Ahoj, mám kobylu 13 let ČT - zvyklá posledních 7 let na 24/7. Na tuto zimu je krásně nasrstěná, připravená. Loni jsme vysoké mrazy trávili s pláštěnkou jen podšitou fleecem bez zateplení a bylo jí fajn. Letos jsem měla v plánu ji pláštěnku dát, až uvidím že je to fakt nutné. ALE.... Jsem v ustájení původně 24/7 a provozovatelé se rozhodli, při mrazech všechny své koně dát do boxů na noc, vlastně už nyní při -2°C. Včetně mé kobyly, jinak by zůstala na pastvině sama. Chci se zeptat na Váš názor.. S tím, aby mohla být venku asi nedokážu nic provést. Kobylka má kožich, nemyslím si, že po 7 letech venku je box nutný, ale když už začne chodit na noc do boxu, mám ji dávat přes den tu pláštěnku i když má srst, ale bude chodit z tepla do zimy? Nebo jak se k ní chovat (kromě vlastního usouzení dle situace) aby to pro ní bylo co nejstravitelnejsi? Děkuji moc všem.
Ono není box jako box
Pokud jsou ve vašem ustájení vzdušné ,ve kterých je zima jak venku,akorát tam neprší a nefučí a jediný rozdíl je,že kůň v noci spočine na stlaném měkkém ,byla bych spokojená
Z tohoto by zchoulostivět neměla .
Tudíž bych pláštěnku řešila při plískanicích ,kdy je vichr a i shora padá mokro .Což bývá kolem nuly i nad nulou .To koním nedělá dobře.
Mrazy jako takové koním v dobré kondici a nasrstěným nijak neublíží
Zima, kdy bývalo metr sněhu a mráz celý den od listopadu do dubna, už dávno není. Takže i kůň s dobrou zimní srstí a venku, je vystaven střídání teplot od + 10°C i více do mínusových teplot. Měl by bez problémů zvládnout pobyt v suché stáji při vyšší teplotě.
Jak píše koně, deku při plískanicích. Mráz nebo vítr není problém. Samozřejmě při stálém přísunu sena.