Dobrý den, první to trochu obkecám než se dostanu k hlavnímu. Aktuálně mám v pronajmu koně kterého plánujeme koupit a následně přestěhovat do jiné stáje. Dneska jsem projížděla jeho očkováni proti chřipce a tetanu, pro jistotu jestli není třeba přeočkovat atd, samozřejmě jsem se na začátku pronájmu na vše dívala, ale jistota je jistota. Jenže, všimla jsem si že jeho první očkováni proti chřipce a tetanu je až 3.2.2015. Kůň je narozen 3.5.2014. Měla jsem za to že první toto očkováni se musí udělat nejpozději do 4 měsíců Hříběte a následně Pak přeočkovaní do 6 týdnu, on má přeočkování až 1.5.2015. Chci se zeptat zda je to možné? Kůň normálně běhával, takže když by byla někde chyba tak by na dráhu nemohl být puštěn, ne? Jde mi o to jestli, než ho ještě převezeme, ho mám přeočkovat, aby nový ustajovatel neměl problém, nebo můžu normálně naočkovat až v lednu?
Zdravím,
ano, v očkovacím schématu je chyba. Doba, kdy se poprvé očkuje není podstatná, klidně se může provést primovakcinace až u dospělého koně. Co ale problém je je to, že po první vakcíně by druhá měla přijít nejpozději do 6 týdnů od první (v intervalu 4-6 týdnů) a pak do 6 měsíců od druhé ještě třetí - booster. Následně pak každá další vakcinace do 1 roku od poslední. Já takhle musela přeočkovávat dospělého koně z důvodu chyby v očkovacím schématu a oficiálním závodům u ČJF. Po druhé vakcíně již s koněm můžete cestovat a závodit. S tím současným stavem by správně neměl ani jedno, ale asi bude záležet, na koho narazíte. On tam má totiž chyb víc - u druhé vakcíny, a pak ještě preockovani konec roku 2016 a následně až leden 2018 - na závodech by si toho asi všimli, tam řeší občas i dny a jak je tam vidět rok, bude problém. Na nové ustájení byste se museli zeptat, většinou se to ale moc neřeší.
to že není očkován do 4 měsíců vůbec nic neznamená. Nikde není určeno, v kolik měsících/letech má být kůň prvně očkován. Co je na pováženou, je pak přeočkování - promovakcinace. Ta už má jistá pravidla - první vakcína, pak do max 6 týdnů druhá a pak po půl roce třetí - tím je hotové očkování -pak se očkuje buď každého půl roku nebo rok. Zvláštní je, že to neřešili A zda přeočkovat či nikoliv - domluvila bych se a vetem, který má stáj, kde bude koník ustájený "na straost"
Uživatel s deaktivovaným účtem

Souhlasím se Slonem a je prima, že jste si toho všimla. U nás to bylo stejné jako u vás. Kobylka očkovaná prvně jako roček, pak za rok jako dvouletá. Asi měsíc po druhém očkování jsem ji koupila. Primovakinaci musela kompletně podstoupit. Ani to druhé očkování nechtěla veterinářka uznat jako první z primovakcinace (což mně vadilo, protože to bylo asi 32 dnů od druhého očkování).
Takže ve dvou letech kobylka absolvovala očkování - v květnu ještě u chovatele. U mě v červnu (1. z primovakinace), v červenci (2. z primovakcinace), pak v lednu (3. z primovakcinace). Ta moje letní očkování proběhla ve strašných vedrech, fakt jsem se bála, co to s kobylkou udělá - 3 vakcíny během tří měsíců, po přestěhování, nová stáj, změna na venkovní ustájení, velké stádo, vedro...
Antisgarcia
napsal(a):
Koně na závody nemám, spíše mě překvapilo že by s takovým očkováním byl puštěn na dráhu, pokud se to kontroluje. Veterináře se zeptat nemůžu. Stáj jich má několik, takže je to horší.
Kontrolovat by se to mělo, že se to někde nedělá je už věc další.
Zákon nikde nestanoví, že je očkování proti chřipce povinné, jen na svody koní a chovatelské akce, tj pokud nebudete jezdit na závody, nikdo vás za to pranýřovat nebude. Zeptala bych se ustajovatele, jestli vyžaduje očkování, menšina stájí ho vyžaduje a kontroluje a pak zajistí i preočkování, zhruba stejná menšina ho nevyžaduje, a většina se zeptá, jestli je očkovaný a dál to neřeší.
Jinak preočkování v lednu v případě vašeho koně bude sloužit jenom jako to, že můžete říct, že očkovaný je, v imunitě proti chřipce není a bez řádné primovakcinace nebude. U chřipky se uvádí, že vydrží cca 9 měsíců po očkování, tj ani preočkování po roce není ideální (tam je to kompromis kvůli kombinaci s tetanem) a jelikož nebyla provedena ta primovakcinace a jednou byl preočkován po roce a 3 měsících, je u něj očkování už tak nějak jen pro formu. Já osobně bych se buď na chřipku vykašlala, provedla řádnou vakcinaci na tetanus (ten po primovakcinaci následně řádně přeočkujete klidně jednou za 4 roky), a nebo naočkovala i tu chřipku a dodržovala schéma. Pokud budete očkovat co rokbza současného stavu, lijete peníze do kanálu a píchate do koně bez toho, aby to mělo nějaký valný efekt.
Slon Indický
napsal(a):
Kontrolovat by se to mělo, že se to někde nedělá je už věc další.
Zákon nikde nestanoví, že je očkování proti chřipce povinné, jen na svody koní a chovatelské akce, tj pokud nebudete jezdit na závody, nikdo vás za to pranýřovat nebude. Zeptala bych se ustajovatele, jestli vyžaduje očkování, menšina stájí ho vyžaduje a kontroluje a pak zajistí i preočkování, zhruba stejná menšina ho nevyžaduje, a většina se zeptá, jestli je očkovaný a dál to neřeší.
Jinak preočkování v lednu v případě vašeho koně bude sloužit jenom jako to, že můžete říct, že očkovaný je, v imunitě proti chřipce není a bez řádné primovakcinace nebude. U chřipky se uvádí, že vydrží cca 9 měsíců po očkování, tj ani preočkování po roce není ideální (tam je to kompromis kvůli kombinaci s tetanem) a jelikož nebyla provedena ta primovakcinace a jednou byl preočkován po roce a 3 měsících, je u něj očkování už tak nějak jen pro formu. Já osobně bych se buď na chřipku vykašlala, provedla řádnou vakcinaci na tetanus (ten po primovakcinaci následně řádně přeočkujete klidně jednou za 4 roky), a nebo naočkovala i tu chřipku a dodržovala schéma. Pokud budete očkovat co rokbza současného stavu, lijete peníze do kanálu a píchate do koně bez toho, aby to mělo nějaký valný efekt.
Děkuji za radu. Takže teď naočkovat tetanus a v tom lednu pak chřipku? Já se zkusím poradit s vetem co normálně očkuje v budoucí stáji. S tím je lepší domluva jak s vetama tady v okolí. 🙂
Antisgarcia
napsal(a):
Děkuji za radu. Takže teď naočkovat tetanus a v tom lednu pak chřipku? Já se zkusím poradit s vetem co normálně očkuje v budoucí stáji. S tím je lepší domluva jak s vetama tady v okolí. 🙂
Tam je problém, že asi ani proti tomu tetanu nemusí mít protilátek dostatek, proti chřipce je nemá téměř určitě, s tím tetanem to je nejasné. U něj nebyla ta první vakcinace provedena řádně, protože to první očkování je nejdůležitější - donutit tělo vytvářet protilátky, proto jsou ty 3 vakcíny relativně blízko u sebe. Pak už se po tom roce "jen" obnovuje imunitní odpověď.
Ideální interval na očkování chřipky je primovakcinace (tj. ta první 3 očkování s krátkým rozestupem, jak bylo psáno výše) a pak co 6 měsíců. U tetanu by stačila primovakcinace a následně přeočkovat co 4 roky. Kombinovaná vakcína je nastavená tak, aby po roce průměrý kůň měl už trochu nižší koncentraci protilátek proti tetanu a u většiny koní tak nebude přehnaná reakce na vakcínu, a zároveň se ještě alespoň částečně dá předpokládat imunita proti chřipce - prostě je to takový kočkopes, co chovatelům koní i veterinářům šetří práci, ale není to ideální řešení. Nevím, jestli se u koní stanovuje hladina protilátek z krve, teda určitě to jde, ale nikdy jsem se s tím nesetkala a nevím, jestli jsou laboratoře na tohle připravené.
Váš kůň tu primovakcinaci neměl, nebo respektive ne takovou, jako je třeba, tak je třeba buď prostě počítat s tím, že očkuju jen na oko bez valného efektu (a pak přeočkujete každý rok v lednu a šmitec), nebo tu celou primovakcinaci provést znova. A třeba se rozhodnout, že budete očkovat jen proti tetanu nebo jen proti chřipce (což nedoporučuji), a nebo obojí, ale řádně tak, aby to opravdu význam mělo.
Slon Indický
napsal(a):
Tam je problém, že asi ani proti tomu tetanu nemusí mít protilátek dostatek, proti chřipce je nemá téměř určitě, s tím tetanem to je nejasné. U něj nebyla ta první vakcinace provedena řádně, protože to první očkování je nejdůležitější - donutit tělo vytvářet protilátky, proto jsou ty 3 vakcíny relativně blízko u sebe. Pak už se po tom roce "jen" obnovuje imunitní odpověď.
Ideální interval na očkování chřipky je primovakcinace (tj. ta první 3 očkování s krátkým rozestupem, jak bylo psáno výše) a pak co 6 měsíců. U tetanu by stačila primovakcinace a následně přeočkovat co 4 roky. Kombinovaná vakcína je nastavená tak, aby po roce průměrý kůň měl už trochu nižší koncentraci protilátek proti tetanu a u většiny koní tak nebude přehnaná reakce na vakcínu, a zároveň se ještě alespoň částečně dá předpokládat imunita proti chřipce - prostě je to takový kočkopes, co chovatelům koní i veterinářům šetří práci, ale není to ideální řešení. Nevím, jestli se u koní stanovuje hladina protilátek z krve, teda určitě to jde, ale nikdy jsem se s tím nesetkala a nevím, jestli jsou laboratoře na tohle připravené.
Váš kůň tu primovakcinaci neměl, nebo respektive ne takovou, jako je třeba, tak je třeba buď prostě počítat s tím, že očkuju jen na oko bez valného efektu (a pak přeočkujete každý rok v lednu a šmitec), nebo tu celou primovakcinaci provést znova. A třeba se rozhodnout, že budete očkovat jen proti tetanu nebo jen proti chřipce (což nedoporučuji), a nebo obojí, ale řádně tak, aby to opravdu význam mělo.
Takže pokud naočkuji opět 3x s rozestupem jaký měl být hned na začátku, což je 1 očkováni následuje další po nejpozději 6 týdnech a pak další po 6 měsících, tak to bude mít nějaký efekt. Chápu to dobře? 🙂
Antisgarcia
napsal(a):
Takže pokud naočkuji opět 3x s rozestupem jaký měl být hned na začátku, což je 1 očkováni následuje další po nejpozději 6 týdnech a pak další po 6 měsících, tak to bude mít nějaký efekt. Chápu to dobře? 🙂
dají se udělat krevní testy na výši protilátek v krvi. Otázka spíš je, zda pokud zachováte stávající očkování, zda budou benevolentní i ostatní jako doposud