Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.11.2019 20:21
honzicek/amazonan

XXX.XXX.86.84

Dobrý den,
Na přelomu září/říjen byl do stáje kde docházím přivezen 16-ti letý valach.
Má problémy trochu s lidmi ale hlavně s koňmi, snaží se kousat ostatní koně,.. kobyly ale nemůže ani vystát (na vyjížďce s kobylami vyhazuje, když byla do vedlejšího boxu jedna kobyla nachvíli dána tak raději rozkopal plastový žlab).
Jsem tam jediná, která se o něj zajímá a oblíbila jsem si ho, a chtěla bych ho nějak zklidnit, přijde mi že to nemá “v hlavě v pořádku”.
Napadla mě zkusit s ním přirozená komunikace (nikdy jsem ji ale nezkoušela).
Máte nějaké rady, jak bych ho to mohla “odnaučit”? Budu za všechno vděčná.

28.11.2019 20:48
Slon Indický

XXX.XXX.104.252

Dobrý den,
chování k ostatním koním budete koně odnaučovat dost těžko - je to jejich "soukromá záležitost", většinou se dá kůň naučit pravidla jen ve vztahu k člověku - a to ještě k tomu konkétnímu, který s ním pracuje.
Co se týče přirozené komunikace - na internetu jsou alespoň videa, ale nevidím jako dobrý nápad zkoušet to na problematickém koni.
Nepíšete, jaké problémy má ve vztahu k lidem - obecně pomáhá být důsledný, ale spravedlivý, rozlišovat věci důležité a nedůležité a mnohdy prostě koně ani zbytečně "nebuzerovat" kvůli maličkostem - zvláště, pokud prostě lidi rád nemá a chce mít svůj klid.

28.11.2019 20:58
honzicek/amazonan

XXX.XXX.86.84

Týká se to hlavně k těm koním (na jaře půjde ale na pastvu 24/7 tak to bude pro něj asi trochu těžké, možná ho tam ale trochu uklidní), lidem nechce nějak ublížit, jenom je takový ustrašený, bojí se i když ho chci jenom vyčistit takže musím pomalu - je to těžké to takhle popsat, ale zkráceně nemá k lidem důvěru, proto mě napadla ta přirozená komunikace, že by to mohl být krok dopředu.

Neregistrovaný uživatel

28.11.2019 21:31
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.23.2

honzicek/amazonan napsal(a):
Týká se to hlavně k těm koním (na jaře půjde ale na pastvu 24/7 tak to bude pro něj asi trochu těžké, možná ho tam ale trochu uklidní), lidem nechce nějak ublížit, jenom je takový ustrašený, bojí se i když ho chci jenom vyčistit takže musím pomalu - je to těžké to takhle popsat, ale zkráceně nemá k lidem důvěru, proto mě napadla ta přirozená komunikace, že by to mohl být krok dopředu.

Asi bych zkusila kontaktovat nějakého lektora přirozený komunikace. Pozvat si ho na konzultaci většina jich jezdí. Mohu doporučit Oldu Nováka a k nám jezdil pan Nikl https://www.facebook.com/Kon%C4%9B-a-lid%C3%A9-v-harmonii-618830828207712/

Je skvělí a mě pomohl s koněm co se nedal chytit ani ve výběhu a taky neměl důvěru k lidem. Otázka je zda investovat do cizího koně Ale sama když neumím bych se být vámi nepouštěla do přirozené s problémovým koněm můžete to zhoršit

28.11.2019 21:35
Sophii

XXX.XXX.168.82

a co si od té přirozené komunikace slibujete? Co byste s ním při té komunikaci přeně dělala?
Důvěru si u něj získáte třeba jenom tím že s ním budete choit na procházky, nebo ho právě budete čistit, a budete ho chválit když se nebude bát, a celkově ho postě budete osahávat a vpodstatě mu 'vnutíte' lidskou přítomnost...
S konmi ve výběhu to ale tak snadné nebude. Tam už je to na profesionální pomoc a ani ta nemusí pomoci, někteří koně jsou prostě dominantní a to jak to popisujete může být dáno i tím že byl před tím v čistě valaším stádě.

28.11.2019 21:36
honzicek/amazonan

XXX.XXX.86.84

Ve vesnici kde bydlím pořádali přímo kurzy, jak s koňmi tak i bez, co jsem tak slyšela, ale netuším zda je to ještě aktuální. Napadlo mě takový kurz aspoň pro začátek navštívit.

Neregistrovaný uživatel

28.11.2019 21:40
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.23.2

Ve vesnici kde bydlím pořádali přímo kurzy, jak s koňmi tak i bez, co jsem tak slyšela, ale netuším zda je to ještě aktuální. Napadlo mě takový kurz aspoň pro začátek navštívit.

Určitě ty vědomosti se hodí

28.11.2019 21:45
honzicek/amazonan

XXX.XXX.86.84

Na procházky s ním chodím, v boxu se mu také hodně věnuji (známe se ale teprve měsíc). On je hodně dominantí a jde to znát když se setká s koněm který se mu nepodřídí. Byl přivezen k nám do stáje po sportovní kariéře - přijde mi trochu jako kůň se kterým se manipulovalo jenom hlavně ze sedla a moc v kontaktu s jinými koňmi nebyl (to je ale pouze moje domněnka).
Přijde mi hodně nevyrovnany, a pod sedlem hodně vyhazuje když se mu něco nelibi a zákeřně, chtěla bych právě si získat důvěru z jeho strany a pak by se dalo možná i snaze všechno učit - ale s takovým koněm jsem se opravdu ještě nesetkala, proto jsem se chtěla zeptat zde co by bylo nejlepší

Neregistrovaný uživatel

28.11.2019 22:02
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.254

Nejlepší by bylo ho vypustit na pastvinu hned a nechat ho rok být, ať si v hlavě srovná, kam patří. Kůň po sportovní kariéře nebude znát sociální poměry ve stádě a jak s nimi má naložit. Vzdělat se v přirozené komunikaci samozřejmě můžete, ale tohle žádná přirozená ani jiná komunikace nevyřeší.

29.11.2019 07:54
jesie

XXX.XXX.224.171

Na procházky s ním chodím, v boxu se mu také hodně věnuji (známe se ale teprve měsíc). On je hodně dominantí a jde to znát když se setká s koněm který se mu nepodřídí. Byl přivezen k nám do stáje po sportovní kariéře - přijde mi trochu jako kůň se kterým se manipulovalo jenom hlavně ze sedla a moc v kontaktu s jinými koňmi nebyl (to je ale pouze moje domněnka).
Přijde mi hodně nevyrovnany, a pod sedlem hodně vyhazuje když se mu něco nelibi a zákeřně, chtěla bych právě si získat důvěru z jeho strany a pak by se dalo možná i snaze všechno učit - ale s takovým koněm jsem se opravdu ještě nesetkala, proto jsem se chtěla zeptat zde co by bylo nejlepší

Píšete že je dominantní...jen bych chtěla poupravit domněnku,že pouze dominantní kůň kouše a pouští se do druhých koní. Naopak mám zkušenost se svým,který je naopak hodně podřízený,ale v případě jeho pocitu ohrožení je schopný ostatní koně kousat a kopat. Mám to napozorováno z dlouhých dnů proseděných mezi nimi na pastvě. Naopak dominantní kůň nemá moc potřebu někoho napadat (nepočítám hřebce),těm stačí jen stočit uši.
U vás bych se přikláněla spíš k tomu,že nemá sociální návyky ani u koní ani u lidí a je tak trochu ztracený. Takový kůň potřebuje hodně péče,dokáže se pak k tomu jednomu člověku hodně přimknout a pokud jste silná osobnost,bude jako pejsek. Jinak na pastvině bych se nebála,oni si to mezi sebou porovnají a s největší pravděpodobností si kůň vybere jednu silnou kobylu,která mu dá pocit jistoty a s tou bude kamarádit a všude s ní chodit.Ostatní koně bude maximálně odhánět nebo si jich nebude vůbec všímat.
Oni si to mezi sebou umí srovnat líp než si my myslíme

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.11.2019 08:03
Uživatel s deaktivovaným účtem

jesie napsal(a):
Píšete že je dominantní...jen bych chtěla poupravit domněnku,že pouze dominantní kůň kouše a pouští se do druhých koní. Naopak mám zkušenost se svým,který je naopak hodně podřízený,ale v případě jeho pocitu ohrožení je schopný ostatní koně kousat a kopat. Mám to napozorováno z dlouhých dnů proseděných mezi nimi na pastvě. Naopak dominantní kůň nemá moc potřebu někoho napadat (nepočítám hřebce),těm stačí jen stočit uši.
U vás bych se přikláněla spíš k tomu,že nemá sociální návyky ani u koní ani u lidí a je tak trochu ztracený. Takový kůň potřebuje hodně péče,dokáže se pak k tomu jednomu člověku hodně přimknout a pokud jste silná osobnost,bude jako pejsek. Jinak na pastvině bych se nebála,oni si to mezi sebou porovnají a s největší pravděpodobností si kůň vybere jednu silnou kobylu,která mu dá pocit jistoty a s tou bude kamarádit a všude s ní chodit.Ostatní koně bude maximálně odhánět nebo si jich nebude vůbec všímat.

Přesně tak, mám kobylu (a to vyrůstala ve stádě) u které se podle mého názoru vyskytuje strachová agrese, jako u psů. Po koni, kterého má za zadkem, kope a fest. Prostě je jí to nepříjemné.

29.11.2019 08:06
sisi58

XXX.XXX.191.1

jesie napsal(a):

Nejsem si tím srovnáním mezi sebou, tak jistá. Zdá se, že nejen lide šibe, ale v poslední době jsou šílení i koně.
Pár koní ve výběhu to asi nespraví. Chtělo by to stádo.
Navíc je tu nebezpečí, že si při tom srovnávání ublíží a to se nebude líbit ostatním majitelům.
Zkusila bych dát koně do vedlejšího výběhu a koukala, se kterým se nejvíc kamarádí. Jak to tedy přes pásky jde.A s tím ho dala dohromady. A buď přidávat další koně nebo ty dva dát zpět k ostatním.
Ale pořád je tu to vzájemné pokopání.

Přidejte reakci

Přidat smajlík