Etologia

XXX.XXX.91.25
Ahojte, prosím neporadili by ste mi niekto dobré knihy z oblasti etológie ? Ideálne niečo podobné ako Veľká etologie koní od Duruttya kde sa viac pojednáva o princípoch učenia, samozrejme nemusí byť zameraná len na kone. Ideálne niečo čo je po slovensky/česky.
Ďakujem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já jsem z té knihy(konejšivé signály...)- fotek, dost zklaná, fotky jsou černobílé/dost tmavé a spousta "koních ksichtů" je prakticky neidentifikovatelná.....kdyby byly fotky barevné(myslím, že v originále jsou) klidně bych si i připlatila.....tím ta kniha dost utrpěla.....
napsal(a):
Já jsem z té knihy(konejšivé signály...)- fotek, dost zklaná, fotky jsou černobílé/dost tmavé a spousta "koních ksichtů" je prakticky neidentifikovatelná.....kdyby byly fotky barevné(myslím, že v originále jsou) klidně bych si i připlatila.....tím ta kniha dost utrpěla.....
Není to žádná hitparáda s těmi černobílými fotkami. Jenže knih čistě o etologii koní není mnoho. A kdo koně zná, vidí to tam - jde tedy o to shrnutí, co proč jak je.
Zase je tam pěkně popsaná křivka jak nastupuje nějaké vzrušení a jak opadá. Uvědomit si, že to chování je taky v nějakém čase. Jak to na určité úrovni stopnout, předejít většímu rozrušení koně atd. Tedy jako celek je ta kniha dobrá (byť starý koňák všechny tyhle věci ví a praktikuje). Mě pomohla uvědomit si jakými slovy předat dorostu na co se mají dívat (ne jen moje bývalé no podívej se jak stojí a co dělá)
napsal(a):
Jj, kvalita fotek už se probírala tady i na fb, je to škoda. Pokud vím, je to problém pouze českého vydání, v Aj originále jsou fotky kvalitní.
Pokud si knížku pořídí nekoňák nebo člověk koňských emocí totálně neznalý, moc z těch fotek asi nevyčte. Ale lidi v pozitivkářskej skupině se shodli, že pokud člověk má ponětí, co zhruba má vidět, tak to vidí...čili přínos spíš pro pokročilé.