Opravdu je tolik poníků a malých koní potřeba?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.11.2019 09:57
xanti

XXX.XXX.186.2

Možná se mi to zdá...ale jakmile vlezete do inzerce, všude je to samý koník nebo drobný kůň malého vzrůstu či konstituce pro lehkého jezdce...je snad důraz dnes kladen na to produkovat malé koně? Sehnat koně pro normálního chlapa či těžší ženu je docela oříšek....nemyslím tím obézní lidi.
Nebo se mi to jen zdá?

8.11.2019 12:09
Slon Indický

XXX.XXX.34.111

Naopak - po těchto koních tolik poptávka není, tak visí v inzerci dlouho. Navíc ty nejpopulárnější plemena ke křížení (američani a welsh) výšku nedodají, k tomu tam bývá i krev nějakých plnokrevných klisen (nejlevnější koně do "chovu" pro množitele). Do toho dejte mizerný odchov, který má 90 % těchto produktů (vitmin přípravek je sprosté slovo, neexistující korektury, celé období podzim - jaro bahno a seno jen to, co si mladý kůň vybojuje) a máte ideální recept na to, mít z koně kategorii pony nebo malý kůň se slabou kostrou. Ono se to s mizerným odchovem stává i u teplokrevníků, takových podražených chudáků je plná inzerce.

9.11.2019 14:28
koně

XXX.XXX.174.63

Rozhodně není ,proto jsou jich plné inzerce
Jak píše Slon ,je to důsledek nesmyslného křížení ,špatného odchovu a chovu .
Jelikož lidská populace obecně roste a je těžší ,"výroba" drobných koníčků ,byť je snadnější ,prostě nemůže mít nekonečný odbyt .Doufám

11.11.2019 06:48
Slon Indický

XXX.XXX.255.172

koně napsal(a):
Rozhodně není ,proto jsou jich plné inzerce
Jak píše Slon ,je to důsledek nesmyslného křížení ,špatného odchovu a chovu .
Jelikož lidská populace obecně roste a je těžší ,"výroba" drobných koníčků ,byť je snadnější ,prostě nemůže mít nekonečný odbyt .Doufám

Já bych byla hrozně ráda, kdyby to tak opravdu bylo a začali se produkovat použitelní koně, ale takhle to nemůže fungovat.
Kvalitní odchov je drahý a nikdo ho v mladém koni nezaplatí. Když budu počítat hříbárnu v průměru 2.500 Kč měsíčně (obvykle to je víc, vzhledem k tomu, že se stářím koně se cena zvyšuje, ale budiž) tak od odstavu v 6 měsících do 3 let to máme 30 měsíců, tj. 75 000 Kč. K tomu nějaký základní minvit doplněk a základní příkrm, dejme tomu za 500 Kč měsíčně, to máme dalších 15 000 Kč. Osm korektur kopyt ročně, jednu za 400 Kč a připočítáme do nákladů dalších 8 000 Kč. Za veterinární péči (očkování, odčervení dáme další 4 000 Kč ročně, protože mladí koně citliví na škrkavky by se měli odčervovat co 2 měsíce). To máme dalších 10 000 Kč. Celkem tedy jsme na 108 000 Kč za odchov, a to je počítána ta spodní hranice. K tomu náklady na odchov a kvalitní krmení matky v době březosti a od odstavu do porodu a jsme na tom tak, že kdokoli prodá mladého koně pod 150 000 Kč, je hrubě ve ztrátě. A to je neobsedlý čerstvě tříletý kůň, co teprve další náklady na výcvik.
Do tohohle se pustí jen blázen, nebo člověk, co o tom nic neví a primárně to takhle dělat nechce, proto myslím, že nesmyslné množení a nesprávný odchov budou pořád - ten kvalitní odchov, kdy kůň může opravdu narůst nikdo nezaplatí.

11.11.2019 09:24
kapička

XXX.XXX.64.44

Můj názor je takový, že na chov koní na prodej by měly být hřebčíny. Ty mají svoje areály, pozemky, techniku, a tím se podle mého dostanou s cenou odchovu někam jinam.
Ať si lidi klidně chovají, ale pro vlastní potřebu. Jako to mají různé po startu vedené jezdecké klubu, že na osvědčených školních klisnách odchovají pár hříbat, jako následníků, ty složitější klisny nemnoží.
A množství poníků v inzerci je podle mě stejné, jako množství všech možných koní. Prostě koně jsou všude, má ho každý druhý a nakonec je inzerce plná nabídek na pronájmy s občas se zvláštními požadavky.

11.11.2019 09:45
sovicka

XXX.XXX.26.123

Já bych řekla, že poníi se tam můžou točit i z toho prostého důvodu, že děti z nich odrůstají a pořídí se mu třeba už kůň větší.

11.11.2019 12:06
koně

XXX.XXX.174.63

Slon Indický napsal(a):
Já bych byla hrozně ráda, kdyby to tak opravdu bylo a začali se produkovat použitelní koně, ale takhle to nemůže fungovat.
Kvalitní odchov je drahý a nikdo ho v mladém koni nezaplatí. Když budu počítat hříbárnu v průměru 2.500 Kč měsíčně (obvykle to je víc, vzhledem k tomu, že se stářím koně se cena zvyšuje, ale budiž) tak od odstavu v 6 měsících do 3 let to máme 30 měsíců, tj. 75 000 Kč. K tomu nějaký základní minvit doplněk a základní příkrm, dejme tomu za 500 Kč měsíčně, to máme dalších 15 000 Kč. Osm korektur kopyt ročně, jednu za 400 Kč a připočítáme do nákladů dalších 8 000 Kč. Za veterinární péči (očkování, odčervení dáme další 4 000 Kč ročně, protože mladí koně citliví na škrkavky by se měli odčervovat co 2 měsíce). To máme dalších 10 000 Kč. Celkem tedy jsme na 108 000 Kč za odchov, a to je počítána ta spodní hranice. K tomu náklady na odchov a kvalitní krmení matky v době březosti a od odstavu do porodu a jsme na tom tak, že kdokoli prodá mladého koně pod 150 000 Kč, je hrubě ve ztrátě. A to je neobsedlý čerstvě tříletý kůň, co teprve další náklady na výcvik.
Do tohohle se pustí jen blázen, nebo člověk, co o tom nic neví a primárně to takhle dělat nechce, proto myslím, že nesmyslné množení a nesprávný odchov budou pořád - ten kvalitní odchov, kdy kůň může opravdu narůst nikdo nezaplatí.

Ono taky kdyby dneska každý hrdinně ,za velké peníze a s velkým humbukem nezachraňoval ,neudržoval a draze nevykupoval "ze špatných podmínek" naprosté ubožáky a trosky,co už by si milosrdnou smrt zasloužily ,měly by odbyt třeba hřebčíny.
Kde tříleťáky seženete za peníze celkem normální

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.11.2019 12:31

koně napsal(a):
Ono taky kdyby dneska každý hrdinně ,za velké peníze a s velkým humbukem nezachraňoval ,neudržoval a draze nevykupoval "ze špatných podmínek" naprosté ubožáky a trosky,co už by si milosrdnou smrt zasloužily ,měly by odbyt třeba hřebčíny.
Kde tříleťáky seženete za peníze celkem normální

Zrovna teď jsem narazila na takový inzerat.

https://zvirata.bazos.cz/inzerat/111837979/tequila-boy-hleda-domov.php

Divím se, že takového kone někdo prostě MUSÍ držet při životě a ještě líp mu hledat "dobrý domov"...

11.11.2019 13:15
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Divím se, že takového kone někdo prostě MUSÍ držet při životě a ještě líp mu hledat "dobrý domov"...

Problém je , co s takovým koněm. Jatka koně neberou, utracení musíte zalatit, kafilérka taky není zadarmo a kopat hrob pro koně- musíte mít pozemek a bagr. V některých případech takové zachraňování koní je jejich týrání.

11.11.2019 13:48

jahodapavel napsal(a):
Problém je , co s takovým koněm. Jatka koně neberou, utracení musíte zalatit, kafilérka taky není zadarmo a kopat hrob pro koně- musíte mít pozemek a bagr. V některých případech takové zachraňování koní je jejich týrání.

Pokud mám na ustajeni, prostě mám i na kafinu, bohužel. Když si člověk spočítá, jak dlouho takový kůň může ještě žít a co bude stát, je kafina v závěru mnohem levnější...

11.11.2019 14:05
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Pokud mám na ustajeni, prostě mám i na kafinu, bohužel. Když si člověk spočítá, jak dlouho takový kůň může ještě žít a co bude stát, je kafina v závěru mnohem levnější...

To ano, ale najít vola co si takového koně vezme je levnější.

11.11.2019 16:19
Pipilota

XXX.XXX.46.93

No mě u takového inzerátu zaráží, že tam není žádná zmínka PROČ si ho vzít jako společníka - jako že je ve stádě naprosto nekonfliktní, trpělivý na hříbata, umí nějaké "zábavičky" ze země atd. + tedy že je zrovna vyhublý po léčbě, ale jinak snadno krmitelný. Nebo prostě něco ve prospěch toho koně.

Protože jinak je vážně pro všechny lepší koně přes pastevní sezonu vykrmit a prostě mít v hospodě "zvěřinový" guláš. (nikdo na tom nezbohatne, alespoň se neplýtvá a kůň netrpí přes zimu)

11.11.2019 16:31
Pipilota

XXX.XXX.46.93

sovicka napsal(a):
Já bych řekla, že poníi se tam můžou točit i z toho prostého důvodu, že děti z nich odrůstají a pořídí se mu třeba už kůň větší.

Kvalitních poníků je jako šafránu. Já jsem nemohla sehnat a po půl roce jsem se prostě smilovala nad týraným a dala si ho do kupy (bohužel se nedá moc půjčovat, jiným nevěří a hůř tedy spolupracuje - prodala bych, ale s dnešní módou vracení... Ne)
Buď jsou na tom špatně zdravotně - metabolické poruchy, po schvácení, muchaři, dušní, bolavá záda s četnými blokádami. Nebo mívají hodně psychické potíže ze špatného zacházení (buď se na nich vybíjí dospělí opilci, nebo puberťačky bez dozoru). Poníka co "podrží děcko", případně zastaví když je zmatený ze špatných pobídek - to aby pohledal. Takový se v rodině dědí, nebo jde pouze ke známým.
Hodně se množilo "na sport" - na A 1/1 welš, s tím že když bude vymýšlet tak to drobnější ženská přijezdí a děcko si na tom zasportuje. Jenže ne vždy byla povaha OK. A samo že se toho chytli množitelé (jako že hele poník stojí přes 100K...) + ten špatný odchov...

11.11.2019 17:25

jahodapavel napsal(a):
To ano, ale najít vola co si takového koně vezme je levnější.

Tak nějak pochybuji že zrovna takového kone se někdo ujme...

11.11.2019 18:27
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Ale to byste se divil.Znal jsem jednoho, co zachraňoval koně z jatek a ten z inzerátu by u něj byl z těch zdravějších.

11.11.2019 23:50
koně

XXX.XXX.174.63

Myslím,že tohohle chudáka z neznámých důvodů piplají odmala.Že už jsem ho viděla vícekrát v inzerci.
Je totálně v pr... se zády,nohy evidentně taky nic moc,ale prostě si ho nějaká zachránila a už léta se ho snaží přeposlat .Nedaří se ,překvapivě

12.11.2019 02:00
lenacia

XXX.XXX.211.203

tak tyhle typy koní mají myslím odběr u lidí, co se rozhodli mít koně a barákem, ale druhého si dovolit koupit nemůžou, tak si vezmou tuhle sekačku jako společníka pro toho jezditelného.
Tam potom záleží na různých věcech, na zdraví toho koně, jestli to zranění potřebuje medikaci, nebo ne, jestli je jinak zdravej, jestli, jak je výše psáno je snadno krmitelnej... samozřejmě jde i o samtoného koníka, jestli je to poranění či jiný hendikep závažným zásahem do jeho života, jakože jestli mu to způsobuje bolest, nebo se s tím dá "smířit"...
A pak záleží co má v hlavě majitel.
Ale v případech co znám já je to tak že kvalitní krmení a doplňky dostává ten jezdeckej však má bejt zdravej, a koník, kterému by tyhle blbosti v kyblících pomohly víc, tedy ten sekačkovej s deformací nebo už starší okolo 20 let třeba, nedostane nic a je na seně.

12.11.2019 08:41

koně napsal(a):
Myslím,že tohohle chudáka z neznámých důvodů piplají odmala.Že už jsem ho viděla vícekrát v inzerci.
Je totálně v pr... se zády,nohy evidentně taky nic moc,ale prostě si ho nějaká zachránila a už léta se ho snaží přeposlat .Nedaří se ,překvapivě

Mi to prijde uchylne... Vypěstovat mrzaka a pak se ho snažit nekdd ukotvit 🤷‍♀️ to je záchrana fakt na baterky..

12.11.2019 09:36
kapička

XXX.XXX.176.236

Realita dnešního světa, kdy smrt je fuj...

12.11.2019 11:30
lenacia

XXX.XXX.211.203

Mimochodem, kromě těch poníků a malých koní, sem jediná koho tak trochu už unavuje ten přehršel irských cobů? Navíc taky malých?

12.11.2019 11:59
xanti

XXX.XXX.36.132

lenacia napsal(a):
Mimochodem, kromě těch poníků a malých koní, sem jediná koho tak trochu už unavuje ten přehršel irských cobů? Navíc taky malých?

No tak zrovna ty jsme měla na mysli. A musím se přiznat, že jsou čím dál tím ošklivější. Když si vzpomenu na dobu, kdy tito koně začali být v ČR v módě, moc se mi líbili - menší, kompaktní koník na silnější noze, ale dostatečně silný, aby uvezl těžšího jezdce. Se zajímavým zbarvením. Ale teď najít pěkného i. coba, to je oříšek.

Přijde mi, že v Čechách se všechno domrší. Kdybych kupovala koně, asi jdu do ověřeného hřebčína anebo kupuji od známých. Ale ta inzerce, to je opravdu tristní záležitost. Je tam většina chudáku a často za přemrštěné ceny.

Neregistrovaný uživatel

12.11.2019 12:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Ted to je cob, před 10 lety to byl frisak, předtím quarter, pak zas vše muselo být flekatý.... Proste módní vlny. A pak to nikdo nechce, protože neudrží zdraví.

12.11.2019 13:00
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Ted to je cob, před 10 lety to byl frisak, předtím quarter, pak zas vše muselo být flekatý.... Proste módní vlny. A pak to nikdo nechce, protože neudrží zdraví.

A ještě před quaterem to byl hafling. To bylo úplné prokletí pro ty koně, že se stali populárními.

12.11.2019 18:40
canka

XXX.XXX.35.234

lenacia napsal(a):

Mám na to úplně stejný názor...je už opravdu unavující,že všude jsou irský cobové...hlavně konkrétně jedna ruka,Rakovník a Tachov....a jejich inzeráty,že nabízí pidi coby pro pidi děti - tak z toho kvetu..dělají z jeho výšky výhru,přitom jsou to nedomrlý chudáčci,kteří asi moc dobrý základ a výživu do života nedostali a proto vypadají,jak vypadají.....
Dřív se mi tito koně také líbili,ale to byla kvalita těhle koní někde jinde...

12.11.2019 19:13
lenacia

XXX.XXX.211.203

canka napsal(a):
Mám na to úplně stejný názor...je už opravdu unavující,že všude jsou irský cobové...hlavně konkrétně jedna ruka,Rakovník a Tachov....a jejich inzeráty,že nabízí pidi coby pro pidi děti - tak z toho kvetu..dělají z jeho výšky výhru,přitom jsou to nedomrlý chudáčci,kteří asi moc dobrý základ a výživu do života nedostali a proto vypadají,jak vypadají.....
Dřív se mi tito koně také líbili,ale to byla kvalita těhle koní někde jinde...

no přesně, nemluvě o tom co za problémy tihle koně způsobili loni po celé ČR. Rušení závodů, karantény...
Máme ve stáji kobylu tinkera, vysoká, mohutná kobyla, které by nikdo netipl 20 let... a tihle nedomrlčata bůhví odkud přitáhnutá....
Někdo na FB to napsal dobře, přivezou z Irska, veterinář kovář nic, co je starší 3 let to je vhodné pro začátečníka...

Přidejte reakci

Přidat smajlík