https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/13057541221-velka-pardubicka-bez-frazi/219471291200305
koukala jsem na tyto díly k velké pardubické a u tohoto dílu hned na začátku mě zaujalo/zarazilo práce fyzioterapeuta s kladivem.
znáte ji? co na to říkáte?
přijde mi to trošku na pohled drastické, ale určo ví co dělají,
nikdy jsme fyzio neměli, ale jak se pod ním pak koník prohybal jen po projíždění rukou je normální?
No to je tedy materiál - gumová palička. Mám velmi rozporuplné pocity. Ale ten chlapík koně neprotahuje, on je rovná.
Sama jsem na fyzioterapii velmi často. A musím říci, že se takových zásahů velmi bojím (ano bojím se bolesti, už vím jak moc to může bolet). Dávám přednost pomalejšímu rovnání. Jenže u lidí se můžete pobavit o nádechu, výdechu, uvolnění... A nakonec na ten ráznější šťouchanec taky dojde (ale od machra nebolí, od jakoznalců hodně jo).
Když si to převedu na tak velké tělo jako má kůň. No a má být opraveno za jednou. Tak to takhle nejspíš funguje. (koně se nikdo moc neptá). tak moc sportující koně si prostě nějakou křivost uženou téměř vždy (doskok se v rychlosti nepovede vždycky).
Já si svého koníka rovnám pomocí protahování a zrovna zatnutí břicha s vyklenutím hřbetu vyvolávám kopytním háčkem. No šklebení veliké, z počátku i kopání a snaha kousnout - jak jsme posílily a taky dost pamlskuji, jde to a hezky cvičí i tak pro něj náročnou věc.
Prostě zůstává rozporuplný pocit. Zas ale je to snaha pomoci. A nejspíš funguje. (no tak si vyberte - bolest chronická, nebo dočasná)
Podle toho,co předvádí (i na té pani), to rozhodně není fyzioterapeut, ale chiropraktik. A teď záleží, jak se člověk staví k chiropraxi jako takove, a to zejména v tomto brutalnejsim podání. Prokrupavani bolavych míst a blokád je hrozně super a ulevne, když se povede. Když se náhodou nepovede, je zadělano na obrovský problém.
mikinakana

XXX.XXX.94.120
Myslim ze u tohoto pana se neodbornosti obavat nemusime, ma urcite tak velke zkusenosti, ze chybu neudela, a samozrejme i vzhledem k vykonum koni a tomu, ze si jej pan Vana vola opakovane to ma rozhodne dobre ucinky na kone a pomuze mu to, samozrejme koni se to nelibi, mi se taky nelibi co se mnou muj chiropraktik provadi, ale nasledna uleva je mnohem vetsi nez chvile nepohodli a myslim ze se mnou budou souhlasit vsichni co neco takoveho podstoupili, ono rovnani patere (v mem pripade krcni, neni moc prijemne)
mikinakana
napsal(a):
Myslim ze u tohoto pana se neodbornosti obavat nemusime, ma urcite tak velke zkusenosti, ze chybu neudela, a samozrejme i vzhledem k vykonum koni a tomu, ze si jej pan Vana vola opakovane to ma rozhodne dobre ucinky na kone a pomuze mu to, samozrejme koni se to nelibi, mi se taky nelibi co se mnou muj chiropraktik provadi, ale nasledna uleva je mnohem vetsi nez chvile nepohodli a myslim ze se mnou budou souhlasit vsichni co neco takoveho podstoupili, ono rovnani patere (v mem pripade krcni, neni moc prijemne)
Mně spíš zarazilo, jak to praktikuje i na lidech, aniž by znal jejich zdravotních stav (aspoň RTG). Stokrát to vyjde a pak někdo ochrne - to už se u nás stalo.
Hanulinka

XXX.XXX.167.252
Arbora
napsal(a):
Mňa teda udivuje hlavne, ako teň uhýba jeho !!dotyku!! To už musí byť ako strašne boľavý, keď si nenechá ani prejsť rukou po tele?
No,tak kdyz napred dostane par palici po hrbete a koreni ocasu,jasne,ze uhyba....
Strachy...
Nevi,jestli prileti palicka,nebo jen ruka tohoto pro nej nevypocitatelneho tvora,navic v takovem pritmi
mikinakana

XXX.XXX.95.167
Ja si take myslim, ze to bylo spise ze strachu, je to jen zvire, tomu nevysvetlite ze mu pomahate...
Hanulinka
napsal(a):
No,tak kdyz napred dostane par palici po hrbete a koreni ocasu,jasne,ze uhyba....
Strachy...
Nevi,jestli prileti palicka,nebo jen ruka tohoto pro nej nevypocitatelneho tvora,navic v takovem pritmi
Hýbe rukou od kohútiku, má ju celý čas priloženú a keď prejde na kríže a zadok, kôň si sadne. To mi nepríde ako úhybný manéver zo strachu.🤷🏼♀️
mikinakana

XXX.XXX.199.153
No ja nevim, mi prijde, ze na lehke polozeni ruky by kun jinak nez se strachu takhle nereagoval, u kohoutku to neresil, protoze tam se naprava nekonala, “ranu” nebo jak to nazvat dostal na záď, takze si záď logicky koník hlídá, takže uhýbá...
Uživatel s deaktivovaným účtem

No mě Váňa přijde dost "zvláštní" ,co se týče léčebných procedur, viz. pyramidy, tak vyhledává podobné lidi....
mikinakana

XXX.XXX.95.167
Tak pyramidy ma i vzhledem k nepriznivemu geomagnetickemu poli v miste staji, staci si pustit dokument o nem, dela pro kone maximum, takze se obraci i k netradicni medicine, nebo jak to nazvat
mikinakana
napsal(a):
Tak pyramidy ma i vzhledem k nepriznivemu geomagnetickemu poli v miste staji, staci si pustit dokument o nem, dela pro kone maximum, takze se obraci i k netradicni medicine, nebo jak to nazvat
"Magnetické pole Země či geomagnetické pole je indukované magnetické pole v určitém prostoru okolo Země, ve kterém působí magnetická síla generovaná geodynamem uvnitř Země. Magnetické pole Země sahá až sto tisíc kilometrů daleko od planety."
Tady u nás, na karlovarsku žádný geomagnetický nepříznivý pole nejsou, protože ani neexistují.... On je dokument o hodně věcech, takoví vetřelci dávnověku, kteří lžou úplně o všem jsou nejzářnějším příkladem toho čemu lidi dokážou uvěřit.
Pyramidy žádný magický schopnosti nemají, vědecky vyzkoušeno a vyvráceno... A pokud tady máme existující vědeckou metodu, nemůžeme přijít s něčím 'magickým' a tvrdit, nooo jenže na tohle vědecká metoda nefunguje protože magie voe!
To je stejné jako když se na veterinární poradně začnou doporučovat homeopatika...
Homeopatikum nesmí obsahovat ani molekulu jakékoliv léčivé látky, je to jen cukr případně voda s cukrem. Nesmí v sobě mít výtažky z bylinek, nesmí v sobě mít vůbec nic... to je dáno ze zákona i z předpokladu homeopatie. A přesto si lidi myslí, že to funguje, protože jejich zvíře/dítě/oni sami se teda dokázali nějak vyléčit sami připadně se zmírnily příznaky, nebo si je nepřipouštějí.
Ve výsledku je to tak, že Váňa má vysledky které má, protože ty koně trénuje i na dráze a protože majitelé těchto koní maji finanční prostředky k tomu sehnat si koně kvalitních původů. Proto vyhrávají koně v tréninku pana Váni, a ne Templář v majetku prodejců trdelníků
Víte co. Věř a víra tvá tě uzdraví.
Nám homeopatika postavily na nohy kobylu. Ať si každý říká co chce, prostě to zabralo. A i kdyby to bylo placebo, tak kobyle to pomohlo a už se jí problém nevrátil.
Někdo věří na pyramidy, tak ať věří. Škodí to? Neškodí! Tak co řešit. Aspoň se koně okoukají. Mají můj respekt, že vydrží v klidu stát a žrát, když se na ně z vrchu spouští něco takového.
Jinak mě tyhlety hmaty překvapují reakcí koně. Naše vetka sáhne, kůň se zhroutí jak paragraf, ale i když jinak si občas kopne, tak u tohodle nic a ani další přiblížení k zadku není nebezpečné.
fascinuje mě, z jakých problémů se koně nakonec dokážou vyhrabat i sami... protože jestliže myslíte, že kouzelný cukr klepaný 100x o koňskou kůži (ano, tohle je doslovný popis toho co je homeopatikum, doopravy cukr co se klepe o koňskou kůži, nic jinýho, protože nic jinýho v tom být nemůže) fakt funguje tak nevím...
Ve výsledku, ne neškodí, dokud nenasadíte homeopatika místo skutečných léků.... potom už to může docela škodit
lenacio - já teda nevím, a to ředění u homeo CH se používá proč? a dost názvu homeopatik jsou bylinky apod. ...... já jsem homeo nestudovala ale myslím že pomoci může. lidi s nima mají většinou dobré zkušenosti. konkrétně kámošce pomohlo u miminka na zoubky. já pila homeo v první době porodní a dobrý (samozřejmě neporovnám jaký by to bylo bez toho) atd. ..... nepopírám že nejvýznamější efekt může mít jen to placebo. ale zas jakto že to pak pomohlo i zvířatům, tam placebo efekt asi nějak funguovat nebude že
lenacia
napsal(a):
fascinuje mě, z jakých problémů se koně nakonec dokážou vyhrabat i sami... protože jestliže myslíte, že kouzelný cukr klepaný 100x o koňskou kůži (ano, tohle je doslovný popis toho co je homeopatikum, doopravy cukr co se klepe o koňskou kůži, nic jinýho, protože nic jinýho v tom být nemůže) fakt funguje tak nevím...
Ve výsledku, ne neškodí, dokud nenasadíte homeopatika místo skutečných léků.... potom už to může docela škodit
A proč vás to Lenancio stve, ze se léčí alternativně?
Jeden případ u klisny se sarkoidy, Aw4 pasta v koncentraci a schématu dle veta (i aplikace od veta). Ošklivý fibroplasticke sarkoidy 5-7cm. Léčba zahájena hned. Invazivní léčba způsobila jen ještě větší poškození bez zhojovani (proběhlo několik cyklu). Pak se na to majitele nemohli dívat, bolestivá aplikace, otravovani much (nemee i finanční náročnost bez vyléčení).
Zacli dávat thuyu a olala, každý týden jsou vidět změny k lepšímu, ze by se mohli sarkoidy během pár měsíců zhojit do nepoznání.
Ale vyřídím, ze majitele jsou idioti co cpou do koně cukrové prasecky a vlastně nic se nehojí :D jen prelud :D

....tento případ se sarkoidy není průkazný, byla použita léčiva i homeopatika.....
etnies86
napsal(a):
lenacio - já teda nevím, a to ředění u homeo CH se používá proč? a dost názvu homeopatik jsou bylinky apod. ...... já jsem homeo nestudovala ale myslím že pomoci může. lidi s nima mají většinou dobré zkušenosti. konkrétně kámošce pomohlo u miminka na zoubky. já pila homeo v první době porodní a dobrý (samozřejmě neporovnám jaký by to bylo bez toho) atd. ..... nepopírám že nejvýznamější efekt může mít jen to placebo. ale zas jakto že to pak pomohlo i zvířatům, tam placebo efekt asi nějak funguovat nebude že
Ano, v názvu být můžou ale v samotném prášku je jen a jedině cukr klepaný o koňskou kůži...
https://m.youtube.com/watch?v=nH-_GA67L6c
https://m.youtube.com/watch?v=0R4xi7INvGs&t=125s#searching
U homeopatik léčí víra. U lidí je to jasné, u zvířat se možná očekávání majitele přenáší na zvíře, težko říct. Nicméně psychika pomáhá a někdy primo léčí. V klinických studiích dokáže placebo podstatně zlepšit sledované parametry, i když většinou jen přechodně. Proto se take placebo dava, aby se od účinků léku odečetl účinek placeba. Homeopatika jsou na tom úplně stejne jako to placebo, protože správně připravena prakticky neobsahují účinné látky. Na druhou stranu jsou 100% bezpečná a nemají žádné objektivni nežádoucí účinky :)
napsal(a):
....tento případ se sarkoidy není průkazný, byla použita léčiva i homeopatika.....
průkazný pro co? já jsem šťastná, že koně konečně něco léčí a pomáhá. A tom by ta léčba měla být. Ne o tlakchání co je a není lepší, ale hledat ty nejlepší a možné kombinace.
A nemyslím si, že je jen konvenční medicína....velká dělící čára ...a ta alternativní.
Vždy se může vhodně léčba kombinovat (a ne vymezovat či směřovat pro jednu stranu). A rovněž i v konvenční medicíně by měl být prostor pro psychosociální parametry a jejich řešení. (platíc pro lidi i zvířata) - to taky sakra léči, když zmizí stres.
My máme sarkoidy vyléčené homeo bez jiné léčby. A i bez víry😀. Sehnal je mému koni manžel přes čarodejnici. Podávala jsem je já a klepala si na čelo, protože se mělo dávat xy kapek z každé lahvičky jednou denně. Na dotaz, kolik kapiček má dostat, když mohu jen ob den, byla odpověď "to je jedno, stejně". Takže farmakodynamika a farmakokinetika... Ale sarkoidy jsou pryč už několik let. Osobně se myslím, že pomáhá nekoukat se na ně. Žily a rostly určitě z mého pohledu a hysterie. Počítání kapiček odvedlo mou pozornost a sarkoidy zdechly😀

evcusik
napsal(a):
průkazný pro co? já jsem šťastná, že koně konečně něco léčí a pomáhá. A tom by ta léčba měla být. Ne o tlakchání co je a není lepší, ale hledat ty nejlepší a možné kombinace.
A nemyslím si, že je jen konvenční medicína....velká dělící čára ...a ta alternativní.
Vždy se může vhodně léčba kombinovat (a ne vymezovat či směřovat pro jednu stranu). A rovněž i v konvenční medicíně by měl být prostor pro psychosociální parametry a jejich řešení. (platíc pro lidi i zvířata) - to taky sakra léči, když zmizí stres.
...právě proto, že když chcete být objektivní k problému- vyléčení sarkoidů, nemůžete tvrdit, že první léčba nezabrala a druhá byla spásná, .......spíš bych přikládala význam bylinám než homeopatikům....
napsal(a):
...právě proto, že když chcete být objektivní k problému- vyléčení sarkoidů, nemůžete tvrdit, že první léčba nezabrala a druhá byla spásná, .......spíš bych přikládala význam bylinám než homeopatikům....
to samozřejmě taky. Ale mám mnohokrát ověřeno, že prostě homeo azbrala (i kdyby jen "něco pro sebe nebo zvíře dělám" :D)
U konkretního koně, taky mohlo pomoct změna ročního období, imunita víc zabrala ze svého, mouchy méně otravovali, kůň byl víc opečovávaný :) (prostě biopsychosociální pohoda) Všechno souvisí se vším. Ale ten rozdíl mezi konvenční a homeopatiíí (myšleno jako období péče) tady byl sakra značný :)