Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.11.2019 22:52

Přeji pěkný večer,
kůň mi z důvodu zranění dlouho stál a opadl mi ze svalu. Do toho, jak si udělal zimní kožich, tak zároveň i pohubl, vylezla mu žebra. To už naštěstí z větší části dohnal, ale spíš mi jde o svaly.
Je mi jasné, že dokud nebude nakrmený tak, jak má, že se svaly budovat nebudou. Teď by mě ale zajímalo, až bude mít optimální kondici, jestli i přes zimu se bude nějak 'radikálněji' budovat svalová hmota (samozřejmě při správné práci), a nebo jestli se přes zimu tělo koně zaměřuje víceméně jen na zpracovávání a ukládání tuků a já bych se měla smířit, že nasvalování bude mít smysl až po zimě a přes ni se mám zaměřit především na nadýchávání.

28.11.2019 23:28

Ukládá se před zimou a v zimě spotřebovává...spíš přes zimu koně opadnou z tukových zásob, někteří ne , někteří i snad přiberou .
Nezaněřujte se jen na to, co dáte do žlabu, ale i na komfort koně- deka- hodně energetické úspory pro koně, kterou může využít jinak, ustájení a přístup k objemu- vyloučení stresu....
OT: stál, jako že byl na boxe s omezením žlabovým krmením nebo jen nejezdil a jen chodil do výběhu s omezeným žlabovým krmením....

29.11.2019 07:58

Deku dostává a k senu má též přístup, takže z téhle stránky by mělo být snad vše ok.

Stál v boxe. Později, když už to bylo možné, tak jsem ho vytáhla na hoďku se projít.
Dostával hlavně vlákninu, toho tuku před zimou jsem mu bohužel příliš dopřát nemohla, aby mu nehráblo (nakonec mu hráblo i tak, ale stál 3 měsíce, takže se není čemu divit), je to mladý plňas z dostihů...

29.11.2019 08:47
Arbora

XXX.XXX.192.218

Z tuku sa nehrabe, hrabe sa z cukrov.

Plnokrvník bude všeobecne na takéto veci citlivejší, než menej temperamentné plemeno. Ak ste podávali aj nejaké liečivá orálne, preliečila by som určite vredy.

Ako na nabranie hmoty, tak na tie vredy by pomohla vojtěška, samozrejme záleží to od toho, čo bežne kŕmite.

29.11.2019 09:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

Málo informácií a chýba fotka.
Bez toho konkrétne rady nedostanete.

29.11.2019 09:37

Arbora: Tuk jsem mu v té době dávala především v podobě extrudovaného lnu, který dodává poměrně dost energie. Celkově v té době měl změny KD a nechtěla jsem mu to opět měnit.
Vředy se mu přeléčily omeprazolem.
Vojtěškou jsem krmila dříve a neměla na něj efekt. Teď krmím řepné řízky, které jsou na vředy taky dobré.

Horsana: Nejde mi o posouzení výživového stavu nebo posouzení KD, jen jestli má smysl se pokoušet koně nasvalit během zimy

29.11.2019 09:56
Horsana

XXX.XXX.40.140

Emapa- samozrejme že to má zmysel, prečo by nemalo?
Väčšina polomŕtvych kostier sa ku mne dostala na jeseň a cez zimu boli schopní sa dostať do veľmi dobrého stavu, vrátane nárastu svalovej hmoty.

29.11.2019 10:02
Horsana

XXX.XXX.40.140

Prvá fotka je v deň príjmu, 19.10.2018 a druhá je zo 6.12.2018.

Kobyla s ťažkou astmou, neschopná spracovať seno, takže na kašiach, denný pohyb iba box s padokom a max hodina pasenia na ruke denne. Veľká hanoverská kobyla.

29.11.2019 10:14
sovicka

XXX.XXX.43.148

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Arbora: Tuk jsem mu v té době dávala především v podobě extrudovaného lnu, který dodává poměrně dost energie. Celkově v té době měl změny KD a nechtěla jsem mu to opět měnit.
Vředy se mu přeléčily omeprazolem.
Vojtěškou jsem krmila dříve a neměla na něj efekt. Teď krmím řepné řízky, které jsou na vředy taky dobré.

Horsana: Nejde mi o posouzení výživového stavu nebo posouzení KD, jen jestli má smysl se pokoušet koně nasvalit během zimy

Proč by nešel kůň nasvalovat přes zimu, jde to úplně stejně jako po zbytek roku (vždyŤ třeba u sportovních koní se zimní příprava využívá, aby na posun o úroveň výše), jen to bude chtít určitě zvýšit krmnou dávku, aby měl kůň z čeho svaly budovat, ale chce to jezdce co ví jak s koněm na nasvalení pracovat.

29.11.2019 10:50
Horsana

XXX.XXX.40.140

Tak ešte pár zimných príkladov.
Jedná sa, až na veľkého bieleho valacha o kone s vážnymi zdravotnými problémami a vysokým vekom (okrem kobyly na foto III a IV), ktorý je spojený aj s extrémne problematickým chrupom.

29.11.2019 11:06

sovicka: Taky mi bylo divný, proč by to nešlo, ale všichni kolem mě si ťukali na čelo, když jsem se zmínila o nasvalování přes zimu a odůvodňovali to právě tím, že tělo využívá energii na ukládání tuků právě z důvodu zimy.

Horsana: Páni, tak to klobouk dolů! Čistě ze zvědavosti, čím takové koně krmíte? V jejich stavu se musí předpokládám krmivo dávat postupně, tak by mě zajímalo, co udělá za tak krátkou dobu takový zázrak. Zvlášť u té kobylky, co nemohla žrát seno

29.11.2019 12:51
Horsana

XXX.XXX.40.140

Emapa - tá tmavá hnedka sa volá Soraya, po domácky Sora.

No, keď prišla, tak som začali hneď s mokrým kŕmením, 4 x denne, KD z 23.10.2018 bola:

Ráno: 0,5 litra rezky suché (350 g) + 0,5 l (250 g) senné pelety suché + 0,5 litra granule Mikrop Čebín pre kone v strednej záťaži (380 g)

Obed: 0,5 litra rezky suché (350 g) + 0,5 l senné pelety suché + 0,5 litra granule Mikrop Čebín pre kone v strednej záťaži + 0,5 l lucernové pelety (300 g)

Večera: 0,5 litra rezky suché (350 g) + 0,5 l senné pelety suché + 0,5 litra granule Mikrop Čebín pre kone v strednej záťaži + 1 liter pšeničných otrúb (300 g)

Druhá večera o 22:00: 0,5 litra repné rezky + 0,5 litra senné pelety+ 0,5 litra lucerkové pelety + 0,5 litra miaganý ovos.

Takže sa jej v tých 4 kŕmeniach pridalo 1 kg sena, cca 600 g lucerky a 1,5 kg rezkov, v suchom stave, samozrejme sa to zalievalo litrami vody.

Každý týždeň sa potom navyšovalo seno o 1 kg, takže v čase snehu, kedy si nemohla naždibať vôbec nič dostávala až 5 kg senných peliet na deň, 1,5 kg lucerky a 2 kg (aj viac) rezkov, tak isto aj granule.
Za prvý mesiac pribrala rovných 50 kg.

Potom ešte dostávala extrudovaný ľan a mrkvu a komerčný mash od St. Hippolyt.

Po úprave zubov je schopná prijímať jemné seno, ale málo, možno 2-3 kg za deň.
Postupne sme mohli KD znižovať, nechudla, naopak.

Teraz je na KD 0,5 litra rezkov + 0,5 litra miaganý ovos + 1 liter granule Čebín/ 1 kŕmenie a kŕmi sa 3-4 krát denne, je vo veľmi dobrej výživovej kondícii, napriek tomu, že je to zbierka diagnóz.

Pre ňu je najhoršie leto, kvôli horúčavám a aj som ju musela na leto presťahovať z mesta preč, to by neprežila, aj vtedy prestala žrať a samozrejme schudla.

Všetky tie zázraky sa väčšinou udiali na rezkoch, miaganom ovse a granuliach Mikrop Čebín, ale podávaných 4-5 x denne.
Starce dostávali aj senné a lucernové pelety.

29.11.2019 13:06
Horsana

XXX.XXX.40.140

Popravde, aj toho pohybu stačí strašne málo, aby kôň začal naberať hmotu.
A nemusí to byť len pohyb pod sedlom, stačí aj na ruke.

A ďalšia zimná pacientka, v nohe mala drôt, minimálne rok. Musela sa operovať, stále bola troma kopytami v hrobe, prvé dva týždne po príchode na kliniku takmer vôbec nežrala a schudla ešte 20 kg, takže vážila nejakých 420 kg....ako hmotnostný limit pre operáciu sme určili 450 kg, dala to.
Bola gravidná a v podstate dodnes nechápem, ako to mohla prežiť a aj udržať graviditu.

Ako už som spomínala, väčšina týchto žobrákov prichádza práve na jeseň, kedy sa ľudia takýchto koní radi zbavujú (tak som aj prišla ku žltej kobyle, bola za odvoz, ted aza 50 euro...) a vždy tú výživu a pohyb cielim tak, aby to dokázali prežiť, dostať sa z katabolizmu do anabolizmu, pribrať aspoň 50-100 kg, lebo o zvyšok sa potom už postará jarná tráva.

29.11.2019 13:11
Horsana

XXX.XXX.40.140

Jedná sa o extrémne prípady, preto som presvedčená, že zdravý kôň v rekonvalescencii to musí zvládnuť hravo.

Ale treba ho adekvátne aj kŕmiť a nebáť sa pridávať aj jadrové krmivo.

Zimné chudnutie je naopak vhodné využiť u ľahko krmiteľných koní typu hucul, alebo pony, hlavne ak žijú vonku.
Teda nedekovať, neprikrmovať, aby išli do sezóny jarnej trávy s čo najnižšou hmotnosťou.

29.11.2019 13:22
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Horsana napsal(a):
Popravde, aj toho pohybu stačí strašne málo, aby kôň začal naberať hmotu.
A nemusí to byť len pohyb pod sedlom, stačí aj na ruke.

A ďalšia zimná pacientka, v nohe mala drôt, minimálne rok. Musela sa operovať, stále bola troma kopytami v hrobe, prvé dva týždne po príchode na kliniku takmer vôbec nežrala a schudla ešte 20 kg, takže vážila nejakých 420 kg....ako hmotnostný limit pre operáciu sme určili 450 kg, dala to.
Bola gravidná a v podstate dodnes nechápem, ako to mohla prežiť a aj udržať graviditu.

Ako už som spomínala, väčšina týchto žobrákov prichádza práve na jeseň, kedy sa ľudia takýchto koní radi zbavujú (tak som aj prišla ku žltej kobyle, bola za odvoz, ted aza 50 euro...) a vždy tú výživu a pohyb cielim tak, aby to dokázali prežiť, dostať sa z katabolizmu do anabolizmu, pribrať aspoň 50-100 kg, lebo o zvyšok sa potom už postará jarná tráva.

To jsem kdesi četla, jak taky paní zachraňovala březí kobylku, taky žlutou, taky s drátem v noze... To hříbě byl hřebeček? Nejmenuje se ta kobyla Luna nebo tak nějak?

29.11.2019 13:28
Horsana

XXX.XXX.40.140

Varaxi napsal(a):
To jsem kdesi četla, jak taky paní zachraňovala březí kobylku, taky žlutou, taky s drátem v noze... To hříbě byl hřebeček? Nejmenuje se ta kobyla Luna nebo tak nějak?

To som ja, tá pani :)

Celý príbeh som vtedy zdieľala na EQCH a miestna komunita mi bola veľkou oporou, lebo to boli ťažké časy.

Kobyla sa volá Lina, jo, narodil sa jej zdravý žrebček, tá fotka z apríla je v deň pôrodu.

29.11.2019 13:33
Horsana

XXX.XXX.40.140

Kobylu stále mám, len nechápem, prečo sú tie fotky v takej strašnej kvalite.

29.11.2019 13:37
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Horsana napsal(a):
To som ja, tá pani :)

Celý príbeh som vtedy zdieľala na EQCH a miestna komunita mi bola veľkou oporou, lebo to boli ťažké časy.

Kobyla sa volá Lina, jo, narodil sa jej zdravý žrebček, tá fotka z apríla je v deň pôrodu.

Jo, tak to jsem četla. Dostala jsem se k tomu o nějaký rok později, kdy už bylo všechno rozhodnuté, takže já Vám tam nepřispívala, ale pamatuji si, jak jsem Vám držela palce i tak, zpětně. :)
Z některých fotek se mi chtělo brečet. Zázrak, co jste dokázala. Opravdu super odvedená práce.

29.11.2019 13:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

Varaxi - vďaka :)

Ale to nebola iba moja zásluha, pomáhalo strašne veľa ľudí, hoc len tým, že ju previazali keď som ja nemohla, alebo mi proste boli oporou a jej KD financoval môj priateľ a tá kobyla teda prežrala v prvom polroku enormné množstvo peňazí, heh.

Ale stálo to za to
Lina značne posunula hranice toho, čo považujem za možné :)

29.11.2019 14:36

Ještě jednou klobouk dolů, více takových lidí. Držím palce, ať se vašim svěřencům nadále skvěle daří a případně do budoucna, ať jich je co nejméně, co vaši péči budou potřebovat.

S řepnými řízky souhlasím, krmím jimi a jsou skvělé. Jádrem bohužel krmit nemohu, kůň má vředy, takže mu nedělá dobře...
Ze začátku jsem měla s nakrmením svého koně docela problém (A1/1, v té době 4roky), ale jakmile jsem přešla na řízky, tak během chvilky byl vidět rozdíl. Bohužel jsme pak měli smůlu s nejrůznějšími zraněními, že se nemohl pořádně ani hnout z boxu + do toho se zjistily vředy, takže další úprava KD. Naštěstí se už ale začíná blýskat na lepší časy

29.11.2019 14:48
Horsana

XXX.XXX.40.140

Emapa - ďakujem :)

Určite všetky tie kone na foto mali vredy, hoci diagnostiku sme nikdy nerobili.

Ale dostávali omeprazol, to je pravda, skoro všetci.

Jadro môžu aj kone s vredmi, ide len o to, aby tá dávka bola malá, aby sa pri žutí vyprodukovalo dostatočné množstvo slín a strávená v tenkom čreve a preto to časté kŕmenie.
Ale chápem, že kŕmiť 5 krát denne je niekde v nájme ťažké zabezpečiť. Aj kŕmenie 3 x denne vie urobiť rozdiel.

Vredárom potom olej, ryžové otruby, pšeničné otruby, lucerka (pelety ale s chuťou žerie máloktorý kôň), kvet, mash, vhodné granule, či musli.

Rezky v KD milujem a považujem ich za veľmi prospešné, no ale na výkrm to proste chce aj nejakú bielkovinu a škroby, ktoré sú vhodne spracované a v množstve, ktoré neprekročí kapacitu tráviaceho traktu. Ich výhoda je aj tá, že sa do nich dá primiešať čokoľvek.

29.11.2019 17:37

Horsana napsal(a):
Varaxi - vďaka :)

Ale to nebola iba moja zásluha, pomáhalo strašne veľa ľudí, hoc len tým, že ju previazali keď som ja nemohla, alebo mi proste boli oporou a jej KD financoval môj priateľ a tá kobyla teda prežrala v prvom polroku enormné množstvo peňazí, heh.

Ale stálo to za to
Lina značne posunula hranice toho, čo považujem za možné :)

Léčba Liny byla velmi emotivní i pro nás, jen čitatele. Fakt jsem se někdy bála, jindy se mi naopak ulevilo. Jsem moc ráda, že Lina je stále u Vás. A když jste se tu už ozvala - co Garon? :-) Už je asi šestiletý, že? Máte aktuální fotku? :-)

29.11.2019 18:40
Horsana

XXX.XXX.40.140

šutřík - áno, bolo to veľmi emotívne :)

Garonko je obsadnutý a áno, mal 6 rokov v lete.
A patrí aj s kobylami k tým, ktorí so mnou zostarnú, dúfam :)

Je to už veľký chlap :)

29.11.2019 20:06

Horsana napsal(a):
šutřík - áno, bolo to veľmi emotívne :)

Garonko je obsadnutý a áno, mal 6 rokov v lete.
A patrí aj s kobylami k tým, ktorí so mnou zostarnú, dúfam :)

Je to už veľký chlap :)

Děkuju. Je to fešák :-)

29.11.2019 22:21

Horsana: Popravdě se mi to nechce moc pokoušet. Trvalo nějakou dobu, než jsme to vše vychytali a když už to mám teď vše nějak nastavené, nechci to znovu měnit. Hlavně u nás ve stáji je ten problém, že se krmí nejdříve jádrem, což na vředy je asi to nejhorší, co může být...

Ve stáji dávají snídani a oběd, večeři si majitel zajišťuje sám. Já dávám koni hned po ježdění krmení, pak obstarám věci kolem, co jsou potřeba a pak dostane ještě večeři. Mezi krmením po práci a večeří ale bývá jen hoďka, takže to beru spíš jako menší sváču a večeři :D
Přemýšlela jsem, jak bych mohla zajistit, aby dostával krmení alespoň 4x denně, ale bohužel to není v mých silách, tak se to snažím vynahradit alespoň granulovaným senem v druhém žlabu.

Vojtěšku jsem právě společně s rýžovými otrubami krmila první rok a výsledek se dostavil až ve chvíli, kdy jsem zdvojnásobila dávku, což zase pro mou peněženku nebylo úplně ideální a tak jsem se pokusila najít jinou variantu. Řepné řízky, sladový květ a extrudované lněné semínko a osvědčilo se. Plus k tomu ještě pivovarské kvasnice, minerálku a během atb a nějakou dobu po něm jsem přidávala ještě extrudovaný ostropestřec.

30.11.2019 09:41
Horsana

XXX.XXX.40.140

Emapa a čo nahý ovos?

Má množstvo tuku, je ľahko stráviteľný a veľmi chutný.

Slaďák a rezky...neviem si predstaviť, ako sa na tom dajú vybudovať svaly, to by mi nežraly ani hucule asi...

Jadro pred senom...to sa fakt ešte niekde robí? Ach jo :/

No, v takom manažmente ťažko bojovať s vredmi...ale chápem, že nájom je nájom....

30.11.2019 10:40

Slaďák a řízky + len jsou bestseler.....slaďák- zdroj dusíkatých látek-bílkovinné krmivo, koně ho mají rádi(nemyslím granulovaný) a když neznají oni si rychle zvyknou.....a je poměrně levný.

30.11.2019 10:57
Horsana

XXX.XXX.40.140

Mám úplne opačnú skúsenosť, čo sa týka kvetu.
Nepoznám koňa, ktorému by to chutilo a už vôbec nie v rezkoch, ako vravím, nežrali to ani hucule, čo inak žrali úplne všetko.

Kobyly to zle znášali a puchli im po ňom nohy a to boli 24/7 vonku, u boxových koní som kvôli tomu musela dávku znížiť na tak malú, že vlastne nemalo zmysel ho podávať.

Jo, je zdrojom dusíkatých látok, ale kvalitu bielkovín určuje zastúpenie esenciálnych aminokyselín a obsah lyzínu a metionínu je porovnateľný s repkovými výliskami a mlátom, už aj pivovarské kvasnice ho majú omnoho viac, najmä lyzínu.

30.11.2019 17:34

Horsana: Tam je ještě více škrobu nežli u ovsa setého, to mu zkrátka dát nemohu...

Můj kůň s tím nemá problémy, ale je pravda, že není příliš vybíravý. A ani mu z toho nohy nijak nesmrdí.
Slad neberu jako hlavní zdroj bílkoviny, po práci dávám extrudovanou sóju.

Bohužel... koukala jsem i po jiných stájích, ale nic lepšího jsem bohužel nenašla.

2.12.2019 10:55

sovicka: Taky mi bylo divný, proč by to nešlo, ale všichni kolem mě si ťukali na čelo, když jsem se zmínila o nasvalování přes zimu a odůvodňovali to právě tím, že tělo využívá energii na ukládání tuků právě z důvodu zimy.

Horsana: Páni, tak to klobouk dolů! Čistě ze zvědavosti, čím takové koně krmíte? V jejich stavu se musí předpokládám krmivo dávat postupně, tak by mě zajímalo, co udělá za tak krátkou dobu takový zázrak. Zvlášť u té kobylky, co nemohla žrát seno

Přesně tak, klobouk dolů!

2.12.2019 12:26
Horsana

XXX.XXX.40.140

kometa- dík :)

A musím sa naprášiť, Lini vtedy slaďák pár mesiacov dostávala, hoci bola žrebná, 0,5-1 l denne.
Ten ešte bola ochotná konzumovať, nenávidela však ryžovky a cornflakesy vyslovene neznášala, lepili sa jej na zuby.

2.12.2019 12:30
Arbora

XXX.XXX.192.218

Ešte mi napadol taký tip, ak nešportujete, skúste konopné otruby. majú pomerne dosť tuku a dosť vlákniny. Minimum škrobu, takže bezpečné aj pre vredistov. Akúrat sa komplikovane kupujú.

2.12.2019 13:04

Přidávám se ke konopným otrubám - výborný poměr tuků a vlákniny, téměř bez škrobu. Dají se koupit na Aminu.

2.12.2019 17:06
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Jen pozor, u konopných produktů je trochu zmatek v pojmenování - jsou k disp. výlisky, šrot, otruby, semeno. Šrot a otruby zaměňují na eshopech hodně, raději sledujte složení než přesné názvy.

2.12.2019 20:33
Terven

XXX.XXX.110.159

Přidávám se ke konopným otrubám - výborný poměr tuků a vlákniny, téměř bez škrobu. Dají se koupit na Aminu.

Fakt na Animu? V nabídce eshopu je nemají, tam je jen konopný šrot nebo výlisky a na tel. dotaz mi kdysi sdělili, že otruby nevedou, poněvadž je považují za nutričně málo hodnotné, či něco v tom smyslu.
Měla jsem je od Dromy a asi i od Koňských bylinek.

2.12.2019 21:01

Arbora napsal(a):
Ešte mi napadol taký tip, ak nešportujete, skúste konopné otruby. majú pomerne dosť tuku a dosť vlákniny. Minimum škrobu, takže bezpečné aj pre vredistov. Akúrat sa komplikovane kupujú.

Děkuji za tip, já právě dávám koni konopné výlisky, dávám je do musli, tak jsem jsem volila spíše tuto variantu. Jsou za studena lisované, takže jsou zachované veškeré živiny. Ale je pravda, že jich dávám menší množství, spíš na chuť, než aby měly nějaký účinek, nerada bych totiž koně 'přebílkovinovala'

2.12.2019 21:01
Horsana

XXX.XXX.40.140

Čéče, konopné otruby som raz komusi objednala, vyzeralo to divne a kobyla sa na to tiež netvárila, ako, pozbierala sa, ale to kvôli iným veciam.

Skôr už by sa mi páčili ľanové výlisky.

Jo a našla som aj foto Sory po zime :)

2.12.2019 21:09
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Z odkazu od Verun parametry (konopné otruby):

42% vláknina
14% tuk
13,9% dusíkaté látky
3,91% popeloviny (min. látky)
1% sacharidy
0,17% Ca
0,41% P

Šrot z Animo:
40% vláknina
14% tuk
14 % dusíkaté látky
5 % popeloviny (min. látky)
1% sacharidy
0,17% Ca
0,41% P

To je to, o čem jsem výše psala - zavádějící názvy.

Konopí má dobrý poměr omega 3-6-9, lněné má výhradně omega 3. V lidské stravě je důležitý vhodný poměr omega 3 ku omega 6, u koní by to mělo být podobně. Akorát nevím, jak moc jsou koně schopni ty rostlinné omega získat, lidé je moc využít neumí, tam jsou dobré spíše živočišné produkty.

2.12.2019 21:13

....Myslím, že kupovat šlupky (něco jako šlupky z prosa) se za takové peníze nevyplatí(to je jako šlupky ze slunečnice, jablečné výlisky- raději investovat do mrkve) , když už, tak aby tam taky byl ten vnitřek toho semínka...konopné výlisky...

2.12.2019 21:13
Terven

XXX.XXX.110.159

Horsana napsal(a):
Čéče, konopné otruby som raz komusi objednala, vyzeralo to divne a kobyla sa na to tiež netvárila, ako, pozbierala sa, ale to kvôli iným veciam.

Skôr už by sa mi páčili ľanové výlisky.

Jo a našla som aj foto Sory po zime :)

Čéče, po předchozím varování od kohosi - tuším, že od Evy - efe- jsem s konopnejma otrubama postupovala velmi velmi obezřetně, ale záhy jsem zjistila, že takový obavy můžu klidně pustit z hlavy
Je to radost nemít anorektický zvířata

2.12.2019 21:14
Horsana

XXX.XXX.40.140

No vo väčšine krmív prevládajú omega 6, takže na omega 3 bohaté ľanové tento pomer vhodne môžu vyrovnať, keďže ideál je viac omega 3. Ale samozrejme sú aj iné zdroje a úplný ideál je rybí olej, ale žiaľ smrdí.

Niekde som mala aj tabuľku, ako ktoré krmivo tento pomer zhoršuje, isto sa dá nájsť na nete.

Zjednodušene z TheHorse a KER:

https://thehorse.com/168549/which-omega-3-sources-are-best-for-my-horse/

https://ker.com/equinews/omega-3-fatty-acids-horse-health/

2.12.2019 21:19
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven- radost je mať nevyberavé zvieratá :D

Sora ak nie je spokojná s musli, vytrhne vedro z držiaka a potom ho zdemoluje, je to zlatíčko.

Zbytočne sa jej snažím vysvetliť, že hydrotermicky spracované obilniny sú pre ňu to pravé.
Sora tvrdí, že najlepší je miaganý jačmeň s ovsom, do rezkov a granúl.

Ten jačmeň som aj varila, ale výsledkom bol iba gesicht a la zničila si mi život....

Nah....

Bohužiaľ ju teraz trápia podlomy, takže špekulujem, že nejaké omega-3 pridať musím, tie výlisky ma teda zaujali, ľanové.

Máte s tým niekto skúsenosť, napučiavajú vo vode?

2.12.2019 21:28
Terven

XXX.XXX.110.159

Ten jačmeň som aj varila, ale výsledkom bol iba gesicht a la zničila si mi život....

Lněný výlisky jsme krmily výhradně v suchým stavu, ale je pravda, že žádný extra velký množství...a žrala je i jako pamlsky.

2.12.2019 21:30
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven napsal(a):

Lněný výlisky jsme krmily výhradně v suchým stavu, ale je pravda, že žádný extra velký množství...a žrala je i jako pamlsky.

A to sa rozpadáva, alebo je treba dobrý zdravý chrup a žuvacie pohyby?

2.12.2019 21:31
Dotaz

XXX.XXX.110.146

Horsana napsal(a):
No vo väčšine krmív prevládajú omega 6, takže na omega 3 bohaté ľanové tento pomer vhodne môžu vyrovnať, keďže ideál je viac omega 3. Ale samozrejme sú aj iné zdroje a úplný ideál je rybí olej, ale žiaľ smrdí.

Niekde som mala aj tabuľku, ako ktoré krmivo tento pomer zhoršuje, isto sa dá nájsť na nete.

Zjednodušene z TheHorse a KER:

https://thehorse.com/168549/which-omega-3-sources-are-best-for-my-horse/

https://ker.com/equinews/omega-3-fatty-acids-horse-health/

Ano, samozřejmě, že je len super "ředidlo" k omega 6 komponentám.

Tabulka dole - třeba slunečnicový olej má poměr 1:70.
http://www.nutravita.cz/nutraceutika-ve-vyzive/omega-3/obsah-v-potravinach

https://www.green-market.cz/blog/obsah-a-pomer-mastn-yacute-ch-kyselin-v-bezne-dostupn-yacute-ch-olej-iacute-ch/

2.12.2019 21:34
Horsana

XXX.XXX.40.140

Dotaz, jj, ľan je fajn.

Kedysi som striktne pridávala iba ľanový olej, ale tá cena....

2.12.2019 21:37
Terven

XXX.XXX.110.159

Horsana napsal(a):
A to sa rozpadáva, alebo je treba dobrý zdravý chrup a žuvacie pohyby?

Oproti jiným výliskům se mi to zdá drobivější, nicméně chrup je asi třeba

2.12.2019 21:38
Terven

XXX.XXX.110.159

Horsana napsal(a):
Dotaz, jj, ľan je fajn.

Kedysi som striktne pridávala iba ľanový olej, ale tá cena....

A hlavně se rychle kazí a podléhá různým teplotním vlivům ...za mě škoda peněz.

2.12.2019 21:47
Horsana

XXX.XXX.40.140

Terven napsal(a):
A hlavně se rychle kazí a podléhá různým teplotním vlivům ...za mě škoda peněz.

Njn, skladovať po otvorení v chladničke, že?

Raz, keď Dromy robila ten rybí olej odsmradený, tak som to podávala Flore a nikdy, ale fakt nikdy nemala krajšiu srsť, než v tej dobe. To bola úplne iná liga....

Ale nejako viac teraz smrdí a nikto z mojich koní to nežerie, iba čo mi zase hodili vedro do hlavy :D

2.12.2019 21:51
Arbora

XXX.XXX.212.43

Horsana napsal(a):
Terven- radost je mať nevyberavé zvieratá :D

Sora ak nie je spokojná s musli, vytrhne vedro z držiaka a potom ho zdemoluje, je to zlatíčko.

Zbytočne sa jej snažím vysvetliť, že hydrotermicky spracované obilniny sú pre ňu to pravé.
Sora tvrdí, že najlepší je miaganý jačmeň s ovsom, do rezkov a granúl.

Nah....

Bohužiaľ ju teraz trápia podlomy, takže špekulujem, že nejaké omega-3 pridať musím, tie výlisky ma teda zaujali, ľanové.

Máte s tým niekto skúsenosť, napučiavajú vo vode?

Z tohoto dôvodu ma produkty z konope prvotne zaujali, hovorí sa o nich, že sú vhodné pre kone, ktoré trpia na takéto všelijaké kožné problémy.

Ľanové som tiež kupovala na odmeny, tieb by ale vyšli asi viac, než konopné výlisky. Síce sa to granuluje, ale je to myslím dostatočne jemné na to, aby to požul sj kôň so slabším chrupom.

2.12.2019 21:53

Lněné hážu do mokrých řepných, tvrdší jsou, chutnají i mě- oříšky, mám to pak po celé puse a mezi zubama,nebobtnají, jen jako trochu osliznou.....krmím je celoročně cca 150g(plecháček) 2x denně , takže až až a podlom máme od srpna a podařilo se mi zaléčit až teď (2x ATB, lokálně něco jako Gamaret- mám výpadek, Framykoin a spoustu času na loupání strupů a přesvědčování kobyly, že je to potřeba) Teď koukám na to konopí, koupím asi celá semínka- už jsme je jednou měli....ty výlisky moc nejely, ale kobyla teď není frfňa, možná by prošly...

2.12.2019 22:00
Horsana

XXX.XXX.40.140

Aha, tak to by Sora nepožula a riešiť u nej upchatý pažerák nepotrebujem...

Nuž, ja sa obávam, že príčina Sorinho podlomu tkvie v tom, že stojí na slame, v lete, keď bola na pilinách bola ok a po návrate na slamu ho mala o 4 dni späť. Ale zotavujem sa z choroby a nasnežilo, takže zrovna v týchto dňoch na pílu vrecovať nepôjdem, hoci to mám v pláne.

Ona mala stafylokoka, išli sme podľa protoku prof. Knottenbelta a potom dostávala Hydrogel, ale vrátil sa a kým som ležala doma, tak už ho má aj na nohe, kde ho nikdy nemala...

Viem, že so zmenou prostredia ten podlom zmizne, no to bude možné až na jar.

2.12.2019 22:03
Horsana

XXX.XXX.40.140

Arbora- konopné produkty asi môžu byť zaujímavé, ale kvôli obsahu iných látok, nemám to naštudované a skúsenosť iba jedinú, s otrubami, ktoré dostávala kobyla s EMS, ktorú sa snažili schudnúť hladovaním (lebo 4 kg sena stačia, povedal horseman) a makaním v jazdeckej škole.

Nuž, aj sa im to podarilo, škoda že kôň kľakol...Takže musela ísť na príkrmy, ale nemohli byť bohaté na škroby.

2.12.2019 22:43

.........Gamaret----Tetra Delta....
Tendle urputný podlom máme jen dva koně ze stáje, už jsem měla podezření na "přecitlivělost na sluníčko" - na posílení jater podávám extrud. ostropestřec a šípek- imunita.
Tak jsem si semínko objednala tady: 1kg- 65kč, pošta 130kč, 6 kg-87kč/1kg.
http://www.volieryzelinka.cz/semenec-konopi/?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=(PI)+volieryzelinka.cz+-+5299278241&utm_content=Produkty&utm_term=semenec+-+konop%c3%ad

3.12.2019 10:15
Horsana

XXX.XXX.40.140

Ty jo, tie intramamárne suspenzie ma zaujali, dík za tip

4.12.2019 11:09
sovicka

XXX.XXX.43.148

Horsana napsal(a):
Njn, skladovať po otvorení v chladničke, že?

Raz, keď Dromy robila ten rybí olej odsmradený, tak som to podávala Flore a nikdy, ale fakt nikdy nemala krajšiu srsť, než v tej dobe. To bola úplne iná liga....

Ale nejako viac teraz smrdí a nikto z mojich koní to nežerie, iba čo mi zase hodili vedro do hlavy :D

Ohlejně rybího oleje (dávám koni lososový), na podporu imunity (už to druhý rok po sobě úspěšně řešilo sézoní headshaking způsobený alergií). Smrdí to teda jak prase, ale kůň to v krmení překvapivě žere a to je jinak docela frfňa.

4.12.2019 17:40
sisi58

XXX.XXX.191.1

Horsana: Tam je ještě více škrobu nežli u ovsa setého, to mu zkrátka dát nemohu...

Můj kůň s tím nemá problémy, ale je pravda, že není příliš vybíravý. A ani mu z toho nohy nijak nesmrdí.
Slad neberu jako hlavní zdroj bílkoviny, po práci dávám extrudovanou sóju.

Bohužel... koukala jsem i po jiných stájích, ale nic lepšího jsem bohužel nenašla.

Puchly je po slovensky otékaly.

Přidejte reakci

Přidat smajlík