PetraSheina

XXX.XXX.228.148
Dobrý den, poradíte mi prosím jak nejlépe cvičit s klisnou po císaři? Je 4.měsíc po zákroku, břichu trochu uhýbá. Chtěla bych ji pomalu posílit břišní svalstvo, je nějaký speciální cvik? Děkuji za rady :)
Tohle je podle mě dosti specifické a hádám že i vcelku raritní. Podle mě byste se měla o tomhle poradit přímo s vaším veterinářem. Protože ten bude vědět přesně o stavu klisny o její operaci a o tom jakou námahu zvládne. Takhle z webu bych si ohledně operovane kobylky radit neriskovala, protože opravdu nevíme jestli by tahle rada na posílení třeba neublížila
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Tak toto mne opravdu zajima...
Kde a kdo operaci provedl?
Hribe prezilo?
Osobne jsem se s,tim jeste nesetkala,za 35 let u koni...
V cechach ani v zahranici..
Pouze jsem o tom slysela a vzy to zanechalo nasledky na klisne..
A kolik ma vase klisna roku?
Neporadím cviyk to by měl poradit vet a fyzio a měli by to myslím spolu konzultovat.
Ale přimlouvám se za více info o případu. Proč rodila císařem, zda přežilo hříbátko a dlší informace o zákroku, léčba atd. Já tedy viděla jen jedno video o císaři z Francie (myslím že to byla Francie, ale jsitá si úplně nejsem) hříbě i matka pak byly v pořádku, jinak jsem o císařích u koné neslyšela.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zadavatelce neporadím - my jsme s klisnou po císaři speciálně necvičili. Jen klasická lehká práce ze země i ze sedla a to velmi polehoučku. Jen tu obr jizvu jsme jí masírovali. Císaře podstoupila na 9. měsíci březosti kvůli torzi dělohy. Hříbě samozřejmě nepřežilo. Zdála se být dobrá, měla už normální režim a po 9 měsících náhle uhynula na bakteriální nákazu typu meningokoka. Pak jsem pátrala, jestli to mohlo mít spojitost s tím císařem a dozvěděla jsem se od zkušeného starého koňáka, že jen výjimečně kobylka přežije rok po císaři. Tak moc moc zadavatelce přeji, aby to byl právě jejich případ.
Vzhľadom na výnimočnsoť zákroku v našich pomienkach, by som informrácie od "starého skúseného koniara" vôbec nebrala ako relevantné.
https://thehorse.com/125965/emergency-c-section/
https://www.chronofhorse.com/article/surviving-c-section-your-mare