Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.10.2019 19:05
ellak

XXX.XXX.208.39

Zdravim, prosím vás jak účinně sbalit konika, aby chodil pěkně na oteži? Už si celkem nevim rady, zkoušela jsem fakt všechno, různé pomocné otěže..zněnu udidla..různé rady typy a pořad nic nezabírá😕
Není něco co vám fakt pomohlo aspoň ze se o to kůň snažil?
Předem moc dekuju

22.10.2019 20:00
Majdalenka66

XXX.XXX.92.111

No na každého koně platí něco jiného. Taky nevíme jaké máte zkušenosti,věk koníka,ale obecně se k tomu musíte dopracovat systematickou prací ať už a jízdárně nebo v terénu nejlépe pod dohledem trenéra.Všelijaká udělátka typu pomocné otěže,ostrá udidla jsou akorát tak dobrá na pěkného jelena,ztuhlost a bolavá záda.

22.10.2019 20:30
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Zkuste popsat, jaké další problémy máte - nechce dopředu, utíká? Popište i koně, stáří, úroveň výcviku apod.

22.10.2019 20:46
Dany Lip

XXX.XXX.64.140

Je dobré dělat ohýbací práci. Ohýbání krku hlavně. Mě taky trvalo dlouho než jsem to s koníkem dokázala-asi přes půl roku. Nejvíc mi pomohlo si zaplatit 4 drezurní hodiny na vychovaném koni který to umí perfektně. Od té doby jsem to zvládla s koníkem kterého jsem jezdila skvěle :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.10.2019 21:30

Kontakt na vnější otěži, podpořen vnitřní holení, tzn. nahoru dolu, do strany, nikdy ne dozadu- pohyb z lokte ne z ramene....kontakt znamená pobízím, přidržím , lehce uvolním + nabízím vnitřní k přežvýknutí...hele fungujeto, jen musíte najít ten správný um.
Taky s tím bojuju(byla jsem dlouho na kobylu moc "hodná" aby se jí náhodou nestalo nějaké příkoří), hledám návod kde se dá...ale je to jen o vás dvou..
třeba tady....https://www.youtube.com/user/YourRidingSuccess/videos
....překládá mi dcera...

23.10.2019 06:56
Arkarian

XXX.XXX.177.16

ellak napsal(a):
Zdravim, prosím vás jak účinně sbalit konika, aby chodil pěkně na oteži? Už si celkem nevim rady, zkoušela jsem fakt všechno, různé pomocné otěže..zněnu udidla..různé rady typy a pořad nic nezabírá😕
Předem moc dekuju

Doporučuji trenéra.

23.10.2019 08:26

ellak napsal(a):
Předem moc dekuju

No, toto se bez ukázky naživo (tedy videa) těžko vyřeší. Nebo dobrého trenéra, jak píše Arkarian. Víte, spousta lidí se snaží "štelovat" hlavu, ale o tom, že základem je holeň a to, že má kůň chodit odzadu, neví.

23.10.2019 09:32
rennie111

XXX.XXX.43.146

ellak napsal(a):
Předem moc dekuju

O akého koňa sa jedná? Je to mladé zviera krtátko obsadnuté, alebo čerstvo kúpený "pokazený" kôň? Aký má režim ako s ním pracujete.. skúste sa viac rozpísať .
A hlavne záleží aj to na akej jazdeckej úrovni ste vy sama, ja vždy začínam s tým že je to pravdepodobne chyba jazdca pretože dobrý jazdec si zvyčajne postupne poradí aj sám. Ak tam už problém je neváhala by som prizvať trénera.

23.10.2019 10:09
jari

XXX.XXX.87.233

Pokud je koní již přiježděný, nemá problém s rovnováhou a umí již nést jezdce i v obratech, tak teprve můžete podsazovat koně.
První, co má přijít,je uvolněný koník. Protažený krk s hlavou dole. Pak teprve začněte zkracovat pomůcky, a pomocí holeně jej vzpřímit a podsadit. Základ je nerušený sed a trenér.

23.10.2019 13:51
sovicka

XXX.XXX.24.36

Tak se nám tu motají dohromady různé věci, kontak, přilnutí, shromáždění. Kontakt je stále pružné spojení mezi rukou jezdce a hubou koně. Přilnutí – na přilnutí kůň "přijde"když vyklene záda a úracuje přes hřbet. Shromáždění/sebrání k"ň zkracuje svoji základnu, dochází ke snížení zádě a vepředu se kůň zvedá, těžišě koně se posouvá dozadu.
Základem není balit hlavu koně, ale přimět ho aby pracoval přes hřbet, krk a hlava se díky tomu přidají sami. Sbalit hlavu není žádné umění k tomu stačí trochu zkušeností a trochu síly ovšem valný smysl to nemá, cílem ježdění je kůň který bude schopný pracovat přes hřbet a bud to dělat ochotně, díky tomu bude i snáze nosit jezdce. Tak že doporučuju začít hledat trenéra, hlavně takového který nebude chtít používat při ježdění zbytečně sílu.

23.10.2019 14:19
ellak

XXX.XXX.208.57

rennie111 napsal(a):
O akého koňa sa jedná? Je to mladé zviera krtátko obsadnuté, alebo čerstvo kúpený "pokazený" kôň? Aký má režim ako s ním pracujete.. skúste sa viac rozpísať .
A hlavne záleží aj to na akej jazdeckej úrovni ste vy sama, ja vždy začínam s tým že je to pravdepodobne chyba jazdca pretože dobrý jazdec si zvyčajne postupne poradí aj sám. Ak tam už problém je neváhala by som prizvať trénera.

Je to 7letá plnokrevná kobyla, behala roviny..
Režim má na noc box přes den vyběh, naše práce probíhá asi tak
Nejprve poradně vykrokuju, pak začnem klusat napřed aby se uvolnila scimž má taky problém má pořad hlavu spis nahoře, udidlo nějak nepřežvykuje, pohohraje si snim což mě dost zakáží (máme 2x lomeneho bauchera s nějakým přídavkem pro slinění), ale nikam nespěchá trošku tu hlavu dolů dá ale nechodí od zádě to se nám podařilo tak 2x poradně co ju mám, ve cvalu hlavu dolů dá je pěkně zbalená a moc pěkné chodí, ale ve klusu to nejde.
Samozdřejmě ze asi neco špatně dělám, ale zas ve škole jezdíme pod trenerkou tak ze když jezdíme tak nás upozorňuje na aby jsme je pěkně vytláčeli vnitřní holení apod. takže vím jak a co, ale bohužel na ni to jak si nezabírá

23.10.2019 14:28
ellak

XXX.XXX.208.57

sovicka napsal(a):
Tak se nám tu motají dohromady různé věci, kontak, přilnutí, shromáždění. Kontakt je stále pružné spojení mezi rukou jezdce a hubou koně. Přilnutí – na přilnutí kůň "přijde"když vyklene záda a úracuje přes hřbet. Shromáždění/sebrání k"ň zkracuje svoji základnu, dochází ke snížení zádě a vepředu se kůň zvedá, těžišě koně se posouvá dozadu.
Základem není balit hlavu koně, ale přimět ho aby pracoval přes hřbet, krk a hlava se díky tomu přidají sami. Sbalit hlavu není žádné umění k tomu stačí trochu zkušeností a trochu síly ovšem valný smysl to nemá, cílem ježdění je kůň který bude schopný pracovat přes hřbet a bud to dělat ochotně, díky tomu bude i snáze nosit jezdce. Tak že doporučuju začít hledat trenéra, hlavně takového který nebude chtít používat při ježdění zbytečně sílu.

Jak ho přimět aby pracoval přes hřbet? Ona je celkově dost složitá na ježdění, tohle se mi povedlo pouze tak 2x co ji mám aby chodila pěkné od zádě a s natažený krkem dólu

23.10.2019 14:59
rennie111

XXX.XXX.43.146

ellak napsal(a):
Je to 7letá plnokrevná kobyla, behala roviny..
Režim má na noc box přes den vyběh, naše práce probíhá asi tak
Nejprve poradně vykrokuju, pak začnem klusat napřed aby se uvolnila scimž má taky problém má pořad hlavu spis nahoře, udidlo nějak nepřežvykuje, pohohraje si snim což mě dost zakáží (máme 2x lomeneho bauchera s nějakým přídavkem pro slinění), ale nikam nespěchá trošku tu hlavu dolů dá ale nechodí od zádě to se nám podařilo tak 2x poradně co ju mám, ve cvalu hlavu dolů dá je pěkně zbalená a moc pěkné chodí, ale ve klusu to nejde.
Samozdřejmě ze asi neco špatně dělám, ale zas ve škole jezdíme pod trenerkou tak ze když jezdíme tak nás upozorňuje na aby jsme je pěkně vytláčeli vnitřní holení apod. takže vím jak a co, ale bohužel na ni to jak si nezabírá

Plnokrvník stihanutý z dostihov.. to máte na dlho :) možno tu lepšie poradí niekto z tohto prostredia, ale ich klasický problém býva už v tom že sú málo osvalené na chrbáte a krku.
Snažila by som sa ju jazdiť na voľnejšej oťaži (ale nie na zahodenej!) a čo najviac ju ohýbala, na kruhu sa jej ide s hlavou hore zaručene zle. Takže jazdiť osmičky, veľké, malé kruhy, pridať kavalety - tie sú super na pretiahnutie hornej línie. Ak ste skúsený jazdec môžu pomôcť aj prevlečky, ale ich použitie musí byť správne načasované, nelámať ju ako sa povie "cez koleno" ale vo chvíli keď tú hlavu začne strkať hore tak ich nastaviť tak, aby ju to stoplo. A možno by stačil aj martingal, ten by som vyskúšala ako prvý ak ho nepoužívate.
Okrem jazdenia môžete 2x do týždňa zaradiť tréning na lonži so šambónom, ktorý pomôže tiež správne nasvaliť chrbát.

23.10.2019 15:09
ellak

XXX.XXX.208.57

rennie111 napsal(a):
Plnokrvník stihanutý z dostihov.. to máte na dlho :) možno tu lepšie poradí niekto z tohto prostredia, ale ich klasický problém býva už v tom že sú málo osvalené na chrbáte a krku.
Snažila by som sa ju jazdiť na voľnejšej oťaži (ale nie na zahodenej!) a čo najviac ju ohýbala, na kruhu sa jej ide s hlavou hore zaručene zle. Takže jazdiť osmičky, veľké, malé kruhy, pridať kavalety - tie sú super na pretiahnutie hornej línie. Ak ste skúsený jazdec môžu pomôcť aj prevlečky, ale ich použitie musí byť správne načasované, nelámať ju ako sa povie "cez koleno" ale vo chvíli keď tú hlavu začne strkať hore tak ich nastaviť tak, aby ju to stoplo. A možno by stačil aj martingal, ten by som vyskúšala ako prvý ak ho nepoužívate.
Okrem jazdenia môžete 2x do týždňa zaradiť tréning na lonži so šambónom, ktorý pomôže tiež správne nasvaliť chrbát.

Dekuju moc za rady, přesně byla hodně opadlá, ale začíná se už zpravovat, změna krmiva, režimu udelala dost, bohužel absolutně nevím, ale na lonzi chodit neumi, což mě dost zaskočilo, to už bych delala tolikrát, vůbec nevím jak je možné ze ji to ve výcviku nenaučili, tedka se mi to dost špatně učí když už je starší.
A martingal používáme, i pruvlecky

24.10.2019 13:00
sovicka

XXX.XXX.24.36

ellak napsal(a):
Jak ho přimět aby pracoval přes hřbet? Ona je celkově dost složitá na ježdění, tohle se mi povedlo pouze tak 2x co ji mám aby chodila pěkné od zádě a s natažený krkem dólu

U plňase bych na to šla přes projíždění kruhů, vlnovky, od stěny ke stěně a spoustu přechodů. Do huby zasahovat minimálně, přechody naučit na sed ne na ruku, snažte se udržovat stabilní pružný kontakt, netahat zpět. Pokud ji chcete sestavit, reaguje taky negativně, dá hlavu ještě výš? Jak reaguje, pokud jí začnete otež nabízet ani nanaznačí vytažení hlavy dopředu, nebo ji alespoň nesníží? Fajn jsou také klusové kavalety ve stehením sedu, koně se na nich hezky uvolňují. Jak se chová na lonži, nebo ve volnosti je schopná se sama vytáhnout a zapojit?

24.10.2019 13:04
sovicka

XXX.XXX.24.36

K tomu zmiňovanému chambonu a lonžování bych doplnila, lonžovat s pevným chambonem ne gumovým ten působí naprosto rozdílně.

24.10.2019 13:25
Arbora

XXX.XXX.192.218

V tomto vám internet nepomôže, chce to niekoho zo zeme, kto už niekedy v živote na plnokrvníkovi sedel a pod pojmom zbalený kôň si predstaví akurát tak koňa zabaleného do papiera.

Preskakujete lekcie, potrebujete v prvom rade koňa ohybného, pružného a uvoľneného. Potom sa môžete zaujímať o pozíciu hlavy, resp skôr o pozíciu krku. Kým nebude mať základy( takt, uvoľnenie, ohybnosť a pružnosť), nemôžete stavať strechu(hlava). Podľa vášho popisu nezvláda kobyla ani sama chodiť na lonži, ako môže zvládať niečo, čo sa vyžaduje na stupni S drezúry...

Vráťte sa na začiatok, nájdite si niekoho, kto tomu rozumie- možno vám tu niekto poradí trénera z vášho okolia. Alebo choďte niekam na kurz aj bez koňa. Toto bude určite prínosné, ale predpokldám, že vzhľadom na obmedzené kapacity, už bude vypredané. http://www.konecesky.cz/index.php?kat=41&id=209

24.10.2019 17:04
ellak

XXX.XXX.208.41

sovicka napsal(a):
U plňase bych na to šla přes projíždění kruhů, vlnovky, od stěny ke stěně a spoustu přechodů. Do huby zasahovat minimálně, přechody naučit na sed ne na ruku, snažte se udržovat stabilní pružný kontakt, netahat zpět. Pokud ji chcete sestavit, reaguje taky negativně, dá hlavu ještě výš? Jak reaguje, pokud jí začnete otež nabízet ani nanaznačí vytažení hlavy dopředu, nebo ji alespoň nesníží? Fajn jsou také klusové kavalety ve stehením sedu, koně se na nich hezky uvolňují. Jak se chová na lonži, nebo ve volnosti je schopná se sama vytáhnout a zapojit?

Sníží ji cca 2x za trénink, ale hned se vrátí zpátky, psala jsem výš ohledně toho lonže, tohle ji vůbec nic nerika, na lonzi neumi vůbec..

24.10.2019 17:09
Dotaz

XXX.XXX.235.225

ellak napsal(a):
Sníží ji cca 2x za trénink, ale hned se vrátí zpátky, psala jsem výš ohledně toho lonže, tohle ji vůbec nic nerika, na lonzi neumi vůbec..

Tak co ji to naučit?

25.10.2019 07:00

Dotaz napsal(a):
Tak co ji to naučit?

Jasně, ale i lonžování je umění a bez dobrého (!) dohledu nadělá víc škody než užitku. Zase jsme zpátky u kvalitního trenéra.

25.10.2019 18:18
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jasně, ale i lonžování je umění a bez dobrého (!) dohledu nadělá víc škody než užitku. Zase jsme zpátky u kvalitního trenéra.

Pochopila jsem to tak, že slečna lonžovat umí, má i trenérku. Alespoň to výše píše.

Jinak hezké cvičení na odžvýknutí má Paalman, začíná se na ruce. Pak to naučené lze přenést na lonž, ale ne s vyvazováky, ale s pevným chambonem. Ještě před tím bych ale kobyle vysvětlila, co znamená tlak na nátylníku, že se mu vyhne snížením hlavy, pak se nebude se chambonem rvát, ale "uhne" mu dopředu dolů.

Nebo pokračuje s nácvikem odžvýknutí a hledání kontaktu ze sedla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík