Já bych volila hlavně mohutného koně, u něj bude kohoutková výška tak nějak jedno dejme tomu od 160 cm. Aspoň podle mých zkušeností vypadám dost podobně na mohutném 145 cm vysokém prakoni a úzkém 160 cm plnokrevníkovi. A na tom nižším a mohutnější si připadám stabilnější než na vysoké žiletce, i když jsem o nějakých 24 cm vyšší než pony. Při nějakým větším skákání se to obrací a ten výškový rozdíl je znát, ale do terénu je to bezkonkurenční.
Ale to jsou moje preference a přiznám antipatie k mamutům narostlým na 175 cm a výš...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Koukla bych na šlonzaky. Mohutni velcí kone, na nich nemůže vypadat nikdo zle, na takové to camrani po lese, hubertky, hospody, ideální kone 🙂
S mohutnějším narostlejším ČT souhlasim, na šlonzáky jsem taky jukla nemuselo by to být špatné, jen těžko sehnatelný kus mi přišlo (snad jen jeden pořádný chov)
A samozřejmě se přikloním raději k nějakému s nižším lepším těžištěm pořádnýmu oplácanýmu nasvatelnýmu koni..než vyčáhlej vysokej 175cm ..to taky není zrovna moje záliba, mám doma soudečka 160cm a je to top, ale pro manžela 195cm už se mi to prostě zdá malé, tak chci něco co bude 'stejné stavbou' jen větší třeba trochu
Napadlo mě ještě, že starokladrubáci jsou někteří vytipovaný takový krásný narostlý statný koně se silnými nohami a zádí. Třeba tento na fotce se dost přibližuje mému ideálu-
Moravského teplokrevníka. Na rekreaci pro chlapa boží kůň. Jestli Váš chlap nemá vyhraněnou představu konkrétního plemene, koně špatně dostupné a drahé bych neřešila. Moraváka seženete za rohem a levně. Většinou nemají dědičné nemoci a v hlavě mají pořádek. Vyšší cenu úměrnou výcviku ano, ale asi sháníte koně, který se na povel proběhne, a nemá problém počkat, když nejsou podmínky. S čtvercovým rámcem to nepřehánějte, budete potřebovat posedlí 18+, diskuzí "jaké sedlo pro vysokého jezdce na krátkého koně" je tady dost. Podle mně se na vyšším koni bude vysoký chlap cítit líp. Můj manžel má lehce přes 180cm, dlouhé nohy a na mém valachovi (cca 160cm, pevná holeď, pevná záda, čtvercák s bohovskou rovnováhou a stabilitou) nikdy nedosáhl pohybového souznění. Svojí moravačku 165cm miluje a opravdu se ty delší tělesné součástky doplňují. Navíc MT koně se umí tvářit "jedeme do války" a kolemjdoucí pak obdivně koukají:) Nenechte se odradit, že do 4 let vypadají často jako herky, chvíli jim trvá, než se vyloupnou.
Na foto 5letá MT cca 165 v kohoutku s pánečkem.
Tady mohu dát pro představu fotku kobylky po Przedswit. Má 159 cm, je to krátký koník, širší prsa. Já sice nejsem takováhle žížala, ale takový soudek 😂.