Ahojte potrebujem radu mám doma valacha Pony a 18 mesačného žrebca QH , naskytla sa mi možnosť doniesť žrebcovu sestru 10 mesačnú kobylku ( majú rovnakého otca ) . žrebca plánujem dať čo najskôr kastrovat . chcem sa spýtať ako ich rozdeliť mám možnosť dočasne predeliť výbeh dokiaľ sa žrebec nevykastruje . Bude stačiť drevená ohrada plus elektrika ? Žrebec zatiaľ nežrebčí vôbec ale obávam sa ako sa bude správať .
Rozdělení ohrady je řešení, ale koně budou tři, kterého z mladých necháte samotného? Ideál je hned kastrovat a pak se nemusí oddělovat. U nás kastrovaný pětiletý hřebec zvyklý pracovat i jezdit na vozíku s kobylou za přepážkou týden po kastraci chodil do výběhu vedle kobyl a v pohodě. Záleží hodně na povaze, dobré je kastrovat dřív než se začne o holky zajímat. Na druhou stranu starší valaši ve stádě s jednou kobylou se o ni dokázali pěkně porubat.
Ja by som s tou kastráciou nečakala, teraz na jeseň je vhodná doba už nie je hmyz a je ešte relatívne dobré počasie. Takto by ste mali úplne po starosti.
Inak si myslím, že keď máte dobrý ohradník a skombinujete pevnú ohradu s elektrikou a hornú pásku dáte dosť vysoko tak to bude stačiť a nemyslím že 10 mesačná kobylka teraz na jeseň bude už mať ruju, ale to, že bude sama by som videla ako problém.
rennie111
napsal(a):
Ja by som s tou kastráciou nečakala, teraz na jeseň je vhodná doba už nie je hmyz a je ešte relatívne dobré počasie. Takto by ste mali úplne po starosti.
Inak si myslím, že keď máte dobrý ohradník a skombinujete pevnú ohradu s elektrikou a hornú pásku dáte dosť vysoko tak to bude stačiť a nemyslím že 10 mesačná kobylka teraz na jeseň bude už mať ruju, ale to, že bude sama by som videla ako problém.
Presne toho sa bojím že bude sama , aj keď u terajšieho majiteľa je sama zavretá chudiatko iba v maštali . Práve pre to sa na mňa obrátil chovateľ kobylky lebo zistil že je v zlých podmienkach a pán sa o ňu vobec nevie starať . Predelili sme výbeh pevná ohrada + elektrina dúfam že to postačí a žrebca mi to moc nerozhodí :( vždy sme mali iba Valachov a žrebca nikdy zatiaľ kobylku .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254
Když jsem měla hřebečky, 2x, měla jsem je oddělený jen páskou, a nikdy nebyl problém. Faktem je, že byly dvě stáda a ani jedna strana nebyla úplně sama.