Natažená šlacha nebo zánět?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

WhiteRaven

30.10.2019 16:42
WhiteRaven

XXX.XXX.165.65

Ahoj, vyskytl se nám menší problém.
Včera jsem měla s valáškem trénink, není zvyklý příliš aktivně chodit každý den. Naposledy byl v sobotu a pak včera. Dělal hlouposti u cvalu, vyhazoval, lítal jako blázen. očividně se potřeboval proběhnout, tak jsem ho nechala, i když na tom s kondicí není dvakrát top. Tak Blbnul na obě strany a pak jsem vyklusala, vykrokovala a dala ho do stáje a nekulhal. Dneska jsem ho chtěla dat do výběhu a on kulhá. Jako hodně, nemůže si ani na tu nohu ani stoupnout . Veterinářka řekla ze to máme zchladit a zabalit do tepla a ze dojede hned, jak bude moct. Tak se ptám muže to být jen natažený nebo tam muže mít zánět, či to muže být něco jiného.
Dekuju za odpovědi

30.10.2019 16:49
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Může to být víc věcí, zánět šlach, naražení, schvácení,atd. ale teplý obklad na akutní proces není to nejlepší řešení.

WhiteRaven

30.10.2019 17:30
WhiteRaven

XXX.XXX.81.71

jahodapavel napsal(a):
Může to být víc věcí, zánět šlach, naražení, schvácení,atd. ale teplý obklad na akutní proces není to nejlepší řešení.

To nevím. Veterinarka nám to poradila a ze se NA to podívá až přijede.

30.10.2019 19:01
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Kladu i otázku, proč chladit, když pak stejně budete prohřívat? Není to zbytečné? Já bych raději chladila - zánět to trochu zpomalí, nerozjede se to tak, šlachu jsem také chladili.

WhiteRaven

30.10.2019 19:07
WhiteRaven

XXX.XXX.81.71

Dotaz napsal(a):
Kladu i otázku, proč chladit, když pak stejně budete prohřívat? Není to zbytečné? Já bych raději chladila - zánět to trochu zpomalí, nerozjede se to tak, šlachu jsem také chladili.

Věřte mi.. také nevím... takovou otázku bych kladla veterináři 🤷‍♀️

30.10.2019 19:25
Arbora

XXX.XXX.212.195

WhiteRaven napsal(a):
Ahoj, vyskytl se nám menší problém.
Včera jsem měla s valáškem trénink, není zvyklý příliš aktivně chodit každý den. Naposledy byl v sobotu a pak včera. Dělal hlouposti u cvalu, vyhazoval, lítal jako blázen. očividně se potřeboval proběhnout, tak jsem ho nechala, i když na tom s kondicí není dvakrát top. Tak Blbnul na obě strany a pak jsem vyklusala, vykrokovala a dala ho do stáje a nekulhal. Dneska jsem ho chtěla dat do výběhu a on kulhá. Jako hodně, nemůže si ani na tu nohu ani stoupnout . Veterinářka řekla ze to máme zchladit a zabalit do tepla a ze dojede hned, jak bude moct. Tak se ptám muže to být jen natažený nebo tam muže mít zánět, či to muže být něco jiného.
Dekuju za odpovědi

V prvom rade, je to pekná blbosť nechať koňa lietať po tom, ako niekoľko dní stojí.
Snáď je pre vás dostatočným ponaučením krívajúci kôň.

Vzhľadom na to, že nikto koňa nevidel, môže to byť asi tak 25 diagnóz, vrátane napríklad myopatie. Takže rady čo chladiť a kde hriať sa môžu pokojne minúť účinkom. Vyčkajte veterinára a uvidíte.

31.10.2019 12:33
sovicka

XXX.XXX.41.89

Mě teda zaránží několik věcí. Co si pod pojmen není na tom s kondicí zrovan ok představit? Chodí pravidelně do výběhu, na jak dlouho? Zdravému koni totiž chvíle blbnutí ve cvalu i když není v kondcici, taky by neměla ublížit. Na druhou stranu problém může být pokud kůň není zvyklý a na jízdárně je třeba hluboký povrch či jinak ne úplně koretní povrch, pak šlachy nemusí náhlou zátěž ustát, obzvlášt pokud koník blbne, případně uklouzne či si podvrtne nohu při tom blbnutí, případně délka zátěže byla příliš dlouhá, píšete o tréninku, ale není úplně jasné co na jízdárně dělal, co si představit pod pojmem nechala jsem ho běhat. Nepíšete zda je na noze otok, případně kde. Pokud by to byla šlach tam se prvních 48 chladí, kvůli zmírnění případného zánětu, déle chladit nemá smysl kvůli zabránění zánětu, naopak pak se dává suché teplo (nejlíp podkložka pod bandáž a fleecová bandáž), které udržuje lepší prokrvení, jemně podpoří i šlachu, ale je třeba znát míru, jak bandáž jemně dotahovat (ať ukáže vet, případně někdo zkušený), pomáhá to rychelji odbourat otok.
Ale bez diagnozy od veta těžko radit... Hlavně pokud by mi kůň na noze sotva stál asi bych volala jiného veta, který dojede co nejdřív, a ne někdy až bude mít čas....

Přidejte reakci

Přidat smajlík