o nataženou šlachu.
Parťák je to úžasný, není nijak nervózní, nic takového, celkově šílený charakter. A pochválili mi ho i jeho bývalí ošetřovatelé, když viděli jaké pouto jsme si vytvořili a jak se mnou funguje (jak ze země, tak pod sedlem). Tím se nechci nijak chvástat, spíš tím chci říct, že pokud by byl tak hladový, jak popisujete, tak by k té práci asi tak ochotný nebyl.
Ale ano, snažím se vymyslet pro něj co nejlepší řešení, zkouším hledat případně i jinou stáj, pokud by se mi nepodařilo pro něj získat lepší výběh, ale nic lepšího jsem zatím nenašla. Tedy ano, samozřejmě, ale za 15000 a pro mě z ruky.
napsal(a):
Pilota: Neberte to prosím nějak špatně, vašich rad a názorů si vážím, ale v tomto směru pravdu nemáte. Jak jsem již několikrát psala, výběh, ve kterém byl doteď, tak byl travnatý a zároveň je dost velký. Kůň v době, kdy se mu stal úraz, hladový rozhodně nebyl. Problém je spíš ten, že tam je jeden valach (vůdce stáda), který si hlídá kobyly a můj kůň se zřejmě k nim nějak připletl až moc. Občas nějaké šarvátky proběhly (nejen s mým koněm), ale tedy nikdy nikdo nebyl za těch x let tolik zřízený. Každopádně v tomto případě o žrádlo určitě nešlo, protože jak jsem psala, toho tam je pro všechny dost. Nehledě na to, že to už byl nakrmený, žebra mu nelezla a už se tvořily svaly, což by se u hladového koně asi nestalo.
A předchozí úrazy, co měl, tak nebyly zaviněny jinými koňmi, ale většinou šlo o nataženou šlachu.
Parťák je to úžasný, není nijak nervózní, nic takového, celkově šílený charakter. A pochválili mi ho i jeho bývalí ošetřovatelé, když viděli jaké pouto jsme si vytvořili a jak se mnou funguje (jak ze země, tak pod sedlem). Tím se nechci nijak chvástat, spíš tím chci říct, že pokud by byl tak hladový, jak popisujete, tak by k té práci asi tak ochotný nebyl.
Ale ano, snažím se vymyslet pro něj co nejlepší řešení, zkouším hledat případně i jinou stáj, pokud by se mi nepodařilo pro něj získat lepší výběh, ale nic lepšího jsem zatím nenašla. Tedy ano, samozřejmě, ale za 15000 a pro mě z ruky.
Stará kobyla mi dobře prospívá, když jí dám k běžné KD navíc granulované seno. Dostává tedy krmení jen 1 x denně, protože je mimo dosah na krmení 2x. Ale v tu dobu, co tam jsem, dostane hned to seno a pak, před odchodem krmení.
Jak vy to máte s tím krmením? Píšete, že dostává vícekrát denně. Sama dáváte nebo je někdo zaúkolovaný? Pokud sama,zkuste tedy to granulované seno. Pokud někdo jiný + vy, dejte seno vy a ten druhý jen to,co dává vždy.
Koně granulované seno dobře přijímají, já ještě navrch přichutím trochou mysli. Teď ale třeba zalévám čajem Pulmoran, koby nějak pokašlávala.
Tímto jednoduchým postupem zvednete dávku sena hnedle o 4 kg (buď 4 x 1kg nebo 2 x 2kg) na domluvu o změně budete mít více klidu. Granulované seno vám navíc neovlivní složení KD. Je to seno. Jen koukněte, zda kupujete "neochucené".

kapička: Děkuji!
Jak jsem psala výše, rad a názorů si vážím, nicméně kůň byl doteď nakrmený, nestrádal. Teď stojí 23h v boxe, na hodinu ho vytáhnu na louku se napást a projít se. Na to těch 10kg sena opravdu nestačí, ale pořád má co žrát, ať už to jsou senné granule, mrkve, řepáky,...
Uvědomuji si, že změna výběhu je na prd, ale i to se snažím řešit a rozhodně nechci, aby byl několik hodin bez jakéhokoliv žrádla. Ale to se nevyřeší ze dne na den, zvlášť, když je správce v zahraničí.
sisi58: Granulované seno dostává. Tím krmím já, stejně tak dávám večeři. Stájnice dává snídani a oběd a nyní, když je v boxe, tak dostane část porce sena a v průběhu dopoledne ještě 2kg mrkve. Ode mě pak senné granule + hodinka pastvy. Pak večeře, druhá porce sena a na noc mu namáčím ještě senné granule, protože tak to nesežere najednou a má do čeho hrábnout i večer. Samozřejmě tohle vše nedostane během hodiny nebo dvou. A má neochucené.
napsal(a):
Jak jsem psala výše, rad a názorů si vážím, nicméně kůň byl doteď nakrmený, nestrádal. Teď stojí 23h v boxe, na hodinu ho vytáhnu na louku se napást a projít se. Na to těch 10kg sena opravdu nestačí, ale pořád má co žrát, ať už to jsou senné granule, mrkve, řepáky,...
Uvědomuji si, že změna výběhu je na prd, ale i to se snažím řešit a rozhodně nechci, aby byl několik hodin bez jakéhokoliv žrádla. Ale to se nevyřeší ze dne na den, zvlášť, když je správce v zahraničí.
sisi58: Granulované seno dostává. Tím krmím já, stejně tak dávám večeři. Stájnice dává snídani a oběd a nyní, když je v boxe, tak dostane část porce sena a v průběhu dopoledne ještě 2kg mrkve. Ode mě pak senné granule + hodinka pastvy. Pak večeře, druhá porce sena a na noc mu namáčím ještě senné granule, protože tak to nesežere najednou a má do čeho hrábnout i večer. Samozřejmě tohle vše nedostane během hodiny nebo dvou. A má neochucené.
Tak pak jsem z toho laň.
Krmit takto kobylu, neunese se. A i plnokrevník, co tu byl,měl krmení 1 x denně a nestrádal.
Krmení má tedy dost,pak jen zbývá,že je nemocný.
Naštěstí jsem měla vždy jen problém,který šel vyřešit změnou krmení. U vás mi došly nápady.
Snad se situace vyřeší, jak dáte koníka do jiné ohrady. Moc mu to přeji. A vlastně i vám.
Primárně jsme se bavili o ADW, což je v podstatě řezanka.
Cpát koni, který normálně žvýká granulované seno, byť jako náhradu za normální seno, je taky dost finančně náročné. To bych radši sehnala malé balíky sena, které nezaberou tolik místa.
Ale když se vžiju do vaší situace, udělala bych tohle:
Veškeré seno bych dávala do vaku, aby kůň žral pomalu.
Přidala bych buď po obědě nebo po večeři /nachystáte si sama/ řezanku, jen tak suchou do žlabu.
Vybrala bych si buď Spillers - Happy Hoof, Conditioning Fibre... nebo Alpen grün müsli /je to řezanka/ od Agrobs. Podrobné info najdete na netu. :)
Používám řezanku jako prodlužovač krmení u painta, který má dietu. Aby měl pocit, že toho krmiva má víc. :)
A na noc namočit ty senné granule.
Hele ty úrazy nejsou jen tak. Jo jeden a za 2 roky zas - to asi bude náhoda. Ale i opakovaně natažená šlacha... to bude neklid ve stádě (nebo nevhodné využití). Sestavit kvalitně stádo není jen tak. Je to vyloženě slabé místo komerčních ustájení (prostě i to jak často se tam střídají koně). Kůň co má žaludeční vředy už má dost svých potíží a tak bude ke konci stáda. A jen 2 valaši s kobylami to prostě bude pro 1 vždy problém, minimálně během říjí... A třeba posoudit úživnost pastviny není úplně laická záležitost (dost se to mění v čase) + k tomu sociální stres + zdravotní stres... a k tomu stres zdravotní (a zas se to mění v čase)
Jinak jestli je problém dát nemocnému koni seno na zem tak aby zbylo do druhého krmení - samo že oproti platbě, je problém v základu ustájení (každodenně je to plýtvání, proto se síťuje). Osobně by mi vadilo, pokud jste ve stáji požádala o pomoc, že se vám nedostalo porady jakou síť pro koně a jak ji správně pověsit (tvar, velikost ok, materiál, pletená x uzlovaná, šroubovací karabina, zavázaná kulatá síť na zem na volno v boxe, vak, žebřiny atd.)
Je to běžný problém v českém prostředí. Chce se levné ustájení a není ani pořádně dohodnuto za co platíte, kdo je za co zodpovědný a jak z čeho uhradí škody. (kolik lidí se zajímá jak je stájník spokojen s platem, kolik mu má dát do kapsy za službu navíc - léky,bandáže,deky, jaké má stájník vzdělání a zkušenosti). Prostě dokud není problém, tak klapky na očích a hlavně, že já mám ustájko za přijatelno (jo reál není ideál, taky musím přivírat oči, ale vím nad čím a jak to mám kompenzovat).
Tak teď jsem se úplně ztratila. Kůň dostává 10 kg sena plus 4x denně kyblík naplněný dle přání majitelky, nic nedělá a nepřibírá/hubne. Chápu to dobře? Pokud ano, tak mě napadlo:
a) kůň toho v kyblíkách dostává málo (sežral by víc a nebo ne?);
b) v kyblíku od stájníka není to, co si majitelka přála; kyblík od stájníka chybí úplně
c) kyblík zůstává nedojedený, stájník to vyhazuje a nezmínil se (to je dost obskurní možnost)
Protože pokud kůň všechna 4 krmení dožere a může mít 4x kyblík, jehož složení a objem je prakticky neomezený, je to divné. Ledaže by v kyblíkách byla jen zahuštěná voda, ale to se mi z příspěvků majitelky nezdá.
akscha
napsal(a):
Tak teď jsem se úplně ztratila. Kůň dostává 10 kg sena plus 4x denně kyblík naplněný dle přání majitelky, nic nedělá a nepřibírá/hubne. Chápu to dobře? Pokud ano, tak mě napadlo:
b) v kyblíku od stájníka není to, co si majitelka přála; kyblík od stájníka chybí úplně
c) kyblík zůstává nedojedený, stájník to vyhazuje a nezmínil se (to je dost obskurní možnost)
Protože pokud kůň všechna 4 krmení dožere a může mít 4x kyblík, jehož složení a objem je prakticky neomezený, je to divné. Ledaže by v kyblíkách byla jen zahuštěná voda, ale to se mi z příspěvků majitelky nezdá.
No často se zapomíná na to, že bolest je energeticky hodně náročná.
Navíc kůň zadavatelky nemá vyléčené vředy...
Ale nejspíš tam bude k nemoci ještě i ta "vada na druhém konci vidlí".

napsal(a):
Stájnici důvěřuj, ale i prověřuj, ne u všech, ale stává se to, že svěřená práce a koně omrzí( pořád stejné dokola- ho*na, hnuj, stlát, krmit, vodit, opravovat) a tak se zapomene na polední kupku sena a kyblík mrkve....tím chci říct, máte to na 100% , že je takto koník krmen, nebo jen si to tak přejete a je na stájnici aby to udělala- jestli to ona dělá....
akscha
napsal(a):
Souhlas,vlastní zkušenost!! Na to jako pozor. Velmi přátelské vztahy,vše na růžovém obláčku a stájník pořád tvrdil,že se stará a krmí,co jsem si "navymýšlela".
Kůň nakonec skončil bohužel se vředy,protože jsem byla blbka důvěřivá....
Nekrmil,zapomínal,sena velmi málo....Stačilo pár namátkových kontrol...
Bohužel....
Tak pre niektoré jedince môže byť podnetom na vredy pokojne aj ten pobyt 23h v boxe, bohužiaľ. Tie vredy sa dosť blbo liečia, ak sú tam stále vonkajšie vplyvy, ktoré tomu nepomáhajú. Či už je to napríklad choroba, liečivá, alebo stačí aj nevhodný režim kŕmenia- najskôr jadro, potom seno. Cirkus okolo rozdávania jadra...
V momentálnej situácii by som s liečbou vredov počkala, kým bude kôň opať v bežnom režime a keĎ budem mať istotu, že všetko klape tak, ako má, potom by som preliečila.
Pipilota
napsal(a):
No často se zapomíná na to, že bolest je energeticky hodně náročná.
Navíc kůň zadavatelky nemá vyléčené vředy...
Ale nejspíš tam bude k nemoci ještě i ta "vada na druhém konci vidlí".
To mě taky napadlo a souhlasim. Jenze znám spíš situaci, kdy nemocný navic ztrácí chuť k jídlu a pak logicky hubne. Ale tady apetit zřejmě funguje, kun sežere,co se před něj postavi, a stejně hubne. To je zvláštní.
Existuje vůbec nějaká nemoc, kdy se podstatně omezí využitelnost zivin, ale chuť k jídlu zůstává zachována?
Na jistotu vím, že využitelnost krmiv (schopnost strávit) klesá ve vyšším věku. Proto se stařešiny krmí o 20 - 25% více než za mlada.
Nejsem vet. a tak chorobu nevím. Zato vím, že když stojí nemocný a hubne má mít v boxe seno pořád. Když se léčí vředy, má mít seno pořád (bez toho se nedoléčí). Jasně že při nechutenství jsou i další tanečky (masch, polévání melasou atd.). Základ je ale pořád dobré seno bez omezení. Granulované seno mi příjde spíše do masche pro ty s nechutenstvím a nebo pro bezzubky.
Johny98

XXX.XXX.100.192
Pokusím se odpovědi sepsat najednou, ať je to vše pohromadě, tak snad na nic nezapomenu.
V první řadě chci poděkovat všem, kteří se diskuze zúčastnili. Ač ne vždy se to v mé odpovědi odráželo, jsem za každou reakci ráda, protože jsem se nad tím vším alespoň pořádně zamyslela. Takže děkuji.
Ale teď už přejdu k samotné problematice. Co se týče hubnutí koně, tak původně spíš jen opadl ze svalu, což je logické, když pouze stál a nemohl nic dělat. Ale jak se blíží zima, začal si dělat zimní kožich, takže žebra vylezla kvůli tomu, ale dál už nehubne. V podstatě dostává téměř jen vlákninu, aby mu úplně nešibalo, když jen stojí. Krom vlákniny (řepáky, seno,...) dostává ještě sladový květ, extrudovaný len, pivovarské kvasnice, minerálku a momentálně tedy ještě extrudovaný ostropestřec. Snad jsem na nic nezapomněla. A apetit rozhodně má, vždy vše dožírá.
Vředy. Ano, posledně se ozvaly zřejmě právě kvůli tomu, že kůň už dlouho stál v boxe a nechodil ven, respektive do výběhu. Ale určitě tím nevznikly, protože jsem si ho s nimi již přivezla. Byl hodně nadějný v dostizích a tak na něj hodně tlačili. Tím mu to ale znechutili, takže už do toho nedával srdce, nechtěl běhat a tak ho prodali. Když jsem se na něj jela podívat, tak měl chudák ještě šrám vedle šrámu od biče. Takže zřejmě vředy vznikly díky tomuto stresu. Navíc jednou za čas (1x cca za 2-3měsíce) měl 'močovou koliku'. Ale jak už teď víme, tak to nebyla močovka, ale právě vředy.
Přeléčujeme je tedy už teď, tak uvidíme. Snad už se neozvou.
Dále stájnice. Je to v podstatě moje známá, navzájem si pomáháme, kdykoliv jsem měla nemocného/ zraněného koně, okamžitě mi volala, v případě koliky mi koně vodila, nebo sháněla schopného veterináře. Ale chápu, že samozřejmě se nemůžu jen kvůli tomu spolehnout. Chodím do stáje každý den a tedy vidím, jak je o mého koně postaráno. Nicméně jsem tam byla mnohokrát (dalo by se to nazvat přepadovkou) a vždy měl kůň vše, co mít měl.
Třeba dnes. Vůbec netušila, že přijdu dřív. Přišla jsem jen hodinu po vyvedení koní do výběhu. Kůň měl prázdný kyblíček od snídaně a v boxe kopec sena, který jsem schválně zvážila a mělo téměř sedm kilo. Před boxem měl už připravenou kupičku na večer a ta měla něco málo přes šest kilo. Takže jsem byla opravdu velice příjemně překvapená a zároveň znovu děkovala za tak úžasnou stájnici.
A co se týče nedožírání, tak jak už jsem psala výše, tak vše dožírá. Jednu dobu tedy nedožíral snídani, protože byla příliš velká a to mi vždy nahlásila, takže jsem krmení rozdělila. Každopádně v tomto mám jasno a vím, že stájnice dělá vše tak, jak má.
No a nakonec asi ta úplně nejlepší zpráva, která celou tuhle problematiku vyřeší. Správce se z dovolené vrátil o den dříve, takže jsme se na něj všichni slítli jak vosy na bonbon. Ale ať nechodím kolem horké kaše a zdlouhavě to neokecávala, tak mám za pomoc s výstavbou výběhu slíbený právě jeden pro svého koně. Ve výběhu bude sice sám, ale po tom více jak roce a čtvrt se vždy držel dále od stáda, takže to mu asi úplně vadit nebude, na koně uvidí a hned vedle svého výběhu bude mít druhého koně. Chodit tam bude jen on, takže si tam pro něj budu moct přivést balík sena. Mám opravdu velkou radost.
Má další otázka by byla teď ale ta, jestli nemáte tip na 'zabezpečení' balíku před deštěm a sněhem. Určitě na něj pořídím síť, aby to seno zbytečně neroztahal a nepodestlal si jím, ale přemýšlím o nějaké stříšce na to seno, aby nemoklo, neplesnivělo,...
Existuje vůbec nějaká nemoc, kdy se podstatně omezí využitelnost zivin, ale chuť k jídlu zůstává zachována?
ani to nemusí být nemoc, stačí zuby ve špatným stavu, stres nebo začervení. Pokud kůň krmení dobře nerozkouše, ať už z důvodu, že ve stresu hltá anebo na to nemá zuby, pokud je narušené vstřebávání ve střevě - ať už zrychlenou peristaltikou (stres) nebo kvůli červům, část živin prostě projde trávicím traktem bez užitku.
Já mám balík oblečený do sítě a přiklopený tímhle.
https://www.kamir.cz/plastove-prikrmiste-pro-kone-zvon-163-cm-4-mista
Sice celkem investice, ale funguje perfektně.
Johny98

XXX.XXX.100.192
Dá se to převrátit a následně zase příklopit? Žádnou techniku se obávám, že tam nedostaneme
Johny98

XXX.XXX.100.192
Jo, tak to je v pohodě :D Trochu mě zmátla ta jedna fotka, ale už to čtu, díky :)
Johny98

XXX.XXX.100.192
Nepotřebuju hezké příkrmiště, stačí mi, když bude zastřešené seno a kůň se o to nebude moct zranit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Já bych balík dala stranou, na místo, kde se na něj kůň nedostane, zakryla plachtou, a seno dávala do sítí. Ale to také samozřejmě záleží na tom, jak pracné to chcete mít, a jak dlouho bude kůň pobývat na pastvině. Jen alternativa.

To by neřešilo to, že na seno, co bude mít ve výběhu, bude pršet/sněžit. Kolem se vodí hodně koukavý hřebec, který vše hrozně řeší, a tak bych stájnici dělala další nepříjemnosti.
A co se práce týče, tak samozřejmě té práce chci co nejmíň, protože už teď každý den strávím velké množství času s obstaráváním.
Ale síť na ten celý balík rozhodně chci, aby kůň to seno zbytečně neničil
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Chápu. Dělám to takto už pár let, ale nedávám seno do sítěk, ale na zem, stále je to nejúspornější systém. Já mám zase špatnou zkušenost se sítí na balíku. Holt každej mne něco.
http://www.equichannel.cz/krmelce-a-kone-venku
Tady je možné si počíst. ALE bacha někteří koně se umí hodně poranit o krmelce.
http://www.equichannel.cz/nehody-koni-aneb-pozor-co-si-postavite-na-konoprostory
Jinak přeji hodně štěstí s koněm v menším výběhu. Nám to nefunguje. U ponice co je velmi zjevně poslední ve stádě, drží se vždy opodál a jednu chvíli se ani nešla nažrat (po úhynu šéfové, která ji chránila) se nám tohle nepovedlo. Je to nervozní typ. Když jsme ji daly za pásku, skákala (ona by radši visela za zadní na ohradě, než být sama). Přitom to bylo v ohradě kterou zná, koně viděla, vzdálenosti pořád stejné... ale v její hlavě to bylo jinak a bylo nutné nebýt oddělená.
Tím chci sdělit: připravte se i na variantu, že sám v té ohrádce nemusí chtít být. A při přeskakování si může udělat zase úraz...
Johny98

XXX.XXX.100.192
Couďas: Mohu se zeptat jakou špatnou zkušenost?
Pipilota: Moc děkuji! Počítám s tím, že by se to stát mohlo. Je to ale salámista, takže doufám, že ani tohle mu nebude vadit. Ještě jednou děkuju.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Roztrhali ji během chvilky a i tak bylo seno všude.