Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.10.2019 19:15
anonymous123

XXX.XXX.168.64

Zdravím, mám jednoho koníka, který už od 2 let skákal, nebylo to moc, 30-40 a s třetím rokem to bylo 90 Cm..co si o tom myslíte?

A taky nevim co s ním, nezveda nohy, u zadních si s ním vždy nějak poradím, ty dává docela dobře a jenom jednou povolí.. Ale ty přední to je boj, buď mě kouše, otáčí se, odchází, stoupá si...Nejaka rada jak ho naučit ty nohy zvednout?

A vůbec nevim jak s lonzovanim, chtěla bych ho to naučit, ale když se ho snažím vyslat na kruh nejde, když jde někdo na kruhu vedle nej a vede bez problému ale v momentě kdy jsme jen sami dva, jde za mnou do kruhu a na kruh se proste nevrátí..nevim co s tím..

1.10.2019 19:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

anonymous123 napsal(a):
Zdravím, mám jednoho koníka, který už od 2 let skákal, nebylo to moc, 30-40 a s třetím rokem to bylo 90 Cm..co si o tom myslíte?

A taky nevim co s ním, nezveda nohy, u zadních si s ním vždy nějak poradím, ty dává docela dobře a jenom jednou povolí.. Ale ty přední to je boj, buď mě kouše, otáčí se, odchází, stoupá si...Nejaka rada jak ho naučit ty nohy zvednout?

A vůbec nevim jak s lonzovanim, chtěla bych ho to naučit, ale když se ho snažím vyslat na kruh nejde, když jde někdo na kruhu vedle nej a vede bez problému ale v momentě kdy jsme jen sami dva, jde za mnou do kruhu a na kruh se proste nevrátí..nevim co s tím..

Vaše otázky jsou takové, že přemýšlím, zda si děláte legraci, zda vůbec máte nějakého koně nebo je tato noční můra, kterou popisujete, opravdu skutečná.

Možná bych na vašem místě začala tím, ať už je skutečnost jakákoliv, že bych si koupila knihu/návod,jak chovat koně.
I zde,na iFauně,v jiných diskuzích, najdete vypsané knihy, které jsou dobré a použitelné.

1.10.2019 19:31
anonymous123

XXX.XXX.168.64

sisi58 napsal(a):
Vaše otázky jsou takové, že přemýšlím, zda si děláte legraci, zda vůbec máte nějakého koně nebo je tato noční můra, kterou popisujete, opravdu skutečná.

Možná bych na vašem místě začala tím, ať už je skutečnost jakákoliv, že bych si koupila knihu/návod,jak chovat koně.
I zde,na iFauně,v jiných diskuzích, najdete vypsané knihy, které jsou dobré a použitelné.

Nechci být hejtovaná, už takhle Spytuju svědomí

Kůň má majitele, který se o něj nestará a nabidl mi, abych ho vychovala, bohužel tenkrát mi bylo asi 9-10, tudíž žádná zkušenost velký ego...Pustila jsem se do toho, konik umí spoustu věci skvěle, ale v jednom klubu mi poradili, abych s nim od 2 let skákala a já samozřejmě neváhala :))) A ty kopyta..uměl to..teď najednou začal dělat tohle, nevim..

Plus ptam se, abych začala znova, převychovala si to, co jsem posrala, chybu si přiznat umim a chci ji napravit

1.10.2019 20:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

No fajn.
Vašeho koníka neznám, nic o něm nepíšete, proto není dobré takto od PC radit.
Co mohu napsat. Nelonžujte. Kůň se bez toho obejde. Většina koní nebyla lonžovaná a nijak jim to nechybí. Opravdu to není nutné. A nezlobte se, pokud nedokážete koni vyčistit kopyta, nejspíš si s lonžováním neporadíte. Lonžování není honění koně dokola, je to něco, co umí jen málo lidí.
K těm kopytům.
Pokud dával a už nedává nohy. Něco jste dělala špatně, koni to bylo nepříjemné, snášel to dlouho a teď si řekl, už dost. Nebo má nohy bolavé a nedokáže stát jen na jedné přední noze. To vám tu nikdo neřekne. Mohl by veterinář, pokud ho majitel zavolá.
Rozhodně se nepokoušejte koně přesvědčil silou a urputností.
Spíš po dobrém. Napřed jen malounko pozvednout a hned položit. Pokud mu to nebude vadit, podržet déle,ale ne výš. A každý den zopakovat a pokud koník dovolí zvedat výš a držet déle. Kopyťák zatím nebrat, budete potřebovat obě ruce.
Prostě s koněm začnete od začátku, jako s remontou.
S těmi knížkami jsem to ale myslela vážně. Nikdo neví všechno a i lidé, co "dělají do koní" roky, hledají poučení v knihách.Není to nic pokořujícího. Nejdete v nich návod, co a jak dělat a najdete si tu akci, co vám s koněm nejde.
Ještě jedna rada, spíše všeobecná. Buďte v klidu a dejte koni čas pochopit, co po něm chcete.

1.10.2019 20:21
anonymous123

XXX.XXX.168.64

sisi58 napsal(a):
No fajn.
Vašeho koníka neznám, nic o něm nepíšete, proto není dobré takto od PC radit.
Co mohu napsat. Nelonžujte. Kůň se bez toho obejde. Většina koní nebyla lonžovaná a nijak jim to nechybí. Opravdu to není nutné. A nezlobte se, pokud nedokážete koni vyčistit kopyta, nejspíš si s lonžováním neporadíte. Lonžování není honění koně dokola, je to něco, co umí jen málo lidí.
K těm kopytům.
Pokud dával a už nedává nohy. Něco jste dělala špatně, koni to bylo nepříjemné, snášel to dlouho a teď si řekl, už dost. Nebo má nohy bolavé a nedokáže stát jen na jedné přední noze. To vám tu nikdo neřekne. Mohl by veterinář, pokud ho majitel zavolá.
Rozhodně se nepokoušejte koně přesvědčil silou a urputností.
Spíš po dobrém. Napřed jen malounko pozvednout a hned položit. Pokud mu to nebude vadit, podržet déle,ale ne výš. A každý den zopakovat a pokud koník dovolí zvedat výš a držet déle. Kopyťák zatím nebrat, budete potřebovat obě ruce.
Prostě s koněm začnete od začátku, jako s remontou.
S těmi knížkami jsem to ale myslela vážně. Nikdo neví všechno a i lidé, co "dělají do koní" roky, hledají poučení v knihách.Není to nic pokořujícího. Nejdete v nich návod, co a jak dělat a najdete si tu akci, co vám s koněm nejde.
Ještě jedna rada, spíše všeobecná. Buďte v klidu a dejte koni čas pochopit, co po něm chcete.

Děkuji moc, určitě zkusím, chci na to jít co nejvíc po dobrém...A s těma bolavými nohama je to dost dobre možné, majitel odmítá kováře 😒 Nicméně doteď jsem hi vždy pleskla když to neslo a útočil, Tak to zkusím vasi radou a po dobrém hlavně :) A ty knížky, rada bych nějakou pořídila, ale vůbec nevim kde a jakou hledat

1.10.2019 21:22
Arbora

XXX.XXX.212.195

Neverím, že tento profil je real.

1.10.2019 21:52
akscha

XXX.XXX.26.89

Já se spis obavam, že reálný je... Na trolleni je to příliš slabe, žádné pořádné vzruseni :)

2.10.2019 07:39
Pipilota

XXX.XXX.46.93

http://www.konskeknihy.cz/pece-o-kone--zdravi/

Tady je možno si vybrat. Péče o koně bez chyb a omylů (Romo Schmidt) - tuhle doporučuji jako první.

2.10.2019 07:55
Slon Indický

XXX.XXX.243.144

Tady bude reálná tak fantazie pisatele a možná to lonžování.
Devitileté dítě bez jezdeckého výcviku absolutně není schopno obsednout a natož zaskákat na 90 cm byť toho nejhodnějšího koně na světě, děti jsem pár let cvičila a s dobrým vedením v tomhle věku přejdou ty šikovné se zkušeným koněm těch 90 cm parkur, ale prostě jsou ještě nekoordinované svalově i mentálně na nějaké učení koně. Ty méně nadané mají pořád problémy s vedením koně samostatně na jízdárně, a to jsou provozáci.
Navíc, pokud má kůň problémy se zvedáním nohou, zcela jistě to bude mnohem horší na zadních (lépe se s nima kope) než na předních, buď mají problémy zvednout oboje, a nebo přední zvedají a zadní ne. Tohle mi spíš napovídá, že pisatel víc o koních čte, než s nimi tráví čas.
Takže myslím, že holka chodí za nějakým koněm, snaží se ho lonžovat a nejde to, a zbytek je "co se stane, když dospělým řeknu něco šokujícího". :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.10.2019 09:24

Slon Indický napsal(a):
Tady bude reálná tak fantazie pisatele a možná to lonžování.
Devitileté dítě bez jezdeckého výcviku absolutně není schopno obsednout a natož zaskákat na 90 cm byť toho nejhodnějšího koně na světě, děti jsem pár let cvičila a s dobrým vedením v tomhle věku přejdou ty šikovné se zkušeným koněm těch 90 cm parkur, ale prostě jsou ještě nekoordinované svalově i mentálně na nějaké učení koně. Ty méně nadané mají pořád problémy s vedením koně samostatně na jízdárně, a to jsou provozáci.
Navíc, pokud má kůň problémy se zvedáním nohou, zcela jistě to bude mnohem horší na zadních (lépe se s nima kope) než na předních, buď mají problémy zvednout oboje, a nebo přední zvedají a zadní ne. Tohle mi spíš napovídá, že pisatel víc o koních čte, než s nimi tráví čas.
Takže myslím, že holka chodí za nějakým koněm, snaží se ho lonžovat a nejde to, a zbytek je "co se stane, když dospělým řeknu něco šokujícího". :)

"Holka" má už asi o něco víc. možná upřesní. Ale nejspíš se všichni shodneme, že bez správného vedení ( a to může být problém poznat - viz rada skákat s dvouletým koněm, je li teda pravdivá) je to průšvih pro obě strany.

2.10.2019 17:12
anonymous123

XXX.XXX.168.64

Asi sem to blbě zformulovala...skákal ve volnosti, ten kun ještě není ani obsedly.. A s těma nohama..já vím co ten kun děla, zadní dává, přední ne...a s tím lonzovanim, kone lonzovat umim, jen tady mi to děla problém, ale to není důležité, časem nám s Tím třeba někdo zkušenější pomůže...

2.10.2019 17:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

Proč já blbka vždycky znovu a znovu něco píšu? Proč si místo toho nejdu něco číst nebo si hrát se psem? Byl by to užitečněji strávený čas. A pes by navíc kvitoval s povděkem, že s nim svůj čas trávím.

Neregistrovaný uživatel

2.10.2019 17:27
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

anonymous123 napsal(a):
Asi sem to blbě zformulovala...skákal ve volnosti, ten kun ještě není ani obsedly.. A s těma nohama..já vím co ten kun děla, zadní dává, přední ne...a s tím lonzovanim, kone lonzovat umim, jen tady mi to děla problém, ale to není důležité, časem nám s Tím třeba někdo zkušenější pomůže...

Tak hlavně že lonzovat umím, ale nevím jak koně vyslat na kruh a delai to problém.... 🤦 Není vyslání na kruh základem lonzovani?

Neregistrovaný uživatel

2.10.2019 17:28
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

sisi58 napsal(a):
Proč já blbka vždycky znovu a znovu něco píšu? Proč si místo toho nejdu něco číst nebo si hrát se psem? Byl by to užitečněji strávený čas. A pes by navíc kvitoval s povděkem, že s nim svůj čas trávím.

Nastávají dlouhé zimní večery.... Kolikrát já od toho zase odejdu 😏

2.10.2019 17:59
anonymous123

XXX.XXX.168.64

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak hlavně že lonzovat umím, ale nevím jak koně vyslat na kruh a delai to problém.... 🤦 Není vyslání na kruh základem lonzovani?

Učím se, jako ste se učila vy a každý jiný člověk na planetě..Umím to s koněm, kterého to někdo už učil, tak je logické, že s tím to umim..Slušně jsem se zeptala na radu, ale tady je, jak vidím každý jen nejchytřejší a všichni kolem nej nic neumí...doufám, že vy jste dokonalá a nikdy jste se neucila a neptala :)

Neregistrovaný uživatel

2.10.2019 18:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

anonymous123 napsal(a):
Učím se, jako ste se učila vy a každý jiný člověk na planetě..Umím to s koněm, kterého to někdo už učil, tak je logické, že s tím to umim..Slušně jsem se zeptala na radu, ale tady je, jak vidím každý jen nejchytřejší a všichni kolem nej nic neumí...doufám, že vy jste dokonalá a nikdy jste se neucila a neptala :)

A jak tedy vysilate na kruh koně, který to umí, nebo spíše jak to umíte vy? A z čeho usuzujeme, že jsem dokonalá? Lonzovat neumím, ale umím koně vyslat na kruh.

2.10.2019 18:28
anonymous123

XXX.XXX.168.64

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A jak tedy vysilate na kruh koně, který to umí, nebo spíše jak to umíte vy? A z čeho usuzujeme, že jsem dokonalá? Lonzovat neumím, ale umím koně vyslat na kruh.

Prosím pěkně, zkoušela jsem to s tímhle konikem úplně stejně, jako jsem to zkoušela s tím, co to umí...Bohužel byla na kruhu asi pět vteřin a okamžitě se vracel za mnou do kruhu, majitelka koníka co to umí a co me to učila mi rikala, abych udělala proti tomu koni krok a on se vzdálil zpět na kruh, tady na toho mi to nefunguje..

2.10.2019 18:48
Pipilota

XXX.XXX.46.93

sisi58 napsal(a):

Já drbu foxla nohou pod stolem.
A asi je to zlozvyk, jako když někdo furt chodí kouřit. No já koukám co koho od koní kde trápí...
(a holky jsou dnes prostě takový, naše měly sbírat bobky v ohradě, ale nachytala jsem je jak jedna drží koně a druhá na něm stojí a natahuje se na jablka... ještě že jsou ti tažáci tak hodní, na dotaz kde mají helmy, jen pobavený úsměv - ještě že dnes nebyly pod mým velením...)

Neregistrovaný uživatel

2.10.2019 19:13
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

anonymous123 napsal(a):
Prosím pěkně, zkoušela jsem to s tímhle konikem úplně stejně, jako jsem to zkoušela s tím, co to umí...Bohužel byla na kruhu asi pět vteřin a okamžitě se vracel za mnou do kruhu, majitelka koníka co to umí a co me to učila mi rikala, abych udělala proti tomu koni krok a on se vzdálil zpět na kruh, tady na toho mi to nefunguje..

Tak řekněte one majitelce koně, co to umí, ať to ukáže na koni, který to neumí. Jelikož se to koník, který už to umí, musel nějak naučit, tak by měla paní, která to umí, poradit, jak to naučit 🙂 protože přes internet se to radí dost blbě, a nikdo nevidí, co se vlastně děje. Případně určitě někdo doporučí správnou literaturu, či pokud to MVDr Švehlová má ještě na stránkách, má o lonzovani celý seriál krok za krokem, včetně vysílání na kruh a řešení problémů s tím spojených.

2.10.2019 21:08

anonymous123 napsal(a):

Aby se vám koník nevracel máte lonžovací bič a buď dotykem za pření nohou nebo jen pobídkou k přední noze (od ocasu směrem dopředu) si ho pošlu zpátky na ten kruh........

2.10.2019 21:17

Pipilota napsal(a):
Já drbu foxla nohou pod stolem.
A asi je to zlozvyk, jako když někdo furt chodí kouřit. No já koukám co koho od koní kde trápí...
(a holky jsou dnes prostě takový, naše měly sbírat bobky v ohradě, ale nachytala jsem je jak jedna drží koně a druhá na něm stojí a natahuje se na jablka... ještě že jsou ti tažáci tak hodní, na dotaz kde mají helmy, jen pobavený úsměv - ještě že dnes nebyly pod mým velením...)

OT :kdo takové skopičiny nedělal .....strašně se mi líbí film Lišáci , Myšáci a Šibeničák.....tam si ty děti museli užít ... takto to natočit už by to v dnešní době nešlo...

2.10.2019 21:18
lenacia

XXX.XXX.168.82

naopak, přijde mi, že ten druhý kůň tohle 'umí' až moc... moc dobře ví, že zastavením a přijetím k člověku mu 'končí' námaha běhání v kruhu... A ten kdo neumí a neví ste vy.

4.10.2019 07:16

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
OT :kdo takové skopičiny nedělal .....strašně se mi líbí film Lišáci , Myšáci a Šibeničák.....tam si ty děti museli užít ... takto to natočit už by to v dnešní době nešlo...

Ano, moc hezký film. A pravda, jezdilo se tam bez přileb a ochranných vest.

4.10.2019 07:18

anonymous123 napsal(a):

Ale vždyť všichni slušně odpovídají. Pokud něco nefunguje, vždycky hledám chybu u sebe, ne v koni. Ale pravda, chvíli (pár let) mi trvalo, než jsem si to přiznala.

4.10.2019 07:24
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale vždyť všichni slušně odpovídají. Pokud něco nefunguje, vždycky hledám chybu u sebe, ne v koni. Ale pravda, chvíli (pár let) mi trvalo, než jsem si to přiznala.

Je to tak. Kůň člověku vyhoví. Nemá s tím povětšinou problém. ALE je potřeba mu to zavelet tak,aby rozuměl.
Na mě kdyby někdo mluvil francouzsky/čínsky/hotentotsky a mával u toho bičem, pošlu ho česky do perdele a odkráčím.
Proč má být tedy kůň vstřícnější a číst majiteli myšlenky?

4.10.2019 08:36
akscha

XXX.XXX.32.177

Co píše Sisi je velka pravda.

Ale každému chvilku trvá, než se dopracuje do té fáze, ze dává jasně pomůcky,které kůň respektuje. Narážím na to,že kdysi jsme v oddile měli problém zvednout koním nohy. Nevěřím,že kůň nevěděl,co se po něm chce. Jen prostě věděl, že nemusí :) postupem času zjišťují, že opravdu není nutné koně bit nebo na něj ječet a chtít všechno teď hned. Ale nějaká vnitrni rozhodnost a neoblomnost prostě potřeba je. Společně s jasnými pomuckami

4.10.2019 10:43
kapička

XXX.XXX.64.44

Třeba je to tak jak píše akscha. On ten kůň na lonži třeba umí a ví, co má dělat, ale vy si nejste jistá sama sebou a svými požadavky.

Když děti čistí kobylu, tak jim pochoduje kolem dokola a nemůžou se od ní hnout, aby neodešla. Když ji čistím já, stojí jak přibitá a já můžu odejít z jejího dohledu. Umí kobyla při čištění stát nebo ne?

Nebo čištění kopyt. Dotknu se nohy, kterou chci a mám kopyto v ruce nebo aspoň odlehčenou nohu, jiný se může přetrhnout, a i když to dělá v podstatě správně, kůň nohu nezvedne. Atd.

4.10.2019 10:46
Pipilota

XXX.XXX.46.93

akscha napsal(a):
Co píše Sisi je velka pravda.

Ale každému chvilku trvá, než se dopracuje do té fáze, ze dává jasně pomůcky,které kůň respektuje. Narážím na to,že kdysi jsme v oddile měli problém zvednout koním nohy. Nevěřím,že kůň nevěděl,co se po něm chce. Jen prostě věděl, že nemusí :) postupem času zjišťují, že opravdu není nutné koně bit nebo na něj ječet a chtít všechno teď hned. Ale nějaká vnitrni rozhodnost a neoblomnost prostě potřeba je. Společně s jasnými pomuckami

To jsou totiž ty věci, kdy je potřeba tu dvojici vidět. Tohle se nedá přes net sdělovat. Jedno jestlijsou potíže s lonžováním, nebo s chováním v boxe.
Proto je potřeba trenéry a více koní - bez toho těžko sbírat zkušenosti. Že něco někdo předvede a zvládne u 1-2 koní je prd. Až mu projde rukama ze 30 koní, může začít mluvit o zkušenostech.

Prostě jak po netu poznat, že přední nohy nezvedá, proto že nechce, nebo proč... Když toho koně nevidíme.

11.10.2019 22:25
anonymous123

XXX.XXX.168.64

Zkoušela jsem jak tu už někdo psal, pomalu, jen na par sekund aby mi tu nohu dal zatím bez kopyťáku, kdykoli jsem byla u nej tak jsem vždycky 3x (na začátku, uprostřed a na konci) přejížděla po nohách s povelem ......nohu a teď už mi je klidně dá všechny 4, s jednou přední má teda občas problém, že to jako nee a zavouve, ale stačí ho dat zpět na původní místo a už mi ji dává 😄Moc dekuju tomu někomu, už nevim kdo to sem psal, ale moc jste mi pomohl/a

Přidejte reakci

Přidat smajlík