Bude hříbě bělouš nebo vraník.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.11.2019 19:19
sonáta

XXX.XXX.96.239

Je tu někdo kdo rozumí genetice?
Čistě teoreticky kobyla bílá, otec černý Frís.
Jakýpak by byl výsledek.
Slyšela jsem že bělouši mají vždy bělouše. Je na tom něco pravda. Díky

8.11.2019 19:33
Antisgarcia

XXX.XXX.34.214

sonáta napsal(a):
Jakýpak by byl výsledek.

Není to pravda. Jediné kde to platí jsou kladrubaci, ale jakmile se do bílé linie přidá jiná barva už je tam šance jiného zbarvení.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.11.2019 21:02

Barva hříběte při narození se podle tohoto nedá určit. Záleží totiž i na základní barvě matky, kterou měla před vybělením.Ta mohla být jakákoli - hnědá, černá, rezatá, plavá, izabela, strakatá, fakt cokoli.

Matka je bílá, hříbě tak pravděpodobně ze základní barvy, se kterou se narodí, vybělí. Pravděpodobnost závisí na tom, jestli je matka v bílé barvě homozygot (získala "gen" pro bílou barvu od obou rodičů a vždy ho předá potomstvu), nebo heterozygot (získala "gen" pro bílou barvu jen od jednoho rodiče a nemusí ho potomkům předat). Pokud je matka v bílé homozygot, hříbě vždy vybělí. Pokud je heterozygot, je teoretická šance na vybělení 50 %.

8.11.2019 21:20
Dany Lip

XXX.XXX.64.140

Hlavně je také otázka jakou barvu měli rodiče a prarodiče matky a otce. Stane se, že matka otce byla isabela a hribenmůže být po ní. Pravděpodobnost že se to stane mic vysoká není, ale stále tu je.

8.11.2019 21:37
Dotaz

XXX.XXX.235.225

sonáta napsal(a):
Jakýpak by byl výsledek.

Asi byste měla uvést, jestli je matka vybělující nebo jen bílá, příp. plemeno.

8.11.2019 22:01

Dany Lip napsal(a):
Hlavně je také otázka jakou barvu měli rodiče a prarodiče matky a otce. Stane se, že matka otce byla isabela a hribenmůže být po ní. Pravděpodobnost že se to stane mic vysoká není, ale stále tu je.

Ředící gen cream (např. pro zředění z ryzáka na izabelu) se nedědí ob generaci a podobně. Buď se hned předá dál - pak je potomek zase "zředěný" (izabela, plavák...). Nebo se nepředá, pak se v dalších generacích po této linii (např. ze strany otce) neobjeví.

8.11.2019 23:48
evcusik

XXX.XXX.150.9

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ředící gen cream (např. pro zředění z ryzáka na izabelu) se nedědí ob generaci a podobně. Buď se hned předá dál - pak je potomek zase "zředěný" (izabela, plavák...). Nebo se nepředá, pak se v dalších generacích po této linii (např. ze strany otce) neobjeví.

Když tady vidím geny barev; můžu se Vás pozeptat, co v laborce chtít za konkrétní vyšetření genů barev. Mám-li vybělující klisnu, základ v hnědé - vyběluje celkem pomalu, v 7 letech je celkem málo bílá. Matka nyní v 14 komplet bílá, ale zůstavají hezky černé nohy a hříva/ohon, děděk komplet bílý; tatík v 22letech tmavý hnědák. Vlastně mě zajímá jestli homozygotní nebo hetero belouš a případně co tam ještě může mít za geny/barvy. Ale z možnosti vyšetření barev v laborce jsem vůbec nebyla moudrá, co že to chci :D

9.11.2019 00:16

...jestli klisna je v hnědé dominantní(homozygotní) nebo ne(red factor)- zda může mít ryzé hříbě.....pokud měla s ryzákem ryzáka, dělat nemusíte, dominantní není.........
Kde si budete dělat test?(Genomia) Stačí žíně? a zaslat?

9.11.2019 10:12
Arbora

XXX.XXX.212.43

evcusik napsal(a):
Když tady vidím geny barev; můžu se Vás pozeptat, co v laborce chtít za konkrétní vyšetření genů barev. Mám-li vybělující klisnu, základ v hnědé - vyběluje celkem pomalu, v 7 letech je celkem málo bílá. Matka nyní v 14 komplet bílá, ale zůstavají hezky černé nohy a hříva/ohon, děděk komplet bílý; tatík v 22letech tmavý hnědák. Vlastně mě zajímá jestli homozygotní nebo hetero belouš a případně co tam ještě může mít za geny/barvy. Ale z možnosti vyšetření barev v laborce jsem vůbec nebyla moudrá, co že to chci :D

Bodkovaný by mal byť heterzygot Gg, alebo recesívny homozygot gg. Dúfam, že nepísěm úplné kraviny 🙈

Každopádne genetický test farieb vám spraví laboklin alebo genomia.

9.11.2019 10:34
evcusik

XXX.XXX.150.9

Arbora napsal(a):
Bodkovaný by mal byť heterzygot Gg, alebo recesívny homozygot gg. Dúfam, že nepísěm úplné kraviny 🙈

Každopádne genetický test farieb vám spraví laboklin alebo genomia.

Když koukám na Laboklin, tak je tam celá řada genetického vyšetření. Takže řeším, co vůbec požadovat, co je naopak v mém případě zbytečné. A zase pokud by se ta cena měla vyšplhat na 5tis+, tak taky na to můžu hodit bobek :D zas tak důležitá infroamce to pro mě není :D

Barva a struktura srsti (odběrový materiál: 0,5-1 ml EDTA krve, žíně) - všechna plemena
Pokud požadujete více jak jednu charakteristiku, účtujeme 1651.- Kč / 1276.- Kč bez
DPH pro první a 694 Kč za každý další test (toto zvýhodnění neplatí pro balíčky testů
a pro testy prováděné v partnerské laboratoři).
8070 Agouti................................................................................................. 7-14 1651,- 1276,-
8140 Appaloosa Pattern 1 ......................................................................... 7-14 1651,- 1276,-
8603 Žíhání ................................................................................................. 7-14 1651,- 1276,-
8463 Camarillo bílá - W4* ....................................................................... 21-28 1651,- 1651,-
8174 Champagne ........................................................................................ 3-5 1651,- 1276,-
8298 NOVÝ! Curly ....................................................................................7-14 1651,- 1276,-
8071 Krémová/Rozředění .......................................................................... 3-5 1651,- 1276,-
8227 Dun Zygozity..................................................................................... 7-14 1651,- 1276,-
8048 Chestnut ............................................................................................ 3-5 1651,- 1276,-
8422 GQ Santana Dominantní Bílá W10* ............................................ 21-28 1651,- 1651,-
8159 Graying/Šedivění* ......................................................................... 21-28 1651,- 1651,-
8586 Incontinentia pigmenti (hyperpigmentace) .................................... 7-14 1651,- 1276,-
8433 Leopard komplex (tygří skvrny).......................................................... 3-5 1651,- 1276,-
8183 Pearl* .............................................................................................. 21-28 1651,- 1651,-
8228 Roan Zygosity* .............................................................................. 21-28 1651,- 1651,-
plemena dle požadavku
8148 Sabino-1 .......................................................................................... 7-14 1651,- 1276,-
8213 Silver dapple ..................................................................................... 7-14 1651,- 1276,-
8417 Splashed White ................................................................................. 7-14 1651,- 1276,-
8130 Tobiano ............................................................................................. 7-14 1651,- 1276,-

9.11.2019 10:52

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
...jestli klisna je v hnědé dominantní(homozygotní) nebo ne(red factor)- zda může mít ryzé hříbě.....pokud měla s ryzákem ryzáka, dělat nemusíte, dominantní není.........
Kde si budete dělat test?(Genomia) Stačí žíně? a zaslat?

Přesně jak píše verun v citaci. Testovat má cenu jen kvůli zjištění, zda se může narodit ryzák. Pokud nemají rodiče puntíky, skvrny, zředěnou barvu, jiné zvláštní odznaky, nic takového nezdědí - nemá cenu testovat (možnost mutace je minimální).

Pokud se Vám jedná jen o bílou, máte heterozygota Gray (Gg). Alelu pro bílou (G) zdědila kobylka po matce. Otec je hnědák, nevyběluje, po něm tak nemohla bílou zdědit (má po otci "g").

Pokud by oba rodičové byli bílí, byla by možá varianta bílého homozygota GG, bílého heterozygota Gg.Nebo recesivního heterozygota gg - tj. "nebělouše". Podle toho, zda sami rodiče byli homozygoti, heterozygoti

Varianta gg není u Vaší kobylky možná - to by znamenalo, že nezdědila bílou. A Vám vyběluje.

Bylo tu naznačeno něco o gg a pstružácích - to neplatí, gg nejsou bělouši. Proč se u pstružáků na některých místech těla potlačí alela G pro bílou (tam, kde G nepůsobí, je pak tmavá tečka), se zatím asi stále s jistotou neví. Samotnou by mě zajímalo, jestli výzkum v tomto postoupil už dál.

9.11.2019 12:38
evcusik

XXX.XXX.150.9

Děkuji, šutřík :) Jasný, už to chápu. Já to nějak od verun úplně nepochopila na první dobrou, teď po přečtení vašeho příspěvku (jak pro blbce - moc díky :D ). Takže děkuju, už mi seplo :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík