Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.10.2019 06:34
KoněXXL

XXX.XXX.61.65

Ahoj, obracím se na vás ohledně koupě muly pro mou 11letou dceru. (Koně nechceme protože muly jsou daleko odolnější a nejsou tak náchylné k různým nemocem). Jaké sedlo by bylo nejvhodnější? (westernové sedlo?). Popřípadě kde by se dala mula sehnat?
Mula by nebyla sama. Ovšem vše chceme na jaře, ale chceme mít připravené vybavení ať to všechno nekupujeme na poslední chvíli. Byl by s ní hafling a dvě ovečky. Dennodenně pod dohledem (budou za barákem) a nějakou tou prací (tah, pod sedlo apod.) Díky

29.10.2019 06:39
KoněXXL

XXX.XXX.61.65

Kůň by nebyl náš (pouze ustájen)

Qwerts

29.10.2019 06:45
Qwerts

XXX.XXX.228.56

Když chcete napřed kupovat vybavení a až potom zvíře, podle čeho budete volit např. rozměry toho sedla?

29.10.2019 07:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

KoněXXL napsal(a):
Ahoj, obracím se na vás ohledně koupě muly pro mou 11letou dceru. (Koně nechceme protože muly jsou daleko odolnější a nejsou tak náchylné k různým nemocem). Jaké sedlo by bylo nejvhodnější? (westernové sedlo?). Popřípadě kde by se dala mula sehnat?
Mula by nebyla sama. Ovšem vše chceme na jaře, ale chceme mít připravené vybavení ať to všechno nekupujeme na poslední chvíli. Byl by s ní hafling a dvě ovečky. Dennodenně pod dohledem (budou za barákem) a nějakou tou prací (tah, pod sedlo apod.) Díky

Napadá mě jedna myšlenka. Jak snese vaše dcerka ušklíbání stejně starých majitelek koní, když se mezi ně dostaví s mulou?
Sedlo kupujte podle zvířete, nikoli zvíře podle sedla. Žádná korekční dečka nenapraví nepasující sedlo.
Ani uzdečku či ohlávku nemůžete kupovat dopředu.Ani krmení. Ba ani podsedlovku či odpocku.Tak max čištění nebo kyblík na krmení.
Na jakém sedle se dcera učila jezdit? To bude pro první dobu s novým zvířetem lepší.

Jsou stovky koní k prodeji.Malí, velcí, tlustí, tencí, rychlí, pomalí, staří, mladí. U muly budete mít zúžený výběr na pár jedinců.

29.10.2019 07:13
Slon Indický

XXX.XXX.33.2

Koupě muly mi přijde jako hodně špatný nápad - při vší účtě, co s ní budete dělat? Pro dceru je lepší poník, není tak tvrdohlavý a chodí ochotněji a líp si na něm i zajezdí. Muly odolnější než koně proti nemocem? Třeba ohledně metabolických poruch typu schvácení kopyt jsou mnohem náchylnější než koně, což je mimochodem i největší riziko při chovu poníka. Ono je důvod, že se muly nemnoží tolik - využití pro ně je malé, hodí se spíše jako soumaři nebo na dlouhou, krokovou práci třeba v horším terénu. Na ježdění pro dítě je poník nesrovnatelně lepší volba.

29.10.2019 08:33
lenacia

XXX.XXX.211.203

asi tak. Muly se používají v Argentině v horách při výstupech na tamní vrcholky na tahání nákladů a jen výjimečně lidí. Používají se, protože jsou stejně jako osli méně náročné na potravu ale současně toho unesou víc a jsou větší než osli, no a finančně stojí mula mnohem míň peněz než kůň... A jelikož, jak by mohli horolezci vyprávě, se sem tam na dně roklí pod těmi cestami vyskytují kosti spadlých mul asi chápete proč po horách nechodí oni mnohem cennější koně.
No a pokud chcete zdravého koně, sáhněte po koni z kvalitního chovu od kvalitních chovatelů... Není divu že se tu šíří takového fámy, když si člověk koupí koně za 20k a diví se jaké zdrav. problémy ten kůň má.

29.10.2019 11:17
KoněXXL

XXX.XXX.61.65

Takže myslíte že by byl lepší kůň?
A jaké plemeno navrhujete pro 11letou dceru? (140cm)

29.10.2019 11:47
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Jestli bude ve společnosti haflinga, tak vybírejte koně s podobnou potřebou žrádla, pohybu, podmínek, aby mohli mít stejnou obsluhu a menžment. Jestli hafling vyžije z kupky sena a bez deky, nekupujte těžce krmitelného plnokrevníka. A někoho, kdo se bude dceři a koni věnovat. Ideálně ten, kdo jezdí toho haflinga, aby jezdili spolu. Takže se nabízí další hafling a máte hezkou páru i do zápřeží.

29.10.2019 11:59
Pipilota

XXX.XXX.185.190

Mula v Čechách není nijak snadno chovatelné zvíře. Pár jich je ( znám kdy na ponici skočil uprchlý osel), ale početně je to tak malá skupina, že se o jejich problémech vlastně nemluví...
Cena je v ČR stejná jako u koně (ten odchov a výcvik je srovnatelný). Spíš je problém zajistit jim dostatečné množství stravy která bude ale nutričně chudá - předcházíte schvácení. Dále mají trochu jiný tvar kopyt - to zná málo který kovář.
Nezanedbatelná je i povahová odlišnost - není to kůń. A když převáží negativní vlastnosti - jste připraveni to zvíře vyřadit (asi jatka)? Celkově mi příjde mula snadněji pokazitelná chybami ve výcviku, než běžný kůň.
Já tedy rozhodně v podmínkách ČR mulu nedoporučuji.

29.10.2019 14:19
KoněXXL

XXX.XXX.61.65

Pořídíme poničku😜. Haflinga má ustajeneho moje sestra (15let) ano mám trochu mladou sestru. (a nebudu to rozebirat) . myslíte kdyby shetland a hafling táhli kočár? Jestli by to šlo ❤️

29.10.2019 14:27
Slon Indický

XXX.XXX.104.252

Rozhodně nemůžou hafling a shetland spolu tahat, tam bude rozdíl v KVH 30 - 50 cm.
Myslím, že si koupi poníka (muly) představujete dost jednoduše, ono to bohužel nebude fungovat líbí-nelíbí a zvíře pak samo pracuje a vozí dceru.
Být vámi, zaplatím dceři kvalitní jezdecký výcvik, to je mnohem lepší investice, než prapodivně kupovat koně, muly, poníky bez nějaké představy o tom, co je a není reálné - lepšího, aspoň trochu přiježděného, zdravého a spolehlivého poníka pro dítě seženete za 50 tisíc i víc, a to je jen jednorázový výdaj, pak máte vybavení, a i toho trenéra pro dceru mít musíte.

29.10.2019 15:04
Rafaela

XXX.XXX.156.2

Dle vaší snahy "ušetřit co nejvíce na koupi poníka či muly" bych vám radila nic živého nekupovat. Uvědomte si, že pořizovací cena je ta nejmenší. Navíc mi prostě přijde kravina kupovat tak mladé holce poníka, ze kterého za chvíli vyroste, nebo vyroste z toho "mít vlastního poně". Sorry, ale přijde mi, že absolutně nic nevíte, vaší sestře je 15, bůh ví kolik je vám.

29.10.2019 15:43
Pipilota

XXX.XXX.46.93

KoněXXL napsal(a):
Pořídíme poničku😜. Haflinga má ustajeneho moje sestra (15let) ano mám trochu mladou sestru. (a nebudu to rozebirat) . myslíte kdyby shetland a hafling táhli kočár? Jestli by to šlo ❤️

Doporučuji zajít si do knihovny a půjčit si tam alespoň 4 knihy o koních které jsou z místního prostředí, od českého autora. Ne romány, ale normální odbornou literaturu - chov koní.(o tahu a zapřahání např. Vladimír Štursa Průvodce spřežením)
Uděláte si tak představu o náročnosti časové a i finanční - např. některé úseky výcviku koní nelze zvládnout o samotě. Opravdu je koupě koně jen ten první a menší výdaj. I když máte krmení a ustájení doma zdarma, ostatní "drobnosti" vydají také spolehlivě na pár tisíc měsíčně (kovář, veterinář i preventivně + mít odloženo na akutní záležitosti, výstroj koně, ústroj jezdce, výživové doplňky - vitmin). Atd.
Opravdu je rozumné posílat děcko jezdit. Je to ekonomicky výhodnější. Navíc to děcku dá dost i výchovně (od trenéra a v kolektivu vrstevníků vnímají jinak). Chápu, že nyní před zimou je v inzerci dost poníků a tak to láká... (jenže ta kvalita je pod 50K opravdu nevalná - zavánějící průšvihem)
Raději na vlastnění koně rezignujte. Bez znalostí předem to je nebezpečné jak pro lidi, tak pro to zvíře.

29.10.2019 19:43
Rif Du Madon

XXX.XXX.77.98

Shetland je pro dítě 11 let malý. A je malý i k haflingovi do páry, nebude jim "vycházet krok". A budou vypadat jak od cikánů.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.11.2019 11:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano, ano, ano. Pipilota má pravdu.

Neregistrovaný uživatel

1.11.2019 15:09
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ano, ano, ano. Pipilota má pravdu.

Kolik Vám zaplatila? Třikrát ano... 🤔

Hanulinka

1.11.2019 17:18
Hanulinka

XXX.XXX.167.252

Z toho co pisete,je jasne,ze o chovu koni nemate moc pojem...
Byt vami,rozhodne nekupuji mulu,ponika,kone ani oslika,ale radeji zaplatim dceri nekde dochazku,at se neco poradne nauci a pak muzete premyslet dale...
Kupovat mulu jem proto,ze je odolna je nesmysl...
Muly jsou vyborna zvirata a v zahranici jsem mela moznost s nimi pracovat,jsou charakterni,ochotne a dokonce vetsinou i dobre skacou...dokonce i monty roberts se o mulach vyjadruje velmi kladne...ze vsech konovitych je s nimi nejjednodussi prace..
Ale neni pravda,ze nejsou nachylne,treba na schvaceni si clovek zrovna musi davat pozor.
Vetsina mul ma atyp hrbet a kupovat sedlo dopredu je holy nesmysl...

Přidejte reakci

Přidat smajlík