Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.11.2019 17:53

Dobrý den,

setkala jsem se s tvrzením, že pokud člověk krmí sóju koni, který nemá takové fyzické vytížení, aby ji potřeboval/ využil, má to špatný vliv na kopyta. Bohužel jsem neměla prostor se dozvědět kolem více informací. Dost mě to zaskočilo, protože nejen, že jsem se s tím nikdy předtím nesetkala, ale ani sama si nedokážu vysvětlit, jak by to bylo možné. Pochopila bych, že se budou třeba více zatěžovat játra z důvodu většího množství bílkovin, než tělo potřebuje.
Shodou okolností jsem včera četla článek (tuším, že právě zde, na ifauně), kde byl naopak zmíněný dobrý vliv sóji na kopyta.

Jak to tedy je?

28.11.2019 19:09
Slon Indický

XXX.XXX.104.252

Sója se používá ve výživě koní jako složka s vysokým obsahem bílkovin a tuků. Ano, je dobré bílkovinnými krmivy nepřekrmovat - přebytek bílkovin se odbourává v ledvinách na amoniak (čpavek), a následně se vyloučí, a neúměrně to zatěžuje ledviny, nikoli játra.
Co se týče vlivu bílkovin na kopyta, dříve se soudilo, že za růstové problémy u mladých koní či schvácení kopyt může přebytek bílkovin, a pořád se to v hlavách lidí traduje a nechce to vymizet, přestože se již cca posledních 50 let ví, že za tyto problémy může překrmování koní sacharidovými krmivy. Dříve se totiž věřilo, že bílkoviny jsou zdrojem energie - to nejsou. Bílkoviny jsou důležité, jelikož obsahují aminokyseliny, ze kterých tělo tvoří svaly, měkké tkáně ale i kosti. Bílkoviny se také neukládají do zásoby - proto je nutné je koním dodávat v dostatečném množství, uvádí se asi 0,6 g na každý kilogram váhy koně na den, pro koně rostoucí, březí, v rekonvalescenci nebo s nedostatečnou svalovou hmotou se ale potřeba bílkovin až zdvojnásobí. Zároveň organismus dokáže sám fungovat i s trojnásobným přebytkem bílkovin bez toho, aby se projevily nějaké negativní následky přebytku bílkovin, mimo zatížení ledvin. Pokud tedy nehodláte sóju a jiná bílkovinná krmiva dodávat koni v opravdu velkém množství, nehrozí, aby se projevil nějaký negativní vliv na kopyta (při více než trojnásobném přebytku bude negativní vliv na celé tělo, nejen na kopyta).
Sacharidy jsou naopak zdroje energie, jejichž přebytek může způsobit problémy s kopyty - u koní náchylných k laminitidě se doporučuje neskrmovat více než 1 g sacharidů na 1 kg hmotnosti koně na den ve žlabovém krmivu, a ne více než 2 g na 1 kg hmotnosti koně na den celkem - tedy i v seně či pastvě (lidé často zapomínají na to, že luční seno i zelená píce má poměrně vysoký obsah sacharidů).
Paradoxně se stále ještě často radí nedávat koním náchylným na schvácení vojtěšku a vojtěškové seno, které je přitom paradoxně nejvhodnější pro koně náchylné na laminitidu - vojtěška a vojtěškové seno má totiž nejmenší obsah sacharidů z pícnin, krmených koním.

28.11.2019 19:19
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Slon Indický napsal(a):
Sója se používá ve výživě koní jako složka s vysokým obsahem bílkovin a tuků. Ano, je dobré bílkovinnými krmivy nepřekrmovat - přebytek bílkovin se odbourává v ledvinách na amoniak (čpavek), a následně se vyloučí, a neúměrně to zatěžuje ledviny, nikoli játra.
Co se týče vlivu bílkovin na kopyta, dříve se soudilo, že za růstové problémy u mladých koní či schvácení kopyt může přebytek bílkovin, a pořád se to v hlavách lidí traduje a nechce to vymizet, přestože se již cca posledních 50 let ví, že za tyto problémy může překrmování koní sacharidovými krmivy. Dříve se totiž věřilo, že bílkoviny jsou zdrojem energie - to nejsou. Bílkoviny jsou důležité, jelikož obsahují aminokyseliny, ze kterých tělo tvoří svaly, měkké tkáně ale i kosti. Bílkoviny se také neukládají do zásoby - proto je nutné je koním dodávat v dostatečném množství, uvádí se asi 0,6 g na každý kilogram váhy koně na den, pro koně rostoucí, březí, v rekonvalescenci nebo s nedostatečnou svalovou hmotou se ale potřeba bílkovin až zdvojnásobí. Zároveň organismus dokáže sám fungovat i s trojnásobným přebytkem bílkovin bez toho, aby se projevily nějaké negativní následky přebytku bílkovin, mimo zatížení ledvin. Pokud tedy nehodláte sóju a jiná bílkovinná krmiva dodávat koni v opravdu velkém množství, nehrozí, aby se projevil nějaký negativní vliv na kopyta (při více než trojnásobném přebytku bude negativní vliv na celé tělo, nejen na kopyta).
Sacharidy jsou naopak zdroje energie, jejichž přebytek může způsobit problémy s kopyty - u koní náchylných k laminitidě se doporučuje neskrmovat více než 1 g sacharidů na 1 kg hmotnosti koně na den ve žlabovém krmivu, a ne více než 2 g na 1 kg hmotnosti koně na den celkem - tedy i v seně či pastvě (lidé často zapomínají na to, že luční seno i zelená píce má poměrně vysoký obsah sacharidů).
Paradoxně se stále ještě často radí nedávat koním náchylným na schvácení vojtěšku a vojtěškové seno, které je přitom paradoxně nejvhodnější pro koně náchylné na laminitidu - vojtěška a vojtěškové seno má totiž nejmenší obsah sacharidů z pícnin, krmených koním.

Můžu jen otázku? U zdravého koně, pokud močí více a moč je více cítit amoniakem, je to známka toho, že by třeba bylo vhodné trochu z bílkovin ubrat, že jich dostává v kýbli více než je třeba?

28.11.2019 19:40

Slon Indický napsal(a):

Děkuji za opravu. A vlastně celkově za pěkné vysvětlení. O té mýlce ohledně bílkovin jakožto energii jsem četla, ale v souvislosti s kopyty jsem se s tím nikdy nesetkala.
A sacharidy kůň dostává málo, je to vředař...

28.11.2019 20:25
Slon Indický

XXX.XXX.104.252

Dotaz napsal(a):
Můžu jen otázku? U zdravého koně, pokud močí více a moč je více cítit amoniakem, je to známka toho, že by třeba bylo vhodné trochu z bílkovin ubrat, že jich dostává v kýbli více než je třeba?

Ano, mezi příznaky přebytku bílkovin se uvádí zvýšený příjem tekutin, častější pocení, častejší močení a i to, pokud je moč více cítit amoniakem. Chtělo by to alespoň orientačně spočítat, kolik bílkovin do sebe dostane v příkrmu, pokud by to bylo víc než 300 g, zkusila bych příjem bílkovin snížit.

28.11.2019 20:47
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Slon Indický napsal(a):
Ano, mezi příznaky přebytku bílkovin se uvádí zvýšený příjem tekutin, častější pocení, častejší močení a i to, pokud je moč více cítit amoniakem. Chtělo by to alespoň orientačně spočítat, kolik bílkovin do sebe dostane v příkrmu, pokud by to bylo víc než 300 g, zkusila bych příjem bílkovin snížit.

Já to kdysi zkoušela spočítat orientačně, dospělý kůň, 600 kg, valach, dobře žere, hobby režim, takže 2-3x týdně ven, jinak s kamarády travnatý výběh. Ustajovatelka si stěžovala, že to u něj nejvíc čpí a nejvíc je pročůráno.

Vyšlo mi, že i kdyby seno mělo těch 10% bílkovin (což by mělo být méně kvalitní, jestli jsem to někde vyčetla dobře), tak on přijme v těch 8-10 kg 800 až 1000 g bílkovin. K tomu v létě pastva, 2x denně kyblík. V zimě pak v kýbli vojtěška, řízky, asi i slaďák, majitelka často kupuje doplňky na svaly - takže další bílkoviny. K tomu tedy i nějaké obiloviny a tuky. Přišlo mi to moc, tak mě právě zajímalo, jestli se to tak může projevovat.

Já jsem spotřebu bílkovin počítala podle vzorečku hmotnost na 0,75 a to celé krát 3g. Nevím, jeslti je to tedy správně, ale vyšlo mi 364g potřeba při záchově.

28.11.2019 21:52
Slon Indický

XXX.XXX.244.218

Jé, vidíte, já tam zapomněla napsat, že to je potřeba stravitelných bílkovin, nebo vlastně mě to ani nenapadlo dodávat, tak snad teď nebudou všichni šílet, že jejich koně mají přebytek. :)
Podíl stravitelných bílkovin v běžných žlabových krmivech je v závislosti na druhu proteinu a jeho kvalitě cca 40 - 75 procent, já teda běžně počítám tak, že kyblík vynásobím 0,6 - medián, pokud nechci počítat jednotlivé složky. Seno těch stravitelnych proteinů tolik nemá - to vynásobte klidně 0,2. U toho kyblíku bych pak řešila nadbytek až pokud by to bylo víc než 300 g, i po zjištění přibližného obsahu stravitelných bílkovin. Ale pokud mu to v boxe hodně čpí, dostává slaďák a vojtěšku a k tomu i doplňky na svaly, tak tam přebytek bude určitě.

28.11.2019 22:01

Slon Indický napsal(a):
Jé, vidíte, já tam zapomněla napsat, že to je potřeba stravitelných bílkovin, nebo vlastně mě to ani nenapadlo dodávat, tak snad teď nebudou všichni šílet, že jejich koně mají přebytek. :)
Podíl stravitelných bílkovin v běžných žlabových krmivech je v závislosti na druhu proteinu a jeho kvalitě cca 40 - 75 procent, já teda běžně počítám tak, že kyblík vynásobím 0,6 - medián, pokud nechci počítat jednotlivé složky. Seno těch stravitelnych proteinů tolik nemá - to vynásobte klidně 0,2. U toho kyblíku bych pak řešila nadbytek až pokud by to bylo víc než 300 g, i po zjištění přibližného obsahu stravitelných bílkovin. Ale pokud mu to v boxe hodně čpí, dostává slaďák a vojtěšku a k tomu i doplňky na svaly, tak tam přebytek bude určitě.

Zrovna na to jsem se teď chtěla zeptat, jestli jste to myslela se stravitelnými bílkovinami nebo ne, děkuji :)

28.11.2019 22:06
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Slon Indický napsal(a):

Koukám teď do knihy od H. Meyera, tam uvádí shb u lučního sena 40-70 g, Takže když vezmu těch 40 g, tak je to v 10 kilech splněná vlastně ta potřeba při záchově? Uvažuju správně? Snažím se v tom jen rámcově zorientovat. Děkuji.

28.11.2019 22:12
Slon Indický

XXX.XXX.244.218

Dotaz napsal(a):
Koukám teď do knihy od H. Meyera, tam uvádí shb u lučního sena 40-70 g, Takže když vezmu těch 40 g, tak je to v 10 kilech splněná vlastně ta potřeba při záchově? Uvažuju správně? Snažím se v tom jen rámcově zorientovat. Děkuji.

Ano, záchovná potřeba bílkovin pro běžného, dospělého koně může být pokryta senem. :) Těch 300 g navíc v kyblíku je pro mě to, co ještě kůň zpracuje bez nějakých následků a velké zátěže pro ledviny a co bych neřešila, protože pokud kůň jen na stěně a minerálce neprosperuje, je prostě třeba mi něco v kyblíku dát, a bez bílkovin se to neobejde.

28.11.2019 22:21
Dotaz

XXX.XXX.235.225

Slon Indický napsal(a):
Ano, záchovná potřeba bílkovin pro běžného, dospělého koně může být pokryta senem. :) Těch 300 g navíc v kyblíku je pro mě to, co ještě kůň zpracuje bez nějakých následků a velké zátěže pro ledviny a co bych neřešila, protože pokud kůň jen na stěně a minerálce neprosperuje, je prostě třeba mi něco v kyblíku dát, a bez bílkovin se to neobejde.

Jj, to je mi jasné. Jen mě právě napadlo, že by důvod toho "čpění" a močení mohl být i ve stravě, protože mu to nikdy nikdo nespočítal, je to tak podle ustajovatelčina oka a doplňků od majitelky spousta - občas mi to přišlo, jak když kocourek a kočička vařili. :) Děkuji.

28.11.2019 23:06

Nějaké čtení na dlohé zimní večery-
https://www.agropress.cz/bilkoviny-ve-vyzive-koni/
https://www.horsevital.cz/clanky/detail/31/jak-dodat-koni-optimalni-mnozstvi-energie
https://www.horsevital.cz/clanky/detail/24/jak-zajistit-koni-kvalitni-bilkoviny
https://www.horsevital.cz/clanky/detail/11/rozhoduje-kvalita-bilkovin

.....bílkovina jako zdroj energie se uplatňuje , když dojdou zásoby glykogenu- dlouhé hladovění, špatné krmení...takové ty koňské chodící kostřičky.

edit: ještě k tomu čůrání a zápachu, mám kobylu, co opravdu toho moc nenačurá oproti jiným koním- chodím kydat, tak to vidím, je to dost individuální, někteří koně mají box pro**nej, jiný ne a každý čpí jinak, bude to asi rozdílem v krmení- co si každý majitel hodí navíc do žlabu, ale žádná velká kvanta žlabového krmení se nekonají spíš ty doplňky, momentálně měly kobyly ve výběhu balík vojtěšky- nebudu komentovat , kobyla se ses**rala(může být i k říji, ale spíš si myslím, že z toho balíku) a měla víc pročůráno (taky jsou více hodin v boxe než v létě)...

29.11.2019 08:26
Arbora

XXX.XXX.192.218

"a ne více než 2 g na 1 kg hmotnosti koně na den celkem - tedy i v seně či pastvě (lidé často zapomínají na to, že luční seno i zelená píce má poměrně vysoký obsah sacharidů)."

Slon, o tohto sa počítajú všetk sacharidy, alebo iba tie jednoduché?

29.11.2019 08:43
Slon Indický

XXX.XXX.244.218

Arbora napsal(a):
"a ne více než 2 g na 1 kg hmotnosti koně na den celkem - tedy i v seně či pastvě (lidé často zapomínají na to, že luční seno i zelená píce má poměrně vysoký obsah sacharidů)."

Slon, o tohto sa počítajú všetk sacharidy, alebo iba tie jednoduché?

Všechny, ale to je pro koně s laminitis, IR, EMS, popřípadě vredaře, tj speciální režim, a je to peklo něco s tím vymyslet bez toho, aby se seno X hodin máčelo, omezeně dávkovalo a část ještě nahradila vojtěškou.

29.11.2019 08:46
Horsana

XXX.XXX.40.140

Sója v akej forme?

29.11.2019 08:47

Horsana napsal(a):
Sója v akej forme?

Dávám extrudovanou

29.11.2019 08:58
Horsana

XXX.XXX.40.140

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dávám extrudovanou

Extrudovaná by mohla byť ako tak ok.

Ide o to, že tepelne neopracovaná sója obsahuje neskutočné množstvo antinutričných látok, ktoré by teoreticky mohli viesť aj trebárs k zníženému využitiu niektorých minerálov atď., možno odtiaľ idea o nevhodnom pôsobení na kopytá?

Alebo len celkovo časť mýtu o tom, ako sa kone schvátia z bielkovín.

Sóju by som nekŕmila, možno američanom, ktorý predsa len jej skrmovanie v domovine poznajú po generácie.

29.11.2019 09:07

Horsana napsal(a):
Extrudovaná by mohla byť ako tak ok.

Ide o to, že tepelne neopracovaná sója obsahuje neskutočné množstvo antinutričných látok, ktoré by teoreticky mohli viesť aj trebárs k zníženému využitiu niektorých minerálov atď., možno odtiaľ idea o nevhodnom pôsobení na kopytá?

Alebo len celkovo časť mýtu o tom, ako sa kone schvátia z bielkovín.

Sóju by som nekŕmila, možno američanom, ktorý predsa len jej skrmovanie v domovine poznajú po generácie.

Nejsem zadavatelka, jen mě to zajímá, protože taky krmím sójou. Nerada bych něco zanedbala.
Děkuji

29.11.2019 18:42
sisi58

XXX.XXX.191.1

Když tak čtu, co vše se dnes koním krmí, divím se, jak dřív mohli trenéři připravit koně na nějaké závody. Měli oves, ječmen, kukuřici, len. Seno, trávu. A tak.
Teď se koním dávají věci, nad kterými zůstává rozum stát.

29.11.2019 18:59
Horsana

XXX.XXX.40.140

Dávalo sa kadečo, v nie tak starých učebniciach výživy je také množstvo krmív, že človeku ostáva rozum stáť.

Topinambury, pohánka, proso (to som mala aj recept, koľko gramov prosa nahradí koľko gramov ovsa v KD), pšenica, pivovarské mláto (kedysi som po neho chodila do pivovaru), skrojky, už vtedy boli rezky, senáž, siláž, repa, mrkva, kvaka (po kvake mávali kravy mlieko modrastej farby).
Bola aj sója, extrahované aj extrudované šroty, výlisky ľanové aj konopné, atď. (tiež mám recept na sójové mlieko pre žriebätá, ktoré malo pôsobiť dieteticky a dodať esenciálny metionín a lyzín), ale nie emerické odrody, kontaminované durmanom, alebo GMO.

Bolo toho požehnane, ale samozrejme sa dorábalo najmä pre vysokoprodukčné dojnice, ktorým sa vlastne skrmovalo skoro všetko, čo zvýšilo po spracovaní rôznych plodín, dokonca aj nejaké bavlnníkové výlisky, ktoré boli jedovaté, ale v istom množstve ešte nevyvolávali otravu)
Bolo to všetko na družstvách, trebalo si to vedieť vybaviť, po to chodiť, voziť to, skladovať a niečo o tom aj vedieť.

Dnešné lákavé voňavé vrecia s nepreberným množstvom musli týchto povinností ľudí zbavili.
Stačí si prečítať doporučené dávkovanie a nasypať. Predajca vám to dovezie až pod nos, prípadne to príde poštou.

29.11.2019 19:56

.pro dobytek ..a ještě peřokostní, masokostní moučka a krev....
pro koně....brambory, lupina, sušené mleté žaludy...

30.11.2019 07:43
sisi58

XXX.XXX.191.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
.pro dobytek ..a ještě peřokostní, masokostní moučka a krev....
pro koně....brambory, lupina, sušené mleté žaludy...

Jasně, že byly i zajímavé přísady. Ale to, co se teď nabízí pro koně,no nevím.
Lidští výživáři, tedy ti rozumní, už přišli na to, že člověk nepotřebuje v létě pomeranče a v lednu jahody.Tedy středoevropan, tak nerozumím tomu, proč bych měla dávat koni třeba kokosovou moučku z Papua Nová Guinea a jinou exotiku.
Vím, že američtí koně jsou zvyklí na ječmen a arabští byli krmeni datlemi. ČT by tedy podle toho měl dostávat svou mírku ovsa.

30.11.2019 09:37
Horsana

XXX.XXX.40.140

sisi58 napsal(a):
Jasně, že byly i zajímavé přísady. Ale to, co se teď nabízí pro koně,no nevím.
Lidští výživáři, tedy ti rozumní, už přišli na to, že člověk nepotřebuje v létě pomeranče a v lednu jahody.Tedy středoevropan, tak nerozumím tomu, proč bych měla dávat koni třeba kokosovou moučku z Papua Nová Guinea a jinou exotiku.
Vím, že američtí koně jsou zvyklí na ječmen a arabští byli krmeni datlemi. ČT by tedy podle toho měl dostávat svou mírku ovsa.

Papua Nová Guinea :D

Njn, američania práve sú zvyknutí aj na sóju a lucerku. Arabíci tradične jačmeň a bol im podávaný v guličkách tuku, ako je to krásne popísané v knižke o Darley Arabian.
Datle a sušené ovocie potom prišlo na radu až tam, kde bola skôr púšť.

Keď som pátrala po nejakom tradičnom príkrme pre kabardinské kone na Kaukaze, nič som nezistila. Tradične tam dostávajú kone veľké nič....
Občas dostanú ovos, ale aj to skôr len pre to, aby sa vôbec dali chytiť, keď sa putuje a kone nocujú kdesi v ohrade.

30.11.2019 09:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
Papua Nová Guinea :D

Njn, američania práve sú zvyknutí aj na sóju a lucerku. Arabíci tradične jačmeň a bol im podávaný v guličkách tuku, ako je to krásne popísané v knižke o Darley Arabian.
Datle a sušené ovocie potom prišlo na radu až tam, kde bola skôr púšť.

Keď som pátrala po nejakom tradičnom príkrme pre kabardinské kone na Kaukaze, nič som nezistila. Tradične tam dostávajú kone veľké nič....
Občas dostanú ovos, ale aj to skôr len pre to, aby sa vôbec dali chytiť, keď sa putuje a kone nocujú kdesi v ohrade.

A pak někdo přiveze tyto koníky do ČR a nakrmí je jako ČT.

30.11.2019 10:34

Když se nakrmí pomalu, on si zvykne...."velké nič" je prostě v tamních podmínkách nutnost- konkuren pro jiná chovaná zvířata (slepice) a člověka....můžete namítnout, že to samé je i v pouštích, ale tam mají, myslím já, ke koni zcela jiný přístup....

30.11.2019 11:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ja viem len o chovoch v oblasti mesta Naľčik a tam je jediným dôvodom, prečo niektoré stáda nedostávajú ani len soľ to, že je to tým ľuďom jedno, nie že treba šetriť soľ/zrno pre iné zvieratá.

30.11.2019 17:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana napsal(a):
Ja viem len o chovoch v oblasti mesta Naľčik a tam je jediným dôvodom, prečo niektoré stáda nedostávajú ani len soľ to, že je to tým ľuďom jedno, nie že treba šetriť soľ/zrno pre iné zvieratá.

Přidejte reakci

Přidat smajlík